banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 22:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Biblija i svinjetina
PostPoslato: 28 Avg 2009, 14:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
Zasto jedemo svinjetinu ako je i Biblijom zabranjeno i opisana je kao necista zivotinja?

"I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;"
Isa. 65:4, Isa. 66:3, Isa. 66:17
Oni koji jedu svinjetinu , necisto i miseve - svi ce zajedno izginuti, rijec je Jahvina, Ja dobro poznajem njihova djela i njihove namjere" - Biblija, Izaija 66:17

Poslednji put menjao antik dana 28 Avg 2009, 15:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Zato što je ukusna....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:09 
Jbt postoji li ista na svijetu da se moze bez biblije tumachiti????

Mislim stvarno...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:

Mislim stvarno...

Mislim najvise na vjernike koji su citali i dobro znaju bibliju ali ipak jos nisam cuo da neko od njih kaze da ne jede svinjetinu zato sto im biblija zabranjuje.
kako to da cak i svecenici,popovi jedu?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Dzontra Volta je napisao:
Zato što je ukusna....

Ahaha, sto jes' jes', mada nekad kad skontam sta sve jedu pokolebam se na sekundu, ali opet, mmmm

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:25 
antik je napisao:
tensSa je napisao:

Mislim stvarno...

Mislim najvise na vjernike koji su citali i dobro znaju bibliju ali ipak jos nisam cuo da neko od njih kaze da ne jede svinjetinu zato sto im biblija zabranjuje.
kako to da cak i svecenici,popovi jedu?

E to vec ne znam....

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Jedemo svinjetinu zato sto je to hrana. A to sto je ona mozda zabranjena Biblijom nema nikakve veze sa zivotom.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 17:12 
Ma joj, to je i gore os posta...

Ja znam osobe koje "poste" i ne mogu poslije obroka izaci iz kuce koliko su pojeli...zadnji put lik jedva sjeo za volan koliko je graha, sarana i pite pojeo...naravno isli smo na pivo...
Ako je to post onda ga je*es...

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 19:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
GRIJEH NE ULAZI NA USTA, VEĆ IZLAZI IZ USTA.
GRIJEH NIJE NA ČOVJEKU , VEĆ U ČOVJEKU.
Besmislena tema i ničemu ne vodi. Ako to raščistimo hoćemo li možda biti bolji ljudi bliži Bogu. I za vrijeme posta najvažnije je čistiti se od zlih misli i loših dijela, praštati i voljeti...A suzdržavanje od hrane ide poslije toga

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 20:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aurrora je napisao:
Besmislena tema i ničemu ne vodi. Ako to raščistimo hoćemo li možda biti bolji ljudi bliži Bogu. I za vrijeme posta najvažnije je čistiti se od zlih misli i loših dijela, praštati i voljeti...A suzdržavanje od hrane ide poslije toga

Ne mislim da je tema besmislena.Zna li iko od vas nekoga ko je stvarno vjernik i da se pridrzava svega toga.kako slavimo slave ,bozic ... uz neizbjeznu svinjetinu i time svjesno i bas na te dane se ne pridrzavamo pravila.Ima li iko ko zna nesto o ovome fenomenu?

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
istina da je bozijim zakonom svinja prokleta i ruzna i zabranjena je bila i zidovima.
Nije prvi put da neki ljudi sebi olaksavaju pa nece ni da poste kako treba vec kad poste onda samo furaju nemasno ko fol....

kako meni rece jedan jehovin svijedok... " a pa to je zbog zdravlja jedan period bilo zabranjeno, to ko kad ti doktor kaze nemoj puno slatkog, pa kasnije mozes opet " L O L

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 20:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Dzontra Volta je napisao:
Zato što je ukusna....

Meni nije. 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 23:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Aurrora je napisao:

hmm..dobro rečeno.
Ja sam čuo da svinjetinu muslimani ne jedu jer je puno masna, a tamo u istočnim zemljama ima manje vode ma onda poslije svinjetine potrebno je dosta tečnosti, i to se tako uvuklo u religiju!

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2009, 08:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Pa normalno da ne jedu... Kada bi se na +40'C jeli masnu svinjetinu, infarkt bi bio k'o dobar dan! ;)
Sve te "direktive" proizilaze iz situacije gdje je islam i nastao - obrezivanje, pranje poslije nuzde, zabrana pica alkohola i jedenja svinjetine. Logicno, kada malo pomislis...

BTW Sto se tice svinja i hrane koju jedu - da li ste ikada vidjeli sta je kokos u stanju da pojede? A znate li cime se hrane ribe u ribnjacima? I bolje je da ne znate... ;)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2009, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Mirdža vam je fino objasnio... ;)

A, mislim da danas, ovdje gdje živimo, nema potrebe za tim, te stoga....

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2009, 11:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Svinjetina je za ovo podneblje idealna i višestruko korisna , naročito u vrijeme kada su se ljudi bavili teškim fizičkim poslovima-zemljoradnjom. BIla je dobar izvor potrebne energije. Od nje se dobija mast, čvarci. meso za svakodnevnu upotrebu, sušeno meso i slanina i ostaje i koža za određene potrebe, Danas se sve manje jede osim na slavljima više kao sjećanje , jer je danas drugi stil života. Zamisli da sušiš svinjetinu u Africi na 40, 50 stepeni, jedeš čvarke itd. Mi svinjetinu i sada jedemo , a najviše tokom zimskog perioda . Svinjokolj je krajem novembra i sve se potroši do kraja proljeća, ali zato imamo i post da se isčistimo od svega...

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2009, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ni ja nisam baš ljubitelj svinjetine, gricnem pomalo po slavama, ako je kakva dobra i manje masna pečenica, a mimo toga baš slabo, jednostavno mi se ne sviđa i to je razlog.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2009, 19:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
antik je napisao:
Zasto jedemo svinjetinu ako je i Biblijom zabranjeno i opisana je kao necista zivotinja?

"I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;"
Isa. 65:4, Isa. 66:3, Isa. 66:17
Oni koji jedu svinjetinu , necisto i miseve - svi ce zajedno izginuti, rijec je Jahvina, Ja dobro poznajem njihova djela i njihove namjere" - Biblija, Izaija 66:17

zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 12:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
Pa normalno da ne jedu... Kada bi se na +40'C jeli masnu svinjetinu, infarkt bi bio k'o dobar dan!
Sve te "direktive" proizilaze iz situacije gdje je islam i nastao - obrezivanje, pranje poslije nuzde, zabrana pica alkohola i jedenja svinjetine. Logicno, kada malo pomislis...

BTW Sto se tice svinja i hrane koju jedu - da li ste ikada vidjeli sta je kokos u stanju da pojede? A znate li cime se hrane ribe u ribnjacima? I bolje je da ne znate...

Citiraj:
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav

Slažem se u potpunosti, od riječi do riječi.

PS Ko kaže da svinjski pršut ne valja taj nema blage veze o životu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Talija je napisao:
PS Ko kaže da svinjski pršut ne valja taj nema blage veze o životu. :wink:

Samo ti prikupljaj u sebi holesterol i kancerogene materije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]