banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2009, 10:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Cilj mi je doseći 200 postova pa pišem koliko mogu da bih upao u politiku,

a sad o temi,

proteklih pola godine bio sam na službama od ponedjeljka do petka kad je manji broj vjernika, jer subotom i nedeljom zbog gužve tog ‚’’saginjanja’’ nema, i vidjeh kako pri čitanju psalama valjda sveštenici kleknu na pod i prinesu glavu ka podu, ne znam ljube li tlo, jer ja ga ljubim, tako čine i svi vjernici kao i sveštenici.

Mislim da je to dobro i približava se muslimanskom saginjanju odnosno kleknuću.

Pre toga bio sam i u katoličkoj katedrali gdje na kraju službe vjernici vrše naklon koljenom ka oltaru.

Mislim da je ovo vrlo pozitivno u pravoslavlju i tko je to uveo dobro je učinio.

Inače ja svako jutro kad se probudim već skoro desetak godina čim se probudim ujutro vršim ljubljenje zemlje, naklon, zbog jednog događaja u kom mi se promjenio život...

To je dobro, dobro je primjetio sam i pri sahranama, na selima je običaj da ljudi srijedom i petkom obavezno pri sahrani po nalogu Jefrema jedu isključivo posnu hranu, ribu dakle, i to je dobro pri sahranama.

Čudno je sve, i dobro je...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 11:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2009, 17:53
zeovuc je napisao:

Citiraj:
Mislim da je to dobro i približava se muslimanskom saginjanju odnosno kleknuću.

Pre toga bio sam i u katoličkoj katedrali gdje na kraju službe vjernici vrše naklon koljenom ka oltaru.

Mislim da je ovo vrlo pozitivno u pravoslavlju i tko je to uveo dobro je učinio.

ne mogu da vjerujem sta citam!
sta ima u tome dobro , posebno sto ti mislis da se to priblizava muslimanskom saginjanju ???!!!
ili da te to potsjeca na katolicni nacin sluzbe??
covjek da ne vjeruje!
i sta ima u tome pozitivno ? cini li te to saginjanje i ljubljenje tla pravim vjernikom , kao i svi ti redovni odlasci na silne sluzbe?
ja bih se u tvom slucaju zapitala da li si ti zaista pravoslavan ili se samo tako predstavljas a zapravo u trazenju neke druge religije...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 15:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
zar ne vidis da to nema veze jel puno ili malo pravoslavan..cilj mu je 200 postova.. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Počeli da ljube tlo => počeli da voršipuju Majku Zemlju, Veliku Boginju :)
The balance shall be restored, buhahahaha :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
imaju citati u Bibliji ( nemoj sad da tražim) gdje se spominje da su Harun i Musaa a.s ocistili se, usli u hram i pali ničice ( na sedzdu) Allahu, cak mislim da ima i u novom zavjetu da je Isaa a.s isto tako se molio Allahu.

S toga, to je ispravan način obožavanja Allaha

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 17:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
zeovuc je napisao:

Pisanje na politici se ne stice 200tim postom vec trazenjem zahtjeva za pisanje na politici pa prema tome mani se budalestina

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Више глупости и безобразлука на једној теми одавно не прочитах.

Молим модераторе да регаују на провокаторе који
"пишу да би направили 200 постова, па могли писати и на пдф "политика"",
а не да би нешто корисно рекли, размијенили мишљења и ставове или нешто од саговорника научили.

Да се вратимо на тему "коленопреклањања", "велики поклони" односно "велике метаније"
постоје откад је и Цркве, дакле још од времена Апостола, тако да ни под тачком разно
оне нису некаква "новотарија" или нешто "прекопирано" од ислама (који је настао пар вијекова касније).
Доказ о томе јесу правила Васељенских сабора која их помињу у акту гдје се "забрањују коленопреклоњења у празнике Васкрсења, тј на Литургијама".
Велика метанија, односно земни поклон јесте знак крајњег покајања ("метаноиа" са грчког - преумљење),
и оне се најчешће у храму чине на вечерњим службама током Великог (Васкршњег) поста.

Ово све пишем због оних добронамјерних, који имају искрену жељу да нешто о култури и историји религије науче,
а не ради провокатора којима је једини циљ да "набију број постова" не би ли могли да провоцирају на "политици".

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 18:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Zaboravio sam napisati da vjernici u katoličkoj crkvi kleće odprilike trečinu službe.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
"kleće trečinu" ???

:confused2: :confused2: :confused2:

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ovaj ce jedva do 50 dogurat... :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 22:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2009, 22:01
Понашање у православном храму

Храм је свето мјесто, и када човјек улази у њега мора улазити тихо, лагано и са дубоким страхопоштовањем. Кад се дође до црквених врата, мало се застане, прекрсти се и лагано поклони према храму. Ако је гужва, стрпљиво се чека да се купе свијеће. Кад се свијеће купе одлази се мјесту гдје се пале свијеће водећи рачуна да се леђа не окрећу олтару или свештенику у току кађења. Прекрсти се, цјелива се свијећа и намјени се за шта се пали (нпр: „Ову свијећу за здравље моме брату Јовану, нека га Господ помилује и спаси.“ или „Ову свијећу за покој душе мога дједа Николе, Бог да му душу прости.“). Свијеће за здравље се пале у горњем дијелу свјећњака или горионика, а за покој душа у доњем дијелу. Када се свијеће запале, онда се тихо, као сијенка, а поготову ако је Богослужење у току, одлази и цјеливају се цјеливајуће иконе. Зато је најбоље доћи на службу десетак минута прије почетка Богослужења, јер се каснијим ходањем кроз храм омета Богослужење и пажња вјерника.

Мушкарци обично стоје на десној, а женске особе на лијевој страни лађе храма. На одабраном мјесту се стоји мирно, без окретања, шетања или разговора са неким. Уколико неко из одређених разлога не може да стоји цијелу службу, може се у одређеним моментима Богослужења и сјести. Нипошто не треба сједати за вријеме малог и великог входа, читања Јеванђеља или кађења. Ако се осјети умор и жеља да се изађе напоље, молитву треба појачати, јер се ђаво труди да човека спријечи у молитви. За вријеме молитве ноге су састављене, а руке се прекрсте на грудима или се спусте низ тијело, нипошто се не стављају на леђа или у џепове. Молитве се изговарају у себи. Дискретно се пази на свештеникове радње, и када се он прекрсти, и кад се у молитви или пјесми помињу имена Оца и Сина и Светога Духа, и кад свештеник кади сви се у цркви крсте и благо клањају. За вријеме читања Јеванђеља, велико и малог Входа и проповједи, гдје се ко затекао ту и стоји док се та радња не заврши. Уколико неко зна да пјева, он пјева тихо и полако да не омета појце. Још је боље да се такав прикључи хору или појцима. Све у свему, својим понашањем треба настојати да се у храму буде као невидљива сијенка, а никако настојати да се буде примећено или запажено. Надмено понашање фарисеја у храму, Господ је осудио, а похвалио скромно држање и скрушену молитву цариника. Приликом изласка из храма, опет се на исти начин цјеливају иконе, изађе се на врата храма, тихо и нечујно, поново се окрене према унутрашњости храма и смјерно се прекрсти и поклони.

Клечање

Је израз свијести да је човјек гријешан и крив, па је према томе ово нарочити положај оних који моле опроштење казне због какве погрешке. Оно је израз кајања и наше зависности од Бога, као и доказ да нам је потребно Божије милосрђе. Отуда се хришћани моле клечећи нарочито у вријеме кајања и поста, или када моле какву милост, Данас се у неким нашим храмовима за вријеме читања светог Јеванђела клечи. То је израз вјере и поштовања живе ријечи Божије. И сам Господ наш, Исус Христос, молио се клечећи (Лука 22, 4), клечали су и његови свети ученици и кад се молише за опроштење гријехова (Дела ап. 7, 60). Према томе, постоји овај молитвени симбол у хришћанском богослужењу одавнина.

Клањање – поклон

Сагињањем главе приликом читања Јеванђеља, вјерници дају израз своје пажње. Приликом преноса Часних дарова са жртвеника на св. престо (за вријеме великог входа) приклањањем главе вјерници изражавају побожно и мислено учешће у ходу Исуса Христа на драговољно страдање.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
zeovuc je napisao:

Mislim, brate ako ti je to cilj....Imas teme kao sto su sta slusas trenutno, sta si zadnje jeo i sl. Nemoj ovdje bezze blebetati...... 8)

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2009, 22:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
presao je on vec 50... :D

da u nekim mjestima vjernici KC uglavnom na koljenima....recimo kad je praznik Sv. Ana, mislim 26 i 27.07..cak znaju oko crkve po nekoliko krugova na koljena...kad sam bio klinac chuske sam dobijao zato sto sam trcao kroz guzvu i zezao narod... :lol:

i ranije su ljudi klecali, ili padali nicice, tako da nije nista novo..mozda neke SPC nisu ranije praktikovali, pa sad kad je dosla nova generacija ljudi eto pozeljeli ponovo da na taj nacin daju zahvalnost.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 19:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2009, 17:53
peki je napisao:
Понашање у православном храму

Храм је свето мјесто, и када човјек улази у њега мора улазити тихо, лагано и са дубоким страхопоштовањем. Кад се дође до црквених врата, мало се застане, прекрсти се и лагано поклони према храму. Ако је гужва, стрпљиво се чека да се купе свијеће. Кад се свијеће купе одлази се мјесту гдје се пале свијеће водећи рачуна да се леђа не окрећу олтару или свештенику у току кађења. Прекрсти се, цјелива се свијећа и намјени се за шта се пали (нпр: „Ову свијећу за здравље моме брату Јовану, нека га Господ помилује и спаси.“ или „Ову свијећу за покој душе мога дједа Николе, Бог да му душу прости.“). Свијеће за здравље се пале у горњем дијелу свјећњака или горионика, а за покој душа у доњем дијелу. Када се свијеће запале, онда се тихо, као сијенка, а поготову ако је Богослужење у току, одлази и цјеливају се цјеливајуће иконе. Зато је најбоље доћи на службу десетак минута прије почетка Богослужења, јер се каснијим ходањем кроз храм омета Богослужење и пажња вјерника.

Мушкарци обично стоје на десној, а женске особе на лијевој страни лађе храма. На одабраном мјесту се стоји мирно, без окретања, шетања или разговора са неким. Уколико неко из одређених разлога не може да стоји цијелу службу, може се у одређеним моментима Богослужења и сјести. Нипошто не треба сједати за вријеме малог и великог входа, читања Јеванђеља или кађења. Ако се осјети умор и жеља да се изађе напоље, молитву треба појачати, јер се ђаво труди да човека спријечи у молитви. За вријеме молитве ноге су састављене, а руке се прекрсте на грудима или се спусте низ тијело, нипошто се не стављају на леђа или у џепове. Молитве се изговарају у себи. Дискретно се пази на свештеникове радње, и када се он прекрсти, и кад се у молитви или пјесми помињу имена Оца и Сина и Светога Духа, и кад свештеник кади сви се у цркви крсте и благо клањају. За вријеме читања Јеванђеља, велико и малог Входа и проповједи, гдје се ко затекао ту и стоји док се та радња не заврши. Уколико неко зна да пјева, он пјева тихо и полако да не омета појце. Још је боље да се такав прикључи хору или појцима. Све у свему, својим понашањем треба настојати да се у храму буде као невидљива сијенка, а никако настојати да се буде примећено или запажено. Надмено понашање фарисеја у храму, Господ је осудио, а похвалио скромно држање и скрушену молитву цариника. Приликом изласка из храма, опет се на исти начин цјеливају иконе, изађе се на врата храма, тихо и нечујно, поново се окрене према унутрашњости храма и смјерно се прекрсти и поклони.

Клечање

Је израз свијести да је човјек гријешан и крив, па је према томе ово нарочити положај оних који моле опроштење казне због какве погрешке. Оно је израз кајања и наше зависности од Бога, као и доказ да нам је потребно Божије милосрђе. Отуда се хришћани моле клечећи нарочито у вријеме кајања и поста, или када моле какву милост, Данас се у неким нашим храмовима за вријеме читања светог Јеванђела клечи. То је израз вјере и поштовања живе ријечи Божије. И сам Господ наш, Исус Христос, молио се клечећи (Лука 22, 4), клечали су и његови свети ученици и кад се молише за опроштење гријехова (Дела ап. 7, 60). Према томе, постоји овај молитвени симбол у хришћанском богослужењу одавнина.

Клањање – поклон

Сагињањем главе приликом читања Јеванђеља, вјерници дају израз своје пажње. Приликом преноса Часних дарова са жртвеника на св. престо (за вријеме великог входа) приклањањем главе вјерници изражавају побожно и мислено учешће у ходу Исуса Христа на драговољно страдање.

Pojasnjenje o ovom od davnina poznatom nacinu molite je zaista bitno za mnoge od nas, koji nisu tako dobro informisani i pitam se kakva je Vasa veza sa SPC?
pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]