Dove je napisao:
Ovo si malo zakomplikovao

Kako sve to postici, kako vjerovati u nesto sto je suprotno nasoj logici? Kako vjervati u nesto sto ne mozes vidjeti i opipati? Mogu da imam predpostavke i hipoteze koje cu kasnije odbaciti ili prihvatiti i sve tako u krug. Kako vjezbati intuciju, kako cuti taj unutrasnji Glas?
"Suprotno" našoj logici nije baš najpreciznija riječ, prije bih rekao da se radi o nečemu što nadrasta našu trenutnu logiku (ili mogućnost poimanja). To se dešava prije svega što se ljudi jednostavno navikli da zanemaruju svoja intuitivna čula (i zato su nam ona uglavnom "atrofirala" iako su nam u stvari prirođena), međutim oni koji su radili na tome da ih stave u ravnopravnu funkciju sa ostalim čulima i sposobnostima koja kao bića imamo, došli su do toga da ih zaista i koriste potpuno ravnopravno u svakodnevnom životu.
Kao kad je neko u stanju da pliva a neko ne, pa onaj ko umije da pliva ne zazire od toga da neki put pređe plivajući, dok neplivač bježi od svake vode koju ne može pregaziti. (Ne znam koliko sam pogodio sa ovim primjerom, ali mislim da bar može da pomogne za razmišljanje).
Osim toga vrlo dobar primjer (o Adamu) kojeg je Vader naveo jasno govori da mi čak i onu logiku na koju se trenutno većina ljudi oslanja vrlo selektivno koristimo, tj. da je naša logika često vođena (i ograničena) našim izvorima informacija ili jednostavno našim predrasudama.
Dove je napisao:
Ovo si dobro opisao oko sprovodjenja religije u djelo. Evo opet pitanje: zasto Tvorac nije zaustavio rusenje tih temelja za zivota apostola, zasto je dozvolio da se duhovno kvarimo i srljamo u sunovrat, zasto nas nije odmah na pocetku vratio na pravi put?
To je dopušteno planski. Naime, oni su samo djelom demonstrirali ono šta i kako treba da se radi, ali da bi se do toga došlo potrebna je promjena u svijesti globalnih razmjera. Zato su oni samo posijali sjeme koje je tek trebalo da se razvije u narodima širom svijeta.
Pogledaj kako je otada istorija tekla. Hrišćanstvo je služilo prije svega da kultiviše narode koji su sa njim dolazili u dodir (a koji su u glavnom bili ratnički orjentisani, mnogobožački i sa dominatnim zakonom jačega kao temeljem društvenog uređenja), a za tako nešto su potrebni vjekovi.
Da je ovo zaista tako možeš se uvjeriti čitajući istorijske spise u kojima je vidljivo da su posebno u periodu od 5 do 10 vijeka n.e. pa i kasnije mnogi vladari u Evropi i Aziji "shvatili" da ne mogu da dođu do nacionalnog jedinstva i čvrste državne strukture bez prihvatanja neke velike religije hrišćanstva ili islama, tako da su oni jednostavno vršili odabir i onda podržavali pa čak i nametali (što naravno ne zvuči lijepo ali je imalo svoju funkciju) širenje tih religija. Međutim, to je uticalo i na širenje pismenosti kod tih naroda, a takođe i prihvatanje pozitivnih (iako i negativnih) civilizacijskih tekovina postignutih u Rimskoj i Vizantijskoj imperiji, odnosno Arapskom kalifatu. Tako su praktično nastale današnje nacije i Evro-Azijska civilizacija/civilizacije.
Ali sve je to u stvari razvojni put ljudi (ali ne izgubi iz vida velikog broja ljudi na velikom prostoru) od vrlo primitivnih shvatanja i vrlo grubog načina života, do mnogo suptilnijeg. Sve je to imalo i loše strane (npr. gubljenje osjećaja za prirodu i kontakta sa njom) ali sada ne govorimo o tome.
Sve u svemu, sjeme koje je zasijala šaka prostih ali iskrenih i Bogoljubivih ljudi iz Galileje, sada je u prilici da da rod na vrlo širokom prostoru, na prostoru cijele planete.
A Tvorac želi da što više nas da pozitivan rod.
Uzmimo sada za primjer Srbe. Preko hrišćanstva došli su do svog pisma, samim tim je jezik dobio sredstvo za svoj opstanak i razvoj, ato jednom narodu mnogo znači. Stari Slovenski bogovi su "prerušeni" u njima srodne hrišćanske svece, stari kultovi su prerušeni u novo ruho, data im je hrišćanska simbolika.
To je u stvari trebao biti
prelazni proces sa mnogobožačke svijesti na novu, onu koju je izvorno hrišćanstvo realizovalo u svojim počecima u prvim zajednicama, jer promjena u svijesti kod jednog naroda se ne dešava tako brzo i tako lako, a to naš Tvorac van svake sumnje zna
Tokom vjekova, kod jednog dijela naroda se ta promjena zaista desila i shvatili su da su sva spoljna obilježja vjere (rituali) samo forma, a da je jedino bitna suština, ali opet mnogi se kao pijan plota drže samo forme (ne videći da je ona bila samo štap na koji se trebaju osloniti dok im noge ne ojačaju i koji poslije nije potreban) dok suštinu potpuno zanemaruju.
U tome je veliki problem današnjeg hrišćanstva, kao i svih drugih religija.
Nadam se da nemate ništa protiv što sam uskočio sa svojim objašnjenjem.