banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Da li ste pročitali Sveto Pismo?
jesam jednom 13%  13%  [ 4 ]
jesam više puta 6%  6%  [ 2 ]
jesam neke dijelove 19%  19%  [ 6 ]
čitam redovno 26%  26%  [ 8 ]
nisam ali planiram 16%  16%  [ 5 ]
nisam a ni ne planiram 19%  19%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 31
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Jun 2005, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Palo mi je na pamet da bi bilo dobro da otvorim ovakvu temu.

Ovde me prvenstveno interesuje mišljenje ateista i onih koji zalaze ovde na Duhovnost i Religija ali pišu malo ili nimalo, ali su i svi ostali pozvani da iznesu svoje mišljenje jer bih zaista volio pročitati što više komentara.

Interesuje me ko je od vas čitao ili pročitao Sveto Pismo? Ili bar Novi Zavjet?
Šta vam se svidjelo (koji dijelovi) i zašto vam se svidjelo?
Šta vam se nije svidjelo (koji dijelovi) i zašto vam se nije svidjelo?

Ako niste nikad čitali Sveto Pismo: zašto niste?
Da li vam jednostavno "nije došlo pod ruku"?
Ili niste imali vremena (volje) za tako nešto?
Da li mislite da je to suviše komplikovana knjiga i da je ne možete razumjeti?
Da li ste probali pa vam je bilo dosadno?
Da li imate predubjeđenje o onome što tu piše pa zato ni ne želite čitati?
Da li se bojite onoga što tu piše ili vam smeta čitati nešto u čemu se možda kritikuje stil života kakav neko živi?

Ako je neko od ateista čitao Sveto Pismo (ili samo dio, npr. Novi Zavjet) šta misli kakav bi ovaj svijet bio da se ljudi zaista ponašaju onako kako Sveto Pismo potencira? Da li misle da bi ovaj svijet tada bio bolji ili ne bi, i zašto? Da li misle da se oni koji se deklarišu kao vjernici ponašaju onako kako Sveto Pismo uči?

Da li ateisti koji su čitali Sveto Pismo mogu nešto vrijedno izdvojiti iz njega? Kakva su osjećanja imali čitajući?
Da li ih je nešto iz Svetog Pisma inspirisalo, potaklo na razmišljanje? Može li se znati šta je to, koji dijelovi su u pitanju?

Da li oni od vas koji nikad nisu čitali Sveto Pismo to planiraju uraditi? Kad? Pod stare dane (npr. u penziji kad se po definiciji ima više vremena) ili u bližoj budućnosti?

Ako neki nikad nisu čitali a niti planiraju čitati Sveto Pismo: zašto?
Znate li da je Sveto Pismo najprevođenija i najštampanija knjiga?

Da li ovde ima onih koji su više nego jednom pročitali Sveto Pismo, ili planiraju čitati još koji put? Zašto?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2005, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Još neka pitanja.

Da li one koji nisu čitali Sveto Pismo (a niti planiraju) od toga odbija ponašanje nekih od onih koji se smatraju vjernici a za čija ponašanja misle da nisu dobra? Dakle da misle otprilike ovako: ako se vjernici tako ponašaju a Sveto Pismo je izvor hrišćanske vjere onda to Sveto Pismo uči pogrešne stvari i zato ne želim da ga čitam, niti vjerujem u Boga ako im je on to dozvolio?

Koji nivo stvari bi nekoga možda mogao uvjeriti u autentičnost Svetog Pisma? Ili bar u to da to nije obična knjiga?
Da li bi to bili u stanju podaci koji se upravo ovih dana iznose ovde na temi "Velika piramida i Sveto Pismo"?

Da li bi to bili u stanju neki od stihova iz Svetog Pisma koji su napisani prije nove ere a koji govore o tome da je Zemlja okrugla:

On sjedi nad krugom zemaljskim, i njezini su mu stanovnici kao skakavci; on je razastro nebesa kao platno i razapeo ih kao šator za stan. (prorok Izaija 40,22)

i da "visi" u svemiru:

On je razastro i sjever nad prazninom, i zemlju objesio ni o čem. (Job 26,7)

Ovo sve za razliku od nekih drevnih vjerovanja da je Zemlja ravna ploča, da je neke kornjače nose na leđima i slično.

Iz ovoga se može vidjeti i to da se učenje Svetog Pisma ne može osuđivati kroz ponašanje onih koji su radili negativnosti jer su pogrešno ili nikako shvatali Sveto Pismo kao npr. crkva u srednjem vijeku koja je spaljivala naučnike koji su govorili da je Zemlja okrugla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 07:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Vrlo dobra tema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2005, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
За те корњаче, спаљивања и остало, обрати се римокатолицима. За Православне, они су престали да буду Црква 1054. године. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Vader je napisao:
Još neka pitanja.

Da li one koji nisu čitali Sveto Pismo (a niti planiraju) od toga odbija ponašanje nekih od onih koji se smatraju vjernici a za čija ponašanja misle da nisu dobra? Dakle da misle otprilike ovako: ako se vjernici tako ponašaju a Sveto Pismo je izvor hrišćanske vjere onda to Sveto Pismo uči pogrešne stvari i zato ne želim da ga čitam, niti vjerujem u Boga ako im je on to dozvolio?

Nisam stigla ranije da odgovorim na ovu zanimljivu temu a i Vader me je prozvao pa moram :D .

Ovo gore je djelimicno tacno, ponasanje nekih vjernika me bas odbija od toga (ima ih par i ovdje na Forumu). Ne vjeruejm da Sveto Pismo niti bilo koja druga knjiga pogresno uci vjernike, neki vjernici to sebi pogresno protumace i onda se ponasaju tako.
Vader je napisao:
Koji nivo stvari bi nekoga možda mogao uvjeriti u autentičnost Svetog Pisma? Ili bar u to da to nije obična knjiga?
Da li bi to bili u stanju podaci koji se upravo ovih dana iznose ovde na temi "Velika piramida i Sveto Pismo"?

Ovo je tesko odgovoriti jer mi je nekako nelogicno da je bas ta knjiga koju ti ili bilo ko drugi cita autenticna. Hocu reci, ako je on napisana (recimo) prije 2000 godina, koliko puta je ona prepisivana, prevodjena s jezika na jezik, (da li mozda Vatican ima original od Biblije ili Sv pisma?), mozda je izdanje koje ti imas izaslo poslije otkrica oblika zemlje ili sta ja znam (nisam citala ovu temu: Velika Piramida i Sveto Pismo). Isto tako ne vjeruejm u prorocanstva bilo koje vrste (a koliko vidim toga ima u Sv Pismu).

Vader je napisao:

Iz ovoga se može vidjeti i to da se učenje Svetog Pisma ne može osuđivati kroz ponašanje onih koji su radili negativnosti jer su pogrešno ili nikako shvatali Sveto Pismo kao npr. crkva u srednjem vijeku koja je spaljivala naučnike koji su govorili da je Zemlja okrugla.

Ovo si dobro rekao. Skoro sam procitala dvije knjige od D Brown-a (Da Vinci Code and Angels and Demons. Vader, toplo bi ti preporucila da procitas obe, jste da je fikcija ali tip je to tako povezao da te zaista baci u razmisljanje. Pogotovu Angels and Demos (mnogo bolja od Code) jer govori o sukobu crkve i nauke)) o kojima sam bas dosta razmisljala i vodila rasprave ovdje kod sebe. Religija i crkva i ostale vjerske ustanove su pune interesa i to pogresnih ljudi. A ON, Svevisnji (ako je gore negdje) ne radi nista po tom pitanju, nekako je kontradikcija sam sebi. Mnogi kazu da smo mi ovdje na Zemlji da nas On testira i da nam je dao izbor da budemo ovakvi ili onakvi (u cemu se slazem), ali mi nije jasno dokle misli a nas testira, zasto ima 'iste arsine' za sve jer nismo svi jednaki??? Religija (kao i komunizam) ja dobro zamisljena ali sprovodjenje u djelo je katastrofalno i zato i jesmo dovde dosli.

U svakom slucaju, postujem ko vjeruje (pogotovu one koji to rade iskreno i od srca i postoju sve a ne samo svoje) i ko cita ovu literaturu ali ja jos nisam spreman za to, jednosatvno ima dosta kontradikcije u svemu tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Pokushao da chitam Novi zavjet, al` nije ishlo. Mislim da mi trebaju tumachenja ...

A gore je previshe pitanja, da bih ja sad odgovarao ... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Ja imam jedno pitanje za vas, eksperte.

Da li je istina da je Nick Cave pisao predgovor za Bibliju? I da li treba da objashnjavam ko je Nick Cave? I koliko je, ustvari, ljudi uopshte smjelo da pishe predgovor za Sveto pismo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

gluecifer je napisao:
Da li je istina da je Nick Cave pisao predgovor za Bibliju?

To je onaj pjevač ako se ne varam. Sveto Pismo ima mnogo izdanja u mnogim zemljama tako da mnogi ljudi pišu predgovore. Da li je on pisao predgovor za tamo neko izdanje Svetog Pisma ne znam, niti mislim da je to bitno. Ja te predgovore ni ne čitam pa ni ne znam ko ih piše i šta u njima piše. A predgovore inače pišu ljudi koji čitaju Sveto Pismo, ako ga izdaje crkva onda predgovor pišu neki sveštenici ili prevodioci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 23:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
gluecifer je napisao:
Pokushao da chitam Novi zavjet, al` nije ishlo. Mislim da mi trebaju tumachenja ...

A gore je previshe pitanja, da bih ja sad odgovarao ... :wink:

Када одеш у Православну Цркву на службу добијеш сав тумачења која ти трбају, а ове јеретике,част православцима који су учествовали у овој дискусији батали.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 23:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
:D

Jevrejima 4:12 definise moc Bozje Reci i glasi ovako:

"Jer Bozja Rec je ziva i ima moc i ostrija je od svakog dvoseklog maca i prodire cak dotle da razdvaja dusu i duh, zglobove i njihovu mozdinu, i moze razabrati pomisli i namere srca."

Da bi se razumela Biblija potrebno je ozbiljno proucavati i studirati i to iskljucivo uz neciju pomoc.

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 12:10 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Samo da skrenem pažnju na nešto. Ovo što je Micelijus iznio je OK ali ne bih volio da se o tome diskutuje na ovoj temi. Mislim da je najbolje otvoriti posebnu temu o proučavanju Svetog Pisma i tamo pričati o tome.

Ovu temu sam zamislio da bude što..."lakša", bez prepucavanja i nadmudrivanja između onih koji već čitaju Sveto Pismo, već da vidimo kako oni koji nikad nisu čitali Sveto Pismo ili su malo čitali gledaju na njega, šta im se sviđa, šta im se ne sviđa, zašto neki ne žele čitati Sveto Pismo, da li oni koji ga nisu čitali imaju želju i radoznalost da vide šta tu piše i slično.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dragutin je napisao:
:D

Jevrejima 4:12 definise moc Bozje Reci i glasi ovako:

"Jer Bozja Rec je ziva i ima moc i ostrija je od svakog dvoseklog maca i prodire cak dotle da razdvaja dusu i duh, zglobove i njihovu mozdinu, i moze razabrati pomisli i namere srca."

Da bi se razumela Biblija potrebno je ozbiljno proucavati i studirati i to iskljucivo uz neciju pomoc.

:wink:
Како су је "проучавали" и "студирали" сви они неписмени у протеклих 2000 година? :lol:

У Библији пише да вера долази од проповести, а не од читања и студирања. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne, ova tema se neće pretvoriti u prepucavanja. Jasno sam definisao čemu je posvećena ova tema i svaki post koji od toga odudara ću brisati kao "off-topic". Ili pronađite prigodnu temu ili otvorite novu pa nastavite priču o proučavanju Svetog Pisma.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 02 Jul 2005, 02:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Evo, reko da i ja odgovorim na temu. Čitam redovno Sveto Pismo, za sada pročitao Stari Zavjet 3 puta, Novi 4. Čini mi se :D Čitam otprilike stranicu ili dvije dnevno, trenutno sam kod Treće knjige Mojsijeve, kod onih zapovijesti o čišćenju gube.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
Vader je napisao:
da vidimo kako oni koji nikad nisu čitali Sveto Pismo ili su malo čitali gledaju na njega, šta im se sviđa, šta im se ne sviđa.

Ne mozes biti vjernik ako ti se jedan dio vjere svidja a neki drugi ne svidja. Valjda, ako si vjernik trebao bi prihvatiti sve ono sto od tebe sveta knjiga trazi. Tako je u Islamu npr. Kuranom naredjeno il da se sve sto u njemu prihvati a nema da se nesto prihvati a neki dio sto mu se ne svidja ne prihvati. Dakle, sistem je uzmi il sve il nista!

A, ima jedna interesantna sura iz Kur`ana, koja nosi naziv "Nevjernici", u njoj se kaze:

EL-KAFIRUN * NEVJERNICI

U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!
[109.1] Reci: “O nevjernici!
[109.2] Ne obožavam šta obožavate,
[109.3] I niste vi obožavatelji onog šta obožavam,
[109.4] I nisam ja obožavalac onog šta obožavate,
[109.5] Niti ste vi obožavaoci onog šta obožavam.
[109.6] Vama vjera vaša, a meni vjera moja!”

Inace, da kazem jos za one koji ne znaju, u Islamu tj. Kuranu se spominju svete knjige koje su bile poslane prijasnjim bozijim poslanicima Muhau a.s., Isa a.s... i dio tih prijasnjih knjiga mada vecim dijelom u neoriginalnoj verziji se nalazi u Bibliji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 15:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pošto je Dove došla sa godišnjeg odmora (i nadam se da se dobro provela i odmorila) evo joj odgovora :D

Dove je napisao:
ponasanje nekih vjernika me bas odbija od toga (ima ih par i ovdje na Forumu). Ne vjerujem da Sveto Pismo niti bilo koja druga knjiga pogresno uci vjernike, neki vjernici to sebi pogresno protumace i onda se ponasaju tako

Drugom rečenicom si sama sebi odgovorila, drago mi je da si svjesna onoga čega mnogi nisu, da ponašanje nazovivjernika uglavnom nije u skladu sa učenjem svetih spisa, ovde konkretno Svetog Pisma. S te strane gledano ne bi trebalo biti otpora čitanju Svetog Pisma, bar da se vidi šta tu stvarno piše, i da se to uporedi sa ponašanjem ljudi koji sebe smatraju vjernicima.

Dove je napisao:
ako je on napisana (recimo) prije 2000 godina, koliko puta je ona prepisivana, prevodjena s jezika na jezik, (da li mozda Vatican ima original od Biblije ili Sv pisma?

Nisam se udubljivao u to, ali ako se ne varam postoji obilje dokaza o autentičnosti Svetog Pisma tj. njegovog prevoda, toga da je ono danas isto kao i prije par hiljada godina. Za tako nešto mogu poslužiti drevni svici sa Crvenog mora koji su pronađeni sredinom 20. vijeka a koji su pokazali da je Sveto Pismo u njima i ono koje već imamo identično. Bila je jedna epizoda serije "Na rubu znanosti" posvećena upravo ovome.

Što se tiče raznih prevoda, to uglavnom nije problem, to ti je kao kad gledaš film jednom sa jednim a drugi put sa drugim prevodom tj. prevodom neke druge osobe, smisao ostaje isti iako rečenice nisu složene 100% isto.
Evo primjer kada je Hrist u poznatoj "Besjedi na gori" učio okupljeni narod:

Čuli ste kako je kazano starima: ne čini preljube. A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svojemu. (Matej 5, 27-28 )

a u drugom prevodu:

Čuli ste da je rečeno: ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljubu u srcu. (Matej 5, 27-28 )

Vidi se da je smisao isti, a smisao je najbitniji, suština poruke je najbitnija. A ona je u ovom slučaju vrlo jasna bez obzira na prevod.

I dobro je da postoji više prevoda, to je veoma dobro, jer neke poruke su bolje prenesene od strane jednih a neke od strane drugih prevodilaca, tj. nekom čitaocu će bolje sjesti jedan prevod (bolje će ga razumjeti, a to je najbitnije) dok će nekom drugom bolje sjesti neki drugi prevod. Kao što sam jednom na drugom forumu vidio razmjenu mišljenja oko toga čiji je prevod "Ilijade" i "Odiseje" najbolji na ovim prostorima. Jednima se više sviđa jedan a drugima drugi, a ono što je bitno je da svi što bolje shvate suštinu bez obzira kroz koji prevod.

Dove je napisao:
mozda je izdanje koje ti imas izaslo poslije otkrica oblika zemlje ili sta ja znam

Mislim da je ovo praktično nemoguće, mislim da je Dragutin na svojoj temi "vjerodostojnost Biblije" počeo iznositi činjenice o autentičnosti Svetog Pisma, mogli bi se tu pronaći i iznijeti dokazi o istorijskoj autentičnosti, ako ih on nije iznio onda se mogu pronaći. U pomenutim Kumranskim spisima pisanim na kožama životinja se nalaze i spisi proroka Izaije, čak za njih kažu da su najočuvaniji, a upravo u proroku Izaiji stoji da je Zemlja okrugla.

Dove je napisao:
nisam citala ovu temu: Velika Piramida i Sveto Pismo

Predlažem tebi i ostalima da je bar pogledate, bar prvih par postova.. Tu se iznose neki zanimljivi matematički proračuni iz Svetog Pisma. Neki, ima toga još. Neki naučnici su se bavili proučavanjem Svetog Psima kroz matematiku, i pronašli dosta toga zanimljivog. Imam jednu knjigu o tome ali je još nisam čitao.

nastavak >>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 15:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Dove je napisao:
Isto tako ne vjeruejm u prorocanstva bilo koje vrste (a koliko vidim toga ima u Sv Pismu)

Čak bih se usudio reći da autentičnost proročanstava (uopšteno, ne samo onih iz Svetog Pisma) nije teško dokazati. Ali ja se ovde ne mislim baviti time, ko se želi pozabaviti tako nečim neka traži, čita.

Dove je napisao:
Da Vinci Code and Angels and Demons

Nisam čitao mada vidim da se mnogo priča o tim knjigama, u njima mora biti nešto što je izazvalo toliku pažnju. Ako budem u prilici pročitaću ih.

Dove je napisao:
Mnogi kazu da smo mi ovdje na Zemlji da nas On testira i da nam je dao izbor da budemo ovakvi ili onakvi (u cemu se slazem), ali mi nije jasno dokle misli a nas testira

Možda još vrlo kratko. Postoje neki pokazatelji za to. Vjerovatno će biti testiranja i poslije, ali će biti drugačije. Mada nemam pojma, vidjećemo.

Testiranje će trajati onoliko koliko treba.

Između ostalog se gleda (testira) spremnost ljudi da uđu u nešto novo, da sami istražuju, da sami osjete sebe kao duhovna bića velikih potencijala, i sve ono što proizlazi iz toga. Sve to bez da imaju čvrste materijalne dokaze, bar u početku, u suprotnom to ne bi imalo mnogo smisla. Treba vježbati intuiciju, slušanje unutrašnjeg Glasa, jer često nam govori nešto što je suprotno od onoga što vidimo i pipamo a opet je u pravu, nasuprot našoj "logici". Zato ga je bitno naučiti slušati, iako to nije nimalo lako. Valjda se sve ono što je vrijedno teško stiče, iz nekog razloga su stvari tako postavljene.

Dove je napisao:
Zasto ima 'iste arsine' za sve jer nismo svi jednaki???

Na šta misliš?

Dove je napisao:
Religija (kao i komunizam) ja dobro zamisljena ali sprovodjenje u djelo je katastrofalno i zato i jesmo dovde dosli

To je sasvim tačno. Ali to kako su sprovedeni je moralo pasti i dobro je što je plao jer je pokazalo da nešto ne štima, da nije bilo dobro postavljeno, da su temelji bili jaki samo u početku a kasnije su postali krhki. A treba graditi od dobrih temelja, jakih temelja koji će moći sve to držati. A temelj opstanka hrišćanskog komunizma su ljudi na višem nivou svijesti, ljudi koji će konstantno zadržavati taj nivo i u njemu rasti a ne padati. Ne vrijedi da neki ljudi koji ispunjavaju te uslove postave temelje a drugi ljudi koji se tome priključe nemaju u sebi "držač temelja" (potreban nivo svijesti), pa da vremenom uguše i izvitopere ono što su postavljači temelja zamislili. Tako je bilo na početku hrišćanstva, apostoli i prvi hrišćani su postavili temelj hrišćanskog komunizma i konstrukcija je stajala dok su ti ljudi živjeli, možda i nešto vremena nakon njih, ali su se ljudi počeli kvariti u duhovnom smislu, nisu željeli slijediti duh na kome je sve to osnovano, i konstrukcija je morala pasti jer više nije bilo jakog temelja (potrebnog nivoa svijesti). A to što je sve to postojalo makar kratak vremenski period je dokaz da to nije utopija već moguća realnost, ali realnost koja da bi (o)živjela zahtijeva ispunjavanje određenih potrebnih i dovoljnih uslova - viši nivo svijesti/duha i sve ono što sa tim ide.

Dove je napisao:
ja jos nisam spreman za to, jednosatvno ima dosta kontradikcije u svemu tom

Kontradikcije u nečemu, bilo čemu, ili ima ili nema ali se nama čini da ih ima jer imamo malo informacija, malo znamo.

Na primjer, Tvorac je Adamu rekao da će umrijeti onaj dan kad okusi plod sa Drveta Poznanja Dobra i Zla. Adam je ubrao i probao plod, ali nije umro taj dan. Živio je još dugo poslije toga. Da li je to kontradikcija? Da li Tvorac nije ispunio svoje obećanje? Kada bi se išlo na brzo zaključivanje ovo bi djelovalo kao kontradikcija. Ali ako ne idemo na brzopleto zaključivanje i osuđivanje Svetog Pisma već ga čitamo i proučvamo onda možemo vidjeti jedan stih koji se nalazi pred kraj Svetog Pisma u kome se kaže da je jedan dan pred Bogom kao 1000 godina pred nama. A Adam je živio 930 godina, nije prebacio hiljadu godina i time nije ušao u "drugi dan" već je umro u onaj "dan" kad je rečeno da će umrijeti. Tvorac mu je rekao da će umrijeti taj dan kad ubere i okusi plod, i umro je u taj Božiji dan a koji nama ljudima traje 1000 godina. I niko poslije njega nije mogao živjeti više od 1000 godina, tako je najdugovječniji čovjek živio samo 969 godina.

Dakle što više znamo time će "kontradikcije" koja zapravo ne postoje postajati jasnije, rasvjetljenije. Greška je odmah i prebrzo suditi a što mnogi rade jer i žele vidjeti samo kontradikcije i "dokaze" kako "tu nešto ne štima".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 17:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Hvala na iscrpnom odgovoru Vader.

Kad sam rekla :
Citiraj:
Dove ::
Zasto ima 'iste arsine' za sve jer nismo svi jednaki???

Mislila sam reci da smo mi svi jednaki pred Tvorcem i da smo mu svi jednako 'dragi' (cini mi se da je tako). Mi svi znamo da nas ima svakavih (vise dobrih nego losih, jo suvijek) i meni je ponked nelogicno zasto nas Tvorac tretira jednako ili mi se cesce cini da ima vise 'milosti' prema nekome ko nije dobar covjek nego prema nekome ko jeste? Rrcimo, zasto tolika stardanja djece, zasto toliki ratovi, vemenske nepogode itd, koje jednako pogadjaju sve? Ako je Tvorac svemocan zasto ne zastiti nemocne ili ne sprijeci neke velike katastrofe (ovo je malo naivno i banalno pitanje, ali mislim da u ovom kontekstu ima smisla)?

Citiraj:
Između ostalog se gleda (testira) spremnost ljudi da uđu u nešto novo, da sami istražuju, da sami osjete sebe kao duhovna bića velikih potencijala, i sve ono što proizlazi iz toga. Sve to bez da imaju čvrste materijalne dokaze, bar u početku, u suprotnom to ne bi imalo mnogo smisla. Treba vježbati intuiciju, slušanje unutrašnjeg Glasa, jer često nam govori nešto što je suprotno od onoga što vidimo i pipamo a opet je u pravu, nasuprot našoj "logici". Zato ga je bitno naučiti slušati, iako to nije nimalo lako. Valjda se sve ono što je vrijedno teško stiče, iz nekog razloga su stvari tako postavljene.

Ovo si malo zakomplikovao :) Kako sve to postici, kako vjerovati u nesto sto je suprotno nasoj logici? Kako vjervati u nesto sto ne mozes vidjeti i opipati? Mogu da imam predpostavke i hipoteze koje cu kasnije odbaciti ili prihvatiti i sve tako u krug. Kako vjezbati intuciju, kako cuti taj unutrasnji Glas?

Ovo si dobro opisao oko sprovodjenja religije u djelo. Evo opet pitanje: zasto Tvorac nije zaustavio rusenje tih temelja za zivota apostola, zasto je dozvolio da se duhovno kvarimo i srljamo u sunovrat, zasto nas nije odmah na pocetku vratio na pravi put?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jul 2005, 07:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Dove je napisao:
Ovo si malo zakomplikovao :) Kako sve to postici, kako vjerovati u nesto sto je suprotno nasoj logici? Kako vjervati u nesto sto ne mozes vidjeti i opipati? Mogu da imam predpostavke i hipoteze koje cu kasnije odbaciti ili prihvatiti i sve tako u krug. Kako vjezbati intuciju, kako cuti taj unutrasnji Glas?

"Suprotno" našoj logici nije baš najpreciznija riječ, prije bih rekao da se radi o nečemu što nadrasta našu trenutnu logiku (ili mogućnost poimanja). To se dešava prije svega što se ljudi jednostavno navikli da zanemaruju svoja intuitivna čula (i zato su nam ona uglavnom "atrofirala" iako su nam u stvari prirođena), međutim oni koji su radili na tome da ih stave u ravnopravnu funkciju sa ostalim čulima i sposobnostima koja kao bića imamo, došli su do toga da ih zaista i koriste potpuno ravnopravno u svakodnevnom životu.
Kao kad je neko u stanju da pliva a neko ne, pa onaj ko umije da pliva ne zazire od toga da neki put pređe plivajući, dok neplivač bježi od svake vode koju ne može pregaziti. (Ne znam koliko sam pogodio sa ovim primjerom, ali mislim da bar može da pomogne za razmišljanje).
Osim toga vrlo dobar primjer (o Adamu) kojeg je Vader naveo jasno govori da mi čak i onu logiku na koju se trenutno većina ljudi oslanja vrlo selektivno koristimo, tj. da je naša logika često vođena (i ograničena) našim izvorima informacija ili jednostavno našim predrasudama.

Dove je napisao:
Ovo si dobro opisao oko sprovodjenja religije u djelo. Evo opet pitanje: zasto Tvorac nije zaustavio rusenje tih temelja za zivota apostola, zasto je dozvolio da se duhovno kvarimo i srljamo u sunovrat, zasto nas nije odmah na pocetku vratio na pravi put?

To je dopušteno planski. Naime, oni su samo djelom demonstrirali ono šta i kako treba da se radi, ali da bi se do toga došlo potrebna je promjena u svijesti globalnih razmjera. Zato su oni samo posijali sjeme koje je tek trebalo da se razvije u narodima širom svijeta.
Pogledaj kako je otada istorija tekla. Hrišćanstvo je služilo prije svega da kultiviše narode koji su sa njim dolazili u dodir (a koji su u glavnom bili ratnički orjentisani, mnogobožački i sa dominatnim zakonom jačega kao temeljem društvenog uređenja), a za tako nešto su potrebni vjekovi.
Da je ovo zaista tako možeš se uvjeriti čitajući istorijske spise u kojima je vidljivo da su posebno u periodu od 5 do 10 vijeka n.e. pa i kasnije mnogi vladari u Evropi i Aziji "shvatili" da ne mogu da dođu do nacionalnog jedinstva i čvrste državne strukture bez prihvatanja neke velike religije hrišćanstva ili islama, tako da su oni jednostavno vršili odabir i onda podržavali pa čak i nametali (što naravno ne zvuči lijepo ali je imalo svoju funkciju) širenje tih religija. Međutim, to je uticalo i na širenje pismenosti kod tih naroda, a takođe i prihvatanje pozitivnih (iako i negativnih) civilizacijskih tekovina postignutih u Rimskoj i Vizantijskoj imperiji, odnosno Arapskom kalifatu. Tako su praktično nastale današnje nacije i Evro-Azijska civilizacija/civilizacije.
Ali sve je to u stvari razvojni put ljudi (ali ne izgubi iz vida velikog broja ljudi na velikom prostoru) od vrlo primitivnih shvatanja i vrlo grubog načina života, do mnogo suptilnijeg. Sve je to imalo i loše strane (npr. gubljenje osjećaja za prirodu i kontakta sa njom) ali sada ne govorimo o tome.
Sve u svemu, sjeme koje je zasijala šaka prostih ali iskrenih i Bogoljubivih ljudi iz Galileje, sada je u prilici da da rod na vrlo širokom prostoru, na prostoru cijele planete.
A Tvorac želi da što više nas da pozitivan rod.
Uzmimo sada za primjer Srbe. Preko hrišćanstva došli su do svog pisma, samim tim je jezik dobio sredstvo za svoj opstanak i razvoj, ato jednom narodu mnogo znači. Stari Slovenski bogovi su "prerušeni" u njima srodne hrišćanske svece, stari kultovi su prerušeni u novo ruho, data im je hrišćanska simbolika.
To je u stvari trebao biti prelazni proces sa mnogobožačke svijesti na novu, onu koju je izvorno hrišćanstvo realizovalo u svojim počecima u prvim zajednicama, jer promjena u svijesti kod jednog naroda se ne dešava tako brzo i tako lako, a to naš Tvorac van svake sumnje zna :D
Tokom vjekova, kod jednog dijela naroda se ta promjena zaista desila i shvatili su da su sva spoljna obilježja vjere (rituali) samo forma, a da je jedino bitna suština, ali opet mnogi se kao pijan plota drže samo forme (ne videći da je ona bila samo štap na koji se trebaju osloniti dok im noge ne ojačaju i koji poslije nije potreban) dok suštinu potpuno zanemaruju.
U tome je veliki problem današnjeg hrišćanstva, kao i svih drugih religija.

Nadam se da nemate ništa protiv što sam uskočio sa svojim objašnjenjem. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]