banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 09:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2008, 10:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Ријетко имам прилику и баш сам се изненадио када ме је један од познаника позвао на свадбу.
Нема ништа лоше у весељима такве врсте. манифестације попут свадби, крштења, некада испраћаја у армију (ЈНА) или већ коју, рођендана и све у смислу окупљања већег броја пријатеља и познаника јесу и остаће наша фолклорна индентификација.
Разумно је да родитељи по обичају и данас већ у многоме модификованом протоколу приређују својем потомству приредбе веселог саджаја. Није проблем у нама! Брате, омладина је одскочила од свог времена па данас слуша браћу Вранешевиће и Сеида Мемића...
Ове двије институције сам издвојио намјерно из разлога јер обе каријере заслужују поштовање од свих генерација које су или ће живјеле или живјети у нашем говорном подручју. Родитељима се све врати на нивоу заслужене варијанте, знате већ!
Односно, нисмо ми измислили музику нити је она заслужила да ми робујемо њеним тактовима. Познато је нас све на окупу одржала је свирка и ништа друго, барем не нешто што би било овосвјетовног карактера, али треба остати уз чињеницу да свака генерација и свако вријеме има неоспорива права на своје музичке идоле. У супротном живот би био много досадан. Креативност се примјети и она је облик културне револуције ума!
Дођем ја на ту свадбу и вратим се жив и здрав кући, ништа што би ми сметало. Прошло је више од недељу дана, а ја размишљам о чињеници која ми је оставила позитиван утисак, чак шта више потпуно сам изненађен све присутним либерализмом и разумјевањем од стране старијих људи из наше заједнице за тренд проблеме глобалног развоја омладине.
Слушам те ноћи једну пјесму у етно фазону, народна је, а дословно иде овако: "Јој, како сам стресо Ђуку ( Пази, Ђуку!) ко земљотрес Бањалуку"! Земљотрес који је ономад потрефио и стресао Бањалуку са околином, јесте стварна трагедија широких размјера и већина бањалучана исто доживљава тај догађај, тако да са пуним поштовањем говори о жртвама из периода великог земљотреса.
Разумијем и праралеле које су повучене, у овој шаљивој пјесми, између земљотреса и већ чега. Зарад дочаравања слике тог историјског стресања Ђуке ( Пази, Ђуке!). Да скратим, пјесма говори о "геј односу" некога са Ђуком ( Читај, Ђука скраћеница изведена од мушког имена Ђурађ или Ђуро!) који је предмет стресања на некакав начин.
Довољно смо маштовити да разумијемо шта би било стресање те врсте уз ефекат земљотреса који је у неколико секунди срушио скоро читав један град у Босни и Херцеговини!?!
Скептици могу да ову тему окрену у правцу тражења простора за третман имена Ђука у женском роду, али у овом случају јасно је речено да се ради о Ђуки нашем домаћем!
Култност ове пјесме је у томе што у наставку историјског комбиновања катастрофе и еротског заноса пјесник наставља нешто блажом варијантом, отприлике: "Јој, како сам стресо Веру! Шест степени по Рихтеру"!
Вера или Вера у овом случају, изгледа да је прошла-о много боље од Ђуке, представља корак ка потпуним сексуалним слободама и симболише бисексуализам, али само ако, име Вера није изведено од скраћенице за мушко име Веран које је често међу слушаоцима овог музичког правца?!
Еуфорија у ритму изворног мелоса и расплинутост емоција под узаврелим гредама запушеног ресторанског простора у тренутку док земљотрес обара по рихтеровој скали са тачно назначеним вриједностима представља најбољи начин комуникације између пјесничке кодификације, која се у потпуности разоткрива, и тананих мисли слушаоца којем се мелодија сервира на увце.
Одушевило ме то што је пјесма опште прихваћена приликом весеља и нема никаквих замјерки према извођачу.
Народ ко Народ, форсира хитове тако да се овај хит, вјерујте евергрин за наредних сто година, може чути и више од пет пута у току једне прославе. Дакле опет је бањалука са околином понјела вјенац славе и авангардно повела омладину са простора бивше југославије у доба нових друштвених норми и моралних вриједности.
Одбачени су и преиспитани сви окови у смислу слободе одлучивања!
БРАВО за моје бањалучане!!! :bom:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 12:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Mislim da, pa barem u 95% slucaja, niko nije pomislio da bi Djuka iliti Vera mogla oznacavati muski rod! Zato je, izmedju ostalog, pjesma i prihvacena, posebno na veseljima- jer covjek u transu voli da cuje tako jak opis "neke" radnje!
Ono, looodilo , udriiii :lol:
Sto se samih imena tice, u dijelu "oj kako sam streso Veru" nema apsolutno nikakvih dilema. Vera je zensko ime, i to ne treba traziti nikakva druga objasnjenja niti shvatanja!
A opet, sto se tice "oj kako sam streso Djuku", takodje mislim da je jasno o kom se polu radi (cak ako nista, zapitaj se ko izvodi tu pjesmu, i kada saznas- bice ti jasno! Doticni nikada nije ispoljavao gay frustracije, cak suprotno)!
Jedinu dilemu tu stvara ono "Djuku", pa covjek tu moze da "stima po svome" i da kaze da je Djuko u pitanju, ali je ustvari Djuka- vjerovatno skracenica od Djurdjija, ili sl.

Tako da, tvoja nada u moguce razumjevanje domaceg VOLKA za neke druge seksualne orjentacije pada u vodu.. Posebno mi je zao ako si pomislio da se raja bas zato veseli toj pjesmi- jer u njima budi biseksualne osjecaje. :lol: :lol:
Da je tako, numera bi bila tabu tema- a orkestri bi ladno pokupili flashu u glavu u slucaju izvodjenja iste, od negog domaceg baje! :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Kakve ova tema ima veze sa oblasti "Duhovnost i religija"?

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2008, 23:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
incel je napisao:

To nisu banjalucani, nikad bili niti ce biti.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 13:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Dust je napisao:
incel je napisao:

To nisu banjalucani, nikad bili niti ce biti.

:roll:

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2009, 12:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2009, 20:54
Postoji još jedna pjesma koja nosi skrivene gej poruke, slušaj samo:
"Obraše se vinogradi dole kod Topole,
došlo vreme da se uzme koji koga vole"!!!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i3FYPRAiSAw[/youtube]

Naravno i sledeća muzička interpretacija ima najmanje čudnu poruku unutar umjetničkog sadržaja. Tumačim kako zagondžija žali za svojim partnerom "bobane vrati se" uz bolnu konstataciju "ti nisi prava ženna"!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UnPTpto1SNY[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]