Talija je napisao:
Na šta bi ličilo kada bi se djeci dala sva sloboda izbora?
To bi licilo na Pipi Duga Carapa.
Slazem se sa Talijom.
Nedavno je uradjen jedan eksperiment u Engleskoj, nekoliko djece je zivjelo jednu sedmicu samo , djecaci u jednoj kuci,vili,a djevojcice u drugoj, bez nadzora odrasle osobe, bez mame i tate, znaci bez odrasle osobe, bez "vodica"... jednu citavu sedmicu. Naravno pri tom su ih snimali. Imali su nekoliko novca na raspolaganju , da si kupe sta im treba tokom sedmice, namirnice, stvari za licnu higijenu itd.... Eksperiment je poceo, ispocetka je sve bilo zanimljivo, radili su sta su hteli i sto inace ne smiju kod kuce!-iz dobrog razloga... lijegalo se u ponoc, jeli su samo slatkise, naravno da djeca to vole, za onaj novac su samo slatkise kupili, po kuci su sve razbacali, gadjali su se tortama, razbacivali po kuci sto su stigli, ves im je sav bio prljav, kuca haos, sve sruseno, razbacano, otvoreno, prosuto....nikakvog reda, ni dorucka ni rucka ni vecere... nakon par dana djeca su pocela da placu, nedostajala im je kucna disciplina, red!! To sto djeci najvise smeta kod kuce , kod roditelja, to im je tu nedostajalo! Bez nekog reda i discipline i neke smjernice se ne moze. A dijete ne moze samo znati sta je red i disciplina ako ga neko ne nauci tome. Ako ga neko "ne vodi". Pravi roditelj nece svoje dijete odvesti u propast. Pa ako mama i tata vjeruju u nesto ili nekoga u religijskom smjeru npr. , dijete moze
nauciti i uzeti od roditelja vjeru, ali naravno kad poraste i kad bude moglo samostalno da razmislja i rasudjuje, moze samo da vidi sta je Za a sta Protiv. Niko mu ne brani. Druga je stvar ako su roditelji fanatici pa tjeraju dijete da bude sto su i oni ili ono sto oni nisu a tako bi zeljeli da budu. Dijete uvijek, tokom cijelog svog zivota
moze uzeti zivot u svoje ruke i reci ovo je moj zivot i ja cu ga zivjeti kako mislim da je za mene bolje. Neko ce reci "To je tesko kad citav zivot zivis pod komadnom i podlozen si ispiranju mozga". Da je tesko , jeste, ali svako se moze probuditi samo ako iskreno pozeli .
Nije ni jednostavno biti roditelj. Svako dijete je posebno, i ne mozes na svakom djetetu primjeniti istu vrstu odgoja. Vaspitanje djece ne ovisi samo od roditelja, nego i od okoline, pocev od vrtica pa nadalje. Ima djece sto su kao andjeli kod kuce, a u vrticu su mali vragici koji psuju i tuku se. Sve vec vidjeno, nista novo.
Ne mozes djetetu prepustiti da samo odlucuje i cekati da pogrijesi pa mu onda reci "Et vidis, jesam rekla. Nemoj drugi put". Ako je neka sitnica, onda ok, a kad se radi o malo vecim stvarima, e onda je bolje da nikad ne pogrijese; da npr. okusi drogu da bi vidio kako djeluje, ili da pocne da pusi da bi vidio da je stetno, ili da mozda ubije nekoga da bi vidio sta znaci oduzeti zivot nekome.... to su sve banalni i ekstremni primjeri, znam, pretjerujem, ali i to nam treba biti uvijek u vidu, jer su to stvari koje sve vise i vise postaju nazalost "normalne".
Sto se tice onog "iz gresaka se uci", jasta da se uci, ali i to je razlicito od osobe do osobe, a i od djeteta do djeteta. Neko nikad ne nauci lekciju iz greske, i citav zivot zivi u jednom te istom grehu, dok ga neko ili nesto "ne prodrma".
Ja mogu svome djetetu dati slobodu, slobodu rasudjivanja , svu mogucu slobodu koju jedno dijete treba da bi izraslo u zdravog i razumnog covjeka. Ali ja sam i majka svome djetetu, mi zivimo zajedno, provodimo dane zajedno, razgovaramo, komuniciramo... ja sam ujedno i uzor svome djetetu. Zato bi roditelji najvise morali poraditi na sebi kad dobiju djecu (a cak i kad planiraju djecu), jer su oni ono sto djeca non stop imaju pred sobom. Neko jednom rece, "Neki bi ljudi trebali polagati testove roditeljstva pre nego sto postanu roditelji" , pa bas tako.