banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Religija i muzika
PostPoslato: 15 Mar 2009, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Obicno religijski klasicni ljudi smatraju da postoji religijski prihvatljiva muzika i neprihvatljiva, bez obzira na rijeci. Recimo takvi ljudi smatraju da hriscanska muzika mora biti klasicna ili iz 14, 17, 18, 19 itd vijeka, ili gospel crnacka dosadna muzika, kvinteti sa dubokim glasovima iz 60-ih koja je toliko dosadna da je to nevjerovatno. Ja sam vec ranije davao nekoliko sajtova sa modernom hriscanskom rok muzikom i sasvim mislim da je to opravdano. Muzika je dobra a rijeci su hriscanske tako da je i hriscanska a nije dosadna za razliku od gospel ili "sezdestosmasa".
Iako se pojavljuje jedan problem. Kad se obrnu tj puste rijeci nekih pjesama naopako dobiju se neke antireligiozne rijeci. To je uglavnom u hevi metalu, dok u black metalu imamo te rijeci i bez obrtanja dakle otvoreno.
Ono sto me cudi je da u nekim umjerenijim pjesmama kad se obrnu pjesme tj. puste naopako dolazi do drugih rijeci.
Pogledajte recimo pjesmu malchik gay:

kad se pjesma pusti normalno izgleda ovako> http://www.youtube.com/watch?v=Fgm2XlHtRPU

kad se pusti obrnuto dobijaju se potpuno druge rijeci> http://www.youtube.com/watch?v=vY5srbFakJM

Iako sam se zacudio i kad sam vidio popa da pjeva hevi metal

> http://www.youtube.com/watch?v=5ap3sIaLNYM

Sta vi mislite o tome da li hriscanska muzika treba da bude samo klasika i dosadna ili su bitne rijeci a ne muzika.

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re: Religija i muzika
PostPoslato: 15 Mar 2009, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Nisam siguran da razumijem na šta misliš kad kažeš "prihvatljiva" i "neprihvatljiva". Misliš li samo na bogosluženje ili inače za slušanje? Što se bogosluženja tiče, meni ono što možeš da čuješ u crkvi nije ni najmanje dosadno, naprotiv. A bogosluženje uz nekakvu rok muziku (pa taman riječi bile i hrišćanske) bilo bi čista sprdačina.
S druge strane, za slušanje je vjerujem prihvatljiva bilo kakva muzika.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Nisam siguran da razumijem na šta misliš kad kažeš "prihvatljiva" i "neprihvatljiva". Misliš li samo na bogosluženje ili inače za slušanje?

I jedno i drugo. Ovdje sam naveo(vim) par hriscanskih pjesama sa normalnom muzikom> viewtopic.php?f=38&t=33207&start=40

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 00:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
A popa kralja... Ovo jos u zivotu nisam vidio :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ma samo Therion!

Btw, šta sad, ta pjesma malchik gay ispade da je poruka hrišćanima da sačuvaju ljubav? lol, wtf :)

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Btw, šta sad, ta pjesma malchik gay ispade da je poruka hrišćanima da sačuvaju ljubav? lol, wtf :)

Mozda. Zato sto vecina hriscana tvrdi da bi kaznjavali i ubijali gejeve. A to nije ljubav koju toliko propovijedaju. 8)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 16:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
A i gay-evi ljubav iskorsitavaju, "Voli me jer je tako Bog rekao". Ne moramo nikoga mrziti i treba da volimo i prijatelje i neprijatelje, ali je i Bog rekao da muskarac ne lijeze sa muskarcem, niti zena sa zenom... Znaci , postujemo Bozije zapovijesti onoliko koliko nama treba i koliko nam treba da se opravdamo. Malo sebicno.

Skoro je bila javna debata o tome da li je homoseksualnost bolest ili je urodjena. Sta je -da je...uglavnom nije normalno. Ali, kako bi to sad vim rekao, budimo svi gay pa ce to sve preci u normalu. :confused2: :D :P

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
vim je napisao:
Sta vi mislite o tome da li hriscanska muzika treba da bude samo klasika i dosadna ili su bitne rijeci a ne muzika.

Bitno je da muzika ne uznemiruje duh. Tesko da ces naci klasicnu muziku da uznemiruje covjeka, dok recimo kad slusas malo zescu rok muziku, vec te sam ritam muzike uznemiruje tako da te ni tekst pjesme ne moze "umiriti". A mislim da je jako vazno da se covjek opusti i umiri duh tokom slusanja duhovne muzike, a ne da skace unaokolo i da pada u trans.
A naravno da i lijep i pozitivan glas moze doprinjeti duhovnosti muzike, kao i tekst.

I ovako nesto nije lose:
http://www.youtube.com/watch?v=4wiIi7wcc3I
http://www.youtube.com/watch?v=v0NoHN1TU5I
http://www.youtube.com/watch?v=Y1L8uRAp ... re=related

Enya ima predivan glas i svidja mi se njen stil i pjesme.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2009, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Skoro je bila javna debata o tome da li je homoseksualnost bolest ili je urodjena. Sta je -da je...uglavnom nije normalno. Ali, kako bi to sad vim rekao, budimo svi gay pa ce to sve preci u normalu. :confused2: :D :P

Лиона, нисам ја рекао да треба сви да будемо, него да не треба толико обраћати пажњу на њих па да онда неће бити толико проблема. Значи кад би људи то прихватили као њихов слободан избор, они неби дизали прашину око тога исто као што се данас не диже прашина између хетеросексуалаца. Јер кад неком нешто браниш онда он још више то испољава. Друго, није болест у класичном смислу него је поремећај у односима хемијским у организму које та особа не може контролисати и зато их не треба осуђивати. Наравно, нико није рекао да је то нормално и да то треба, али ако су људи тако рођени зашто их осуђивати.
Видим нико не коментарише ове обрнуте пјесме, има ли мишљења о томе?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2009, 09:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Svakako sjajan glas, a može se osjetiti jako puno uz ovu pjesmu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]