Nisam pratila ovu temu..no u trenutku odmora odlucih da procitam
Nije lose, ima zanimljivih stvari, ima nebuloza, ima komike
Vader ja ja samo na vjecnoj "ratnoj nozi" i ovaj put ce sigurno izazvati niz polemika..ali nema veze...ja uvijek naglasim da je bogatstvo zapravo u razlicitim shvatanjima, to nas tjera da mislimo i produbljujemo stavove
Ovo sto ste pricali za zebre, konje, pse i pojave kod ljudi da bjeljkinje radjaju crne bebe....itd...
Vidim da Vader to objasnjava na interakciji dusa (muske i zenske), pripisuje znacenje bioelektormagnetskom polju....sve je to moguce..vjerovatno i to ima uticaja ali dajjjj neki materijalan dokaz za to!
Ja cu navesti neko realno objasnjenje(opet iz svog materijalistickog ugla, drzeci s enekih dokaza)
Prvo na primjeru imunog sistema: koja god strana cestica ili antigen se unese u organizam izaziva stvaranje antitijela, izaziva reakciju imunog sistema.
Tada se stvaraju i tzv. B-memorijske celije koje pamte sve osobine tog antigena, i kasnije je organziam na njega otporan, uspije da prebrodi neku novonastalu infekciju zbog tih memorijskih celija.
Slicno je i sa genima...DNK i RNK... miljarde i milijarde kombinacija koje determinisu razlicite osobine, ali to je cista kombinatorika.Time se stvaraju geni koji pamte da to tako nazovem, i koji se kasnije mogu manifestovati u nekim buducim kombinacijama, ispoljiti time one predjasnje osobine i determinisati neki novi organizam.
To je nazvano dominantno i recesivno nasljedjivanje...
Sam tvorac genetike Georg Mendel 18xx-neke(ne sjecam se god:)) je prvi radio experimente na tome.
Sadio je grasak i ukrstao 2 vrste graska, zuti i zeleni, jedan je imao okruglo a drugi cini mi se ovalno zrno.
U prvoj generaciji je dobio sve identicne biljke, znaci sve su imale samo npr. zeleno stablo i okruglo zrno.
Tada je ukrstio tu dobijenu generaciju tj. iste sa istim..u drugoj generaciji je doslo do ispoljavanja zutog stabla i ovalnog zrna graska.
Dakle, to su pojave koje su na genima, hromozomima,te osobine su ispoljene u genotipu ali se ne pojavlju u fenotipu tj. ne pokazuju vidljve osobine.
Citala sam da su se Mendelu svi smijali, dok je sadio taj grasak..u fazonu ...to je onaj ludi cova sto sije, ukrsta ono povrce a nista se ne desava ...
Tek kada je slucajno doslo do medjusobne oplodnje i kada se dobila druga generacija ...svi su priznali njegov experimet...time je on postao ocem moderne genetike!
No, genetika je mlada nauka i mnogo toga je jos nepoznato...moguce je da i jos dosta faktora utice na sve navedeno...
Ali mislim da je ovo vezano za dominanto i recesivno nasljedjivanje jedno od najvaznijih uzroka tih pojava!