banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 20:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Razvod u Svetom Pismu
PostPoslato: 23 Dec 2008, 21:54 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Dec 2008, 18:32
Draga braćo i sestre u Gospodu
Ova tema je nastala kao rezultat mog ličnog i na žalost gorkog iskustva.Imala sam 22god.kad sam se udala, a u 23 sam se nedelju dana pre porođaja krstila biblijskim vodenim krštenjem.Problema u porodici je bilo i pre, ali su se sad još više produbili.Imala sam 30 godina kad smo se razveli.
Duže vreme nakon razvoda na um mi nije dolazila ponovna udaja, ali kasnije je to postala moja slaba tačka.U glavnom većina razvedenih ima taj problem.Čitala sam stihove u Svetom Pismu vezane za ovu temu, ali uvek sam ih tumačila onako kako mom grešnom srcu odgovara.Ali, hvala dobrom Bogu za veliku milost koju mi je ukazao.Na moje usrdne molbe za moje posvećenje, dao mi je ključ koji otvara divne riznice Njegove Svete Reči.Tih dana mi je u svojoj milosti otvorio razum da shvatim da Njegovu Svetu Reč treba da razumem i primenim doslovno onako kako piše.Od tada se sve promenilo...
Dobri Otac nebeski nam je u svojoj Reči dao uputstva i odgovore za sva životna pitanja i nedoumice, pa tako i za ovu.A sve ostalo se rešava postom i molitvom.
U srce mi je došla želja da ove stihove sa vama podelim, kako bi i vama bili na blagoslov i spasenje kao što su i meni.Molim vas samo da sve reci tumačite baš onako kako su napisane.Nemojte im ništa ni dodavati, ni oduzimati, jer je Božija Reč istinita i verna.

* ‚‚Tada mu priđoše neki fariseji s namerom da g a iskušaju pa ga upitaše:Da li sme čovek iz bilo kojeg razloga da se razvede od svoje žene?
Zar niste čitali, odgovori im on, da ih Stvoritelj u početku stvori muško i žensko?I da je rekao:Zato će čovek ostaviti oca i majku i sjediniće se sa svojom ženom, i dvoje će biti jedno telo?Tako više nisu dvoje, nego jedno telo.Neka, dakle, čovek ne rastavlja ono što je Bog sjedinio.
Pa zašto je onda Mojsije zapovedio da muž ženi da potvrdu o razvodu(kjigu raspusnu) i da se od nje razvede?upitaše ga oni.
A Isus im reče:Mojsije vam je zbog okorelosti vašeg srca dozvolio da se razvodite od svojih žena, ali u početku nije bilo tako.A ja vam kažem:ko se razvede od svoje žene-osim zbog bluda-i oženi se drugom, čini preljubu.‚‚(Matej 19,3-9)

* ‚‚Rečeno je: Ko se razvede od svoje žene, neka joj da potvrdu o razvodu.A ja vam kažem: ko se razvede od svoje žene – osim zbog bluda – navodi je da učini preljubu.I ko se oženi razvedenom, čini preljubu.‚‚(Matej 5,31.32)

* ‚‚Kad su opet bili u kući, učenici ga upitaše o ovome, a Isus im reče: ko se razvede od svoje žene i oženi drugom, čini prema njoj preljubu.A i ona, ako se razvede od svog muža i uda za drugoga, čini preljubu.‚‚(Marko 10,10-12)
-1-
* ‚‚Ko god se razvede od svoje žene i oženi drugom, čini preljubu.I ko god se oženi razvedenom, čini preljubu.‚‚(Luka 16,18)

* ‚‚Zar ne znate, braćo – govorim onima koji poznaju Zakon – da Zakon ima vlast nad čovekom samo dok je on živ.Po Zakonu je, na primer, udata žena vezana za muža dok je on živ; ali, ako muž umre, slobodna je od Zakona kojim je vezana za muža.Ako se, dakle, uda za drugog čoveka dok joj je muž živ, zvaće se preljubnica.Ali, ako njen muž umre, slobodna je od Zakona i nije preljubnica ako se uda za drugoga.‚‚ (Rimljanima 7,1-3)

* ‚‚A sada o onom o čemu ste mi pisali.Dobro je za čoveka da se ne dotiče žene.Ali, zbog bluda, neka svaki čovek ima svoju ženu i svaka žena svoga muža.
Onima u braku naređujem – ne ja, nego Gospod: nekase žena ne rastavlja od muža.A ako se rastavi, neka ostane neudata ili neka se pomiri s mužem.Ni muž neka se ne razvodi od žene.
Ostalima govorim ja, a ne Gospod: ako neki brat ima ženu koja ne veruje, ali pristaje da živi s njim, neka se od nje ne razvodi.I ako žena ima muža koji ne veruje, ali pristaje da živi s njom, neka se ne razvodi od njega.Jer, muž koji ne veruje posvećen je ženom koja veruje i žena koja ne veruje posvećena je mužem – inače bi vaša deca bila nečista, a ovako su sveta.
A ako onaj koji ne veruje želi da se rastavi, neka se rastavi.U tom slučaju brat ili sestra nisu ropski vezani, a Bog nas je pozvao da živimo u miru.Jer, šta znaš, ženo,da li ćeš spasti muža?Ili, šta znaš, mužu, da li ćeš spasti ženu?‚‚(1.Korinćanima 7,1.2.10-16)

* ‚‚Žena je vezana za svog muža sve dok je on živ.A ako on umre, slobodna je da se uda za koga hoće – ali samo u Gospodu.Ali po mom mišljenju – a mislim da i ja imam Božijeg Duha – biće srećnija ako ostane kao što jeste.‚‚(1.Korinćanima 7,39.40)

* ‚‚A nadglednik(episkop,vladika,propovednik)treba da bude bez zamerke, jedne žene muž...‚‚ (1.Timotiju 3,2)

* ‚‚Đakon treba da bude jedne žene muž...‚‚(1.Timotiju 3,12)

* ‚‚Starešina(sveštenik) treba da bude besprekoran, jedne žene muž...(Titu 1,6)

* ‚‚U spisak udovica može da se unese ona koja nije mlađa od šezdeset godina, koja je imala jednog muža...‚‚(1.Timotiju 5,9)

* ‚‚Stoga smatram da ne treba da otežavamo onima koji se iz paganstva okreću Bogu, nego im se poruči da se uzdržavaju od hrane opoganjene idolima, od bluda, od mesa udavljenih životinja i od krvi.
Odlučili smo, Sveti Duh i mi, da vas ne opterećujemo ničim povrh ovih neophodnih stvari: da se uzdržavate od hrane žrtvovane idolima, od krvi, od mesa udavljenih

životinja i od bluda.‚‚(Dela apostolska 15,19.20.28.29)
A što se tiče pagana koji su poverovali, njima smo poslali našu odluku da treba da se uzdržavaju od žrtvovanog idolima, od krvi, od mesa udavljenih životinja, i od bluda.‚‚(Dela apostolska 21,25)

* ‚‚Neka svi poštuju brak i neka bračna postelja bude neokaljana, jer Bog će suditi bludnicima i preljubnicima.‚‚(Jevrejima 13,4)

* ‚‚Ili zar ne znate da nepravedni neće naslediti Božije carstvo?Ne zavaravajte se!Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni pohotnici...neće naslediti Božije carstvo...Ali,telo nije za blud, nego za Gospoda, a Gospod za telo.Zar ne znate da su vaša tela Hristovi udovi?Da li ću, dakle, da uzmem Hristove udove i učinim ih bludničinim udovima?Nipošto!Ili, zar ne znate da ko se sjedini s bludnicom, postaje s njom jedno telo?Jer, rečeno je: Dvoje će biti jedno telo.A ko se sjedini s Gospodom, postaje s Njim jedan Duh! Bežite od bluda.Svaki greh koji čovek učini je van tela, a bludnik greši protiv svoga tela.Ili zar ne znate da je vaše telo hram Svetog Duha, koji je u vama, koga imate od Boga, i da niste svoji?Jer,skupo ste kupljeni.Zato svojim telom proslavite Boga.‚‚(1.Korinćanima 6,9-11.13-20)

* ‚‚Umrtvite, dakle, svoje zemaljske udove: blud, nečistotu, strast, zlu požudu i pohlepu koja je idolopoklonstvo.Zbog je dolazi Božiji gnev.‚‚(Kološanima 3,5.6.)

* ‚‚A strašljivcima, nevernima, poganima, ubicama, bludnicima, vračarima, idolopoklonicima i svim lažlljivcima mesto je u jezeru gorućeg sumpora.To je druga smrt.‚‚(Otkrivenje 21,8)

* ‚‚Napolju ostaju psi, vračari, bludnici, ubice, idolopoklonici i svi koji vole laž i lažu.‚‚(Otkrivenje 22,15)

Draga braćo i sestre,
Možda ste slušali razna ljudska mišljenja o ovoj temi.I mene su ljudi godinama tako učili i uspavljivali moju savest.Ali, naš Bog nas ne uči tako!Naš Bog nas uči da je Njegova Reč istinita, i da onako kako je čitamo, tako treba i da je razumemo, primimo u svoje srce i primenimo u životu.Kad bi smo tako činili, bilo bi mnogo manje žalosti, tuge, nerazumevanja, rasturenih brakova i dece sa nesrećnim detinjstvom.
Sve vam ovo pišem, jer sam i sama u mnogim ovim tačkama grešila, i osećam na svojoj i koži mog deteta velike i strašne posledice.
Kao što smo mogli shvatiti iz stihova, razvod je pred Bogom moguć samo ako muž ili žena učine preljubu.Ali, nigde u Svetom Pismu nisam pronašla stih koji kaže da tada Bog dozvoljava drugi brak.Njega Bog odobrava samo u slučaju smrti muža ili žene.

Želim da vam citiram još nekoliko stihova sa kojima me je dobri naš Otac pozivao,
hrabrio i tešio u danima kada sam spoznala svoje grehe.Neka svi vi koji ste grešili ili još uvek grešite, u ovim rečima osetite poziv vašeg dobrog Oca da Mu se vratite,i zauvek ostanete kraj Njega.

* ‚‚A učitelji zakona i fariseji dovedoše jednu ženu uhvaćenu u preljubi.Postaviše je u sredinu pa mu rekoše: učitelju, ova žena je uhvaćena kad je činila preljubu.Mojsije nam je u Zakonu zapovedio da takve kamenujemo.Šta ti kažeš na to?...A Isus se saže i poče da piše prstom po zemlji.Ali, pošto su ga i dalje pitali, on se ispravi pa im reče: Ko je od vas bez greha, neka prvi baci kamen na nju.I opet se saže i nastavi da piše po zemlji.Kad su oni to čuli, izadjoše jedan po jedan, počev od najstarijih.Tako ostade samo on, i žena koja je stajala u sredini.Tada se Isus ispravi i upita je:ženo, gde su ovi?Zar te niko nije osudio?Niko, gospodaru, odgovori ona.A isus joj reče: Onda te ni ja ne osuđujem.Idi, i odsad više ne greši.‚‚(Jovan 8,3-11)

* ‚‚...Nije zdravima potreban lekar, već bolesnima.Ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grešnike na pokajanje‚‚(Marko 2,17)

* ‚‚Kažem vam: tako će i na nebu biti veća radost zbog jednog grešnika koji se pokaje nego zbog devedeset devet pravednika kojima pokajanje nije potrebno.‚‚(Luka 15,7)

* ‚‚Ne uzimajući u obzir vremena neznanja, Bog sada zapoveda svim ljudima na svakom mestu da se pokaju...‚‚(Dela apostolska 17,30)

* ‚‚...izidje vrijeme, i približi se carstvo Božije; pokajte se i vjerujte jevanđelje.‚‚(Marko 1,15)

Molitva mog srca je da sve ove reči nadju svoje mesto u srcima svih vas koji ih čitate, i da već od danas one ostvare svoj cilj: da budemo sinovi i kćeri Božije i naslednici Carstva nebeskog.
Bog vas blagoslovio.Amin.

Citirani stihovi iz:
Novi Zavet:Savremeni srpski prevod;Vuk Stef.Karadžić

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2008, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Amen. Impresioniran sam. Jedna moja prijateljica, vjernica, mi je nedavno rekla da je njen muz primjetio pozitivnu promjenu na njoj otkako je uzvjerovala. Za mene licno nema nista ljupkije od djevojke ili zene koja nosi Hrista u srcu i vjerna je Bogu. Ma nista. Kad bi samo svaki od nas muskaraca mogao da iskusi sta to znaci imati vjernicu za zenu, najbolji prijatelj, prva ustaje, zadnja lijeze, nikad u kuci nista ne nedostaje, a kad radi ne cujes je.

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Hristov je napisao:
Ma nista. Kad bi samo svaki od nas muskaraca mogao da iskusi sta to znaci imati vjernicu za zenu, najbolji prijatelj, prva ustaje, zadnja lijeze, nikad u kuci nista ne nedostaje, a kad radi ne cujes je. Pozdrav!

Sacuvaj me Boze ovakvih vijernika koji za zenu zele roba a ne partnera :roll:

Rodjace :D a sta je tvoj posao u kuci? Da jedes, spavas i prdis? :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ajkula, totalno si pogresno razumijela moj post, i zaboravila si da podebljas "najbolji prijatelj".

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda ti i ja imamo razlicita tumacenja prijateljstva :)

Nego, nisam shvatila 1. post. Razvedene zene se smiju udavati ili ne? :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oboje znamo sta znaci pravo prijateljstvo ali si ti pogresno protumacila moj post. Ja ne govorim o ropstvu i robovanju nego o zenama koje su dobre majke i zene, koje se iz ljubavi o svemu brinu, nista im nije tesko, nikad ne vicu, savjesne su, uvijek nasmijane. Te osobine ima veoma mali broj zena, a takvu zenu zeli svaki muskarac, te osobine ja nalazim samo kod zena koje vole Hrista., sto rece jedan moj prijatelj za svoju zenu: "Ja volim Hrista u njoj".

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nista im nije tesko.. uvijek nasmijane.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

... u svakom slucaju krilatica im nije kao u tvojoj signaturi.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cuj.. pored vas svetih.. bice guzva na nebu.. Neko mora i kod Soce :D

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
ajkula je napisao:
Hristov je napisao:
prva ustaje, zadnja lijeze, nikad u kuci nista ne nedostaje, a kad radi ne cujes je. Pozdrav!

:lol: :lol: :lol:

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da tvoj odgovor tebi samoj glasi drugacije. Btw. zasto onda kritikujes ono sto pisem i zasto ocekujes da razumijes o cemu ja pisem kad samo iskrivljujes ono sto napisem?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Hristov je napisao:
Amen. Impresioniran sam. Jedna moja prijateljica, vjernica, mi je nedavno rekla da je njen muz primjetio pozitivnu promjenu na njoj otkako je uzvjerovala. Za mene licno nema nista ljupkije od djevojke ili zene koja nosi Hrista u srcu i vjerna je Bogu. Ma nista. Kad bi samo svaki od nas muskaraca mogao da iskusi sta to znaci imati vjernicu za zenu, najbolji prijatelj, prva ustaje, zadnja lijeze, nikad u kuci nista ne nedostaje, a kad radi ne cujes je.

Pozdrav!

Je li ide i za mene na posao, porucio bih jednu takvu!

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo SIJUKS je dao primjer kako ne daje ni 5% na ono sto pisem nego trazi erotske aluzije. Svako ima svoje tumacenje onoga sto napisem, zavisno od toga sta mu je trenutno na umu.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Btw. tema je otisla u sprdacinu i ismijavanje.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 12:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Evo SIJUKS je dao primjer kako ne daje ni 5% na ono sto pisem nego trazi erotske aluzije. Svako ima svoje tumacenje onoga sto napisem, zavisno od toga sta mu je trenutno na umu.

Svi mi nahero samo ti prav :lol: Brate u Hristu :D uljepsa mi dan. Nasmija me posteno :lol:

P.S. Gdje nadje erotske iluzije u Sijuksovom postu? :roll: Zapitaj se Brate :D

Poslednji put menjao ajkula dana 24 Dec 2008, 13:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neka se smijes, drago mi je zbog tebe, vrijeme plakanja je za tebe nadam se proslo. ;) :)

PS: nisam nigdje nasao erotske iluzije u njegovom postu.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Hristov je napisao:

Ovde si ti nasao aluziju, "ne cuje se dok radi", hehe, kome treba takav sex :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

A ovo nisi ti napisao? :lol:

A za moje plakanje.. Sta je zivot ako ne boli :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam to napisao, ali gdje govorim o iluzijama?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2008, 14:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Зашто онда Северина пева да Мушкарцу само треба курва :fadein:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]