banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 12:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2008, 20:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Dec 2008, 16:59
Trapisti ponovno proizvode....
evo kako i sam naslov kaze, Trapisti ponovno, nakon 20 ak godina ponovno pokrenuli proizvodnju.
Sta je svakako pohvalno, jer to je red, koji je izgradio Banjaluku, pokrenuo proizvodnju, osnovao mljekaru, pivovaru, bolnicu i jos puno toga. Njima mozemo biti zahvalni sta je Banjaluka davno prije postala "mjesto" i to industrijski razvijeno.

Drzimo fige da se proizvodnja siri, trziste poraste, a samostan Marija Zvijezda dobije nova svećenička pojačanja! :)

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2008, 22:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ја сам чуо, из поузданих извора, да пљуну у сваки трећи сир намењен за српско тржиште.

Па сад коме се посрећи :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 11:14 
Početnik
Početnik

zao mi je sta ne mogu procitati tvoj komentar, jer ne poznajem cirilicu 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ginger, odakle si i koliko godina imas, ako se smije znati, kad tvrdis da ne znas cirilicu?
Svi stariji Hrvati poznaju cirilicu, a dugo vremena ona je bila sluzbeno pismo franjevackog reda u Bosni.

PS
By the way, Banjalucani kazu "pivara", a ne "pivovara", itd...
Znaci ili si neki malac (a nisi), ili si samo bezobrazan...

pps
Nije lijepo lagati i krivo se predstavljati

ppps
Od sad svi pisemo samo cirilicom, ne bi li te natjerali da je naucis

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 17:22 
Početnik
Početnik

Damaskin je napisao:
Ginger, odakle si i koliko godina imas, ako se smije znati, kad tvrdis da ne znas cirilicu?
Svi stariji Hrvati poznaju cirilicu, a dugo vremena ona je bila sluzbeno pismo franjevackog reda u Bosni.

Ja sam banjalucanka, imam 35 godina, a cirilicu sam ucila u osnovnoj skoli a to je bilo jako davno. Zaista ju ne poznajem!
Mozemo pisat, engleski, njemacki, talijanski, turski, francuski i verziju bosansko hrvatskog latinicnog pisma, jer to su jezici i pisma koja poznajem... Nisam primjetila ( zensko sam!) da je obavezno pisat cirilicu, a dobro sam procitala pravila podforuma duhovnost i religija.
A propo sluzbenog pisma franjevackog reda.... zaista krasno, ali to je bilo daaaavno, a sem toga Trapisti i nisu franjevci... neg cisterijanci benediktinci :wink:

[quote="Damaskin"]
PS
By the way, Banjalucani kazu "pivara", a ne "pivovara", itd...
Znaci ili si neki malac (a nisi), ili si samo bezobrazan...[quote]

Pivara ili pivovara, sasvim je nebitno za temu koju sam otvorila :P

[quote="Damaskin"]pps
Nije lijepo lagati i krivo se predstavljati[quote]

Ne sjecam da sam se uopce predstavila :roll:

[quote="Damaskin"]
ppps
Od sad svi pisemo samo cirilicom, ne bi li te natjerali da je naucis[quote]

Samo vi pisite cirilicom.... nemam ja nista protiv osim sta mi je malo bez veze... jer ne razumijem :P

No vi bez vrijedjanja ocito ne mozete i odredjenih tendencija iako je ovo topik o duhovnosti i religiji.... vidis, mene moja religija uci da postujem , sta svakako cinim, ostale vjere....i za razliku od vas, meni bi recimo bilo iznimno drago, da je obnovljen neki od manastira u Hrvatskoj, te da jedan pravoslavni red krece ponovno s nekim djelatnostima koje su ga obiljezile....

A sad da bi ju( cirilicu ) isla ponovno uciti nakon xy godina, ne bi hvala, na svijetu postoji puno pametnijih stvari za naucit od cirilicnog pisma....

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ginger hvala ti na ovoj informaciji, jako sam ponosan na taj sir, jer pojma nisam imao da je on iz Banjaluke, a čitav svijet zna za njega.

A za ovo drugo , što ne znaš ćirilicu a imaš 35 kuka je stvarno sramota i ja se ne bih hvalio svojim neznanjem.

Osim toga postoji Google translate koji prevodi sa srpskog na hrvatski i obratno. :D

ginger je napisao:

razliku od vas, meni bi recimo bilo iznimno drago, da je obnovljen neki od manastira u Hrvatskoj, te da jedan pravoslavni red krece ponovno s nekim djelatnostima koje su ga obiljezile....

Ono što kod pravoslavaca treba da znaš ne postoje monaški redovi , kao kod vas. Postoji samo jedan , koji poštuje žitije i rad svih otaca naših, a nikoga posebno ne eksponira.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Bas mi je drago za Trapiste. Zaboravio sam i da ih jos uvijek ima tu a pogotovo nisam ocekivao da proizvode poznati sir. Bas bih volio probati i taj njihov originalni (makar i pljuvali u njega :roll: ).
Nekada davno je Banjalucka "Mljekara" trazila od njh da otkupi recept ali nisu na to pristali vec su ponudili Mljekari da im dovozi odradjenu kolicinu mlijeka u samostan a da ga oni prave, na sto Mljekara nije pristala. Od tada imamo i Mljekarin "Trapist".
Evo nadjoh zanimljiv clanak: "Više je onih što znaju za njihov najpoznatiji proizvod nego za ljude koji su ga napravili. Manje od potonjih zna da najpoznatijeg banjalučkog "prehrambenog proizvoda", piva "Nektar", ne bi bilo bez sljedbenika katoličkog reda čije je bosansko postojanje staro 133 godine. Od 95 mjesta u svijetu na kojima žive trapisti, jedno je u Bosni i Hercegovini. U Banjoj Luci. "
A evo i clanka o temi:
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081212063
Kao pravom Banjalucaninu iskreno mi je drago zbog Banjaluke sto ovo cujem, a komentari ovdje i ono na sto se svede ovakva tema su jadni. Umjesto da se ponosimo raznolikostima koje imamo u okruzenju mi samo pljujemo po svemu sto nije "nase". Jadno!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Je li tačno da ti monasi poštuju zakon šutnje tj, ne pričaju nikada?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 19:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
TBPTKO je napisao:
Ја сам чуо, из поузданих извора, да пљуну у сваки трећи сир намењен за српско тржиште.

Па сад коме се посрећи :roll:

Можеш ли навести извор из ког би то доказао обзиром да си навео да су "поуздани извори"? Адрвајз, испашће да православни попови лажу што вам није нека реклама обзиром на понашање већине истих и кроз овакве гнусне постове показујете своју нетолеранцију према свима који нису у вашој цркви. Али ако наведеш поуздане доказе повлачим све што сам рекао. Дакле хтјели би видјети линк, извор, новине или било који поуздан доказ из ког си нашао наведену информацију да видимо да ли говориш истину или свједочиш лажно на ближњега својега??? :-?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:02 
Početnik
Početnik

Filozof sa vrbasa, hvala ti na inf da kod pravoslavaca ne postoje redovi kao kod katolika. To zaista nisam znala, eto covjek uci dok je ziv.... sta se tice moje cirilice, ja u Banjaluci nisam vec odavno, a da ce mi trebati u zivotu cisto sumnjam... isto bi bilo da ja tebi kazem da je sramota da ti neznas turski :P

Ali kao sta smo vec rekli, nije predmet ove teme.... ako mi bude u zivotu trebala naucit cu je....ne zvim na banjaluckom podrucju tak da me nema sta biti sramota,a zapravo se ponosim sa svojim znanjem jezika... - opet nije tema topika....ali u svakom slucaju zahvaljujem ti se na komentar.

BLAF77
trapista ima jos uvijek u trapistima ili delibasinom selu, ali jako malo...i evo ja sam iznenadjena sta su krenuli sa proizvodnjom, ali drago mi je, jer je to stvarno poseban sir, za razliku od onih industrijskih koji nose isto ime...

Pored nektar piva, tu je jos jedan liker, biljni nesto kao jegermaister....njega rade, ali samo a internu upotrebu....I stvarno je poseban.

filozof sa vrbasa pitao si da li je tacno da se oni zavjetuju na sutnju i da nikad ne pricaju? To nije tacno, oni imaju svoj postulat, sta je zapravo nekakva misija cijelog reda, na latinskom je to ora et labora.... sta u prijevodu znaci "moli i radi"... Oni od svih redova jesu " najstroziji" red, nema ulaska u samostan ( osim bas posebnim posjetiocima - poznatim) ali i za te posjete mora se trazit odobrenje.Inace trapisticki red potjece iz Francuske i prvi njihov samostan La trappe, je najstroziji samostan u koji nema pristupa bas niko osim redovnika... iako banjalucki trapisti , nisu od onih najstrozijih, ja sam igrom slucaja doslovno " odrasla" u tom samostanu, puno od njih naucila, dosta se druzila s njima, oni su jedan od najitelektualnijih redova, pored Isusovaca...Oni samo rade, rade i rade.... istorijat trapista u banjaluci je odavno zapisan, svidjalo se to nekome ili ne, oni su zaista stvorili privrednu banjaluku.... ako nekog zanima nesto vise, pitajte, a ja necu vise pisat da ne bi ispalo da nekom stavljam trn u oko ili da se namecem.

Pozdrav svim tolerantnim , pametnim i dobronamjernim banjalucanima, ma kako se zvali, prezivali i u koju crkvu / dzamiju isli!

Poslednji put menjao ginger dana 21 Dec 2008, 23:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako im to plazi za rukom kada Jevoropska Unija zabranjuje proizvodnju takve prirode i plasman na tržište. Propisi Jevopske Unije po tom pitanju su baš strogi iako ne živim tamo , znam za to.

A da li pljuju ili ne pljuju to ne možemo znati, jer ne znamo šta se dešava iz tih zidina. :D

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sad znam zašto je svaki treći sir koji kupim ukusniji od prva dva. :D :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Obzirom da pratim navode doticnog koji je govorio o pljuvanju, mogu reci da su mu navodi vrlo nepouzdani. Isto kao i njegova teologija ciji je cilj omalovaziti bilo koju religiju osim pravoslavne koja je po njemu jedina ispravna, kao sto i sve ostale kazu za svoju. :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ginger,

zamolio bih te ako mozes da ispricas malo svoja iskustva sa trapistima, posto si rekla da si odrasla sa njima volio bih cuti iz prve ruke kako si ih dozivila, njih i njihov svijet, sta si naucila od njih, koliko su uticali na tvoj karakter i tako. Najvise me interesuje kako su uticali na tvoju vjeru i stav prema religiji, Bogu, itd. :)

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 22:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Вим, кад бихг ти написао ко ми је, где и када то рекао одмах би знао -зато не смем.

Оро ет лаборо значи, моли се и ради.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 22:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
oce li mi ko objasniti kakve veze ima ovo sa R&D....... :oops:

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ima veze, vadimo jedni drugima trun iz oka.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 23:07 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
ginger,

zamolio bih te ako mozes da ispricas malo svoja iskustva sa trapistima, posto si rekla da si odrasla sa njima volio bih cuti iz prve ruke kako si ih dozivila, njih i njihov svijet, sta si naucila od njih, koliko su uticali na tvoj karakter i tako. Najvise me interesuje kako su uticali na tvoju vjeru i stav prema religiji, Bogu, itd. :)

Pozdrav!

Hristov, ja sam bila dijete, jako malo dijete, kad sam usla u samostan prvi put. Sve sam gledala u nekoj drugoj dimenziji, za mene je to bilo nesto uzviseno, imala sam osjecaj da sam kraj samog Boga! Kao sta uostalom i svako dijete ima kad udje u crkvu, osjeti nesto sveto.... sa tim velikim strahopostovanjem sam nastavila tokom godina odrastanja, sve dok ja nisam odrasla i shvatila da su oni zapravo obicni ljudi...a onda sam ih tek pocela ispravo dozivljavat....
Mogu neka svoja sjecanja napisat.... recimo jedan od svecenika, pokojni vec odavno, bio je numizmaticar... s njim sam ucila o numizmatici, kroz istu sam upoznavala zemlje i njihove vrednote... s njima sam ucila latinski, talijanski i francuski, s njima sam naucila da najvise uzivam i budem ponosna na ono sta napravim svojim rukama... naucila sam da cijenim plodove zemlje, sta je meni kao gradskom djetetu bilo jako apstraktno... uz njih sam zavolila zivotinje, uz njih sam naucila cijeniti svaku osobu, bez obzira ko ona bila, s njima sam naucila uvijek trazit samo ono dobro i pronalazit opravdanja za mnoge stvari sta se desavaju.
Naucila sam da rad uzdize covjeka, da je covjek stvoren za rad, ne za ljencarenje. Vjerovao ili ne, ja se od malih nogu jako rano dizem, a kasno idem u krpe. Naucili su me da mi nista nije tesko napraviti za bilo koga, makar i sebe po koji put zrtvovala. Naucili su me sta stvarno znaci oprastiti, ali i ne dozvolit da neko radi budalu od mene. Oni su bili u neku ruku moji drugi roditelji.. Kao svecenici, mislim da su svi morali jedan dio psihologije nauciti i bili su jako dobri u tome.

Njihov svijet je jednak nasem, samo sta oni imaju odredjeni dnevni raspored, koji se dosta razlikuje od naseg... jako rano idu na spavaje, ujutro rano ustaju, dok je jos mrak, imaju samostalne i zajednicke molitve, zajedno doruckuju, a onda svako ide za svojim poslom. Duznosti su u zajednici strogo podijeljenje i zna se sta je ciji posao.... price nema bas puno...dok se radi.

ALi opet napominjem da su oni obicni ljudi koji su se odlucili zivjet u zajedici i zivot posvetit Bogu i bliznjima.Oni placu, oni se smiju, pricaju zanimljivosti. Vecini banjalucana bez obzira na vjeru, poznat je, sada vec pokojni pater Tonci. Inace zagorac, nakon zaredjenja dosao u Banjaluku i cijeli svoj zivot pricao da je bosanac. Bio je otvoren prema svima, iznimno duhovit i veseo covjek... uz njega sam se znala do suza nasmijat...

Kako su utjecali na moju vjeru....iako sam dobar dio zivota provela s njima, moram reci da su moju vjeru digli na jednu sasvim drugu razinu...vjernik sam, ali ne od onih koji redovito ide u crkvu, moja vjera je moja privatna stvar, ne nosim transparentne krizeve - krst, na pricam da sam vjernik, nego zivim svoju vjeru. Naucili su me da je zivot kao stol na 4 noge...
jedna noga je poštovanje
druga tolerancija
treca ljubav
cetvrta vjera

te ako bilo sta od to cetvero nedostaje, stol - zivot je klimav.... ja se toga drzim :P

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2008, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ginger, hvala ti mnogo za post. I sam sam imao priliku da iz prve ruke dozivim svakodnevicu ljudi koji su posvetili zivot Bogu, za taj period me vezu lijepe uspomene, sto vise razmisljam o tim ljudima imam osjecaj da oni nose nesto u sebi sto ih razlikuje od ostalih ljudi, kao da su stvoreni upravo za to da sluze Bogu i ljudima, i da nam budu uzor. Drago mi je da su uticali pozitivno na tebe.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2008, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema veze sa temom, ako se ne varam emeritus se oprostio od foruma, da li zbog brisanja njegovih postova ili neceg drugog ne znam, cinjenica je da smo previse bezobrazni i netrpeljivi i sumnjicavi prema novim forumasima bez obzira odakle dolaze, Hrvatima stalno nabijamo na nos Jasenovac a raspekmezimo se kad nam spomenu Srebrenicu. Najgora je ta netrpeljivost i urodjena nam pakost zbog koje sve iskrivljavamo i profanizujemo sve sto nam dodje pred oci. Jos gore je sto nismo samokriticni pa citava ta prica ispada jedno veliko licemjerje i vadjenje drugome trn iz oka. Svi su nacitani i pametni a nigdje normalnog razgovora i dobre volje, a puna nam usta nasih predaka, naseg patrijarha, nasih svetaca, Boga, itd... Najgore sto znamo da je sve tako pa opet vrtimo isti film.

Moderator ako smatra ovaj post za neumjesan neka ga mirne savjesti obrise.

Pozdrav i bez ljutnje!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]