banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Okt 2008, 14:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Zakoni država u kojima živimo u mnogočemu odudaraju od zakona Kur'ana ili Biblije, mnogi vjernici su u neravnpravnom položaju u odnosu s onima koji to nisu jer bi prvi htjeli da sprovode Božji zakon a drugi državni.
Ovi prvi se ne smiju ogriješiti o Božji niti o državni dok ovi drugi dozvoljavaju sebi samo državni dok u potpunosti ili velikim dijelom zanemaruju Božji...

Da li ste se našli u tako nekom "neobranom grožđu" gdje je zakon države u kojoj živite zahtjevao od vas određeno pravo ili dužnost a istovremeno ste znali da ispunjavanje tog prava ili dužnost je u direktnoj ili indirektnoj konfrontaciji s onim što vam vaša vjera zapovijeda.

Jeste li odabrali put "kud sva vojska tu i mali Ćiro" ili ste ostali dosljedni onih zakona u koje vjerujete da su od Boga, makar ostali "kratkih rukava"????

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
A koji su to zakoni Božiji, a koji državni?

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 15:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
A koji su to zakoni Božiji, a koji državni?

Učestvovati na ovom forumu a ne znati zakone Božje i još živjeti u državi a ne znati zakone države.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Mislim da je Daljac htio da kaze koji su to zakoni države koji zahtjevaju od nas određeno pravo ili dužnost pri kom ispunjavanju tog prava ili dužnosti se dolazi u direktnu ili indirektnu konfrontaciju s onim što nam nasa vjera zapovijeda.

Meni trenutno ne pada nijedan takav zakon na pamet, sto ne mora znaciti da ih nema. :confused4:

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2008, 16:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo recimo kamata.... ja ne poznam niti i jednu državu na zapadu a i sve manji je broj država na istoku koji se ne bave s kamatom, iako je ona zabranjena po Levitskom zakonu a čini mi se da se njena zabrana spominje i u Psalmima Davidovim...

Levitski zakon :" Ako osiromaši brat tvoj i iznemogne ruka njegova pored tebe, prihvati ga i kao stranac i kao došljak neka poživi uz tebe. Nemoj zimati od njega kamatu, nego se boj Boga da bi proživio brat tvoj uz tebe. Novac nemoj mu davati na kamatu niti mu hrane svoje pozajmljuj radi dobiti. " 25:35-38.

Kako se odnosite prema kamati s kojom posluje svaka država i gotovo svaka banka u takvoj državi.

Kamata je samo jedna od takvih zakona, ali vremenom će ih se javiti još na ovu temu ( bar pretpostavljam), a vjerujte da ih ima puno i puno, koji se kose i sa pravilima Biblije a pogotovo Kur'ana, ali je samo problem koliko ih mi primjećujemo ili smo s njima u krugu.

Jer teško je čovjeku spoznati grijeh i okarakterisati ga kao takvog sve dok se nalazi u njemu, a odvratnost grijeha vidi tek onaj koji posmatra grijeh izvana i ne nalazi se u njemu, on je da tako kažem "objektivan".

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Malo si, cini mi se, nepripremljen usao u temu, kad jedva jedan primjer mozes da nadjes. A i tu mi se cini da suvise doslovno slijedis nesto sto je napisano veoma davno, a i to je napisao covjek, a covjek je napisao i moderne zakone. Uostalom, tebe niko ne tjera da uzimas kamatu kad nekom nesto pozajmis, tako da, ne vidim kako si ugrozen.

Sjecam se jednog pravog primjera konflikta bozjeg i drzavnog zakona. Bila je ta cura, davno nekad, i roknuli joj buraza koji je ko fol bio nepozeljan u drzavi, te zabranili da se sahranjuje. A ona, jadna, nije mogla dopustiti da joj buraz nesahranjen lezi, jer joj je sestrinska duznost nalagala da ga sahrani, znaci direktno se suprotstavi drzavnom zakonu. Naravno, nije uspjela, milo dijete, da prezivi konflikt, samoubila se. Ne kazem da je to univerzalno rjesenje, ali treba razmotriti svaku opciju.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
:D

Nisi normalan, Tita mi!
Bila treba i roknuli joj buraza?!?
Hahahahaha

Oficiru, šta određuje Božije zakone, a šta državne?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 20:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav!

vidim da ste počeli pričati o temi kojoj niste definirali ni glavu ni rep?! malo je prijatelj oficir loše prišao temi, pa se nadam da neće zamjerit ako ga malo ispravim! prvo ćemo početi sa deset Božijih zapovijedi prema kojima ćemo moći da usporedimo zakone država! Evo 10 zapovijedi Božijih po Starom zavjetu:

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
2. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se, niti im služi.
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospodina, Boga svoga.
4. Sjeti se da svetkuješ dan gospodnji!
5. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
6. Ne ubij!
7. Ne sagriješi bludno!
8. Ne ukradi!
9. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga!
10. Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca, niti išta što je bližnjega tvoga!

Ove zapovijedi u Starom Zavjetu nisu poredane po brojevima, ali radi lakšeg uspoređivanja možemo ih poredati po brojevima! Sada možete najbolje vidjeti razliku između Božijih i državnih zakona...malo je problem što državni zakon nije isti u svakoj državi, jer skoro svaka država ima neke svoje posebne zakonske uredbe!

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 20:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

o curo draga pa di ti živiš da nevidiš šta se dešava oko tebe?! evo krenit ćemo od prve zapovijedi!

Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!

koliko ja znam u mojoj državi u kojoj ja živim ova zapovijed nije definirana u državnom zakonu! državni zakon je liberalan po ovom pitanju, što znači da imaš potpunu sloboda da vjeruješ u što hoćeš....ako malo to povežemo vidimo da ako ne vjerujemo u Boga kršimo božiji zakon, a ne kršimo državni! to je samo što se tiče prve zapovijedi, a o ostalima da i nepričam! ići čemo redom pa češ malo bolje uvidit problematiku! nadam se da shvaćaš o čem pričam!?!

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

O covjece dragi, da li ti uopste citas sta pises! Govoris pethodno o tome kako je tema lose definisana, i onda lupas po babama i zabama. Ne moze se na ovako bukvalan nacin porediti Dekalog, koji u osnovi sadrzi moralne norme, (i tek dvije ili tri zapovijesti se doticu tema koje su definisane svjetovnim zakonom), sa istim tim svjetovnog zakona. Uzmimo hipoteticki, drzava propise da je "on gospod bog nas i ne imajmo drugih bogova osim njega". Kako znati da neko u srcu vjeruje, te kako te zlocince kazniti?

Opet se sjecam jedne price, takodje davno bijese, o mudrom starcu koga su optuzili da "ne vjeruje u drzavne bogove", te je popio otrov. To je samo jedan od primjera kad bezumlje nadvlada mudrost, a cini se da ti ovdje propovijedas upravo takvu doktrinu. A cak nisi ni narocito potkovan materijom.

U slucaju da bog i postoji, ne vjerujem da bi bio pretjerano zainteresovan za drzavne zakone koji propisuju da neko mora u njeg da vjeruje, makar samo formalno, a u srcu se klanja nekom idolu ili kipu.

A i ovo je sto se tice samo prve zapovijesti, tek bi se o ostalima dalo pricati.

I, zanima me kako bi rijesio dileme u medjunarodnom pravu, znas ono, Rumuni i Srbi vjeruju u jednog gospoda, Hrvati i Talijani u drugog, Njemci i Englezi u treceg, Turci i Saudijci u cetvrtog, Kinezi, Japanci, Indijci, blek metalci da ne pricam. Eh, kakva bi tu zbrka nastala, ne bi vizu mogao da izvadis bez da se ratosiljas principa i vjerovanja.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Naravno. U proslosti se pokazalo sta se desava kad se religija namece i sta se desava kad crkva(u srednjovjekovnoj evropi) ili dzamija(u arapskim zemljama) zavladaju drzavom.
Bog je dao ljudima slobodnu volju da vjeruju u njega i ne prisiljava nikoga. Ovdje neki zele reci da drzava treba prisiliti ljude zakonom da vjeruju u nesto sto nece. Pa zasto? Ako bog ne prisiljava, zasto bi drzava trebala da prisiljava?
Kod ostalih zapovijesti je drugacije jer recimo kod zapovijesti ne ubij ili ne ukradi nanosimo stetu drugom i tu onda treba drzava da reaguje jer bi u tom slucaju jaci otimali od slabijeg.
Tako da mislim da je istorija najbolja uciteljica sta bi se desilo da religija i drzava budu spojene i mislim da je to najveca glupost i srecom vecina demokratskih zemalja je to shvatila. One zemlje koje to nisu shvatile, kao Irak ili Afganistan i danas plivaju u krvi, bas kao sto je Evropa u srednjem vijeku kad nije to shvatila.
I zasto se onda vracati na nesto sto se pokazalo kao promasaj. To je kao kad Fidel Kastro brani komunizam, a pokazao se kao los. A teokratija se pokazala daleko gorom od komunizma. Teokratiju propovijedaju tipovi kao Miroljub Petrovic koji bi sve rjesavali macem. A ko macem hoce da vlada od maca strada. Tako i to. Teokratija je najgori oblik drzave. Ovdje ne mislim na teokratsku drzavu u kojoj bi Bog direktno vladao, kao u nebeskom carstvu. Nego mislim na teokratsku drzavu gdje ljudi vladaju. A to nije teokratija nego teotiranija.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 23:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Popokatepetl je napisao:
O covjece dragi, da li ti uopste citas sta pises! Govoris pethodno o tome kako je tema lose definisana, i onda lupas po babama i zabama. Ne moze se na ovako bukvalan nacin porediti Dekalog, koji u osnovi sadrzi moralne norme, (i tek dvije ili tri zapovijesti se doticu tema koje su definisane svjetovnim zakonom), sa istim tim svjetovnog zakona. Uzmimo hipoteticki, drzava propise da je "on gospod bog nas i ne imajmo drugih bogova osim njega". Kako znati da neko u srcu vjeruje, te kako te zlocince kazniti?

pijatelju tema je koliko ja vidim Zakon Božiji vs zakon državni! neznam šta ti nije jasno što sam reko da se počelo pričati o tome a da se nisu bar postavile Božije zapovijedi za usporedbu! nemožeš pričat o nečemu, a da neznaš o čem pričaš! vidim da tebi nije puno stvari jasno! ako nisi znao vjera u Boga se pokazuje kroz djela tj. vršenjem njegovih zapovijedi! nemožeš govoriti da vjeruješ u Boga, a živiš po svojim nekim zakonima...prijatelju lažeš sam sebe ako tako misliš!

Citiraj:
Opet se sjecam jedne price, takodje davno bijese, o mudrom starcu koga su optuzili da "ne vjeruje u drzavne bogove", te je popio otrov. To je samo jedan od primjera kad bezumlje nadvlada mudrost, a cini se da ti ovdje propovijedas upravo takvu doktrinu. A cak nisi ni narocito potkovan materijom.

o čem ti ovdje pričaš, kakva mudrost?! zar neznaš da je ljudska mudrost Božija ludost....a ti kad bi imalo imao Božije mudrosti nebi ovako nešto napisao!

Citiraj:
U slucaju da bog i postoji, ne vjerujem da bi bio pretjerano zainteresovan za drzavne zakone koji propisuju da neko mora u njeg da vjeruje, makar samo formalno, a u srcu se klanja nekom idolu ili kipu.

ovdje opet pokazuješ koliko nerazumiješ što to znači vjerovati u Boga!

evo Isusovih riječi upućenih farizejima sa kojima odlično mažemo danas povući paralelu što se tiče državnih zakona!
A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. 7 Oni me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. 8 Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." 9 Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.

Citiraj:
I, zanima me kako bi rijesio dileme u medjunarodnom pravu, znas ono, Rumuni i Srbi vjeruju u jednog gospoda, Hrvati i Talijani u drugog, Njemci i Englezi u treceg, Turci i Saudijci u cetvrtog, Kinezi, Japanci, Indijci, blek metalci da ne pricam. Eh, kakva bi tu zbrka nastala, ne bi vizu mogao da izvadis bez da se ratosiljas principa i vjerovanja.

kao što rekoh međunarodno pravo je ljudska uredba! djeljenje po nacionalnosti je pristranost, a znamo da Bog nije pristran i da on čovjeka ne sudi po nacionalnosti, jer nije pristran! Isus nam savršena pokaza kojim putem trebamo ići da stignemo ka Ocu, jer tko neide tim putem bojim se da nezna kamo ide i na kraju u jamu pada!...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 23:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nucleargirl je napisao:
mastermind je napisao:
o curo draga pa di ti živiš da nevidiš šta se dešava oko tebe?! evo krenit ćemo od prve zapovijedi!

Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!

koliko ja znam u mojoj državi u kojoj ja živim ova zapovijed nije definirana u državnom zakonu! državni zakon je liberalan po ovom pitanju, što znači da imaš potpunu sloboda da vjeruješ u što hoćeš....ako malo to povežemo vidimo da ako ne vjerujemo u Boga kršimo božiji zakon, a ne kršimo državni! to je samo što se tiče prve zapovijedi, a o ostalima da i nepričam! ići čemo redom pa češ malo bolje uvidit problematiku! nadam se da shvaćaš o čem pričam!?!

o gospodine mastermindu moj dragi prijatelju, kad bi ta zapovijed bila definirana u državnom zakonu, onda bi to bilo kršenje ljudskih prava.
Jer netko ima pravo i da vjeruje u grčke bogove ako hoće.
Netko ima pravo biti ateist.
Nevjerojatno je da na takav način razmišljaš. Živimo u 21. stoljeću.
Zastupaš ekstremne stavove. Ekstremizam je iskrivljavanje istinske biti vjere.
Pozdrav!

ovi moji stavovi nisu opće ekstremni! nerazumijem zašto to misliš?! vidim da ti puno stvari u životu nije jasno, a pogotovo ovo o čem pričamo! Bog nam dade 10 zapovijedi, a Isus tih 10 saže u dvije zapovijedi ljubavi! zar neznaš da ako kršiš jednu od 10 zapovijedi kršiš čitav zakon! Ovo o čem pričam nisam ja izmislio! o ovom svemu govori Isus u evanđeljima! prijateljski bih ti preporučio da malo počneš čitat bibliju i puno češ si stvari u životu razjasniti! vidim da odgovaraš po principu toplo-hladno...ono što ti odgovara potpisuješ, ono što ne osuđuješ! najgore je to kad nisi ni topla, ni hladna, nego mlaka! kako vjetar zapuše tako ti mjenjaš mišljenje! nemoj ovo shvatiti kao lošu kritiku, nego više kao savjet!

pozdrav...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nucleargirl je napisao:
ovde je netko gadno kontradiktoran....

ma ne želim biti kontradiktoran! ako je tema usporedba Božijeg i državnog zakona, neznam zašto se onda ne slažete sa činjenicama! ja samo želim da povučem paralelu i usporedim, a vidim da većini to neide u korist, pa se neslažu sa mojim izlaganjem! ljudi najviše graknu kad im kažeš istinu u oči!

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nucleargirl je napisao:
ne mijenjam ja mišljenje...ja samo pokušavam biti objektivna..u svemu ima i dobrih i loših stvari.....neugodno me je iznenadilo kad si napisao da bi prva zapovijed trebala biti usvojena i od strane države. a to je onda kršenje ljudskih prava.

nisam rekao da bi trebala biti usvojena, nego da se ne nalazi u zakonu...samo sam usporedio zakone (joj oko čeg se mi raspravljamo)! kršenje ljudskih prava??? svašta! ajd molim te odgovori mi koja bi to ljusdska prava bila ugrožena kada bi vršila Božije zapovijedi?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 23:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nucleargirl je napisao:
i odakle ti pravo da mi govoriš da mi puno toga u životu nije jasno..i da sam mlaka....
A kakav si ti? Samo se Biblije držiš i zato ne sagledavaš kompleksno i objektivno teme i pitanja. Postavljaš se kao da sve znaš i kao da si živući svetac na Zemlji. Negdje sam pročitala da si napisao da je seks Sotonski produkat. A tko je stvorio čovjeka? tko je stvorio genitalije i hormone, jajne ćelije i spermatozoide i rekao plodite se i množite.....
Imaš ekstra izvale, a onda govoriš drugima da ne znaju šta pričaju....
...spusti malo svoj ego na zemlju.....

u sad sam te naljutio :D ! pa rekao sam to zato što čitajući tvoje postovo vidim da mjenjaš misao kako vjetar zapuše! dobro možda malo pretjerujem al ajde oprosti mi i ja sam grešnik! jel vrijedi :( ? Što se tiče sexa...to je po meni drugi izraz za jednu od bludnih radnji...neznam kako ti to definiraš! o tome možemo preko PP, da ne brkamo temu?!

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 08:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nucleargirl je napisao:
samim time što govoriš da se ne nalazi u zakonu sve govoriš....
što se prve zapovijedi tiče bila bi prekršena ljudska prava i to sljedeća prava: pravo na ateizam i
pravo na politeizam.

što se tiče ljudskih prava i ovoga što si navela (ateizam i politeizam)...u Bibliji se to naziva neznaboštvo i idolopoklonstavo...o tome nam više govori druga zapovijed, ali i prva je usko povezana s tim....taj izraz ljudska prava su izmislili ljudi koji sami sebi stvoriše zakon...izraz ljuska prava daje čovjeku za slobodu da radi što hoće, pa samim time i udaljava sve više čovjeka od Boga! ako si malo čitala stari zavjet vidjela si šta se dešava sa takvima! lijepo kaže apostol Pavao o ovome..."Sve mi je dopušteno!" Ali - sve ne koristi. "Sve mi je dopušteno!" Ali - neću da mnome išta vlada.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali isto tako moramo da sagledamo i drugu mogucnost. Ivan kaze:"Ako nema boga, onda je sve dozvoljeno!" Porazmislivsi malo, zaista je tako, kad boga nema jaci vlada nad slabijim, i ljudski zakoni, koje toliko nijeces, jedino su sto covjeku moze pruziti zastitu od drugog covjeka. I kako sada ti i ja da razgovaramo na istom nivo, kad ti sve odgovore pronalazis u Bibliji, a ja nijedan?

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 15:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Popokatepetl je napisao:
Ali isto tako moramo da sagledamo i drugu mogucnost. Ivan kaze:"Ako nema boga, onda je sve dozvoljeno!" Porazmislivsi malo, zaista je tako, kad boga nema jaci vlada nad slabijim, i ljudski zakoni, koje toliko nijeces, jedino su sto covjeku moze pruziti zastitu od drugog covjeka. I kako sada ti i ja da razgovaramo na istom nivo, kad ti sve odgovore pronalazis u Bibliji, a ja nijedan?

drugu mogućnost nemoramo da sagledavamo! u njoj nažalost živimo! kada samo pogledamo sebe i ljude s kojima se svaki dan družimo i u kakvoj okolinu živimo, nije teško zaključiti da skoro 99% nas uopće ne mari za Bogom i njegovim zapovijedima! ova Ivanova rečenica što si je naveo najbolje opisuje stanje u nekoj državi...možda najbolji primjer europske Sodome i Gomore je Nizozemska (Holandija), a njeni liberalni zakoni koji dozvoljavaju drogiranje, prostituciju, pedofiliju, homoseksualnost i ko zna kakve još gnusobe uzor su većini europskih, pa i svjetskih država što se tiče ljudskih prava :-? !

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
mastermind je napisao:
Što se tiče sexa...to je po meni drugi izraz za jednu od bludnih radnji...neznam kako ti to definiraš! o tome možemo preko PP, da ne brkamo temu?!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ovaj je nadmasio i samog ucitelja (Miroljuba Petrovica) po stavovima.
Taman sam nakon par poruka pomislio da je mastermind relativno duhovan ali ova poruka uprska i sefa i stanicu ili kako bi to mm i mp rekli i maksima i diviziju. :lol: Pa gdje ti zivis covjece, gdje ce seks biti bludna radnja, znas li ti sta je bludna radnja? Govoris kao casna sestra. :lol: Unbeliveable da danas ima tako zatucanih ljudi. :lol:

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 100 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]