Popokatepetl je napisao:
O covjece dragi, da li ti uopste citas sta pises! Govoris pethodno o tome kako je tema lose definisana, i onda lupas po babama i zabama. Ne moze se na ovako bukvalan nacin porediti Dekalog, koji u osnovi sadrzi moralne norme, (i tek dvije ili tri zapovijesti se doticu tema koje su definisane svjetovnim zakonom), sa istim tim svjetovnog zakona. Uzmimo hipoteticki, drzava propise da je "on gospod bog nas i ne imajmo drugih bogova osim njega". Kako znati da neko u srcu vjeruje, te kako te zlocince kazniti?
pijatelju tema je koliko ja vidim Zakon Božiji vs zakon državni! neznam šta ti nije jasno što sam reko da se počelo pričati o tome a da se nisu bar postavile Božije zapovijedi za usporedbu! nemožeš pričat o nečemu, a da neznaš o čem pričaš! vidim da tebi nije puno stvari jasno! ako nisi znao vjera u Boga se pokazuje kroz djela tj. vršenjem njegovih zapovijedi! nemožeš govoriti da vjeruješ u Boga, a živiš po svojim nekim zakonima...prijatelju lažeš sam sebe ako tako misliš!
Citiraj:
Opet se sjecam jedne price, takodje davno bijese, o mudrom starcu koga su optuzili da "ne vjeruje u drzavne bogove", te je popio otrov. To je samo jedan od primjera kad bezumlje nadvlada mudrost, a cini se da ti ovdje propovijedas upravo takvu doktrinu. A cak nisi ni narocito potkovan materijom.
o čem ti ovdje pričaš, kakva mudrost?! zar neznaš da je ljudska mudrost Božija ludost....a ti kad bi imalo imao Božije mudrosti nebi ovako nešto napisao!
Citiraj:
U slucaju da bog i postoji, ne vjerujem da bi bio pretjerano zainteresovan za drzavne zakone koji propisuju da neko mora u njeg da vjeruje, makar samo formalno, a u srcu se klanja nekom idolu ili kipu.
ovdje opet pokazuješ koliko nerazumiješ što to znači vjerovati u Boga!
evo Isusovih riječi upućenih farizejima sa kojima odlično mažemo danas povući paralelu što se tiče državnih zakona!
A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. 7 Oni me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. 8 Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske." 9 Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.
Citiraj:
I, zanima me kako bi rijesio dileme u medjunarodnom pravu, znas ono, Rumuni i Srbi vjeruju u jednog gospoda, Hrvati i Talijani u drugog, Njemci i Englezi u treceg, Turci i Saudijci u cetvrtog, Kinezi, Japanci, Indijci, blek metalci da ne pricam. Eh, kakva bi tu zbrka nastala, ne bi vizu mogao da izvadis bez da se ratosiljas principa i vjerovanja.
kao što rekoh međunarodno pravo je ljudska uredba! djeljenje po nacionalnosti je pristranost, a znamo da Bog nije pristran i da on čovjeka ne sudi po nacionalnosti, jer nije pristran! Isus nam savršena pokaza kojim putem trebamo ići da stignemo ka Ocu, jer tko neide tim putem bojim se da nezna kamo ide i na kraju u jamu pada!...