banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jul 2006, 12:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Znam da ce ova tema donjeti na zalost mnogo ruznih rijeci ali osjecam se obaveznim da istinu podjelim i sa drugima. Kao sto je i sam Isus rekao da ne donosi mir nego rat tako je i sa ovom temom.
Ona uz pomoc istoriski zapisanih cinjenica otkriva laznu nauku o obozavanju slika (ikona). BIBLIJA I SAMO BIBLIJA i nista drugo a u svetoj Bozijoj rijeci se( 2. Bozija zapovjest ) jasno i precizno govori sta netreba da se cini!!!!

OBOŽAVANJE SLIKA ( ikona )Prvi hrišćani nisu u svojim molitvenim domovima imali nikakvih slika. Tek u 3. vijeku pojavljuju se u katakombama simboličke slike. Kasnije se pojavljuju slike koje predstavljaju sveta lica i biblijske događaje.
U toku 4. vijeka u hrišćanskoj crkvi dešavaju se duboke promjene. Pod uticajem neznaboštva, a u težnji da neznabošcima olakšaju prelaz u hrišćansku crkvu, crkvene vođe pretvaraju neznabožačke hramove u hrišćanske crkve, a neznabožačke bogove u hrišćanske svece. Najprije se u hrišćanskim crkvama ovog razdoblja pojavljuju slike, i to u istočnim crkvama samo slike, a u zapadnim pored slika i kipovi.
«Narod je u slici (ikoni) gledao neposrednu blizinu Božju; vjerovao je da slike imaju čudotvornu moć. Bilo je čak sveštenika koju su strugali boju sa ikona, pomiješali je sa svetom pričesti i tako pričešćivali one koji su to tražili; bilo je majki koje su uzimale ikone za kumove.» S. Srkulj, Povijest srednjeg vijeka, str. 36.
Protiv obožavanja slika, relikvija i drugih zabluda koje su se počele uvlačiti u crkvu ustaju u 4. i 5. vijeku pojedini hrišćani kao na primjer Vigilantije iz Liona, Jovinijan iz Rima, Hevedije, takođe iz Rima. U ovom protestu priključuje se u 9. vieku biskup Klaudije iz Torina.
Protiv obožavanja ikona podigli su svoj glas naročito pavlikijani, radikalni hrišćani, koji su zahtijevali povratak evanđeoskoj jednostavnosti. Oni su takođe odbacili obožavanje krsta, kult Djevice Marije i svetaca.
U borbi za reformu crkve umiješali su se i vizantijski carevi. Borba protiv ikona, nazvana ikonoklazam, trajala je preko 100 godina.
Borba protiv ikona otpočeo je car Lav III Isaurijski (717 – 741). On je 726. prvi put otvoreno istupio protiv kulta ikona, a 17. januara 730. izdao je edikt protiv kulta ikona. (Vidi: G. Ostrogorski, Istorija Vizantije, str. 171 – 172.)
Lavov sin i nasljednik Konstantin V (741 – 755) bio je još vatreniji ikonoborac no njegov otac. Ovaj car je sazvao crkveni sabor u Hijereji, na Maloazijskoj obali. Sabor je počeo sa radom 10. februara 754. godine. U saboru je učestvovalo 333 episkopa. Obožavanje slika, izjavili su episkopi, protivi se nauci Svetoga Pisma, što se jasno vidi iz stihova: Jevanđelje po Jovanu 4:24, 1:15, 20:29; 5. Knjiga Mojsijeva 5:8-9; Rimljanima poslanica 1:23, 10:17; 2. Korinćanima poslanica 5:7, itd.
Protiv odluka sabora ustalo je monaštvo na čelu sa igumanom Stefanom Novim. Car je pribjegao represalijama: naredio je da se zatvore manastiri i čak je dao pogubiti pomenutog igumana.
Za vrijeme nasljednika Konstantinovog Lava IV (775 – 780) vođena je umjerena politika, no pod uticajem Lavove žene carice Irene, koja je bila vatrena pristalica kulta ikona, počinje da jača ikonofilska stranka. Za vrijeme Lavovog nasljednika, maloljetnog Konstantina VI, umjesto koga vlada njegova majka carica Irena, došlo je do promjene u stavu prema ikonama. Carica Irena, u dogovoru sa patrijarhom, Terasijem sazvala je VII opšti sabor u Nikeji. Pod predsjedništvom patrijarha Terasija, u prisutnosti oko 350 episkopa i velikog broja kaluđera, na ovom mjestu je, između 24. septembra i 13. oktobra 787. godine, održano, jedna za drugom, sedam sjednica. Ukinuti su zaključci saboraod 754. godine i uspostavljen je kult ikona. (Vidi: G. Ostrogorski, Istorija Vizantije, str. 182 – 183.)
Na zapadu, Karlo Veliki i njegova francuska crkva nisu htjeli prihvatiti zaključke drugog Nikejskog sabora iz 787. godine. Karlo Veliki je sazvao sabor u Frankfurtu 794. godine, na kome se izjasnio protiv obožavanja ikona i nazvao je obožavanje ikona idolopoklonstvom.
Sa istočnovizantijskim carem Lavom V Jermeninom (813 – 820) opet je obnovljena iknonoklastička borba. Duhovni vođa ove brobe bio je učeni Jovan Gramatičar. Sazvan je sabor u Svetoj Sofiji i taj sabor je ukinuo zaključke VII opšteg sabora a potvrdio odluke ukonoklastičkog sabora iz 754. godine.
Za vrijeme vladanja Mihajla II (820 – 829) nastupilo je u vjerskom sporu izvjesno zatišje. Mihajlov sin Teofilo (829 – 842) bio je protiv obožavanja ikona, a kad je 842. car Teofilo umro, ikonoborski pokret je doživio kraj. Pošto je Jovan Gramatičar umro i za patrijarha postavljen Metodije, marta 843. je zalaganjem carice Teodore proglašena restauracija ikona. Opet je jednim sinodom uspostavljeno obožavanje slika i 11. mart 843. se slavio kao pobjeda pravoslavlja. Taj praznik je istočna crkva sačuvala do danas kao «nedjelju pravoslavlja». (Vidi: G. Ostrogorski, Istorija Vizantije, str. 204 – 219.)

pozdrav sintorr ! [-o< [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2006, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
ZvonkoM je napisao:
Druga zapovest Dekaloga ne može se tumačiti baš tako površno, jer u produžetku Starog Zaveta ima puno zapovesti koje je lično Gospod izdao Izraelcima da načine mnoge "likove rezane" i "slike od onoga što je na nebu i na zemlji" i to upravo za bogoslužbenu upotrebu. Evo par primera:

Citiraj:
"18. I nacini dva heruvima zlatna, jednostavne ih nacini, na dva kraja zaklopcu.
19. I nacini heruvima jednog na jednom kraju a drugog heruvima na drugom kraju; na zaklopcu nacinite dva heruvima na oba kraja.
20. I neka heruvimi rasire krila u vis da zaklanjaju krilima zaklopac, i neka budu licem okrenuti jedan drugom, prema zaklopcu neka su okrenuta lica heruvimima.
21. I metnuces zaklopac ozgo na kovceg, a u kovceg ces metnuti svedocanstvo koje cu ti dati.
22. I tu cu se sastajati s tobom i govoricu ti ozgo sa zaklopca izmedju dva heruvima, koji ce biti na kovcegu od svedocanstva, sve sto cu ti zapovedati za sinove Izrailjeve.
23. Nacini i sto od drveta sitima, u duzinu od dva lakta, a u sirinu od jednog lakta, a u visinu od podrug lakta.
24. I pokuj ga cistim zlatom, i nacini mu venac zlatan unaokolo.
25. I nacini mu oplatu unaokolo s podlanice, i nacini zlatan venac oko oplate.
26. I nacini mu cetiri biocuga od zlata, i metni mu te biocuge na cetiri ugla koji ce mu biti kod cetiri noge.
27. Pod oplatom neka budu biocuzi, da u njima stoje poluge da se nosi sto.
28. A poluge nacini od drveta sitima, i okuj ih zlatom da se o njima nosi sto.
29. I nacini mu zdele i case i vedra i kotlice, kojima ce se prelivati, a nacinices ih od cistog zlata.
30. I metaces na sto hlebove, da su postavljeni svagda preda mnom.
31. I nacini svecnjak od cistog zlata, jednostavan neka bude svecnjak; stup i grane i casice, jabuke, i cvetovi neka budu u njega.
32. A sest grana neka mu izlazi sa strana, tri grane s jedne strane svecnjaka a tri grane s druge strane svecnjaka.
33. Tri casice kao badem neka budu na jednoj grani i jabuka i cvet, i tri casice kao badem i jabuka i cvet na drugoj grani; tako neka bude na sest grana sto izlaze iz svecnjaka.
34. I na samom svecnjaku neka budu cetiri casice kao badem i jabuke i cvetovi.
35. Jedna jabuka pod dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega, i jedna jabuka pod druge dve grane sto izlaze iz njega; tako ce biti pod sest grana sto ce izlaziti iz svecnjaka;
36. Jabuke i grane njihove iz njega neka izlaze; sve jednostavno od cistog zlata.
37. I nacinices mu sedam zizaka, i palices ih da svetle sa svake strane;
38. I usekaci i spremice za gar neka budu od cistog zlata.
39. Od talanta cistog zlata neka bude nacinjen sa svim tim spravama.
40. I gledaj, te nacini sve ovo po slici koja ti je pokazana na gori.
[2.Moj 25]

"1. A sator ces naciniti od deset zavesa od tankog platna uzvedenog i od porfire i od skerleta i od crvca; i po njima da budu vezeni heruvimi.
...
30. Tako ces podignuti sator po slici koja ti je pokazana na gori.
31. I nacini zaves od porfire i od skerleta i od crvca i od tankog platna uzvedenog, i po njemu neka budu vezeni heruvimi."
[2. Moj 26]

"6. I nacini zaklopac od cistog zlata, u duzinu od dva i po lakta, a u sirinu od podrug lakta.
7. I nacini dva heruvima od zlata, jednostavne nacini ih, na dva kraja zaklopcu,
8. Jednog heruvima na kraju odovud, a drugog heruvima na kraju odonud; zaklopcu na oba kraja nacini heruvime.
9. I u heruvima behu krila rasirena u vis, i zaklanjahu krilima svojim zaklopac, i licem behu okrenuti jedan drugom, i gledahu prema zaklopcu heruvimi."
[2.Moj 37]

"23. A u svetinji nad svetinjama nacini dva heruvima od drveta maslinovog; deset lakata bese visok svaki.
24. A od pet lakata bese jedno krilo u heruvima, i od pet lakata bese drugo krilo u heruvima; deset lakata bese od kraja jednog krila do kraja drugog krila.
25. Tako i drugi heruvim bese od deset lakata; jedne mere i jedne naprave behu oba heruvima.
26. Deset lakata bese visok jedan heruvim, tako i drugi.
27. I namesti heruvime usred unutrasnjeg doma, i rasirise heruvimi krila svoja tako da krilo jednog ticase u jedan zid, a krilo drugog heruvima ticase u drugi zid, a usred doma ticahu krila jedno u drugo.
...
31. I na ulasku u svetinju nad svetinjama nacini dvokrilna vrata od drveta maslinovog, kojima pragovi s dovratnicima behu na pet uglova.
32. I na tim dvokrilnim vratima od drveta maslinovog izreza heruvime i palme i razvijene cvetove, i oblozi ih zlatom, i heruvime i palme oblozi zlatom.
33. Tako i na ulasku u crkvu nacini pragove od drveta maslinovog na cetiri ugla;
34. I vrata dvokrilna od drveta jelovog; na dve se strane otvarase jedno krilo, i na dve strane otvarase se drugo krilo.
35. I izreza na njima heruvime i palme i razvijene cvetove, i oblozi zlatom sve sto bese izrezano."
[1.Car 6]

"10. I nacini u domu svetinje nad svetinjama dva heruvima, naprave umetnicke, i oblozi ih zlatom.
11. I krila tih heruvima imahu u duzinu dvadeset lakata: jedno krilo bese od pet lakata, i ticase u zid od doma i drugo krilo bese od pet lakata, i ticase u krilo drugog heruvima;
12. Tako i drugog heruvima krilo bese od pet lakata, i ticase u zid od doma, i drugo mu krilo bese od pet lakata i sastavljase se s krilom drugog heruvima.
13. Krila tim heruvimima behu rasirena na dvadeset lakata, a oni stajahu na nogama svojim, licem okrenutim u dom.
14. I nacini zaves od porfire, od skerleta, od crvca i od tankog platna, i po njemu nacini heruvime."
[2.Dn 3]

Dakle, ako drugu zapovest Dekaloga protumačimo kao apsolutnu zabranu izrade bogoslužbenih slika imamo problem, jer Bog lično naređuje upravo suprotno. Pošto Biblija svakako nije kontradiktorna, znači da naše tumačenje te zapovesti nije ispravno. Ona ne zabranjuje izradu bogoslužbenih slika i predmeta, nego poštovanje lažnih božanstava - idolopoklonstvo. Druga zapovest, prema jevrejskoj podeli Dekaloga glasi:

Citiraj:
"Nemoj imati drugih bogova uza me. Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene."
(2.Moj 20:3-5)

Ovo već ima smisla i u skladu je sa gore navedenim stihovima - zabranjeno je poštovanje lažnih bogova i izrada njihovih slika i kipova, a ne izrada slika i kipova uopšte.

Svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2006, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Gore navedeno je sasvim nesto drugo. To su Bozije upute date Mojsiju za pravljenje satora od sastanka. To je rekao sam Bog. I to nema nikakve veze sa paganskim obicajima i tradicijama spc-a.
Pokusaji izvrtanja istine sto se tice 2. Bozije zapovjesti koja je vjecna kao i ostalih devet se puno puta ponavlja i ponavljace se dok Hrist ponovo ne dodje.
Postoji mnogo tzv. svetaca u pravoslavlju gdje sam svojim ocima vidjeo da ljudi pale svjece, tamjan i mole se tim istim slikama. I same slave koje pravoslavni popvi blagosiljaju a koje su u cast upravo tih svetaca a ne zivoga Boga govore o krsenju 2.zapovjesti i idolopoklonstvu , na zalost to je tako i mnogi ljudi zahvaljujci spc zive u zabludama i mraku ali kad dodje vrjeme mnogi ce odbaciti laz i okrenuce se istini .

sintorr!!! [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2006, 11:46 
DELETED

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 13 Jul 2006, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Sintore, tema o ikonama već ima.
A što se tiče onog kako je slavljenje slave idolopoklonstvo - to znači da ne smiješ da slaviš ni vlastiti rođendan jer to znači da za sebe smatraš da si Bog? Ako sam te dobro skontao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2006, 13:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pa kad smo kod toga "obilježavanje rođendana" se nije baš proslavilo u Svetom Pismu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2006, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Мрачњаци и мргуди секташки нису у стању да славе јер је за то потребна животна радост, а они будући да су окречени гробови, имају проблем да је нађу. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Boze koje svetogrdje....!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 22:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jul 2006, 21:20
Evo sta Srbinove slave:

Va slavu i cest Svete, Zivonacalne,Jedinosusne i Nerazdvojive Trojice: Oca, Sina i Svetoga Duha, ize slavimo premnogijem molbama; i Prisnodjevi Mariji i Cesnije nebesnije sila i svih svetih – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Sve za slave visnje, krepke i nebeske i blagoga Hrista i casnoga krsta; da se blagome Hristu smerno pomolimo i casnome krstu duboko poklonimo -– va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Sve za slave visnje, krepke i nebeske i Svete Petke i Svete Nedjelje i Hristovoga Raspenija i slavnog Vaskrsenija; da se Gospodu pomolimo i stradaniju Njegovom poklonimo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

I za slavu i cest prvomucenika Hristova Svetoga Stefana i svih svetih mucenika ize za vjeru hristijansku postradase i nama u amanet ostavise, da se vjerom krepimo i nadu u vaskrsenje imamo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta tri velika jerarha: Vasilija Velikoga, Gligorija Bogoslova i Jovana Zlatousta; i za svetog Jovana Krstitelja i kuma Hristova , od koga i mi krstenje primismo i vjeru u Hrista naucismo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta cetiri velika proroka: Isaiju Jeremiju, Jezekilja i Danila i za ostale proroke, koji dolazak Hristov najavise i stradanja njegova predskazase – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta cetiri jevandjelista: Matiju, Marka, Luku i Jovana, poderzasci zemlju i nebo i prestol Bozji na njem, koji sveto jevandjelje napisase i nama u amanet ostavise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za svete apostole Petra i Pavla, Jakova i Jovana i za ostale svete apostole, ize zemlju prohodise, krstom svetijem prekrstise, sveto jevandjelje pronesose i vjeru hristijansku prosirise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za svetoga oca Nikolaja, putnika i cudotvorca, koji se na moru proslavio i Gospod ga na nebu za svetitelja postavio, da ga slavimo i vozdizemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za 318 bogonosnijeh otaca, ize vo Nikeji sabor saborise, Arija bezumnoga osudise, vjeru pravoslavnu utvrdise, nama grijesnim predadose, da i mi znamo i vjerujemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za srpske zemlje svetitelja i ucitelja : Simeona Mirotocivog i Svetitelja Save; Vasilija Ostroskoga i Petra Cetinjskoga, Stevana Prvovjencanoga i Stevana Decanskoga; kralja Milutina i Urosa Mladoga – ize vjeru u Hrista ispovjedase i nama u amanet ostavise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za mucenika kosovskoga cara Lazara i junaka Obilic Milosa i za ostale kosovske junake ize na Kosovu Polju postradase i na Vidovdan glave pogubise za rod srpski i vjeru hriscansku, da ih pamtimo i pocitujemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za ostale svetitelje i Bozije ugodnike koje pravoslavni Hriscani slave i koje mi ne znamo pobrojati, ali se mozemo Bogu pomoliti i njima se pokloniti – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

I jos da se poklonimo krsnoj slavi (svetome Djordju) i da se pomolimo za dom i domacina , za domacice i decice, i za svu kucnu celjad, za kumove i prijatelje od ovoga doma. Pomolimo se i za dusmane nase, da ih Gospod smete i na pravi put izvede.

Pomogo nam Bog i Krsna slava, rodila nam u polju senica , u brdima vinova lozica. Cele nam se rojile, krave telile i ovce bliznile. Bog nam dao roda i biriceta, a Krsna nam slava na pomoci bila. Bogu slava i hvala, nama zdravlje i veselje, a pokojnicima nasim dusevno spasenje, sada i svagda i svoj braci na zdravlje. (svi prisutni: Amin – da Bog da- i nasemu bratu cateniku).

Ko ovdje nalazi hulu, taj je od Boga daleko i za Boga ne zna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2006, 09:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Maran Ata je napisao:
Мрачњаци и мргуди секташки нису у стању да славе јер је за то потребна животна радост, а они будући да су окречени гробови, имају проблем да је нађу. :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta: Re: Hm...
PostPoslato: 16 Jul 2006, 19:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
Sintore, tema o ikonama već ima.
A što se tiče onog kako je slavljenje slave idolopoklonstvo - to znači da ne smiješ da slaviš ni vlastiti rođendan jer to znači da za sebe smatraš da si Bog? Ako sam te dobro skontao.

Znam, ali ovaj naslov vise mi se svidja jer su ikone laz da ne moze biti veca !!!!
Nigdje ne rekoh nista za neciji rodjendan, vec za slave kojim se velica slika i djelo nekog covjeka tj. sveca ( ne ulazim da li je on bio bogobojazan ili ne, nego sto se njima odaje slava i cast a ne Bogu )
Kako u onaj dan kad mi Jehova govori na Horivu,
ispred ognja nikakvog lika ne videste,
zato dobro bdite nad dusama svojim,
da se ne biste pokvarili i nacinili sebi
kakav lik rezani ili kakvu god sliku od coveka ili zene
Ponovljeni zakoni 4:15,16
Ja sam mozda najveci gresknik na ovom forumu ali kako za ostale tako i za mene je i sve nas porlivena krv sveta Sina Bozijeg samog Boga!!!
A istina je samo jedna: ikone su idolopoklonstvo
sintorr [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2006, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kako u onaj dan kad mi Jehova govori na Horivu,
ispred ognja nikakvog lika ne videste,
zato dobro bdite nad dusama svojim,
da se ne biste pokvarili i nacinili sebi
kakav lik rezani ili kakvu god sliku od coveka ili zene

Jevreji, skloni idolopoklonstvu kakvi su već bili u to vrijeme (zlatno tele i sl.) vjerovatno bi napravili nekakav lik od drveta ili nečeg sličnog i onda bi se klanjali tom predmetu, koji bi proglasili za Boga. U Pravoslavlju niko ikone ne smatra bogovima.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2006, 20:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jevreji, skloni idolopoklonstvu kakvi su već bili u to vrijeme (zlatno tele i sl.) vjerovatno bi napravili nekakav lik od drveta ili nečeg sličnog i onda bi se klanjali tom predmetu, koji bi proglasili za Boga. U Pravoslavlju niko ikone ne smatra bogovima.

Zasto onda pale tamjan ispred ikona i mole se njima kao svojim tzv. zastitnicima ??
sintorr

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 01:07 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Jul 2006, 21:20
sintorr je napisao:
Citiraj:

Zasto onda pale tamjan ispred ikona i mole se njima kao svojim tzv. zastitnicima ??
sintorr

I u Mojsijevom satoru od sastanka, a poslije u Jerusalimskom hramu gorjelo je ulje u svijetnjaku (menori). Prorok Zaharija ima vidjenje i vidi menoru na nebesima. Kandilo gori pred Gospodom ispred ikone sveca. A zasto ne bi bio svetac zastitnik? Kad ides u opstinu ili poznatom doktoru, trazis prijatelja da te preporuci i da se zauzme za tebe. Pa sto da ne zmolimo sveca da moli za nas kod Gospoda?

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
I u Mojsijevom satoru od sastanka, a poslije u Jerusalimskom hramu gorjelo je ulje u svijetnjaku (menori). Prorok Zaharija ima vidjenje i vidi menoru na nebesima. Kandilo gori pred Gospodom ispred ikone sveca. A zasto ne bi bio svetac zastitnik? Kad ides u opstinu ili poznatom doktoru, trazis prijatelja da te preporuci i da se zauzme za tebe. Pa sto da ne zmolimo sveca da moli za nas kod Gospoda?

Mojsije je od Boga dobio nacrt plana za sator od sastanka znaci to je Bozije djelo a ne Mojsijevo. I tu su palilo kandilo za miris ugodni samome Bogu a ne ljudima tzv. svecima. Kadjene ljudima se kaznjavalo smrcu.
Jedino se Isus Hrist za nas moze zauzeti kod Boga i niko drugi !!!!!!!

sintorr [-o< [-o< [-o<

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 10:49 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:

Ne mole se ikonama.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Micelijuse i sintore, je li se iko od vas dvojice molio za neku drugu osobu osim za sebe?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2006, 11:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Zašto je nekome potrebna ikona da se moli živom Bogu?

Zar nije pisano: ''Bog je duh i koji se Njemu klanjaju u duhu i istini treba da se klanjaju.''?

A kada je u pitanju starozavjetna crkva evo šta je prorekao Jeremija prorok: (7. poglavlje):

4. Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Gospodnja, crkva Gospodnja, crkva Gospodnja ovo je.

5. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova.

6. Inostrancu, siroti i udovici ne činite krivo, i krvi prave ne proljevajte na ovom mjestu, i ne idite za drugim bogovima na svoje zlo.

7. Tada ću učiniti da stanujete od vijeka do vijeka na ovom mjestu, u zemlji koju sam dao ocima vašim.

8. Eto, vi se uzdate u riječi lažne, koje ne pomažu.

9. Kradete, ubijate i činite preljubu, kunete se krivo, i kadite Valima, i idete za drugim bogovima, kojih ne znate;

10. Pa onda dohodite i stajete preda mnom u ovom domu, koji se zove mojim imenom, i govorite: izbavismo se, da činite sve ove gadove.

11. Je li ovaj dom, koji se zove mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Gospod.

12. Nego idite sada na moje mjesto, koje je bilo u Silomu, gdje namjestih ime svoje ispočetka, i vidite što sam mu učinio za zloću naroda svojega Izrailja.

13. Zato sada, što činite sva ona djela, veli Gospod, i što vam govorim zarana jednako, a vi ne slušate, i kad vas zovem, a vi se ne odzivate,

14. Zato ću učiniti tomu domu, koji se zove mojim imenom, u koji se vi uzdate, i ovomu mjestu, koje dadoh vama i ocima vašim, kao što sam učinio Silomu.

15. I odbaciću vas od lica svojega, kao što sam odbacio svu braću vašu, sve sjeme Jefremovo.

Nije crkva i njen izgled ono što je bitno, jer iako je naloženo Mojsiju da tačno napravi sve kako mu je pokazano na gori, iako je i stari Izrael imao propisano bogoštovlje, sve je to bilo u sasvim drugom planu u odnosu na ono što je Bog od njih tražio.
Uzdajući se u crkvu, tradiciju, istoriju, zaboravili su ono bitno i spotakli se o kamen vjere - Spasitelja Isusa Hrista.

I dalje:

16. Ti se dakle ne moli za taj narod, i ne podiži vike ni molbe za njih, i ne govori mi za njih; jer te neću uslišiti.
17. Zar ne vidiš šta čine po gradovima Judinijem i po ulicama Jerusalimskim?
18. Sinovi kupe drva, a ocevi lože oganj, i žene mijese tijesto, da peku kolače carici nebeskoj, i da ljevaju naljeve drugim bogovima, da bi mene dražili.

Iako je ovaj stavak prikladniji za katolike, evo ga ovdje.
Zar oni ne pjevaju majci Božijoj kao o nebeskoj kraljici?

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2006, 11:39 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 134 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]