banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Hrana
PostPoslato: 20 Okt 2007, 18:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:44, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 19:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
pogledaj privatne poruke

Vrh

Tema posta: Re: Hrana
PostPoslato: 30 Maj 2008, 08:54 
Veteran
Veteran

D

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 13:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Pitanje 18.Sv.Vasijije Veliki O tome da treba jesti sve što nam se ponudi.
Odgovor: Neka i to bude neophodno pravilo, iako je podvižnicima blagočašća preko potrebno uzdržanje radi iscrpljivanja tela: A svaki koji se bori od svega se uzdržava (1.Kor.9,25). Međutim, da ne bismo pali u istu pogrešku kao i neprijatelji Božiji, čija je savest spaljena, i koji se uzdržavaju od jela koja je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju verni (1.Tim.4,2-3), mi treba sve da jedemo, saobrazno prilikama, kako bismo onima koji gledaju pokazali da je čistima sve čisto (Tit.1,15), da je svako stvorenje Božije dobro i da ništa nije za odbacivanje kad se prima sa zahvalnošću: Jer, se osvećuje rečju Božijom i molitvom (1.Tim.4,5). Uostalom, i u tom slučaju treba imati u vidu uzdržanje, upotrebljavajući pod meru prostu hranu koja je neophodna za održavanje života. Pri tome, treba izbegavati štetno prejedanje, dok se od hrane, koja služi za uživanje, treba sasvim uzdržavati. Na taj način ćemo iskoreniti strast kod slastoljubivih. Osim toga, koliko do nas stoji, izlečićemo i one čija je savest spaljena, dok ćemo Sebe osloboditi i jednog i drugog podozrenja. Jer, rečeno je: Zašto da moju slobodu sudi savest drugoga (1.Kor.10,29). Uzdržanje pokazuje da je čovek umro sa Hristom, i umrtvio svoje udove koji su na zemlji (Kol.3,3-5). Mi znamo da je ono mati celomudrenosti, uzrok zdravlja, i da znatno otklanja smetnje za donošenje dobrog ploda u Hristu. Jer, po reči Gospodnjoj, briga ovoga sveta i zadovoljstva života i druge želje, guše reč i ona bez roda ostane (Mt.13,22). Od njega i demoni beže, kao što nas je i sam Gospod naučio: Ovaj se rod ne izgoni osim molitvom i postom (Mt.17,21).

'Jela su za stomak, i stomak je za jela, ali ce Bog i jedno i drugo ukinuti.'

'Uveren sam u Gospodu Isusu da nista samo po sebi nije pogano; samo onome, koji smatra da je nešto pogano, njemu je pogano.'

'Jedite od svega sto se prodaje na trznici, jer Gospodnja je zemlja i sve sto je ispunjava' - ap. Pavle

Kol. 2, 16; 1. Kor. 8; 1. Kor. 6, 13; 1. Kor. 10, 23; Rim. 13; 1. Tim. 4 itd.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ovo za smanjenje strasti i sladokusce :lol: . JA stvarno kad ne jedem slatko samu sebe sažaljevam koliko takav vid ishrane ubije radost u meni. Jel Isus hoće da mi budemo tužni? :confused3: :confused4:

al razumijem taj način. tako i u starim aristokratskim porodicama, djeci su se intenciozno davali slatkiši samo na Božić i Uskrs ( mada su imali i bili bogati), kako bi djeca bila smjerna, a ne hiperaktivna.

Vrh

PostPoslato: 30 Maj 2008, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
lavić je napisao:
Džabalebanu

Da nebismo o hrani pričali na drugoj temi to predlažem da učinimo ovde. Ovde možeš slobodno učestvovati jer je svaka moja tema otvorena za sve ljude i neka kažu šta god žele jer mi sektaši imamo otvoreno srce za sve ljude i nedelimo ih ni po čemu.

Što se tiče mesa mala zajednica Adventista ima poznatu krilaticu,,nemožeš sda batakom u nebo'' ja ih pitam a da li oni mogu u takvom zemljanom telu u nabo?
Kažu da nemogu i to je istina ali ni batak zato neide gore već je hrana za zemaljsko telo na zemlji a nebesko telo ima drugu hranu.
Hrist nije blagosiljao ribu i delio narodu da bi ih tako oterao u pakao niti je bacio ribu koju mu dadoše po vaskrsenju da pojede sa medom u satu.
Ako se pažljivo posmatra pasha vidimo da postoji jedenje jagnjetine što su i apostoli činili a i Hrist.
Nemojte se bojati hrane već srca iz kojeg izlazi greh i svaka ružna pomisao. Naravno da netrebamo jesrti nečiste životinje jer je rečeno da su one gad i to Isaija potvrđuje u 65-oj glavi.

Ma Ok.
Pročitao sam u Lukinom jevanđelju da je Isus jeo ribu, ono što si postovao.
Piše da je jeo. Ali ja opet ne bih. Da li je to vjerodostojno, kad se uzme u obzir kad je pisano?
Iako je Isus i jeo ribu, ja ne bih. Bog može i ubiti čovjeka, ali ja nisam sposoban za tako nešto.
Ne mislim da će oni koji jedu meso ići u pakao, "jer čudni su putevi Gospodnji", ali mislim da je pošteđivanje životinja bogougodnije.
Možda ne toliko u hrišćanskoj tradiciji, iako je i tu prisutno među monasima "podvižnicima".

Kad kaže "Ne Ubij" ne piše samo ne ubij čovjeka.
Nije ni etički, kad pogledaš u oči psu, janjetu, teletu, ribi jel' možeš reći da nema dušu? Da se ne boji, ne raduje, ne veže za čovjeka i vlastiti život? Sve voli da živi.
Tako ti ja to kontam brate.

Ne osuđujem ljude koji jedu meso, ali mislim da je vegetarijanstvo budućnost.
Proizvodnja mesa nije ni ekološka, ni etička, ni ekonomična. To je pisao NOA na drugom podforumu.
Kada bi se hrana kojom se hrane životinje za mesnu industriju dala ljudima kojima je potrebna, ne bi bilo gladi u svijetu. Ali ne bi bilo ni zarade.
Još veći paradoks je "dodatnih 150 milijardi dolara koje je kongres odobrio za vojne svrhe"

Za vrijeme bombardovanja SCG, čuo sam da je jedan projektil koštao oko pola miliona USD, a bilo ih je dosta koji nisu ni eksplodirali. Kakva ironija. Apsurd.
Odoh predaleko.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 12:23 
Veteran
Veteran

T

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@ dzabaleban.. ako je vegetarijanstvo budućnost, i ljudi postepeno potpuno prestanu jesti životinje u neko doba u budućnosti... Kako gledaš na to da će životinje i dalje jesti druge životinje, tj. predatori? Hoće li se i to iskorijeniti ? Predatori ne zarađuju na mesu, pošto si spomenuo i taj element industrije ...

Kako ta životinja koja ima dušu i veže se ( u to znam i vjerujem) može pogeldati u oči drugoj životinji koja ima dušu i veže se, pa je onda zaklati i pojesti? :-? Samo to odgovori.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 12:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
XIX century, mozda si cula za slucaj kad se srusio jedan avion u J. Americi, pa su jeli ostatke uginulih putnika da bi prezivjeli. Snimljen je i film na osnovu tog dogadjaja. I Pigmejci isto moraju da ubijaju zivotinje ali se prije toga izvine, znaci vjeruju da zivotinje imaju dusu ali ih opet ubijaju.
Greska je poistovjecivati ljude i zivotinje u svakom pogledu. Ako zivotinje imaju dusu to ne mora da znaci da su bezobzirni kao ljudi dok ubijaju zivotinje. A kad vec pravimo poredjenje sa ljudima, zasto onda ocekivati od zivotinja da saosjecaju sa drugom zivotinjom. Zar ljudi saosjecaju sa drugim ljudima?

@Lavic: ja nemam neko strogo definisano misljenje o ishrani, ali mi je interesantna cinjenica da je Bog 40 godina hranio svoj narod manom i da su prezivjeli i cak su imali snage da se bore protiv drugih naroda kad su izasli iz pustinje. Znaci da su mnoga djeca koja su rodjena u pustinji odrasla jeduci manu. Jedanput kad su Izrailjci trazili meso Bog im je dao meso ali kasnije vise nije.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2008, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
@ dzabaleban.. ako je vegetarijanstvo budućnost, i ljudi postepeno potpuno prestanu jesti životinje u neko doba u budućnosti... Kako gledaš na to da će životinje i dalje jesti druge životinje, tj. predatori? Hoće li se i to iskorijeniti ? Predatori ne zarađuju na mesu, pošto si spomenuo i taj element industrije ...

Kako ta životinja koja ima dušu i veže se ( u to znam i vjerujem) može pogeldati u oči drugoj životinji koja ima dušu i veže se, pa je onda zaklati i pojesti? :-? Samo to odgovori.

1. Životinje će jesti druge životinje to se neće iskorijeniti, jer ne treba da se iskorijeni. Životinje su isključivo nagonska bića. Mačka je mesožder, kao i tigar, ajkula itd.
Čovjek nije isključivi mesožder.

2. Da ne ponavljam prvo, životinja je na nižem stepenu svijesti od čovjeka. Ako ima dušu, ne znači da ima i odgovarajuću inteligenciju i razvijen odnos s Bogom.
Čovjek je odgovoran jer je svjesnije i naprednije biće.

Ako želiš znati kako tigar može pojesti zeca pitaj ga, on će ti to reći iz prve ruke :cat:

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 14:34 
Veteran
Veteran

H

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 20:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav lavic,

Ono na sta sam ciljao mojim postom je cinjenica da su ljudi prezivjeli 40 godina bez mesa, iz toga zakljucujem da covjek moze da zivi bez mesa i da mu je Bog davao onu hranu koja mu najbolje odgovara - vegetarijansku. Nisam dovodio ishranu u vezu sa spasenjem.
Citiraj:
Oni u pustinji nisu imali svežu klimu, nisu imali izvor na svakom kilometru, a da su jeli meso kako bi na toj žegi bez vode izdržali?

Ne znam sta bih rekao na ovo, kao da si odjednom zaboravio ko je hranio (pojio!) svoj narod i ko cini da voda potece iz kamena :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 21:16 
Veteran
Veteran

Pa naravno da nisam zaboravio ko ih je hranio i poijo vodom zar to neko može zaboraviti?
Nego rekoh da im nisu izvori bili na svakom kilometru niti im je svaki dan otvaran izvor sve je bilo racionalno korišteno kao i određena količina mane (gomor).
Ako želiš reći da se samo biljem može preziveti pa tu se odmah slažemo što to ne reče na početku nego sve uvijeno oko mesa. Mi imamo izbor i taj izbor nas ne osuđuje po pitanju čiste hrane ali bih ja sad pitao koliko ljudi ima svoje biljne proizvode a koliko ih kupuje po pijacama i prodavnicama? Zašto to pitam, zato što se krompir u Vojvodini truje desetak puta što od zlatice što od klijanja u jesen, paradajz takođe, paprika takođe, kupus isto, luk isto, a o jabukama da i ne govorim to je najotrovnije voće. Voćar koji se uredno pridržava svih uputstava o zaštiti svog voćnjaka (opet je reč o Vojvodini) primenjuje 14 prskanja od proletnjeg do zimskog. Pa sretno vegetarijanstvo.
Jare pase travu i detelinu koji nisu ničim tretirani i koza daje mleko koje je zdravo jer ne vuče bolest kao krava. Ribe u rekama nejedu ništa tretirano a pogotovo pastrmke ili morske ribe. Pa sad ako ćemo o zdravlju vi izvagajte pa presudite sami.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Pa naravno da nisam zaboravio ko ih je hranio i poijo vodom zar to neko može zaboraviti?
Nego rekoh da im nisu izvori bili na svakom kilometru niti im je svaki dan otvaran izvor sve je bilo racionalno korišteno kao i određena količina mane (gomor).
Ako želiš reći da se samo biljem može preziveti pa tu se odmah slažemo što to ne reče na početku nego sve uvijeno oko mesa. Mi imamo izbor i taj izbor nas ne osuđuje po pitanju čiste hrane ali bih ja sad pitao koliko ljudi ima svoje biljne proizvode a koliko ih kupuje po pijacama i prodavnicama? Zašto to pitam, zato što se krompir u Vojvodini truje desetak puta što od zlatice što od klijanja u jesen, paradajz takođe, paprika takođe, kupus isto, luk isto, a o jabukama da i ne govorim to je najotrovnije voće. Voćar koji se uredno pridržava svih uputstava o zaštiti svog voćnjaka (opet je reč o Vojvodini) primenjuje 14 prskanja od proletnjeg do zimskog. Pa sretno vegetarijanstvo.
Jare pase travu i detelinu koji nisu ničim tretirani i koza daje mleko koje je zdravo jer ne vuče bolest kao krava. Ribe u rekama nejedu ništa tretirano a pogotovo pastrmke ili morske ribe. Pa sad ako ćemo o zdravlju vi izvagajte pa presudite sami.

Lavić, ovo o vegetarijanstvu kao "toksičnoj" vrsti prehrane ne stoji. Dapače sve što si rekao je istina, ali zar nisi možda malo previše isključiv?
Šta ako čovjek sam uzgoji povrće i voće?
Čime se hrane životinje u velikim korporacijama?
To jare i koza su dio idilične slike koja ako se ovako nastavi neće dugo potrajati.
Ni rijeke ni livade nisu kao što su nekada bile.
Niko ti ne brani da jedeš meso, ali brate, molim te, mogu i ja pričati o salmoneli, kravljem ludilu, svinjskoj kugi itd...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2008, 22:26 
Veteran
Veteran

Naravno brate da nisam isključiv već predočavam obe mogućnosti i one nemaju veze sa spasenjem već sa našim izborom a ako neko neće da pojede pastrmku već krompir to je njegov izbor.
Bolesti ima svugde i sve je zagađeno pa zašto onda da veličamo jedno ili drugo kad smo svesni obeju stvari?
Gornju temu sam napisao baš iz razloga što se neki kriju iza hrane kao uslova spasenja i pritom uzimaju kao obavezu vegetarijanstvo. Naravno da je zdravije hraniti se zdravim biljkama nego mesom i sam sam bio vegetarijanac sad imam svoju zemlju i svoj proizvod pa i kokoške i koze ne živim već dugo u gradu imao sam i pčela do prošle godine.
Pozdravljam i predlažem udaljavanje iz grada zbog više razloga.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 15:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Evo možemo kod lavića na roštiljadu :wink:

Sokići, limunići i sva flora i fauna koju mislimo pojesti taj dan su moj problem.

Džebaleban nek obezbjedi 'lebac mlijeko i mliječne proizvode.

Hritovov nek se potrudi za drva i ostale energente

Biće ludo i nezaboravno

Ja sam iz daleka pa neću dolaziti autom, imam popust s javnim prevozom na index. :D

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 20:06 
Veteran
Veteran

Pozdrav bratu Oficiru s ružom!
Saba je kod mene rtpeza ali bi preživeli
Za predjelo bi bila čorba od povrća, posle toga pečena piletina ili jaretina, posle toga ide pita zeljanica ili krompiruša.
Može i gulaš goveđi sa domaćim makaronama ili šaran u krompiru sa lukom.
Od pića sok od grožđa iz sokovnika, sok od višnje iz sokovnika. od šargarepe sa jabukom iz sokovnika, od cvekle, od zove, od maline, Može i slatko redom itd.
Pite svih vrsta kao i štrudle, krofne i palačinke sa domaćim pekmezom ili medom.
Kotlić, musaka,ćevapi (goveđi), pečena riba i riblja čorba, kladi grašak sa mladim krompirićima i piletinom, riblje pljeskavice, pasulj na poseban način,kuvano žito sa suvim grožđem medom i kokosom može i malo želea, ma ko će sve nabrojati. . . ah da sarma.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2008, 06:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kakav bi to bio dzabaleban kada ne bi obezbijedio dzaba lebac? :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 13:11 
Veteran
Veteran

Brate pokušaj celo zrno pšenice u običnoj krupari sa gustim sitom ako nema mlina samljeti i takvo brašno pomešati pola pola sa brašnom tip-500 (radi boljeg pečenja) zatim kukuruza kokičara brašno dodati u gornju smešu i sojinog brašna malo. Staviš kvasca soli i malo šećera zamesiš manje hlebčiće tepsiju uljem namažeš i javi kakav je ukus?
U sok od cvekle dodaj malo soka od malina pa javi.
Sirniju rečnu ribu očisti i samelji na mašinici ili električo kroz sitno sito kao paštetu i dodaj soli i domaće vegete,malo bibera i ljute paprike(tucane) malo sitnog bosiljka kao i belog i crnog luka mlevenog pa na vrućom ulju prži.)Pravi tanke pljeskavice 4-5 mm jer će nabujati.
Pa javi dal valja?
Prijatno brate sem ako nejedeš ribu ja ću ti reći da je odlična.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2008, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

džabaleban je vegan. on ne jede ni jaja, kamoli ribu. mislim da mlijeko nije skroz izbacio, ali ide ka tome. Svu kožu koju ima u kući ili na sebi će odnijeti na otpad. :cat: ( osim svoje vlastite, nadamo se :D :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]