banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 08:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Maj 2008, 13:25
Pitanje koje Vam niko nikada nije postavio, možda ako je neko od Vas išao u Bogosloviju ili možda studirao Bogoslovske nauke. Pokušajte odgovoriti, volio bih čuti vaša mišljenja?

Poslednji put menjao klauf dana 13 Maj 2008, 22:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 20:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
Samo Vaskrsenje iz prve ruke nam svjedoci o tome da je Hristos Vaskrsao da dokaze ljudskom rodu da je uistinu Bog, jaci od smrti, jaci od satane... Vakrsenje se ubraja u trijumf pravoslavne vjere...

Ali Gospod je poslao svoga sina da se zrvuje za ljude, da bi ih spasao i podigao iz mrtvih ...U ovome jeste prikazana prava velicina bogocovjeka Hrista---u njegovoj ljubavi prema ljudima , u njegovom mucenistvu - koja je nelicimjerna, bezuslovna i najcistija.

Da napomenem hriscanstvo je jedina vjera od svih monoteistickih u kojoj se cudo Vaskrsenja dogodilo.

P.S. Bato (klauf) nadam se da sam se bar priblizila adekvatnom odgovoru...

znaj, tek tad je pocelo...

Milan Mladenovic-EKV

Poslednji put menjao Sophia dana 13 Maj 2008, 21:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 21:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pitanje je upućeno uglavnom onima sa bogoslovije a ja mislim da bi to pitanje trebalo biti opšte za sve učesnike zato se i javljam iako ne ispunjavam gornje vrednosti.
Zato molim Klaufa da mi oprosti na mojoj slobodi javljanja.

Pitanje je dobro i takvih pitanja ima mnogo, želim samo nekoliko reči reći povodom gornje teme: Zašto je REČ postala telo? Zašto je reč postala Bog? Zašto je to telo postradalo?
Zašto je to telo vaskrsnulo?
Sve je bilo dobro reče Bog i reče prvom paru da ne prekrše Njegovu reč jer će posledica toga biti smrt nešto do tad nepoznato.
Uzročnik pobune uspeva navesti zemljane da prekrše reč Božju i otvori se put smrti.
Ta smrt nije nestala po prestanku života prvog para već traje i danas i trajaće do posle 1000 godina od vezivanja satane.
Koji je onda smisao čovečijeg postojanja ako on treba da se rodi i trči da bi se prehranio a zatim umro, to je besciljno jer sve što je stvoreno je namenski učinjeno pa i čovek.

Stiže obećanje o Ugotovljenom telu koje treba biti rođeno kroz najavljenu lozu i mesto da bi zamenilo životinjske žrtve čijom krvlju se pokazivalo kajanje za učinjeni greh.
Savršena žrtva je Isus Hrist koji kao što je pisalo treba postradati i u treći dan podariti život.
Hrist strada i ustaje u treći dan, a zašto ustaje?

Da Hrist ne ustade mi nebi imali život već bi kao životinje samo vršili prostu reprodukciju.
Bog je stvorio čoveka po svome obličju i sebi na slavu zato ga želi u večnosti, da Isus osta
u grobu znali bio da nema vaskrsenja ali smrt nemože nadvladati i zadržati onoga ko je jači od nje zato su ključevi u Njegovim rukama i Njegovo je ime dato ljudima za spasenje jer piše da nema drugog imena.
Još nisam odgovorio u celosti na gornje pitanje i prepuštam da to učine gore prozvani.

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 22:53 
Veteran
Veteran

Zar je moguće da hrišćani ne nalaze vremena da odgovore na osnovno hrišćansko pitanje?
Ako nemate odgovor na to pitanje kako se usuđujete reći da ste hrišćani?
Samo sam napravio mali uvod i prepustio da misaoni ljudi pomognu nama van crkve da se prosvetlimo bar tim osnovnim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
lavić je napisao:
Zar je moguće da hrišćani ne nalaze vremena da odgovore na osnovno hrišćansko pitanje?

Шта ћеш, кренулу испитни рокови... :D

Шала, мислим да смо барем двадесет пута до сад писали о томе...

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 18:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
САВРШИТЕЉ

Пустио си нас
да се уверимо
да оно што је наше,
(“од мене”),
само к смрти вуче
и у ад притиска.

Зато,
суочењем прикован,
вапијем:

Васкрсни,
(Боже),
Ти
испуни време,
изврши трен!
– да нови роди.

Немоћ првине
просеци
и неиспуњења закон
укини!

Д.Б.М.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 11:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Isus je vaskrsao da ljude spasi od greha jer Adam je uveo ljude u greh i vlast sataninu a Isus ih spasava i daje im vjecni zivot ui raju... :P :D

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
A jeste li sigurni da je vaskrsao? Osim jevandjelja, ne postoji nijedan relevantni ni hriscanski ni nehriscanski ISTORIJSKI izvor koji to potvrdjuje. Kojekakve vizije i nadahnuca se ne "pikaju".

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 14:50 
Veteran
Veteran

Pitanje nije bilo DA LI JE VASKRSAO već zašto?
Mogao je da postrada i kaže mojom smrću vi ste otkupljeni i da umre i ostane u grobu. Ali pitanje glasi zašto ustade? Čekamo odgovor?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Grof Ratkaj je napisao:
A jeste li sigurni da je vaskrsao? Osim jevandjelja, ne postoji nijedan relevantni ni hriscanski ni nehriscanski ISTORIJSKI izvor koji to potvrdjuje. Kojekakve vizije i nadahnuca se ne "pikaju".

Za ovo bi nekad gorio na lomači. Ali tvoje pitanje, što bi rekao pokojni Đinđić, je potpuno legitimno.
Iako vjerovanje prelazi u domen metafizike. "Vjerujem jer je nemoguće" -Sv. Augustin.
Zbog toga je teško razlučiti šta je istina, šta sentiment, šta posljednje utočište ljudskog ja.
Da je postojao, jeste. Da je razapet, jeste. Da je bio takav i takav, to već sa manjom sigurnošću možemo tvrditi da jeste.

Da li je vaskrsao?
U dobu CNN-a, Političke demagogije, Televizijskih reklama itd, itd...šta znači istina?

Ne znam koji su konkretni dokazi Isusovog vaskrsenja.
Činjenica je da mnogi o njemu razmišljamo i dok razmišljamo stvarmo u umu njegov određen lik koji odgovara nama, pokušavamo na taj način ostvariti svoj odnos sa njim, ali i sa našim unutrašnjim bićem.
Ali ako pogledaš tri različita filma o Isusu, vidjećeš ga kao tri različita čovjeka.
Hrišćani bi rekli da bez vaskrsenja sva ta žrtva i priča nema smisla, da je vaskrsenje poenta hrišćanstva.
Ja mislim da ima smisla i bez vaskrsenja.
Mislim da ima smisla i u slučaju da Isus nije bio baš takav kakvim ga prikazuju.
I da ima smisla taman da je sva ta priča izmišljotina.
Zašto? Zato što smo ako ništa dobili pojam ili ideal čovjeka koji nam u teškim trenucima pomaže da budemo bolji nego što jesmo.
Ako ćemo fizički naučno, Isus je konstanta, za mene. :)

Lavić,
Mislim da svako ima pravo da pita DA LI JE ISUS VASKRSAO, DA LI BOG POSTOJI?
Ako se u startu te stvari podrazumijevaju radi podrazumijevanja, koga onda zavaravamo, sebe ili druge?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 19:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
dzabaleban je napisao:
Za ovo bi nekad gorio na lomači. Ali tvoje pitanje, što bi rekao pokojni Đinđić, je potpuno legitimno.

A šta ćeš, sve se mijenja sem kamenja, pa je tako sve podložno kritici, čak i ti donedavno vječni postulati hrišćanstva i svake druge religije. :)

dzabaleban je napisao:
Ne znam koji su konkretni dokazi Isusovog vaskrsenja.

Konkretnih dokaza, ne računajući kojekakva ukazanja i slične priče za naivne, i nema. Interesantno je da Isusa njegovi savremenici, dakle istoričari i pisci koji su živjeli u njegovo doba i netom poslije njega, i koji su bilježili i mnogo manje i beznačajnije stvari, uopšte ne pominju u svojim djelima. Crkva, ne samo pravoslavna, najviše se voli pozivati na Josifa Flavija, jevrejskog istoričara i apologetu iz prvog vijeka nove ere (najvažnija djela - "Jevrejski rat" i "Jevrejske starine" - dragocjeni su izvor informacija o događanjima njegovog vremena).

Elem, u "Jevrejskim starinama" Flavije navodno govori o Isusu - slijedi odlomak na engleskom, pa ko zna, nek prevodi, a ko ne zna, nek pita:

"Now there was about this time Jesus, a wise man, if it be lawful to call him a man; for he was a doer of wonderful works, a teacher of such men as receive the truth with pleasure. He drew over to him both many of the Jews and many of the Gentiles. He was [the] Christ. And when Pilate, at the suggestion of the principal men amongst us, had condemned him to the cross, those that loved him at the first did not forsake him; for he appeared to them alive again the third day; as the divine prophets had foretold these and ten thousand other wonderful things concerning him. And the tribe of Christians, so named from him, are not extinct at this day."

Međutim, istoričari su dokazali da je riječ o interpolaciji, dakle naknadnom umetanju ovog odjeljka u kasnije verzije. Mislim da je neko već ranije na ovom forumu i pisao o tome, pa sad da se ne ponavljam.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 21:53 
Veteran
Veteran

Ako Isus ne vaskrse uzalud vera vaša jer je ista ko nevera. Ako Isus ne ustade neće ni jedan čovek ustati nikad. Ako Isus ne ustade zbog čega bi se prineo za stradanje? Ako imate bilo kakvu veru u bilo šta a nema vaskrsenja sve vam je džaba. Zašto živite? Što rađate druge, zato da bi više njih umrlo?
I da vidite vaskrsenje nećete verovati jer se ne veruje očima već srcem.
Zar još neko misli kao Darvin? Zar cela priroda poznaje Tvorca i slavi ga a mi da ga ne poznamo?
Narode čije ste vi seme?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2008, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ko kaže da vjera mora biti hrišćanska? Ako kažeš "nevjernici" onda bi to bilo pošteno nadopuniti sa "nevjernici u hrišćanska tumačenja i vjerovanja".
A ni nevjernici nije pravi naziv. Nije isto "vjerovati u nešto" i "vjerovati nečemu"
Ti vjerovatno vjeruješ u Sotonu, u njegovo postojanje, ali ne vjeruješ njemu.

Lavić, ja vjerujem u drugačije principe funkcionisanja svemira, a ipak ne bih bio tako sentimentalistički fatalan da kažem da je tvoja vjera u nešto drugačije od moga vjerovanja, uzalud.
Postoje putevi i pored hrišćanskog i darvinističkog. Nisu svi nehrišćani ateisti. Osim toga, ja se Isusa nikada nisam odrekao :wink: ali se ne smatram hrišćaninom.

Sva slava Tvorcu!

A narod? Narod je relativan pojam...ako ćemo u vjerovanje uvoditi pojam nacije i naroda kao kriterijum, onda tu svaka priča o duhovnosti prestaje...

P.S. Ne spominji mi više narod, iz toga već vidim da ide Crvena Zvezda, pa pečena prasetina, pa ostala parada pijanstva i kiča, a duhovnost - talašika...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Meni se tu mnogo više sviđa ona gnostička varijanta: "nije naš Gospod prvo umro pa vaskrsao, nego je prvo vaskrsao pa onda umro" 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 00:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Na pitanje zasto ustade, evo mog odgovora...

Ustade jer u tom trenu zacu kako pjeva Saban Saulic. Prije toga se okrenuo u grobu.

Malo sale nije na odmet....

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 00:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
isusovo vaskrsenje je reakcija ljudskog psiholoskog odbrambenog mehanizma na nepodnosljivu svijest o smrti

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 09:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
skitnica: isusovo vaskrsenje je reakcija ljudskog psiholoskog odbrambenog mehanizma na nepodnosljivu svijest o smrti

Занимљиво човек рече, и ја ово становиште убрајам у најрепрезентативније. Јер на први поглед делује врло убедљиво и многи то некритички усвоје као истину.
Зато ћeмо покушати да покажемо колико је ова констатација сама по себи неоснована, колико у самој овој реченици има крајњих контрадикторности:

Најпре, човек који ово говори показује како сматра да је смрт крајњи исход свега, да је смрт изнад живота, да је најјача, да човек ту нема шта да се пита. Али при том не каже да то он тако верује, него то узима као апсолутну истину. Дакле упада у страшан натурализам. Међутим он одмах, истовремено, и негира ту природну датост, тај натурализам, као исправну подлогу свему, јер каже да је свест о смрти човеку неподношљива...

Зашто је та свест о смрти неподношљива – питам ја – ако је смрт нешто што апсолутно доминира, ако је нешто најприродније?
Откуд уопште одбрамбени механизми против смрти? Зар се не би пре могло рећи да самим тим што је смрт толико агресивна, неугодна,страна човеку, важи нешто друго: човек=живот? А ако се човек може поистоветити са животом, зашто би онда било логичније, очигледније, јасније, да је смрт нормална, а живот изузетак?

А онда, ако у тој несумњивој борби живота и смрти, живот однесе победу, како бисмо то друкчије назвали него васкрсењем, превазилажењем смрти?

Па чак ако смо у пракси и испитали и стекли уверење да је човеку та победа неостварљива, зашто не бисмо ипак поверовали да је то Богу остварљиво?

Даље, на агресију смрти не раеагује се само психолошки, него и соматски. Чак и превасходно соматски. Јер свака ћелија у нашем телу отима се смрти, сваки рефлекс је усмерен на заштиту од смрти. Па и овај наш брат који узгред хоће да каже да је храбар, па лаконски, (наравно на индиректан начин) саопштава како свест о смрти треба хладнокрвно превазићи (а не значи ли то психолошки убијати самог себе пре смрти), ипак сведочи, самим тим што је било колико активан, да је пригрлио живот и отима се свакој врсти умирања.

Зато не верујем да у том рвању живота и смрти, овај наш брат навија за победу смрти и да се са тим мири... А ето, он нама ипак упућује програм како би било добро водити другу борбу, борбу психичког помиривања са смрћу.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 17:58 
Veteran
Veteran

Ljudi su svakodnevno vekovima okruženi smrću i to im postaje stvarno i opipljivo i sa tim se na neki način telesno mire međutim Duh im se otima i nije saglasan otud borba u samom čoveku . Vaskrsenje je za narod samo priča nešto što nisu videli, doživeli, opipali kao Toma i to je iracionalno ali vera nije samo reč već osećaj mogućnosti vaskrsenja koje se kroz Božju reč potvrđuje. Oni što neveruju Bogu mogu da vide kako se svake godine sva priroda rađa iako je zimi bila mrtva većina biljki koje na proleće kad dođe vreme buđenja ustaju iz zemlje jer je njihov život sačuvan u semenu kao naš u Isusu Hristu.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 00:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
A=A+X je napisao:
Најпре, човек који ово говори показује како сматра да је смрт крајњи исход свега, да је смрт изнад живота, да је најјача, да човек ту нема шта да се пита.

jaoooo, :)
ja to uopste ne smatram, gdje to pise? podsjecam:
skitnica je napisao:
isusovo vaskrsenje je reakcija ljudskog psiholoskog odbrambenog mehanizma na nepodnosljivu svijest o smrti

pa valjda se vidi sta je napisano

ne mozes ti mene tumaciti, tvoj komentar i ne mogu postovati kao odgovor na moj stav nego vise kao pokusaj da se ojacas u vjeri

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 10:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
najnoviji dokazi van Biblije govore da je Isus sin Josifov zaista postojao kao istorijska licnost, to ne spori ni Rimski istoricari ni bilo ko. Konkretnije da li je istorijski Isus Zaista bio Bog sin,Sin Bozji ili samo Prorok, Vodja neke sekte ili nesto slicno?? to je vec logicnije pitanje. Za vecinu osoba pre Hrista ima manje dokaza ali ne dovodimo u pitanje njihovo postojanje. A jos jedno pitanje ako covjek moze klonirati covjeka,zasto nebi Bog koji je stvorio covjeka da ga vaskrsne. Ako mi mozemo snimiti i cuvati podatke na racunaru,zasto Bog ne bi mogao da sacuva podatke o nama pa da ih iskoristi prilikom stvaranja novog tjela? Nekad je bilo nezamislivo da idemo na mjesec i pricamo na mobilni prema tome ako je sada nezamislivo da Bog postoji i moze vaskrsavati ljude ne znaci da je to nemoguce!!!!!!!!!!!!! :evil3: :roll: :lol: 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]