Grof Ratkaj je napisao:
A jeste li sigurni da je vaskrsao? Osim jevandjelja, ne postoji nijedan relevantni ni hriscanski ni nehriscanski ISTORIJSKI izvor koji to potvrdjuje. Kojekakve vizije i nadahnuca se ne "pikaju".
Za ovo bi nekad gorio na lomači. Ali tvoje pitanje, što bi rekao pokojni Đinđić, je potpuno legitimno.
Iako vjerovanje prelazi u domen metafizike. "Vjerujem jer je nemoguće" -Sv. Augustin.
Zbog toga je teško razlučiti šta je istina, šta sentiment, šta posljednje utočište ljudskog ja.
Da je postojao, jeste. Da je razapet, jeste. Da je bio takav i takav, to već sa manjom sigurnošću možemo tvrditi da jeste.
Da li je vaskrsao?
U dobu CNN-a, Političke demagogije, Televizijskih reklama itd, itd...šta znači istina?
Ne znam koji su konkretni dokazi Isusovog vaskrsenja.
Činjenica je da mnogi o njemu razmišljamo i dok razmišljamo stvarmo u umu njegov određen lik koji odgovara nama, pokušavamo na taj način ostvariti svoj odnos sa njim, ali i sa našim unutrašnjim bićem.
Ali ako pogledaš tri različita filma o Isusu, vidjećeš ga kao tri različita čovjeka.
Hrišćani bi rekli da bez vaskrsenja sva ta žrtva i priča nema smisla, da je vaskrsenje poenta hrišćanstva.
Ja mislim da ima smisla i bez vaskrsenja.
Mislim da ima smisla i u slučaju da Isus nije bio baš takav kakvim ga prikazuju.
I da ima smisla taman da je sva ta priča izmišljotina.
Zašto? Zato što smo ako ništa dobili pojam ili ideal čovjeka koji nam u teškim trenucima pomaže da budemo bolji nego što jesmo.
Ako ćemo fizički naučno, Isus je konstanta, za mene.
Lavić,
Mislim da svako ima pravo da pita DA LI JE ISUS VASKRSAO, DA LI BOG POSTOJI?
Ako se u startu te stvari podrazumijevaju radi podrazumijevanja, koga onda zavaravamo, sebe ili druge?