banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Argument
PostPoslato: 18 Feb 2008, 13:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:52, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta: Re: Argument
PostPoslato: 19 Feb 2008, 00:26 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pomijesao si pecate sa trubama. :D inace smo pricali ranije o 144.000- jos uvijek je to simbolican broj u adventistickoj doktrini.

drugo, otkrivenje nije linearnog karaktera, vec spiralno. imas nekoliko stvari koje se ponavljaju, bilo spomenuto pa opet se spominje u nekoj drugoj glavi.primjer drvo zivota u OTk 2,7 i na kraju. takodje da ti spomenem nesto o paralelizmu.sedam truba i sedam zala imaju iste motive al razlika sto u trubama 1/3 se unistava u 7 zala se unistava sve.
izmedju otkrivenja 11 i 13 postoje paralele, takodje otkrivenje 7 i 14. paralelizam u smislu antiteze je prisutan kod vavilona ( bludnice) i novog jerusalima (ciste nevjeste).demoni stanuju u vavilonu, Bog stanuje u jerusalimu. jos toga ima, al mi se ne da pisati. u klasicnom grckom shvatanju A->B->C ( linearna struktura), dok u jevrejskom umu je kajazam- dovodi do vracanja A->B->A. evo ti primjer
I - prolog
A - 7 crkava
B - 7 pečata
C - 7 truba
D - Sud Božji (Gnjev Božji) - kulminacija Otkr 11:18-19
C'- 7 poslednjih zala
B'- konačno uništenje zla Otkr 19:20
A'- Novi Jerusalim
II- Epilog

U strukturi Otkrivenja postoji još nešto važno: DUODIREKCIONALNOST (dvosmjernost) što je u suštini spiralne strukture. To znači da je jedan tekst koji je zaključak jednog odsijeka u isto vreme i uvodni tekst za sljedeći odsijek. Naprimjer, Otkr 3:21 („koji pobijedi daću mu da sjedne sa mnom na prijestolu mojemu...“) je rezime ili zaključak poruke 7 crkava, a u isto vrijeme i uvod za 4 i 5 glavu koje govore o prestolima Oca i Jagnjeta.

takodje da ne spominjem odnost S.Z i N.Z kad je otkrivenje u pitanju. zatim verbalne, tematske i strukturalne aluzije koje se takodje nalaze u otkrivenju.

takodje ne zaboravi da postoji pauza izmedju 6 i 7 pecata, takodje izmedju 6 i 7 trube i zla.
U Otkr 6:1-8 date su četiri mini vizije. Kada Jovan spominje “kai eidon” (kai eidon) onda je to vizija kratkog daha. Zato se ponavlja “eidon” u sva četiri pečata i u 5 i 6. Ali kada je riječ o “meta tauta” ili “meta touto eidon” (meta touto eidon) onda grčki tekst izgleda govori o jednoj sasvim novoj viziji – “nakon toga vidjeh”. “kai eidon“ je možda više malih vizija u okviru jedne cjeline.7 glava je umetnuta cjelina. oba pecata 6 i 7 govore o drugom Hristovom dolasku. 144000 broj nije vezan samo za pecate, vec i za trube i zla.

mislim da si pomijesao nesto u vezi pecata sa svojim tumacenjem, jer sam ti u pocetku rekao da otkrivenje nije hronoloski napisano, a ni linearno. takodje sam ti spomenuo da 6 i 7 pecat govore od drugom Hristovom dolasku. moj savjet, potrudi se bolje. :wink:
sto se tice otkrivenja veoma sam spreman na debatu, JAVNU (tako da nema potrebe da mi pises na pp, ok. :D )

sto se tice desetka, to nema veze sa otkrivenjem tako da ne vidim razlog za pisanje ili sa tvoje strane podbadanje :D . vec sam ranije pisao po pitanju toga, vec sam ranije spomenuo da takodje pastori daju 10% i svi oni iz organizacije - sto znaci da nije tacno da samo vjernici daju. vec sam pisao da postoje malverzacije po pitanju da ljudi koji se bave brojanjem, nema veze gdje bili u crkvi, oblasti, uniji, diviziji ili generalnoj konferenciji, ti ljudi su takodje gresnici a ne supermeni. i ako ukradu, sankcije slijede. ako ti se ne dopada pojam institucija onda ti zapali policijsku stanicu, bolnice, skole, drzavne zgrade i da ne nabrajam ostale institucije - jer u svakoj ima lopova. :wink: eh sad ja tebe pitam, da li cemo u nastavku price govoriti o Otkrivenju ili institucijama.na tebi je da odlucis.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 20:50 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 23:12 
staromodan
Korisnikov avatar

jel ti citas il se samo tako cesljas. navalio ko tarzan pecati se otvaraju ovako pa onako. jesi li procitao da su oba vezana za drugi Hristov dolazak.takodje sa svojom teorijom nisi nista dokazao, cak ni zagrebao povrsinu. ti i dalje tvrdis da je otkrivenje linearnog karaktera, a dao sam ti dokaze da nije.

za tebe 140000 bukvalan, za mene simbolican. i tacka.

u svojoj prvoj recenici "dobro sto si iznio al meni su poznati" sve si rekao. :wink: s toga ne vidim cemu debata. evo od sada cu se javiti svaki put da pobijem tvoje teme. javim se na isti nacin na koji i ti.eto javila mi se zelja opet. :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 21:09 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 00:25 
staromodan
Korisnikov avatar

pa di si ti meni. :D

sta bi sa Danovim plemenom i Jefremovim, nesto ih nema u tih 12 plemena. :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Извињавам се што упадам, само никако ми није јасно шта би са оним
"народом великим које нико не могаше избројати" и "који се опраше у крви Јагњетовој"?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 02:18 
staromodan
Korisnikov avatar

ih ako te oshamarim :D sto upadas tako nepozvan. :lol:

ej, cekaj dok prvo rijesimo Dana i Jefrema. cisto da vidim gdje su odlutali.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 10:52 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2008, 23:16 
staromodan
Korisnikov avatar

niko ti se ne smjeska, to se mi tako obracamo. :D

u tom i jeste jedan problem zasto broj nije bukvalan. ako odes u S.Z vidjet ces koja su to 12 plemena. takodje se ponavljaju i kod jednog starozavjetnog proroka, i opet promjena. i sad u otkrivenju.znaci 1 Moj 49, Jezekilja 48 i Otkr. ako je bukvalan broj da li ti je poznato da su se ljudi iz plemena pomijesali prilikom zenidbe. plemena koja se navode kao izvor brojem označenog mnoštva više nisu sačuvana; dolazi se do etničke podeljenosti, što je u suprotnosti sa osnovnim učenjem Svetog Pisma po ovom pitanju. Precizan broj spašenih iz svih plemena izgleda nategnut zbog individualnosti spasenja.

zato je tu pitanje zbog cega nema dva plemena. da li je cilj te vizije da objasni da je 144000 bukvalan broj ili karakter koji imaju clanovi tog mnostva kao i 144000.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 21:24 
Veteran
Veteran

Veliki je problem kada čovek šablonski veruje i povodi se za svojom mišlju umesto da ide verom za Božijom rečju. Ilija reče pobegavši od Jezavelje da osta sam kao pravednik a Bog mu reče da je ostavio sem njega još 7000 imena koji su pravednici.
Vaše mišljenje ide po logici Ilijinoj (nisam ih video ili čuo da ih još ima i to znači da ih nema)

Istina je napisana a glasi da ima 12 plemena i da će od svakog biti uzeto po 12000 ljudi Jevrejske narodnosti. A opis mnoštva odnosi se na bivše pagane koji se obratiše i opraše haljine veropm u Isusa hrista.
Dela 26. 7 ,,Kome se svi 12 kolena našijeh, jednako dan i noć služeći nadaju da će doći...''
Da li to i apostoli izmišljaju ili potvrđuju postojanje tih 12 plemene?

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 01:42 
staromodan
Korisnikov avatar

procitaj bolje sto je napisano iznad tvog zadnjeg posta. i prouci malo grcki, trebat ce ti.
sa zadnjom recenicom si sa stava posmatraca presao u sudiju. ko si ti da sudis, nadam se da ces i ti goriti posto uzimas bukvalno taj broj. :D meni Bog kaze da je broj simbolika, pa te stoga osudjujem za zloupotrebu. :lol:

nisi ni proucio argumente, zbog cega nema dva plemana. nisi ni pogledao istoriju tih 12 plemena.Te liste koje postoje sa dvanest se razlikuju u Jezekilju 48 i Ot 7. Imena koja predstavljaju plemena u jednom poglavlju i imena u drugom-u jednom su uzeta imena Jakovljevih sinova, a u drugoj liste unuka potomaka Jakovljevih.
Izrailj zapravo nije Izrailj koji je po krvi vec onaj koji je sledbenik Isusa Hrista. Vise nije vazno krvno srodstvo da bi se pokazala pripadnost sa Avramom na osnovu Biblije.

i fino ti pise nakon opisa 144000 "potom vidjeh i gle narod mnogi"

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 10:58 
Veteran
Veteran

Obraćam se svim prijateljima Božje reči a tu se svrstavaju oni što veruju napisanim rečima u Bibliji ne izvrćući ih.
Crkve uče da je postojao Jakov kasnije prozvani Izrailj ali negiraju njegove sinove kao da oni nisu stvarni Jakovljevi potomci već da su to pagani rođeni od Jevrejina. One imena 12 Jakovljevih potomaka navedenih u 7-oj glavi Otk. priznaju kao pagane i tako negiraju napisanu reč. Umesto tih 12 Jakovljevih potomaka uskočiše pagani sve sa krstačom i ikonom kao ,,deca'' Jakovljeva. Crkve i broj od 12000 iz svakog pomenutog plemena smatraju neistinitim kao i njihov zbir 144000 za koji kažu da je ,,nategnut''a ko je šta natezao znaće oni sami uskoro.
Jovan reče kako je svojim ušima čuo broj zapečaćenih od Jakovljevih potomaka i iznosi 144000 a oni kažu da je to laž. Crkve i pojedinci neznaju šta je hula pa se igraju Bogova negirajući Boga i izričući hulni sud na one što brane Božiju reč.
Ljudska mudrost pred Bogom je ludost i Božije misli su udaljene od ljudskih koliko nebo od zemlje da su to shvatili nebi se usudili negirati istinu.
Draga braćo veliko je zlo kada čovek svojim razumom počne da meri Božiji razum umesto da se povinuje toj svetoj reči oni je prekrajaju po svom razumu na svoju nesreću.
Želim ponoviti ono što sam već pisao radi onih što možda nisu tad čitali a odnosi se na pitanje broja 144000 i Jakovljevih potomaka kako bi i vi uvideli crkvenu neistinu i svetost Božije reči.

Jakov-Izrailj na samrti blagosilja svoje potomke i njihova imena su:
Ruvim, Simeun, Levije, Juda, Zavulon, Isahar, Dan, Gad, Asir, Neftalim, Josif, Venijamin. Da li ih ima 12 ili je to izmišljen broj?
Sedma glava Otk. pominje sledeća Jakovljeva kolena (molim vas uporedite ih sa gornjim imenima):
Ruvim, Simeun, Levije, Juda, Zavulon, Isahar, Manasija, Gad, Asir, Neftalim, Josif, Venijamin. Ima li ih i ovde 12?

Lako se uočava da je u prvom nabrajanju imena bilo i ime Dan a u drugom umesto tog javlja se ime Manasija, zašto?
Svakom izučavaocu Biblije je jasno da je Dan postao ubica i otac ga je nazvao zmijom te tako nije bio dostojan da se nazove potomkom Izrailjevim pa zato Izrailj kaže svome sinu Josifu da mu da Manasiju za sina jer će on popuniti mesto Danovo i zato se Dan ni ne pominje u Otkrivenju već Manasija (I Mojs. 48. 5-6)
Zašto je Jakov položio desnu ruku na Jefrema kao drugog sina a ne na Manasiju kao prvenca?
Zato što su prvenci nasleđivali veći deo imanja i bili nosioci potomstva (po prvenaštvu) i Jakov je znao da će Manasija biti zakoniti nosilac svete loze pa je želeo da nagradi i drugog sina blagoslovom. (I Mosj. 48. 17-20)

Iz gornjeg primera vidimo kako odpadanjem jednog imena na njegovo mesto dolazi drugi koji je takođe iz te loze i od Jakovljevog poroda, sad tu paralelu prebacimo na apostole koji su takođe bili Jevreji i bilo ih je 12 izabranih ali jedan (Juda iskariotski) odpade pa na njegovo mesto stiže drugi Jevrejin pa tako ne manjka u broju ni u jednom slučaju a sve je ispravno i istinito za vernike a nevernicima nikad neće ni biti.

Za crkve broj 144000 ne predstavlja ništa kao ni broj 12000 a ni pomenutih 12 imena neznači ništa pa i poreklo tih 12 imena se briše jer to nevernici neveru čine, baš nevernici neveru čine.

Te nesretne zajednice se zgrabe za neki stih istrgut iz konteksta pa pokušavaju nešto dokazati umesto da pročitaju smisao poruke u celini ne shvatajući da nije važno nešto pročitati već ga treba razumeti.

Rimljanima 2. 28 ,,Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja na tijelu.'' Pa dalje još kaže 2. 29 , Nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.''
Neverni se zgrabe samo za prvi deo stiha 2. 28 ne citirajući dalje i kažu :eto vidimo da nema više Jevreja.
Ta poruka se u oba stiha kao celini nalazi a glasi da se više Jevreji nemogu pozivati na obrezanje kao znak pravog Jevrejina već da im srce treba biti puno ljubavi što znači ništa forma već iskrena vera i ljubav. Ni u jednoj reči tu Jevreji nisu odbačeni već im je rečeno šta će na dalje činiti pravu službu Bogu, jer Bog nije odbacio Jevreje Bože sačuvaj kaže apostol.

Galatima 3. 28 ,, Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga;jer ste vi svi jedno u Isusu Hristu.''
I ovaj stih oni koriste za dokazivanje svog nerazumevanja pokušavajući osporiti Jevreje i Grke zaboravljajući da na drugom mestu piše :ali najpre Jevrejinu i Grku. Ako krenemo njihovom logikom videćemo na šta će ličiti navedeni stih, nema Jevreja ni Grka kao prioriteta u redu idemo dalje, nema gospodara ni njihovih podčinjenih a da li je tako, nema muškog roda ni ženskog eto smo svi anđeli. Smisao gornje poruke je da su svi pred Gospodom izjednačeni po pitanju mogućnosti spasenja kako gospodar tako i sluga itd.

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 19:18 
staromodan
Korisnikov avatar

meni drago kad ti uzmes od svakog po nesto i onda malo pricas. :lol:

vidim da si proucio zbog cega nema ta dva plemena, al i dalje se ne slazes da bas zbog toga je 144000 simbolican broj, koji zeli reci vise o cistoci i karakteru. takodje i "gle narodi mnogi" imaju isti karakter kao 144000.

kad toliko pricas o tom broju tipa "pa jovan je cuo, vidio i zapisao a neki negiraju i bla bla bla" - onda treba da znas da je isto tako i Matej cuo i zapisao "ako te ruka sablaznjava otsijeci, ako oko iskopaj ga." pa da li je Bog mislio bas tako ili se malo nasalio. i vjerujem da ces ti reci da nije, al ja onda mogu biti tako ko ti tvrdoglav kad je u pitanju 144000 i tvrditi pa Bog se ne sali vec je uistinu mislio otsijeci i iskopaj. :wink: niko ne kaze da broj nije zapisan, vec da li je broj bukvalan ili simbolican.

i dalje mislis da su to dve razlicite skupine. :D

znaci malo od adventista, malo od jehovinih i ti smucka nesto. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 11:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
spavac je napisao:
znaci malo od adventista, malo od jehovinih i ti smucka nesto. :evil3:

A kao desert - Knjiga mormona! :)

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 18:07 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 18:47 
staromodan
Korisnikov avatar

igras se sa rijecima koliko ja vidim. samo se vrtis. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2008, 21:15 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 12:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 00:46 
staromodan
Korisnikov avatar

"Deveti stih kao što već rekosmo govori o mnoštvu iz svih naroda kojeg je veoma mnogo i oni imaju u svojim rukama palme koje imaju svoje značenje i na sebi bele haljine to jest Hristovu pravdu u čijoj krvi ih ubeliše."

"Ali, malo je to kažu crkve pa taj broj proširuju u nedogled pozivajući se na deveti stih koji govori o sasvim drugoj grupi gde su skupljeni narodi iz svih plemena a ne samo iz Jakovljevog kao u slučaju 144000."

jesi li svjestan sta pricas. :D po tebi samo ce jevreji biti zapecaceni. :lol:

ne prosiruju crkve vec Biblija, jer nakon nabrajanja tih 144000 kaze "potom vidjeh i gle narod mnogi." :wink:

cini mi se da u samom pocetku kazes da ce ipak samo biti spasenih 144.000 kada Isus dodje drugi put. nadam se da ces ti uci u te 144000. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2008, 14:16 
Veteran
Veteran

Ko veruje Božjoj reči razumeće gde Bog kaže preko Jovana da će po otvaranju neba početi pečaćenje Jakovljevih potomaka pa ih poimenično nabraja i kaže da će iz svakog plemene biti po 12000 zapečaćeno što zbirno iznosi 144000 Jevreja jer niti Jakov niti njegovi potomci nisu pagani.ZATIM ili POTOM se opisuje jedna druga grupacija koja nema veze sa predhodnim brojem jer se tamo tako i navodi da ih je kao peska morskog i da su iz svih naroda za razliku od gornje grupe i da su različitih jezika za razliku od gornje grupe i da su oni iz 144000 prvenci Izrailj)a ono mnoštvo dolazi od svih strana verom u Hrista.
Bože moj, molim te podari razum ljudima u crkvama da uvide ozbiljnost i istinitost tvojih reči pouči ih Duhom Svetim molim te milostivi stvoritelju pred svim ljudima a sve neka bude tebi na slavu i hvalu. Amin.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]