pomijesao si pecate sa trubama.

inace smo pricali ranije o 144.000- jos uvijek je to simbolican broj u adventistickoj doktrini.
drugo, otkrivenje nije linearnog karaktera, vec spiralno. imas nekoliko stvari koje se ponavljaju, bilo spomenuto pa opet se spominje u nekoj drugoj glavi.primjer drvo zivota u OTk 2,7 i na kraju. takodje da ti spomenem nesto o paralelizmu.sedam truba i sedam zala imaju iste motive al razlika sto u trubama 1/3 se unistava u 7 zala se unistava sve.
izmedju otkrivenja 11 i 13 postoje paralele, takodje otkrivenje 7 i 14. paralelizam u smislu antiteze je prisutan kod vavilona ( bludnice) i novog jerusalima (ciste nevjeste).demoni stanuju u vavilonu, Bog stanuje u jerusalimu. jos toga ima, al mi se ne da pisati. u klasicnom grckom shvatanju A->B->C ( linearna struktura), dok u jevrejskom umu je kajazam- dovodi do vracanja A->B->A. evo ti primjer
I - prolog
A - 7 crkava
B - 7 pečata
C - 7 truba
D - Sud Božji (Gnjev Božji) - kulminacija Otkr 11:18-19
C'- 7 poslednjih zala
B'- konačno uništenje zla Otkr 19:20
A'- Novi Jerusalim
II- Epilog
U strukturi Otkrivenja postoji još nešto važno: DUODIREKCIONALNOST (dvosmjernost) što je u suštini spiralne strukture. To znači da je jedan tekst koji je zaključak jednog odsijeka u isto vreme i uvodni tekst za sljedeći odsijek. Naprimjer, Otkr 3:21 („koji pobijedi daću mu da sjedne sa mnom na prijestolu mojemu...“) je rezime ili zaključak poruke 7 crkava, a u isto vrijeme i uvod za 4 i 5 glavu koje govore o prestolima Oca i Jagnjeta.
takodje da ne spominjem odnost S.Z i N.Z kad je otkrivenje u pitanju. zatim verbalne, tematske i strukturalne aluzije koje se takodje nalaze u otkrivenju.
takodje ne zaboravi da postoji pauza izmedju 6 i 7 pecata, takodje izmedju 6 i 7 trube i zla.
U Otkr 6:1-8 date su četiri mini vizije. Kada Jovan spominje “kai eidon” (kai eidon) onda je to vizija kratkog daha. Zato se ponavlja “eidon” u sva četiri pečata i u 5 i 6. Ali kada je riječ o “meta tauta” ili “meta touto eidon” (meta touto eidon) onda grčki tekst izgleda govori o jednoj sasvim novoj viziji – “nakon toga vidjeh”. “kai eidon“ je možda više malih vizija u okviru jedne cjeline.7 glava je umetnuta cjelina. oba pecata 6 i 7 govore o drugom Hristovom dolasku. 144000 broj nije vezan samo za pecate, vec i za trube i zla.
mislim da si pomijesao nesto u vezi pecata sa svojim tumacenjem, jer sam ti u pocetku rekao da otkrivenje nije hronoloski napisano, a ni linearno. takodje sam ti spomenuo da 6 i 7 pecat govore od drugom Hristovom dolasku. moj savjet, potrudi se bolje.
sto se tice otkrivenja veoma sam spreman na debatu, JAVNU (tako da nema potrebe da mi pises na pp, ok.

)
sto se tice desetka, to nema veze sa otkrivenjem tako da ne vidim razlog za pisanje ili sa tvoje strane podbadanje

. vec sam ranije pisao po pitanju toga, vec sam ranije spomenuo da takodje pastori daju 10% i svi oni iz organizacije - sto znaci da nije tacno da samo vjernici daju. vec sam pisao da postoje malverzacije po pitanju da ljudi koji se bave brojanjem, nema veze gdje bili u crkvi, oblasti, uniji, diviziji ili generalnoj konferenciji, ti ljudi su takodje gresnici a ne supermeni. i ako ukradu, sankcije slijede. ako ti se ne dopada pojam institucija onda ti zapali policijsku stanicu, bolnice, skole, drzavne zgrade i da ne nabrajam ostale institucije - jer u svakoj ima lopova.

eh sad ja tebe pitam, da li cemo u nastavku price govoriti o Otkrivenju ili institucijama.na tebi je da odlucis.