banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 16:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2008, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Приближио се крај скоро седмонедељног васкршњег, односно Великог поста,
ушли смо у тзв. "Велику седмицу" у којој су се одвили сви драматични догађаји Христовог страдања и Васкрсења.
Колико форумаша пости барем последњу седмицу, да ли сте постили раније, и каква су ваша духовна искуства са постом?

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 11:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Po mom skromnom misljenju, post je vrlo blizu ciste idiotarije. Evo zasto tako mislim.
Osim sto je u pitanju obicna trivijalnost, koja ima za cilj da ''ocisti dusu'' i da se kroz post i molitve priblizimo Bogu! (sta je sa pripadnicima drugih vjera koji nemaju postove...oni onda nikako ne mogu da se priblize Bogu???)
Vecina ljudi koje sam do sada upoznala, a imaju naviku da poste, su uglavnom neosvjesteni i primitivni. Najcesce su u pitanju zluradi likovi, a o konzumaciji sexa i alkohola za vrijeme tog istog posta da ne pricam. Zbog istih mi se pojam posta opasno zgadio (kao i mnoge druge manifestacije ljudske gluposti).
Cast monasima i ljudima cista srca i duse koji se odluce i na post, njih svakako ne svrstavam u isti kos sa gore opisanim (mada mislim da njima post i nije potreban)

Uputstvo za prociscavanje duse: Umjesto posta, uzeti koju markicu pa dati nekom napacenom djetetu ili starom penzosu da ne hvata golubove i ne rovi po kontejneru!

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мала гарава, нисам питао за дијету (јер је сваки пост који се тиче само хране чиста дијета),
већ сам питао за пост као начин уздржавања, прилике да сагледамо своје слабости, мане, па и врлине.

Сам појам пост се првенствено односи на вријеме у којем се човјек фокусира на унутрашњи духови живот,
и тежи да у том периоду чини и дјела љубави, сагледава себе и свој однос са другима,
и у том сагледавању пролази кроз период метаноје, преображаја кроз покајање.

Просто ме фасцинира овдашњи однос према посту (зато сам и покренуо тему) :
хедонизма се нико не стиди нити му налази мане, па чак ни са стране здравља,
али зато сви имају разрађену филозофију зашто не треба постити.

Човјек првенствено пости због властитог духовног узрастања, дакле не пости се "због реда и обичаја"
нити постиш због других људи, па да ти смета "трун у оку брата твојега", већ због себе.

У пост улази и уздржавање од осуђивања туђих гријеха, дакле то је период када се човјек бави својим слабостима,
и сагледавајући их, види да није бољи од својих ближњих, па онда и мање осуђује, јер како ће судити другима
ако и он сам није "свет, савршен и безгрешан".

Што се тиче твог коментара да пост не постоји у другим религијама, то апслутно није тачно.
Феномен поста, односно провођења времена у бављењу духовим животом и уздржавању од оговарања,
злобе, и свега што омета духовни развој човјека је познато откада је свијета и вијека.
Пост постоји и у хиндуизму, браманизму, код Јеврејеа, код римокатолика, у исламу...итд.
Практично сви традиционални религијски и магијски обрасци познају и практикују феномен поста,
тако да ти је прича крајње неоснована и на неки чудан начин острашћена.

Још нисам срео неког хедонисту који је до духовног напретка и просвећења стигао преждеравањем, оргијањем, опијањем и слично,
а поента, опет кажем, није у томе да ти гледаш шта раде други, па да се поводиш за тиме, него да се човјек у одређеном периоду
окрене духовном животу и самоспознаји у чему му свакако помаже и здрав начин живота.

Свако добро

ПС
Поново сам прочитао твој пост и неке ствари ми нису јасне.
Прво тврдиш да је пост "тривијалност" и "идолатрија", али није јасно чиме потврђујеш тај твој став:
да ли нетачним аргументом да "друге вјере немају постове"
(е сад, које то вјере, пошто ове које су заступљене на нашим просторима заиста имају пост),
или зато што "већина људи које знаш да посте" су наводно "примитивни"?

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 14:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
Nikako ne mogu da shvatim ljude koji sve stavljaju u isti kos, koji su skloni generalizaciji i osudjivanju .

Ne vidim razlog zasto bismo mi koji postimo bili primitivni , dvolicni i nemilosrdni u odnosu na one koje ne poste... :roll:

Kao sto Damaskin kaze postimo radi sebe, svog duhovnog usavrsavanja ...Postom mi sazrijevamo kao hriscani, bez njega nema ni spasenja .

Bog je slobodu dao covjeku, zato sve je pitanje izbora... Post nije pod moranjem , on nam treba da sluzi za umnozavanje onog dobrog u nama i iscezavanjem losih osobina ...

znaj, tek tad je pocelo...

Milan Mladenovic-EKV

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 16:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
mislim da je garava rekla o mehanickom postu. malo je onih kojih poste zbog sazrijevanja i sagledavanja svojih slabosti.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sophie87 je napisao:
postimo radi sebe, svog duhovnog usavrsavanja ...
Postom mi sazrijevamo kao hriscani, bez njega nema ni spasenja .
Bog je slobodu dao covjeku, zato sve je pitanje izbora...
Post nije pod moranjem , on nam treba da sluzi za umnozavanje onog dobrog u nama i iscezavanjem losih osobina ...

Управо тако. Потписујем.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Neću postiti zadnju sedmicu, samo petak i subotu, ali se neću pričešćivati.
Inače ne jedem meso, ribu i jaja, a te dane bih mogao i bez mlijeka...
(Niko i neće znati da postim osim vas forumaša, a vi me ionako ne poznajete :D )

Smatram da ako se posti ne treba pušiti i piti kafu, imati seksualne odnose i prežderavati se posnom hranom...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Smatram da ako se posti ne treba pušiti i piti kafu, imati seksualne odnose i prežderavati se posnom hranom...

У праву си.
Ја кризирам углавном за јогуртом, али "ситно бројим" па ће паст' тровање за Васкрс... :D
Сви причају о месу, а ја немам више жељу ни да га пробам, ал' јогурт, кефир,...итд, ми се привиђају... :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2008, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Месо, ах месо, без тебе би живот био безвриједан...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 00:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Damaskin je napisao:
dzabaleban je napisao:

У праву си.
Ја кризирам углавном за јогуртом, али "ситно бројим" па ће паст' тровање за Васкрс... :D
Сви причају о месу, а ја немам више жељу ни да га пробам, ал' јогурт, кефир,...итд, ми се привиђају... :D :D :D

Evo ga sad...postis, a mastas o tome kako ces da se omrsis...nisi dovoljno dobar hriscanin i neces se pribliziti Bogu zbog kefira :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 00:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
I hriscani su ljudi pred kojima su mnoga iskusenja, a stvar je u tome da ta iskusenja treba prevazici a ne potkleknuti pred njima... :)

znaj, tek tad je pocelo...

Milan Mladenovic-EKV

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 08:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Valjda ce neko jednoga dana napisati knjigu @1001 razlog zasto ne postim :)

Svi su u krivu, samo ja ne mogu da priznam da sam slabic :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 08:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Damaskin je napisao:
Приближио се крај скоро седмонедељног васкршњег, односно Великог поста,
ушли смо у тзв. "Велику седмицу" у којој су се одвили сви драматични догађаји Христовог страдања и Васкрсења.
Колико форумаша пости барем последњу седмицу, да ли сте постили раније, и каква су ваша духовна искуства са постом?

Postim cijelu godinu srijedu i petak. A na uskršnji i božićni post samo prvu sedmicu, i onda normalno nastavljam srijedu i petak.

Iskustva su dobra. Inače, moja iskustva sa Uskrsom, ili Vaskrsom, su veoma neobična. Svake godine mi se dešavaju velike stvari baš na Uskrs ili blizu. Evo i ove bogami. :-? Možda je puka slučajnost, ne znam.

I da, kad postim, onda ne pijem kafu, ne jedem čokoladne napolitanke i uzdržavam se od grešnih misli ( od zlih ne, pošto zlih nemam, samo imam malo perverzne, e njih čistim). :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Postim ovu sedmicu, i najteze mi se odviknuti svog svakodnevnog dorucka: Vitalis zitarice s medom i mlijeko... A svi se slazemo da post nije samo odricanje mesa i mlijeka, vec puno vise. Pitanje je samo koliko se mozemo toga pridrzavati. Ok kafa, cigare, seks (to se valjda moze izbjeci), samo, tu i tamo nesto lose pomisliti, to se lakse zalomi...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
XIX century je napisao:
[
Iskustva su dobra. Inače, moja iskustva sa Uskrsom, ili Vaskrsom, su veoma neobična. Svake godine mi se dešavaju velike stvari baš na Uskrs ili blizu. Evo i ove bogami. :-? Možda je puka slučajnost, ne znam.

I
[/quote]

Gospode Boze...citam i ne vjerujem...poslednje 3 god najveci bedovi u godini su mi oko oko uskrsa :-? :-? Pu,pu pu...nisam sujevena ...ali pamtim ih dobro... :-?

Inace...kako sam extrem nayalost..nisam prvu sedmicu pocela...tkd nisam ni nastavila...ALi nekako kao da cijeli zivot postim sto se tice hrane....

Sto se tice unutrasnjeg cicenja i fokusiranja na duhovnu stranu....buduci da sam sklona hedonizmu..post mi definitivno vraca parametre u normalu....A sirenje ljubavi i p.l.u.r.-a naravno nastojim da praktikujem tokom cijele godine ... :D

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 18:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
sophie87 je napisao:
postimo radi sebe, svog duhovnog usavrsavanja ...Postom mi sazrijevamo kao hriscani, bez njega nema ni spasenja .
Bog je slobodu dao covjeku, zato sve je pitanje izbora... Post nije pod moranjem , on nam treba da sluzi za umnozavanje onog dobrog u nama i iscezavanjem losih osobina ...

Ovo što pišem nema veze samo sa sophie87 već pišem generalno, jer znam da mnogi imaju isti ovakav stav.

Postimo radi duhovnog usavršavanja?
Šta je to tačno u posto što čini da se kroz to duhovno usavršavamo?

Damaskin je naveo neke stvari ("вријеме у којем се човјек фокусира на унутрашњи духови живот, и тежи да у том периоду чини и дјела љубави, сагледава себе и свој однос са другима") i to je u redu, ali kao što je rekao spavac kod mnogih je post nešto što mehanički odrade kad dođe vrijeme za to i to je sve.

A one koji će u tom periodu zaista nešto pozitivnije i duhovnije uraditi ja bih pitao nešto što "visi u zraku" a to je: zašto se tako ne ponašate svaki dan u godini? Uzdržavanje od određene hrane po meni nije nešto duhovno, to samo po sebi nije duhovno, to je nečija odluka da tako radi neki period i to je sve. Duhovno je kad se neko duhovno ponaša a tu spadaju stvari koje izlaze iz čovjeka a ne one koje ulaze u njega, sjetimo se onog Hristovog "ne sablažnjava čovjeka ono što ulazi u njega nego ono što izlazi iz njega".

Sveto Pismo mnogo govori o pozitivnom duhovnom ponašanju, i to se stalno potencira, a nigdje se ne govori da takvo ponašanje treba ograničiti na određen broj dana u godini. Po meni je neozbiljno biti kao nešto duhovan u određenom periodu a u ostalim danima "dati sebi oduška". Ima li to smisla? I da li Sveto Pismo negdje opravdava takav način života?

Evo iz Svetog Pisma o postu:

Zašto postismo, vele, a ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a ti ne htje znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve što vam je ko dužan. Eto postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se čuo gore glas vaš. Taki li je post koji izabrah da čovjek muči dušu svoju jedan dan? Da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostrijet i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Bogu? A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razdriješiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram? Nije li da prelamaš hljeb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? Kad vidiš gola, da ga odjeneš, i da se ne kriješ od svoga tijela? (Isaija 58, 3-7)

U drugom prevodu

Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat` spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi.

U početku govori o mehaničkom postu nakon kojeg se opet radi ono što nije duhovno. Ta "privremena pobožnost" nema neku vrijednost, kaže im "nemojte postiti tako kao danas". Iza toga daje drugu definiciju posta u kojoj se nabrajaju neka od pozitivnih djela, i nigdje se ne pominje način ishrane.

A i to uzdržavanje od ovoga ili onoga...šta je to...to mi djeluje kao neka lična žrtva, evo ja ću se malo žrtvovati za Boga pa neću jesti masno, piti kafu, pušiti, imati seksualne odnose. Ne vidim svrhu toga. Sveto Pismo traži čistoću srca, rad na tome. Ako traži neko uzdržavanje onda traži uzdržavanje od negativnih stvari. Ali ne u određenim danima u godini, već stalno. Mi smo na Zemlji samo zbog duhovnosti, zbog duhovnog rada na sebi. Sve ostalo je totalno sporedno. Totalno. Mnoge stvari u Starom Zavjetu su bile samo simbolika pravih stvari koje su dolazile kasnije. Bilo je bitno obrezanje tijela ali već i u Starom Zavjetu kasnije u prorocima Bog kaže da je neuporedivno bitnije obrezanje srca, tj. ono što to znači. O tome piše i Pavle:

I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona. Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koji je spolja na tijelu; nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga. (Rimljanima 2, 27-29)

I ovde se jasno potenciraju unutrašnje vrijednosti (pravo stanje duha) a ne vanjske (formalno obrezanje). Isto je i sa krštenjem. Poslije Jovana je krštenje Duhom Svetim, Jovan je rekao: "Ja vas krštavam vodom, a On će vas krstiti Duhom Svetim".

Jasno se može vidjeti da se stare stvari koje su obavljane formalno-ritualno mijenjaju onim čije su one stare bile samo slika. Traže se prave unutrašnje kvalitete a ne posjedovanje krštenice, obrezanje tijela, uzdržavanje od sladoleda, kefira, vitalis žitarica sa mlijekom i seksa u određenim danima, poslije kojih bi sve bilo po starom.

Treba živjeti duhovno svaki dan u godini. Svaki dan je isti. Božić je isti kao 24. avgust, uskrs je isti kao 7. decembar. Bog nije htio da ga se sjećamo samo neke dane u godini i da budemo duhovni samo nekim danima. Ostalom, ne može neko biti duhovnan samo nekim danima ako nije duhovan inače. Nije to prekidač koji možemo gasiti i paliti po potrebi. Ili jesmo duhovni ili nismo. Ako nismo onda samo možemo glumiti duhovnost, i ništa više.

Nemam ništa protiv toga da neko posti, uostalom rečeno je "ko jede neka ne ukorava onog koji ne jede, i ko ne jede neka ne osuđuje onog koji jede". Ali smatram da danas ima mnogo mehaničke vjere, mehaničke pobožnosti, i u postu, i u slavljenju vjerskih praznika, i u odlasku u crkvu. Damaskin je naveo neke stvari koje idu uz post ali mislim da je i on svjestan koliko je malo onih koji tako doživljavaju post. Ako će neko samo u tim danima posta biti nešto pozitivniji, pa dobro, bar to, bolje išta nego ništa. Ali ja bih takvo pozitivnije ponašanje (tu ne mislim na uzdržavanje od vitalis žitarica, kafe, seksa već na uzdržavanje od negativnosti) razvukao na cijelu godinu, na svaki dan, jer pred Bogom je svaki dan isti i ono što On od nas traži to traži svaki dan.

Evo otprilike kakve stvari se traže od nas:

Dođe riječ Božija Zahariji govoreći: Ovako govori Bog nad vojskama: sudite pravo i budite milostivi i žalostivi jedan drugom. I ne činite krivo udovici ni siroti, inostrancu ni siromahu, i ne mislite zlo jedan drugom u srcu svom. (Zaharija 7,8-10)

Ovo je što treba da činite: govorite istinu jedan drugom, sudite pravo i mirno na vratima svojim; i ne mislite jedan drugome zlo u srcu svom, i ne ljubite krive zakletve, jer na sve to mrzim, govori Bog. (Zaharija 8, 16-17)

Vidite da ovde nema formalizama kao što je obrezanje, krštenje, prinošenje žrtava jer te formalnosti svako može da odradi i iz toga je jasno da nas to ne određuje kao pobožne i duhovne.

Već se traže duhovne vrijednosti.

Ali ljudi idu linijom manjeg otpora pa je zato stanje ovakvo. Lakše je u određene dane ne jesti određenu hranu nego ne hraniti se negativnim mislima i emocijama tokom cijele godine. Lakše je krstiti se vodom nego zadobiti Duha Svetog kroz redovnu duhovnu izgradnju. Lakše je obrezati tijelo nego srce. Lakše je "žrtvovati se" pa se suzdržati od nekih negativnosti u određenim danima nego tako živjeti cijelu godinu.

Valjda je zato Hrist rekao:

Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu. Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze. (Matej 7, 13-14)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 20:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Da li je post, tj. njegov dio koji se odnosi na ishranu, suzdrzavanje od zadovoljstava ili pak suzdrzavanje od hrane zivotinjskog porijekla (izuzev ribe) kako kaze crkva?

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пост је суштински вријеме које нас позива да се што више времена окренемо чињењу добрих дјела и уздржавању од зла,
и као такав има на одређени начин педагошки значај, односно као што рече Вејдер да нам но духовно и добро пређе у навику,
и да наставимо са христоликим начином живота и онда када пређемо на мрсну храну,
дакле четири поста попут четири доба у години нас као и недеља у седмици позивају на часнији и духовнији живот
и подсјећају на човјеково истинско назначење...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Dobro, ali mi nisi odgovorio na pitanje, ako si uopste odgovarao :)
Ja sam govorio samo o ishrani, znaci ovi drugi vidovi suzdrzavanja su mi potpuno jasni i slazem se sa gore napisanim. Zanima me ishrana.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
guess who je napisao:
Dobro, ali mi nisi odgovorio na pitanje, ako si uopste odgovarao :)
Ja sam govorio samo o ishrani, znaci ovi drugi vidovi suzdrzavanja su mi potpuno jasni i slazem se sa gore napisanim. Zanima me ishrana.

a ovakvo je moje mišljenje : posna hrana utiče na žlijezde i rad organa, frekvenciju organa, pa onda time dobijaš i druge frekvencije u psihi-emociji-duši. E ovo ti je konkretna korelacija posna hrana - duša. Pretpostavljam da si to pitao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]