Ova tema je dosta zanimljiva i...dosta kompleksnija nego što se inače misli i nego što je Antropos ovde iznio. Bar po onome što ja znam. Pa i to da li je dan stvaranja bio 24 sata ili neki drugi veći vremenski period. Tačno je da postoje različita tumačenja.
Nevezano samo za ovo, ali i za ovo, treba imati u vidu da u Svetom Pismu piše samo ponešto, malo. Puno toga je bilo i jeste a što nije zapisano, ili je toliko zavučeno da samo oni sa većim kontaktom sa Duhom Svetim mogu da rastumače. U Evanđeljima piše da je Hrist toliko toga radio i pričao da ni u sami svijet ne bi mogle stati napisane knjige. Mislim da bi nam se svima mozak izvrtao kad bismo znali šta je tu sve bilo, i šta je on sve pričao apostolima a što tada nije trebalo biti zapisano pa nije ni zapisano. Mislim da je Sveto Pismo pisano po principu "dajmo im u određenom periodu samo ono što trebamo da im damo, i na način na koji je najbolje da im prezentujemo u datom trenutku". Čovjek se prilagođava djetetu i objašnjava mu jednostavnijim riječnikom pojave, a kasnije kad malo odraste drugačijim, zrelijim, a Bog kaže da na ljude gleda kao na djecu. Sveti spisi su prilagođavani vremenu, podneblju, mentalitetu, ali naravno da imaju i neku univerzalnost, ali ona je veća tek u suštini i dubini i onome što tek treba po Duhu Svetom da se vidi a što je sakriveno u stihovima. Zato je Hrist prenosio poruke pričajući priče o vrapcima, sijanju sjemena, tijestu, povrću, svakodnevnim aktivnostima tadašnjeg čovjeka, a učenicima je tumačio te priče. Moglo bi se još o ovome ali nije važno, a nije ni tema o tome, malo sam odlutao. Htio sam reći da pored toga što znamo da u Svetom Pismu puno toga nije zapisano možemo vidjeti da je najmanje zapisano o početku, a kasnije sve više i više, sve detaljnije. O prvim poglavljima bi se vjerovano mogle napisati cijele knjige da se tumače i da se piše šta bi se sve imalo napisati.
Idealno bi bilo da se možemo spojiti na neki kosmički internet, i da možemo povući stvarne informacije, detaljne, nesimbolične, jasne i pregledne o svemu što je bilo i što jeste, o svemu što nas zanima. Mislim da bismo se svi od reda jako iznenadili, sa mnogo toga, i iznenadićemo se. Mnogo toga što sada vjerujemo bi palo u vodu. Ali bar ne bi bilo svađa i prepucavanja, osim što bi neko možda uzdizao sebe "eto ja sam po ovom pitanju bio u pravu a ti nisi". Koliko ja to vidim problem je što je jako malo spoznaja a jako puno tumačenja, vjerskih učenja, ličnih teorija i ostalog. U svemu tome ima istine, potrefi se tu i tamo nešto, šapne nam Duh Sveti, ali mi ne može pouzdano znati šta smo to tačno pogodili a šta smo promašili. Lakše i draže nam je misliti da smo sve tačno pogodili. Ali to je ipak arogantno.
Po meni duhovni rad treba biti ozbiljan i intenzivan (koliko vrijeme i mogućnosti dozvoljavaju) da se izgradi komunikacioni sistem koji bi se skopčao na taj Božiji kosmički internet, tj. da možemo čuti Duha Svetog, da nas On "uputi na svaku istinu". Radi se naravno o duhovnim alatima koji su nam zakržljali, kao krtici oči, jer je suviše bila u mraku (fina simbolika

). Lično bih uvijek prednost dao saznanjima dobijenim na takav način nego onim do kojih se dođe kojekakvim tumačenjima, koja naravno mogu biti i tačna (plod Duha Svetog) ali i netačna. Postoje alati da se može i odgledati šta je bilo, kao na filmskoj traci, kao da je neko snimio potop i sada nam pusti taj film, isto tako i sve druge biblijske i nebiblijske događaje. Ali treba zavidan duhovni nivo da bi se te sposobnosti zadobile. Oni koji imaju taj nivo duhovnosti mogu da vide šta i kako je tačno bilo. Doslovno da vide, pa i više od toga. Mislim da bi bilo mnogo bolje kada bi se radio intenzivan duhovni rad da se to sve postigne, nego što se prepucava i svađa, "moje tumačenje je bolje od tvoga" i slično. Naravno, sami alati, tj. neke moći nisu i ne smiju biti cilj duhovnog rada, oni su samo usputni simptomi na Putu, idu kao posljedica veće izgrađenosti duhovne duše koja je više povezana sa Bogom, pa samim tim ukazuju i na nečiji nivo duhovnosti, kao što su proroci čuli JHVH (a prenosili samo dio onoga što su čuli, samo ono što je trebalo prenijeti), kao što Pavle priča o čovjeku koji je uzdignut do trećeg neba pa i raja i čuo stvari koje nisu za pričanje. Uvijek je bilo i ima onih koji su imali taj nivo duhovnosti da su bili skopčani na Izvor informacija i spoznaja, i često nisu smjeli reći šta su sve saznali, i to najvjerovatnije između ostalog zbog onoga što sam napisao da je ljudima u globalu (kroz svete spise) dato samo ono što im je trebalo biti dato, a pojedinci sa većim nivoom su mogli znati više, ali ti pojedinci su to nekako sami izgradili, postigli. Smatram da to trebaju postići i svi ostali, a ne da se opuste i misle da su to samo probrani mogli a na nama je da samo malo čituckamo i to je to. Uostalom, naloženo nam je da to na tome radimo:
Zovi me, i odazvaću ti se, i kazaću ti velike i tajne stvari, za koje ne znaš. (Jeremija 33,3)
Otvori oči moje da bih vidio čudesa zakona Tvog. (Psalam 119,18)
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi. A kad dođe on, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu. (Jovan 16,12-13)