Vader je napisao:
Upravo ovo zadnje što si citirao. Bog nije pričao o pripadanju ovoj ili onoj vjerskoj organizaciji, već o ličnom traganju za Bogom, uspostavljanju kontakta sa Njim, zato što je to ono što nas duhovno izgrađuje, razvija, dovodi na nivoe koje trebamo zadobiti (Efescima 4,13 itd.).
Ne bih da kvarim raspoloženje i diskusiju, ali moram priznati da ovakve izjave su strane Svetom Pismu, premda su pomalo aktuelne u hrišćanskom svetu baš zato jer se sve svodi na individualizam, što može da bude jako nezgodna stvar. Može svako da traga za Bogom kao pojedinac, ali Bog na ovoj zemlji ima samo jednu Crkvu koja Ga najbolje i najtačnije reprezentuje-sviđalo se to nama ili ne. Gledaj, čak i taj tekst kojeg si ostavio tiče se množine i Božje Crkve.
Citiraj:
Ako bih ja već morao po nekim kriterijima birati koja vjerska zajednica (ili pojedinac) je dobra onda bih gledao koja od njih potencira ovo što sam naveo, koja od njih ohrabruje svoje sljedbenike i svoje okruženje u tom smjeru da sami traže Boga kroz svoj lični duhovni rad, sa ciljem da Ga zaista nađu, da mogu pričati sa Njim (doslovno), koja uči sljedbenike da se prava duhovnost sastoji u ličnom ozbiljnom redovnom duhovnom radu koji bi dovodio do promjena svijesti, do spoznaja, do prosvjetljenja, do uspostavljanja lične veze sa Bogom tako da posrednici nisu potrebni (kao što nisu bili potrebni mnogim istinski duhovnim osobama iz Svetog Pisma), koja potencira spoznaje više nego vjerovanja, dakle koja potencira i ohrabruje direktno lično duhovno (spo)znanje o sebi, Tvorcu, duhovnosti, svrsi života, i svemu onome što sad ne možemo ni da zamislimo, a ne samo vjerovanje da su stvari ovakve ili onakve, jer je vjerovanje niži nivo od spoznaje i kao takvo treba biti prevaziđeno i pretočeno u spoznaju.
Podržavam, slažem se.
Ma i sa ostalim, ali da te sad ne citiram. Ovo gore mi posebno bilo zanimljivo.