O kanonu Starog Zavjeta ne znam mnogo, tako da odgovor na taj dio pitanja prepustam Maran Ati.
Medjutim, sto se tice Pisma u cjelini, sustina je u tome da se ono moze tumaciti samo u Crkvi i da nikada nije bilo zamisljeno da se drugacije radi. Detaljno objasnjenje toga je pruzio bivsi protestant a sada pravoslavni svestenik u tekstu na koji sam link vec postavio na drugoj temi a ovde ga ponavljam. Tekst nosi naslov "Sta je bilo prvo: Crkva ili Novi Zavjet?" :
http://www.verujem.org/sveti_oci/stajebilo.html
Aharonova tvrdnja o tome da od Svetih Otaca preuzima kanon Pisma ali ne i ostalo ucenje je hulna zbog toga sto su Sveti Oci Crkve blagodacu Duha Svetoga odabrali knjige koje su usle u sastav Svetog Pisma. Ako im priznajemo blagodat u tome, sta onda reci kada ti isti Sveti Oci tvrde da im je Duh Sveti otkrio i druge stvari, pored kanona Pisma? Niko nije sveznajuci, pa ni Sveti Oci to nisu bili, ali kada oni tvrde da im je nesto otkrio Bog, a priznajemo im blagodat u drugim njihovim odlukama, ko onda smije da se drzne i da kaze: "Ova je odluka Svetih Otaca dobra, a ova je pogresna iako oni tvrde da im je Bog otkrio." Nadam se da je aharon u kakvom-takvom neznanju napisao ono sto je napisao, jer me je strah i da napisem na koji grijeh mi ovo lici.
U ovome je i sustina gordosti aharona i Vadera koja predstavlja uzrok nepremostivog zida izmedju njih i Boga te posljedicno uzrok Bozijeg dopustenja da zive u zabludi pod vlascu necistih sila. Jer, sta oni zapravo tvrde? Aharon nam otprilike kaze ovako: "Tacno je, vasi Sveti Oci su se trudili na Bozijem putu, ali bez obzira na to sto su radili iz najbolje namjere i pod blagoslovom Bozijim, te i pored toga sto su cijeli zivot provodili sluzeci Bogu postom i molitvom, oni nisu uvidjali mnoge sustinske stvari koje sam ja, aharon, uvidio." Upravo iz ovog razloga nevidjene sektaske gordosti su nama pravoslavnima, po rijecima mnogih velikih teologa, kao npr. vladike Nikolaja Velimirovica, mnogo blizi cak i muslimani od bilo kakvih sektasa kao sto su adventisti, Jehovini svjedoci, a o ovim "samostalnim sektasima" kao sto ih imamo na ovom forumu da se i ne govori.