" Ko vjerova propovijedanju nasemu i ruka Gospodnja kome se otkri?
Jer iznice pred njim kao sibljika, i kao korijen iz suhe zemlje; ne bi oblicja ni ljepote u njega, i vidjesmo ga, i ne bjese nista na ocima cega bismo ga pozeljeli.
Prezren bjese i odbacen izmedju ljudi, bolnik i vican bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da ga ni za sta ne uzimasmo.
A on bolesti nase nosi i nemoci nase uze na se, a mi misljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muci.
Ali on bi ranjen za nase prestupe, tucen za nasa bezakonja; kazna bjese na njemu nasega mira radi i ranom njegovom mi se iscijelismo.
Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki od nas okrenu svojim putem, i Gospod pusti na njega bezakonja svih nas.
Mucen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih, kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nijema pred onijem koji je strize ne otvori usta svojih.
Od tjeskobe i od suda ze se, a rod njegov ko ce iskazati, jer se istrze iz zemlje zivih i za prestupe naroda mojega bi ranjen.
Odredise mu grob sa zlocincima, ali na smrti bi sa bogatijem, jer ne ucini nepravdu, niti se nadje prevara u ustima njegovijem.
Ali Gospodu bi volja da ga bije, i dade ga na muke. Kad polozi dusu svoju u prinos za grijeh, vidjece pokoljenja, produljice dane i sto je Gospodu ugodno napredovace njegovom rukom.
Vidjece trud duse svoje i nasitice se, pravedni sluga moj opravdace mnoge svojim poznanjem i sam ce nositi bezakonja njihova.
Zato cu mu dati dio za mnoge, i sa silnima ce dijeliti plijen, jer je dao dusu svoju na smrt, i bi metnut medju zlocince, i sam nosi grijehe mnogih i za zlocince se moli." (Isa. 53, 1-12)
"Zato ce vam Gospod dati znak: eto djevojka ce zatrudnjeti i rodice sina i nadjenuce mu ime Emanuilo". (Isa. 7, 14)
"Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade kojemu je vlast na ramenu i ime ce mu biti: cudesni, savjetnik, Bog silni, otac vjecni, princ mirni.
Bez kraja ce rasti vlast i mir na prijestolu Davidivu i u carstvu njegovu da se utvrdi sudom i pravdom od sada dovijeka. To ce uciniti revnost Gospoda nad vojskama" (Isa. 9,6-7)
" A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmladji medju tisucama Judnijem, iz tebe ce mi izaci koji ce biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od pocetka do vjecnijeh vremena." (Mih. 5, 2)
Mir Bozji
Hristos se rodi,
Vaistinu se rodi!