banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2008, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Od hrišćanskih vjernika se očekuje da poznaju i slijede učenja Svetog Pisma, ili bar da se trude i napreduju po tom pitanju. To i jeste ono što ih određuje kao hrišćane a ne pripadnost ovoj ili onoj vjerskoj organizaciji jer ima mnogo onih koji se samo radi reda, običaja, pomodarstva i neke tradicije pozivaju na Boga i Hrista ali ne poznaju i ne slijede Božija učenja. Zbog toga je Isus Hrist jasno rekao da nije bitan formalizam već je bitno vršenje Božije volje (a da bi je neko vršio mora je dobro poznavati):

Neće svaki koji mi govori: Spasitelju! Spasitelju! ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca moga koji je na nebesima. (Matej 7,21).

Što se tiče Božijih učenja ona između ostalog jasno govore i o svađanju, prepiranju i vrijeđanju a pošto je to nešto na čemu pojedini učesnici ovog foruma često "padaju" smatrao sam da bi bilo dobro da ih podsjetim na to. Ovo takođe može poslužiti i ostalima da preko ovoga vide koji se učesnici foruma drže učenja Svetog Pisma a koji ne.

A sad odbacite i vi to sve: gnjev, ljutinu, pakost, huljenje, sramotne riječi iz usta svojih. (Kološanima 3,8)

Nikakva rđava riječ da ne izlazi iz usta vaših, nego samo što je dobro za napredovanje vjere, da da blagodat onima koji slušaju. (Efescima 4,29)

Svaka gorčina, i gnjev, i ljutina, i vika, i hula, da se uzme od vas, sa svakom pakošću. (Efescima 4,31)

Ljubazna braćo moja, neka bude svaki čovjek brz čuti a spor govoriti i spor srditi se. (Jakov 1,19)

A najposlije budite svi složni, žalostivi, bratoljubivi, milostivi, ponizni; ne vraćajte zla za zlo, ni psovke za psovku; nego nasuprot blagosiljajte, znajući da ste na to pozvani da naslijedite blagoslov. (1. Petrova 3,8-9)

Odgovor blag utišava gnjev, a riječ prijeka podiže srdnju. (Priče Solomonove 15,1)

Bolji je spor na gnjev nego junak, i gospodar od svoga srca bolji je nego onaj koji uzme grad. (Priče Solomonove 16,32)

Usteže riječi svoje čovjek koji zna, i tiha je duha čovjek razuman. (Priče Solomonove 17,27)

Smrt je i život u vlasti jeziku, i ko ga miluje, ješće plod njegov. (Priče Solomonove 18,21)

Slava je čovjeku da se okani svađe; a ko je god bezuman, upleće se. (Priče Solomonove 20,3)

Ko čuva usta svoja i jezik svoj, čuva dušu svoju od nevolja. (Priče Solomonove 21,23)

Ko nema vlasti nad duhom svojim, on je grad razvaljen bez zidova. (Priče Solomonove 25,28)

Kloni se svađe, pa ćeš manje griješiti; strastven čovjek raspaljuje svađu. Grešnik sije razdor među prijateljima i među mirne ljude baca klevetu. Oganj se raspaljuje prema gorivu kojim se hrani, a svađa se širi prema silini svojoj; gnjev čovjekov ovisi o snazi njegovoj i jarost mu raste prema bogatstvu njegovu. Nagla svađa raspaljuje vatru, nagla prepirka vodi u krvoproliće. Pušeš li u iskru, ona se rasplamsa, pljuneš li na nju, ona se ugasi: oboje izlazi iz usta tvojih. (Sirah 28,8-12)

Ne budi nagao u duhu svom na gnjev, jer gnjev počiva u njedrima bezumnih. (Propovjednik 7,9)

Kloni se od zla, i čini dobro, traži mir i idi za njim. (Psalam 34,14)

Utišaj gnjev, i ostavi jarost; nemoj se dražiti da zlo činiš. Jer će se istrijebiti koji čine zlo, a koji čekaju Boga naslijediće zemlju. (Psalam 37, 8-9)

Blago onima koji mir grade, jer će se sinovi Božiji nazvati. (Matej 4,9)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2008, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako li ko drukčije uči, i ne pristaje na zdrave riječi Spasitelja našega Isusa Hrista i na nauku pobožnu, nadu se ne znajući ništa, nego bolujući od zapitkivanja i praznih prepiranja, oda šta postaje zavist, svađa, huljenje, zle misli, zaludna prepiranja onakovih ljudi koji imaju um izopačen i nemaju istine, koji misle da je pobožnost trgovina. Kloni se takvih. (1. Timotiju 5, 3-5)

Poganih praznih razgovora kloni se; jer najviše pomažu u bezbožnosti. (2. Timotiju 2, 16)

Ludih i praznih zapitkivanja kloni se znajući da rađaju svađe. A sluga Spasiteljev ne treba da se svađa, nego da bude krotak k svima, poučljiv, koji nepravdu može podnositi. (2. Timotiju 2, 23-24)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 16:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Amen.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
"Ако дакле принесеш свој дар олтару, и ондје се опоменеш да брат твој има нешто против тебе,
остави ондје дар свој пред олтаром, и иди те се најприје помири са братом својим,
па онда дођи и принеси дар свој" (Мт.5,23-24)

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 19:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Veoma mi je drago za brata Antroposa što sprovodi u delo ono za šta je rekao ,,Amin''.
Urednik je na kulturan način pokušao da reaguje na savest ali bojim se da oni što je nemaju nikad neće razumeti niti prihvatiti gornje citate dok za one što imaju savest gornji tekst nije ni potreban.
Svima se nekad omakne neka nepoželjna fraza ali ako se reči uvrede konstantno ponavljaju tu nema popravnog. Vrlo je zanimljivo da neki prihvataju gornji tekst ali ga ne sprovode.
U svakom slučaju nek se ponovo nađe pred očima nije na odmet.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2008, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Slažem se sa tobom, laviću, svima se omane, ali kome to postane 'horoskop', onda je to bezveze. Nemam dalje komentara.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]