banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 05:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Crkva i mediji
PostPoslato: 20 Maj 2008, 17:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Мирко Благојевић: Ни учаурена, ни претерано прилагођена
20. мај 2008 - 15:04

Актуелна догађања у Цркви у вези са болешћу патријарха Павла медијски се прате са оним интересовањем и пикантеријама као да је у питању постизборна математика политичких странака

Политика Југословенски социјалистички друштвени оквир изразито је дестимулативно деловао на религиозност људи и Српску православну цркву, у том смислу да је непрестано погоршавао њен друштвени полажај, прећуткивао национални значај који је историјски имала за српски народ, економски је обогаљио, сместио на маргине друштвеног живота без озбиљне могућности за јавно деловање и суделовање. Религије и цркве су имале право на постојање, али искључиво у сфери приватности људи. Као приватна ствар појединца, религија није имала додирне тачке са јавним и посебно политичким животом друштва. Но како је немогуће за кратко време избрисати вековну традицију, религије и цркве су се појављивале као неформални опоненти друштвеном систему, што је само појачавало њихову друштвену стигматизацију и изопштеност. Ове установе су се систематски негативно политизовале као конзервативне институције, с оне стране официјелних и општеприхваћених социјалистичких и атеистичких вредности, а медијски су третиране готово као да не постоје, осуђене на полагано али сигурно нестајање са историјске сцене.

Двадесетак година после пропасти социјализма Црква се не може пожалити да је запостављена у медијима и у јавној сфери српског друштва. Афирмација религијских вредности и истицање друштвене значајности Цркве поново су је вратили у орбиту јавности и медијске пажње. Стога су сада пред њом нови изазови, изазови живота у демократском, плуралистичком и у многим аспектима секуларизованом друштву. Њен друштвени полажај је, у том смислу, амбивалентан: после готово педесет година скрајнутости из центра друштва, њена јавна и медијска афирмација је добродошла, али с том врстом промоције долазе и недаће које није лако превладати. Наиме, њена пређашња друштвена затвореност чувала је Цркву од могуће компромитације на разним нивоима црквеног живота, а данас медијска лупа често увећава појаве и догађаје у Цркви и око цркве и изван емпиријске датости. Такав прилаз Цркви носи још једну неповољност. Наиме, постоји тенденција у јавности да се Црква и црквени живот сведу на пуку емпиријску димензију те да се ова институција анализира као и свака друга друштвена установа, запостављајући њену есхатолошку димензију као небитну. А кад се Цркви приђе на тај начин, онда се учини како је она пресликана друштвена и политичка стварност савременог српског друштва, пошто Цркву чине и људи, верници од крви и меса са свим својим врлинама и манама, пороцима и интересима.

Актуелна догађања у Цркви у вези са болешћу патријарха Павла медијски се прате са оним интересовањем и пикантеријама као да је у питању постизборна математика политичких странака. И заиста, световно посматрано, није свеједно да ли Црква има поглавара или нема, ко треба и колико дуго да га замењује, ко да решава проблеме и доноси одлуке, ко у крајњем случају треба да буде нови патријарх. Ни сама Црква, наравно, не треба да бежи од јавности када су у питању овакве ствари. Међутим, то је само један део, и то мање значајан део, њеног послања: да навештава Царство Божије и да води људе ка спасењу. Имајући у виду управо овај њен примарни циљ, Црква са својом хијерархијом и верницима треба да пронађе праву меру између анахронизма, учаурености, традиционализма, презирања друштвене појавности и елитизма, са једне стране, те претеране и нецелисходне прилагођености савременом свету, у коме се она јавља само као још једна специјализована друштвена установа за духовну потпору својим верницима. Највећа опасност по Цркву и вернике у транзитном политичком савременом српском друштву долази, међутим, из световне сфере, а односи се не опасност политизације религије и Цркве. Зато хијерархија и верници морају да буду јако опрезни: само је јеванђеоско хришћанство суштина и сврха, а политичко хришћанство је, иако примамљиво и на први поглед делотворно кроз своју друштвену упошљеност, удаљавање од те суштине и коначног циља.

Аутор је научни сарадник у Институту за филозофију и друштвену теорију

Vrh

Tema posta: Re: Crkva i mediji
PostPoslato: 20 Maj 2008, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
pa crkva je uvijek bila dio politike... sam koncept institucije se zasniva na diplomatiji i "vrbovanju". Ne vidim ja tu puno razlike... A ako je primarno jevanđeljsko hrišćanstvo, čemu onda ova gorčina što nije zastupljena u društvenom i političkom životu ??? malo kontradiktornosti i paradoksa nikad nije na odmet...

usput, što mi obični ljudi moramo davati po marku za izgradnju crkava? Zar te objekte ne treba da diže država iz svog fonda, kao i sve druge objekte? :evil3: :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
XIX century je napisao:
pa crkva je uvijek bila dio politike...

Која црква?
У Бања Луци све асоцијације на ријеч "Црква" могу да се вежу за Ватикан у средњем вијеку...ц,ц,ц...
Знате, има још хришћанских групација осим државе Ватикан и њене (већином лоше и дволичне) политике...

Citiraj:
sam koncept institucije se zasniva na diplomatiji i "vrbovanju". Ne vidim ja tu puno razlike...

Убиј ме ако сам разумио шта си хтјела рећи... :roll:
Постоји много врста институција: образовне, политичке, државне, медијске, спортске....
Од цркава колико знам само Ватикан себе изјашњава као институцију

Citiraj:
usput, što mi obični ljudi moramo davati po marku za izgradnju crkava?

Како мислиш "морамо", ако нећеш не мораш, то је ваљда ствар личне жеље.

Citiraj:
Zar te objekte ne treba da diže država iz svog fonda, kao i sve druge objekte?

Објекте? Држава? ВТФ? :confused1:

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2008, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dobro je Damaskine, iskuliraj malo... imam svoj mozak i sud, ne treba mi neko drugi govoriti kako da mislim, kao npr crkva.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
dobro je Damaskine, iskuliraj malo... imam svoj mozak i sud, ne treba mi neko drugi govoriti kako da mislim, kao npr crkva.

Не контам, ја ти управо и говорим да ти нико не говори како да мислиш и да је твој лични избор у шта ћеш и како вјеровати,
а са друге стране ти рекао да црква и држава немају никакве везе нити треба да имају.
Храмове требају градити вјерници онда кад осјете потребу, а не држава, односно да се парама од пореза граде вјерски обекти.
Питао сам те такође зашто сматраш да је црква институција (будући да се све хришћанске деноминације осим Рима изјашњавају другачије),
и какве везе има дипломатија и држава са духовним животом и црквом?

Нећу да те кулирам, ти си мој друг, а другови служе за то да ти упадају у ријеч и да те малтретирају :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pitaš me kakve veze imaju ? Pročita li ti išta iz istorije.?. možeš zaključiti i na osnovu udžbenika iz osnovne škole...

ne možeš mi poturati ideju kako je crkva izopštena iz društveno - političkog života.. šta je crkva, druga orbita, vanzemaljci.. štali ?

Politika kontroliše svaki aspekt života... od male travke po kojoj gaziš do crkava i hramova... ako toliko ne znaš, onda ništa ne znaš :confused2: :D

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 17:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Саопштење за јавност, са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ, одржаног у Београду од 15. до 21. маја 2008. године
21. мај 2008 - 17:33

У Патријаршијском двору у Београду, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а под председништвом Његовoг Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, који по чл. 62. Устава Српске Православне Цркве замењује Његову Светост, одсутног због болести, одржано је, од 15. до 21. маја 2008. године, редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске православне цркве из земље и иностранства, као и Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован са архијерејима аутономне Охридске Архиепископије.

У духу пасхалне радости и са љубављу у Васкрслом Господу, суочен са великим духовним изазовима нашег времена, Свети Архијерејски Сабор се бавио виталним питањима живота, устројства и мисије Српске православне цркве.

Поред низа текућих питања, Сабор је посебну пажњу посветио Косову и Метохији после незаконитог проглашења "независности" ове Покрајине. У исто време, Сабор је упутио речи благодарности свима онима који нису признали овај бесправни чин, а посебно онима који су показали искрену солидарност са нашом Црквом и састрадалну љубав према српском народу, поручујући једном за свагда свима да Српска Црква и народ неће никада пристати на безакоње насилног одузимања Косова и Метохије.

Разматрани су токови обнове светиња на Косову и Метохији, порушених у мартовском погрому 2004. године, и одлучено је да се иста настави у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, међународним институцијама и представницима УНМИК-а - као јединог међународног ауторитета и законитог фактора према Резолуцији 1244. Настојањем да се обновљени храмови и црквени објекти прихвате и освештају, и да се у њих уселе свештеници или верници, како би се исти ставили у функцију и сачували, Сабор верује да ће српски православни народ бити охрабрен да опстане и врати се на своја вековна огњишта у Епархији рашко-призренској, својој исконској земљи и светињама.

У циљу, пак, очувања вековног молитвеног предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења свете Литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве. Саборским служењем Свете архијерејске Литургије у Храму Светога Саве на Врачару ово јединство је још једном посведочено за Трпезом Господњом, на празник Преноса моштију Светога Саве, у понедељак, 6/19. маја 2008. године.

Посвећена је пажња даљој градњи Спомен - храма Светог Саве на Врачару и изражена жеља и позив свим верницима наше Цркве да помогну довршење овог заветног храма српског народа.

Сабор је и овога пута пројавио духовну и архипастирску одговорност посветивши пажњу стању и тешким проблемима у којима се налазе наше епархије у државама насталим на тлу бивше Југославије, као и животу наших епархија у дијаспори широм света. Тако су Саборски Оци размотрили питања црквеног живота у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини чијим властима су упутили апел да се члановима Српске Православне Цркве не угрожавају елементарна верска и имовинска права. Исто тако, упућен је апел надлежним властима Бивше југословенске републике Македоније да се престане са прогоном Његовог Блаженства Архиепископа охридског и митрополита Јована и да се укину све забране и друге противправне мере против аутономне Охридске архиепископије.

Питања црквене имовине, чувања постојеће и враћања одузете, као и питања рада црквених задужбина и фондова, такође су разматрана.

Односи и сарадња са сестринским Православним Црквама били су предмет дужне пажње и бриге Сабора, као и односи и дијалог са другим Црквама и верским заједницама. Сабор је усвојио извештај Комисије Светог Архијерејског Сабора о дијалогу са представницима Римокатоличке цркве у Равени (Италија) и константовао да се тај дијалог није водио на штету Православне Цркве. С тим у вези, Свети Архијерејски Сабор је запањен понашањем појединих, како електронских тако и писаних, медија, чији циљ очито није објективно и одговорно информисање јавности већ злонамерно изношење неистина о догађајима из живота Цркве. На жалост, са истим намерама и предрасудама су поједини медији извештавали о току рада овог Сабора и здравственом стању Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. Сабор је констатовао да овакво понашање неких медија нема за циљ благовремено и истинито обавештавање јавности, већ изазивање смутње и пометње међу верним народом у нашој помесној Цркви и у јавности уопште.

Свој пуноћи Српске православне цркве и свим људима добре воље Свештени Сабор упућује поруку мира и љубави, још једном поздрављајући све најрадоснијим поздравом,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2008, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
pitaš me kakve veze imaju ? Pročita li ti išta iz istorije.?.
možeš zaključiti i na osnovu udžbenika iz osnovne škole...

Ето, стицајем околности, прочитах...додуше, не из уџбеника историје из основне школе,
већ на основу сачуваних докумената из доба које ме интересовало, писама, преписки, хроника...
Што више (различитих) извора сакупиш, јаснију слику добијеш.

Јесте било пар раздобља гдје су црква и држава биле блиске (Византија, нпр. као позитиван и Ватикан као негативан примјер),
али опет они нису пресудни, нити су икада били доминантни у смислу у којем ти то тренутно покушаваш да представиш, тачније преувеличаш.

Citiraj:
ne možeš mi poturati ideju kako je crkva izopštena iz društveno - političkog života.. šta je crkva, druga orbita, vanzemaljci.. štali ?

Црква није изопштена, већ незаинтересована за политику,
а по канонима православне цркве свештеници не смију бити учлањени нити у једну политичку партију.
Ако стигнеш, прочитај сјајан есеј св.Јустина Поповића - "Светосавско свештенство и политичке партије":

Citiraj:
"...Природни и души Православља и Светосавља
сасвим је туђ сваки клерикализам.
Јер Православље нема нити може имати жељу за световном влашћу.
Световна власт, у начелу, прикривеније или отвореније,
санкционише силу и насиље.
А то се по свему противи Христовом Еванђељу.
Свештеник или првосвештеник, који то санкционише,
претвара се у инквизитора.
А такво хришћанство у - инквизиторство.

Само људи који не разумију дух Православља у Светосавља,
могу говорити о неком "православном клерикализму" код нас.
И још:
само из неразумевања духа Православља
могу извесни свештеници и првосвештеници припадати партијама
и исповедати њихова "начела".

Отворено и јавно питам:
ако је православном првосвештенику и свештенику
у начелу допуштено припадати политичким партијама,
зашто онда не основати православну клерикалну партију?
Али то питање неминовно се извија у ово:
да ли би свети Сава, или свети апостол Павле,
могли припадати иједној политичкој партији?
- Одговор је јасан: сигурно да не би.
А када они не би,
како онда наши свештеници могу припадати политичким партијама,
а да самим тим не изгубе оно што их чини еванђелским, светосавским
свештеницима и првосвештеницима?

По моме дубоком осећању и јасном сазнању:
партизанство свештеника граничи издајством Светосавља и Православља.
Светосавски је, православно је:
свештеник, првосвештеник је духовни вођ народа,
и као такав припада целом народу;
стога и изнад сваке партије, изнад сваког режима
на висинама вечних народних светиња и идеала..."

Citiraj:
Politika kontroliše svaki aspekt života...
d male travke po kojoj gaziš do crkava i hramova...
ako toliko ne znaš, onda ništa ne znaš

То је твој лични доживљај. Моје искуство говори супротно.
Политичари и политика (код нас) се већином занимају за остваривање личне материјалне користи,
а како ће ствари бити, и како ће се ствари одвијати, највише зависи од нас самих.

Свако од нас је дио овог свијета и овог друштва и свако има моћ да мијења себе,
а својим (позитивним) примјером и своју околину. Није ми јасно откуд ти тај фатализам одједном...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 06:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
A šta ako se političari zainteresuju za materijalnu korist recimo pranjem novca kroz građenje vjerskih objekata?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 11:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Dzabaleban, kakve veze to ima sa pojmom crkva ili Bog.
to je individualna stvar ili pohlepa. mislis da se novac pere samo kroz sistem zvani Crkva.
uvijek se pitam zasto kad se spomene pojam Crkva ljudi nemaju povjerenja. dok vjeruju u ostale sisteme(koji su takodje prljavi i kriminalni), da sad ne nabrajam jer sam vec jednom pisao o tome.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jesam li rekla da vjerujem ostale sisteme ? rekla sam da su svih na isti princip... :roll: a to je ::: udri i uzmi od naroda pod maskom dobročinitelja... mi vama duhovnu podršku, vi nama materijalnu... good deal, nema šta.. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da da, .. @ dzabaleban : DA, građenje crkava je postalo biznis. prilično unosan.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Crkva je onakva kakvom je predstavljaju njeni članovi.
Da bi neko bio učitelj, mora poučavati vlastitim primjerom.
To da "ako je duhovnik grešan, njegove molitve i dalje imaju validnost" to ti...(rukom lijevo-desno)...
Ko radi i griješi, niko ne traži da sveštenici budu bezgrešni...ma uostalom znaš šta hoću reći.

Trebalo bi malo više povesti računa ko se upisuje na bogoslovije, neki su više ispičuture i provodadžije nego budući sveštenici.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

izvini, ako je bogoSLUŽBA ( sama riječ kaže ), ne znam zašto svi isključujete elemente koji su prisutni i u svakoj drugoj službi ? : grabežljivost, takmičenje među popovima, koristoljubivost, bolesna ambicija, pretencioznost, bahatost i sve ostalo...

ako je bogoSLUŽBA, onda su nedodirljivi, jelda ? aha.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 17:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
izvini, ako je bogoSLUŽBA ( sama riječ kaže ), ne znam zašto svi isključujete elemente koji su prisutni i u svakoj drugoj službi ? : grabežljivost, takmičenje među popovima, koristoljubivost, bolesna ambicija, pretencioznost, bahatost i sve ostalo...

ako je bogoSLUŽBA, onda su nedodirljivi, jelda ? aha.

Isključuje se zato što BI trebalo biti drugačije. Sveštenički posao NE BI trebao biti otaljavanje.
To sve što si navela postoji i prisutno je u svim vjerskim organizacijama, jer još je i Madonna još davno prosvjetlila čovječanstvo svojom pjesmom "Material Girl"

bogoslužba bi trebala biti BogoSLUŽBA, i opet ne bi bilo nedodirljivih.
Pomiriti se sa činjenicom da je duhovna organizacija ista kao bilo koja zadruga jednostavno isključuje potrebu da se raspravlja o pravoj svrsi duhovne organizacije.

Ukratko, u govnima smo, smrdimo, možda smo i govna, ali možemo se ipak malo potruditi da budemo bolji.
XiX, tvoj nazovi-latentni-nihilizam uopće nije guba :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ovde bi suštinsko pitanje bilo : da li je BOGOslužba ili je bogoSLUŽBA ? :D :lol:

uz to da stvarno znamo šta sve nose riječi Bog i Služba u svom značenju....... manipulacija sa pojmovima je poznata od kad je svijeta i vijeka.. a manipulacija je uvijek napravljena zbog neke koristi...

kakav nihilizam? samo iznosim istinu :::: kad mi njima darivamo, moramo u novčićima... a oni nama u molitvama.. ok, to razumem.. ali zašto mi njima ne bi mogli darivati u molitvama, a oni nama u novčićima ( i ovo razumem, samo što mi stvara malo mučninu u stomaku... ) :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma ne moramo.
ali ljepše je kad dajemo. 8)
madonna i te radnje...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jeste.. razni su vidovi i definicije " davanja ".. eto Crkva ga je definisala u ostavljanju novca... , još kad se malo zaprijeti Božijom kaznom, , ma svi ostavljaju ko ludi... :cat: nema zime za crkvu, biće još zlatnija nego što je sada...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 18:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
pa niko te ne tjera da daješ novac...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

emeritus je napisao:
pa niko te ne tjera da daješ novac...

da, al to su fine, rafinisane metode psihomanipulacije.. čiko stalno propovijeda da ako ne dam pare, stiće me Božija kazna.. :confused3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]