banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 21:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Obrezanje
PostPoslato: 19 Okt 2007, 15:56 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Okt 2007, 14:32
Moze li neko objasniti simboliku cina obrezanja? Koliko sam shvatila na tome je utemeljen stari zavet. Bog kaze: Po tome cu te poznati! Ne mogu da razumem o cemu se tu radi :roll:

Vrh

Tema posta: Re: Obrezanje
PostPoslato: 19 Okt 2007, 22:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
dramil je napisao:
Moze li neko objasniti simboliku cina obrezanja? Koliko sam shvatila na tome je utemeljen stari zavet. Bog kaze: Po tome cu te poznati! Ne mogu da razumem o cemu se tu radi :roll:

Bas je ovo zanimljiva tema.

Postavlja se pitanje, zasto je Pavle iz Biblije izbacio propis obrezivanja ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Zato sto se obrezanje prvobitno odnosilo na Jevreje. Onda drugi narodi ne bi mogli znaci biti hriscani. Zato Pavle kaze u hristu nema obrezanih i neobrezanih nego ste u hristu svi jedno. Misleci na to da Jevreji nisu u povlastenom polozaju na druge ljude, tj. da su svi jednaki i kao sto se druga obredna jevrejska pravila ne odnose na hriscane tako i ovo. Tako ja mislim, a ako ima upucenih neka odgovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 00:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Zato sto se obrezanje prvobitno odnosilo na Jevreje. Onda drugi narodi ne bi mogli znaci biti hriscani. Zato Pavle kaze u hristu nema obrezanih i neobrezanih nego ste u hristu svi jedno. Misleci na to da Jevreji nisu u povlastenom polozaju na druge ljude, tj. da su svi jednaki i kao sto se druga obredna jevrejska pravila ne odnose na hriscane tako i ovo. Tako ja mislim, a ako ima upucenih neka odgovore.

Aha. Hvala na odgovoru.

Medjutim, nije mi opet jasno, jer kako moze Pavle jedan Zidov da ponisti ono sto je propisano u Starom Zavjetu, tj., po islamskim u Tevratu koje je objavljeno Mojsiji ( Musa'au, a.s. ) ? Zasto nije Isus to ponistio i je li istina da se Isus, takodjer, za svoga zivota na ovom svijetu obrezao ?

Nelogicno je da Pavle ponistava i uvodi neke stvari u religiju/vjeru, zar ne ? Koliko znam, Pavle je isto ubacio i trojstvo u krscanstvo, iako trojstvo nema neke potpore u Bibliji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 10:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kako troojstvo nema potpore kad sam Isus govori da je bog i kad mu kazu da je bog on se ne buni. U drugom stihu kaze ja i otac jedno smo.
Sto se tice obrezanja Isus je postovao jevrejske zakone i isao je u sinagogu. On je takodje postovao i Pashu kao i druge jevrejske zakone jednostavno zato sto je rodjen kao Jevrej i zivio u njihovom drustvu. Naravno, ne kazem da je grijeh obrezanje, ali ne mislim da je nesto znacajno. To je samo jedna od odredaba starog zavjeta. Mnogo vaznija stvar je ljubi boga i bliznjega kao samoga sebe, o tome visi sav zakon i proroci, kaze Isus. Sto se tice Pavla, njemu se obratio bog u obliku svetog duha koje je trece lice bozanstva i pri tom pojavljivanju mu rekao "ja sam Isus koga ti gonis", sto implicira da je Isus jedno sa svetim duhom kao i sa Ocem sto implicira da su trojstvo kao i da je Pavle bio vodjen Bozanskim providjenjem kad je pisao ovo, inace ne bi odustao od progona hrisscana da nije tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 13:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
vim je napisao:
Mnogo vaznija stvar je ljubi boga i bliznjega kao samoga sebe, o tome visi sav zakon i proroci, kaze Isus.

:thumbright:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 01:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

vim

Citiraj:
Kako troojstvo nema potpore kad sam Isus govori da je bog i kad mu kazu da je bog on se ne buni.

Gdje je to rekao Isus u Bibliji da je bog. Pokazi mi SAMO JEDAN paragraf gdje Isus kaze " Ja sam Bog vas, obozavajte mene." Bujrum.

Pogledaj pazljivo ovo, molit cu:

http://www.thedeenshow.com/video_144.htm

Sto se tice trojstva, de da vidimo gdje to trojstvo se nalazi. Da li si ikad ovo gledao i znao:

http://www.thedeenshow.com/video_127.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 15:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Dramil

Ceo zakon koji je Mojsije pribeležio i stavio u knjigu uredbe obuhvatao je sve oblasti iz života počev od građanskog zakona i urećenja međuljudskih odnosa preko ceremonijalnog zakona koji je regulisao ceo obredni sistem prinošenja žrtava itd.
Naš sagovornik pod pseudonimom ,,Vim'' je dao deo odgovora a ako želite više o tome saznati pročitajte u temi ,,Božiji praznici'' na ovom forumu i u ovoj oblasti.
Lično mislim da ste Vi o tome prilično obavešteni ili možda grešim pa vi nama pomozite ako mislite da ima nešto interesantno uvezi te teme mada se o njoj može dosta govoriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]