Nedavno me jedan brat upita da komentarisem tri citata iz Svetog Pisma. Evo i mog odgovora:
1. "I prolazeci ugleda covjeka slijepa od rodenja. I zapitase ga ucenici njegovi govoreci: Ravi! Ko sagrijesi, ili ovaj ili roditelji njegovi te se rodi slijep?" (Jovan 1,1-2)
2. "I izidje Isus i ucenici njegovi u sela Cesarije Filipove; i putem pitase ucenike svoje govoreci im: ko govore ljudi da sam ja? A oni odgovorise: Jovan krstitelj; a drugi: Ilija; a drugi: koji od proroka." (Marko 8,27-29)
3. "I tada vidjeh bezboznike pogrebene, gdje se vratise" (Propovjednik 8,10)
Proucimo ih:
--------------------------------
1.
Kao prvo, navedeni citat se nalazi u DEVETOM poglavlju a ne u prvom. Da bismo razumeli o cemu je rec, potrebno je uzeti jos nekoliko versi is tog poglavlja:
(JOVAN 9)
1 I prolazeci vidje covjeka slijepa od rodenja.
2 I zapitaše ga ucenici njegovi govoreci: Ravi! KO SAGRIJEŠI, ILI OVAJ ILI RODITELJI NJEGOVI, te se rodi slijep?
3 Isus odgovori: NI ON SAGRIJEŠI NI RODITELJI NJEGOVI, NEGO DA SE JAVE DJELA BOŽIJA NA NJEMU.
...
6 Rekavši ovo pljunu na zemlju i nacini kao od pljuvanke, i POMAZA KALOM OCI SLIJEPOME,
7 I rece: IDI UMIJ SE u banji Siloamskoj (koje znaci poslan). Otide dakle i umi se, i DODJE GLEDAJUCI.
...
17 Rekoše dakle opet slijepcu: ŠTA VELIŠ TI ZA NJEGA ŠTO TI OTVORI OCI TVOJE? A ON RECE: PROROK JE.
Ocigledna Bozja namera u slucaju ovog slepog coveka je da Hrist putem iscelenja pokaze da je prorok. Niti je taj covek, niti su njegovi roditelji pocinili ikakav greh. Lepo pise u versi 3. Bozji putevi su poznati samo Njemu.
2.
U to vreme ljudi su verovali u VASKRSENJE, i navedeni citat je u tom duhu. Ljudi su se pitali da nije vaskrsao neki od proslih proroka. Drugi su ga pogresno identifikovali misleci da je Jovan Krstitelj.... itd...
3.
Pogledajmo o cemu je rec u Propovedniku:
(Prop 8)
10 I tada vidjeh bezbožnike pogrebene, gdje se vratiše; A KOJI DOBRO CINJAHU otidoše sa svetoga mjesta i biše zaboravljeni u gradu. I to je taština.
11 Što nema odmah osude za zlo djelo, zato srce sinova ljudskih kipi u njima da cine zlo.
12 Neka grješnik sto puta cini zlo i odgada mu se, JA IPAK ZNAM DA CE BITI DOBRO ONIMA KOJI SE BOJE BOGA, koji se boje lica njegova.
13 A BEZBOŽNIKU NECE BITI DOBRO, NITI CE MU SE PRODULJITI DANI, NEGO CE BITI KAO SJEN ONOME KOJI SE NE BOJI LICA BOŽIJEGA.
Ocigledno je rec o Bozjem sudu i o tome kako ce biti bezboznicima, a kako Bogu vernima. "GDE SE VRATISE" je opet rec o vaskrsenju mrtvih, dogadjaju o kome Biblija lepo pise, a prethodi strasnom sudu Bozjemu.
Draga braco i sestre, pazite se onih koji uzmu jedan stih iz Svetog Pisma iz konteksta i na osnovu njega onda grade teorije i tvrde kako imaju biblijsku potporu za svoje fantazije. Sveto Pismo se cita po poglavljima, a ako nesto nije jasno sta znaci, najbolje se obratiti svesteniku Pravoslavne Crkve ili upitati prisutne Pravoslavce ovde na ovom forumu.
Pozdrav.
_________________ Маран Ата
|