MONOTEIZAM (TEWHID) - JEDNOCA STVORITELJA IZ OKRILJA BIBLIJE
SIN BOZJI
Rijec "sin" po krshcanskom govoru "Sin Boziji" ne moze imati svoje stvarno znacenje, jer je pravo znacenje rijeci "sin", u svim jezicima svijeta, onaj koji se rodio od dva roditelja, a to je u slucaju Isusa, neka je na njega mir, nemoguce. To znaci da se u tom izrazu radi o metafori, cije je znacenje: "dobar i bezgrijeshan covjek" Dokaz tom metaforickom znacenju su vojskovodje stotnika, navedene u Markinom i Lukovom Evandjelu:
Evandjelje po Marku biljezi:
<< A kad satnik koji stajashe njemu nasuprot vidje da tako izdahnu, rece: "Zaista, ovaj covjek bijashe Sin Bozji!">> (15:39)
A u Lukinom Evandjelju se kaze ovako:
<<Kad satnik vidje shto se zbiva, stane slaviti Boga: "Zbilja, covjek ovaj bijashe pravednik!">> (23:47)
Tako je kod Luke rijec, "pravednik" zamjenila Markov izraz "Sin Boziji". I ak ose zanemari to shto se protivurijecje imedju ova dva izraza desilo zbog kontinuiranog iskrivljenja evandjelja, s cilje da se dokaze bogolikost Isusa, neka je na njega mir, ako se pretpostavi da su oba ispravna, tu u njima postoji dokaz da je, pravednog i dobrog covjeka, dopushteno usloviti sa "Sin Boziji", tim prije shto je stotnik vec na dva mjeseca iza Isusa rekao da je covjek.
U Evandljeljima se mimo Isusa, mir njemu, izrazom "Sin Boziji". oslovljavaju i mnogi drugi dobri ljudi, kao ahto se pocinioc zla naziva "sinom sotone"
U Matejevom Evandljelju se kaze:
<<Blago mirotvorcima: oni ce se sinovima Bozjim zvati!>> (5:9)
<< A ja vam kazem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone
da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kisha pada pravednicima i nepravednicima.>> (5:44 - 5:45)
Iako je, prema predhodnoj recenici, Isus, mir neka je na njega, miroljubive i dobre nazvao "sinovima Bozijim", a boga oslovio sa Otac.
U razgovoru izmedju Isusa i jevreja, zabiljezeno u Ivanovom Evandjelju:
<< Vi cinite djela oca svojega." Rekoshe mu: "Mi se nismo rodili iz preljuba, jedan nam je Otac - Bog."
Rece im Isus: "Kad bi Bog bio vash Otac, ljubili biste mene jer sam ja od Boga izishao i doshao; nisam sam od sebe doshao, nego on me posla.
Zashto moje besjede ne razumijete? Zato shto niste kadri slushati moju rijec.
Vama je otac djavao i hoce vam se vrshiti prohtjeve oca svoga. On bijashe covjekoubojica od pocetka i ne stajashe u istini jer nema istine u njemu: kad govori laz, od svojega govori jer je lazac i otac lazi.>> (8:41 - 8:44)
Jevreji tvrde da su sinovi Boziji, tj. dobri Allahu pokorni, a Isus, neka je na njega mir, im uzvraca da su lazci i sotoni odani i da su njegovi sinovi; a on je samo lazac i otac lazova. A otac im, u doslovnom smislu rijeci, bez sumnje, nije ni Bog ni sotona. Zato se mora prihvatiti metaforicko znacenje tih izraza. Nuznost ovakvog razumjevanja potvrdjuju mnogobrojni odlomci. U njih spadaju i slijedeci odlomci:
Prve Ivanove Poslanice:
<<Tko cini grijeh, od djavla je jer djavao grijeshi od pocetka. Zato se pojavi Sin Bozji: da razori djela djavolska.
Tko god je rodjen od Boga, ne cini grijeha jer njegovo sjeme ostaje u njemu; ne moze grijeshiti jer je rodjen od Boga.
Po ovom se raspoznaju djeca Bozja i djeca djavolska: tko god ne cini pravde i tko ne ljubi brata, nije od Boga.>> (3:8 - 3:10)
<<ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rodj i poznaje Boga.>>
(4:7)
<<Tko god vjeruje: "Isus je Krist", od Boga je rodjen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rodjenoga.
Po ovom znamo da ljubimo djecu Bozju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vrshimo.>> (5:1 - 5:2)
Poslanice Rimljanima:
<<Svi koje vodi Duh Bozji sinovi su Bozji.>> (8:14)
Ovo bi se moglo moglo protumaciti kao: "Svi koje vode/bodre andjeli su dobri ljudi." Rijec Duh ili u arapskom Ruh znaci dusha, kao i nevidljiva duhovna bica, a to su andjeli. Pisao sam o tome na topicu "Kontradikcije u Kur'anu".
Poslanice Filipljanima:
<<Sve cinite bez mrmljanja i oklijevanja
da budete besprijekorni i cisti, djeca Bozja neporocna posred poroda>> (2:14 - 2:15)
I, bez sumnje, niko od pomenutih u ovim citatima nije u doslovnom smislu rijeci dijete Bozije, pa je nuzno prihvatiti figurativno znacenje. U knjigama starog zavjeta se, u tom kontekstu pominje izraz "Sin Boziji, a "Otac" sa znacenjem Bog, na nebrojenim mjestima.
U Evandljelju po Luki se za poslanika Adama kaze da je Sin Bozji:
<<Enoshev, Shetov, Adamov, Bozji.>> (3:38)
|