banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 20:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2002, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Draga braco i sestre, Pravoslavni Srbi, pomalo svrljajuci internetom, ugledah i ovaj forum, i odlucih da se prijavim i mozda ucestvujem pomalo u diskusijama. Nadam se da su one korisne i da su namenjene obozavanju dusa, pravilnom razumevanju nase Pravoslavne vere koju nam ostavise nasi stari u nasledje, da je cuvamo, naucimo i isto tako, nepromenjenu predamo sledecem pokolenju.

Izgleda da ovaj forum ne reaguje na cirilicu kako treba, pa cu morati tamo u blic-u da predlozim neke promene...

Maran Ata

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 13:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Pozdrav i tebi Maran Ata. Malo cu pokazati svoje neznanje - sta ono znaci Maran Ata?
Vrlo brzo ces vidjeti kako stoje stvari na ovom forumu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata u prevodu znaci ---> Dodji Gospode

Inace, reklo bi se da na forumu kolo vode jeretici, a pri tome imaju i posebne privilegije. Videcemo koliko ce brisati Pravoslavnih tekstova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
I šta ja sad da radim sa ovom temom?
Neka si ti Maran Ata nama došao ali ovo što si napisao si mogao napisati npr. u prvom postu koji bi postavio na ovom forumu i opet bi to ljudi pročitali. Šta bi bilo kad bi svi koji se tek registruju otvarali posebne teme da kažu kako su naišli na ovaj forum i da na njemu namjeravaju pisati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2002, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako i to je za ljude... Ukoliko ne bude postova na ovu temu, ona ce i tako sama da sklizne sa vrha foruma. Ne vidim zasto bi tu ikome smetala. Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 09:59 
ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2002, 14:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala Bako... I tebi sve najbolje od Boga. Trudim se koliko mi vreme to dozvoljava, a izgleda da se drustvo tamo malo utisalo, pa rekoh, hajde da vidimo kakva je situacija u Zapadnoj Srbiji. Izgleda da nije najbolja, a mozda pozovem u pomoc bracu koja je rascistila onaj drugi forum.

Pozdrav tebi i tvojim najmilijim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2002, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
hajde da vidimo kakva je situacija u Zapadnoj Srbiji

Šta ti znači zapadna Srbija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2002, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pusticu te da nagadjas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa dobro, evo nagađaću...

Nemoj Republiku Srpsku zvati Zapadnom Srbijom! Te nacionalističke frustracije ostavi za sebe i nemoj ih ovde prosipati, te ideje u fazonu "Srbija do Tokija" ovde nećeš prosipati.

Republika Srpska se zove Republika Srpska a ne zapadna Srbija.

Time si pomakao granicu (među) Srbije na štetu Republike Srpske i time prekršio nekoliko Božijih zakona:

"Proklet da je koji bi pomakao među bližnjeg svog. A sav narod neka kaže: amin." (5. Mojsijeva 27,17)

"Ne pomiči stare međe, koju su postavili oci tvoji" (Priče Solomonove 22,28 )

"Ne pomiči stare međe, i ne stupaj na njivu siročadi." (Priče Solomonove 23,10)

I još neke koje bi tebi sada bilo teško objasniti ali će ti jednog dana biti jasno.

Ovo možda može izgledati banalno ali nije. Interesatno da ti koji si kao neki hrišćanin možeš napisati tako nešto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Medje o kojima je rec u Svetom Pismu su medje privatnog vlasnistva, i namenjene su izbegavanju sukoba dvaju komsija oko njih. Apstraktne medje drugog tipa ne potpadaju pod tu vrstu, sem za sanjare.

Reklo bi se da volis da naredjujes. Tipicno za bivse oficire propale komunisticke vojske. Leci se od toga.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Maran Ata
PostPoslato: 15 Dec 2002, 14:31 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Maran Ata
Iz dalekog svijeta lako ti je da Srbuješ, a ja sam gledao svojim očima kako se ponašaju opanjkane komunjare i kako ipak u pravom momentu voljko ili nevoljko ipak reaguju i rade koliko mogu za spas Srba, dok su se mnogi Srbujući na tuđoj grbači i muci bogatili i pretvorili u dahije umjesto u Čupiće i Sinđeliće. Gdje si ti bio kad se ovdje klackalo biti ili ne biti. Ja sam bio ovdje i govorim samo što sam vidio.
Uzgred, sasvim slučajno baš ovih dana saznajem nove detalje koji čak i mene iznenađuju (iako sam bio mnogočemu svjedok) i koji još mnogo više idu u prilog "komunjara" koji se ipak ponijeli mnogo bolje od velikih Srba.
Bolje ne poteži neke teme čućeš što ne želiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 15:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
Medje o kojima je rec u Svetom Pismu su medje privatnog vlasnistva

Znao sam da ćeš to reći i da ćeš na taj način pokušati sakriti glupost koju si rekao...ali to je ostalo samo na pokušaju :)

Znači grijeh je zemljište jednog komšije smatrati za svoje a nije grijeh čitavu državu pripojiti svojoj, obrisati joj ime i nazvati je Zapadna Srbija?!? :roll:

I još neki Božiji zakoni koje si prekršio:

Novi zavjet uči da se trebamo povinovati svakoj vlasti "jer je vlast od Boga" a ti si ovim zanemario i vlast Srbije i vlast Republike Srpske jer one obe vrlo dobro znaju gdje završava Srbija a gdje počinje Republika Srpska.

I još sebe smatraš hrišćaninom i pripadnikom prave i jedine Božije Crkve?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2002, 20:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidoviti prijatelju moj...

Nisam siguran da li si pogledao u svoju kristalnu kuglu ili u tarot karte, ili neku trecu okultnu magijsku glupost kada si unapred znao sta cu ja napisati, ali na kraju, to nije ni bitno.

Ono sto jeste bitno je da nije dobro sto unutar svojih komentara stavljas i one koji nemaju nikakve vrednosti i predstavljaju cisti licni napad. Mudrost je i vrlina biti u stanju da diskutujes, a da pri tome ne pokusavas da diskvalifikujes svog oponenta izjavama tipa: "...glupost koju si rekao..." ili slicno. To je samo odraz stanja tvoga duha, a ti se zapitaj da li tako moze da se pokazuje Sveti Duh. Da nije u pitanju onaj drugi duh ?

Nego, ako si primetio, sve te insinuacije na moj racun si zapravo sam stvorio. Ja nigde nisam rekao na sta sam mislio. Ti si sam izveo zakljucke i reklo bi se da si ubedjen u svoju nepogresivost. Ja znam samo jednog koji je nepogresiv, a ti ? Doduse Rimokatolici tvrde da je i Papa nepogresiv, sto je cista glupost. Dakle ?

Opet je rec o pokusaju uvlacenja u vanduhovne sfere razgovora sto mene apsolutno ne interesuje. Bog jasno kaze da ne pozelimo nista sto je tudje. Pravoslavni narod za mene nije tudj narod bez obzira gde se nalazio i ziveo. Pri tome se misli i na Grcku, i ostale zemlje Pravoslavlja.

Moj savet za tebe na kraju je da se vratis na prethodne postove i lepo mi pronadjes gde sam se ja to izjasnio o cemu je rec. Pustio sam te da nagadjas, sto ti vrlo uspesno i radis. Ja te samo posmatram i cudom se cudim. A prometices da sam ti samo odgovorio na tvoje navode iz Biblije pojasnjavajuci ih o cemu oni govori.

Za Aharona:
---------------------
Nazalost, nista nisi naveo sto je na bazi Biblije i vere. Tako da nemam sta da ti kazem. Pokusaj da se skoncentrises na duhovnost.

Pozdrav obojici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 03:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Znači grijeh je zemljište jednog komšije smatrati za svoje a nije grijeh čitavu državu pripojiti svojoj, obrisati joj ime i nazvati je Zapadna Srbija?!? :roll:

Bolje da se zove Zapadna Srbija nego da se zove Velika Bosna, ili da jednog dana nestane, a sto po svim prilikama i biti.

Vader je napisao:
Novi zavjet uči da se trebamo povinovati svakoj vlasti "jer je vlast od Boga" a ti si ovim zanemario i vlast Srbije i vlast Republike Srpske jer one obe vrlo dobro znaju gdje završava Srbija a gdje počinje Republika Srpska.

Ti isti politicari bi se mnogo lakse dogovorili medjusobno nego sa strancima i bosnjacima koji se sad trude da preuzmu vlast, jezik i sve ostalo sto je srpsko u ovoj drzavi.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2002, 09:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Maran Ata
Lijep način da ne odgovoriš. U redu.
Ali znaj da ja u svom životu ne posmatram ništa kao unutar Bilblije i vjere ili izvan toga, jer našto nam vjera ako po njoj i u njoj ne živimo, mislimo, govorimo i radimo. Jer na temelju čega je činjenica da su ljudi čistog srca prema svom narodu ipak i mimo svoje volje i htjenja činili junačka djela i tajno činili djela od čojstva, dok su drugi javno se busajući u prsa činili zlodjela svojim bližnjim kunući se u vjeru, i podsmijavajući se onim drugima kao nevjernicima. Ne podsjeća li te to na apostola Jakova i njegove riječi:
" Kakva je korist, braćo moja, ako ko reče da ima vjeru a djela nema? Zar ga može vjera spasti?
15. Ako, na priliku, brat ili sestra goli budu, ili nemaju šta da jedu,
16. I reče im koji od vas: idite s mirom, grijte se, i nasitite se, a ne da im potrebe tjelesne, šta pomaže?
17. Tako i vjera ako nema djela, mrtva je po sebi.
18. No može ko reći: ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi vjeru svoju bez djela svojijeh, a ja ću tebi pokazati vjeru svoju iz djela svojijeh.
Jakovljeva poslanica 2:14-18
ili na Hristove:
3. A ti kad činiš milostinju, da ne zna ljevaka tvoja šta čini desnica tvoja.
4. Tako da bude milostinja tvoja tajna; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.
Evanđelje po Mateju 6:3,4

Što se tiče mini rasprave koju ste pokrenuli ti i Vader, zaista je mimo onog što piše u Pismu da ti Republiku Srpsku nazivaš Zapadnom Srbijom, jer to nikada nije bilo, sada nije, a samo Bog zna šta će biti. Time pokazuješ nepoštovanje prema onom ko je učinio da stvari budu onakve kakve su sada. A ko je taj ko postavlja vlasti i čini da narodi budu tamo gdje jesu? Šta kaže Pismo?
“Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.”
Rimljanima 13:1
Druga bi bila stvar da si rekao:”buduća Zapadna Srbija” ili “ako Bog da Zapadna Srbija”, time bi iskazao samo svoj stav i želju, ali onako kako si rekao ti si se ogriješio, pa ti sada vidi o koga.
Ova zemlja na kojoj živimo nije srpska (ali niti bilo koga drugog) nego Božija, i samo On određuje ko će na njoj živjeti. Sveto Pismo nas uči da narodi koji vjeruju u Boga ne treba da se boje da će ih iko dirati sve dok su koliko toliko ispravni, ali kada zabrljaju onda Bog podiže na njih neprijatelje, često i narode mnogo gore od njih da ih, ako je moguće, upozore i protresu, a u drastičnim slučajevima potpuno rastjeraju. Srbima se ovdje ne može desiti ništa dok sami sebi bijedu ne navuku. Avaj, mnogo toga već je upropašteno imnogo bijede navučeno.

Takođe, molim Maran Ata za njegovo dobro da se ne upušta u površna tumačenja Svetog Pisma, jer je Pismo pisano po Duhu Svetom, i ono je duhovni udžbenik (a svaki užbenik na osnovu primjera uči principima). Hoćeš li ti, dakle, određivati šta je Duh htio da kaže!? Hoćeš li ti reći i apostolu Pavlu koji je rekao citirajući Toru:
” Jer je u Mojsijevu zakonu napisano: da ne zavežeš usta volu koji vrše. Eda li se Bog brine za volove?
Ili jamačno govori za nas? Jer se za nas napisa: koji ore treba u nadanju da ore; i koji vrše u nadanju da će dobiti od onoga što vrše.
1.Korinćanima 9:9,10
Hoćeš li mu reći: “Ma kakvi, Pavle ti si sanjar! To ima veze samo sa volovima i oranjem.”

To što si ispraksan u raspravama i doskočicama, ne govori ništa o tvojoj duhovnosti, ili možda i govori ali ne njoj u prilog.
Nadam se da ćeš imati strpljenja da ovo pročitaš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju Aharone...

Kao sto ces primetiti, ja se ne petljam u prljavo-politicke teme iz prostog razloga sto je to sve ljudska izmisljotina. Da ponovim, sfera mog interesovanja je iskljucivo duhovna strana.

Apostol Jakov je za svoga zivota bio veoma cenjen jer je i po svom fizickom izgledu, a i po ponasanju i Duhu Svetom koji je izbijao iz njega, bio "brat blizanac" sa Isusom Hristom. Mnogi su dolazili da ga vide i slusaju samo zbog te slicnosti. A i sa pravom.

Sta je ko radio, koliko tajno a koliko javno, koliko se busao u grudi, ili ne, to je sve u domenu telesnog razmisljanja. Pravi - Pravoslavni Hriscanin ce uvek da "blagosilja i moli se za one koji ga kunu i proklinju" jer ih je i sam Hrist tako naucio. A u svakom zitu ima i kukolja. I upravo tu se radja moja kritika za sve one koji prstom upiru u grupu ljudi i tvrde kako su svi dobri ili svi losi.

Tebi, bas kao i Vaderu, postavljam isto pitanje: Pronadji mi gde sam ja to poistovetio Repuliku Srpsku i Zapadnu Srbiju ?

Parcijalna nagadjanja su cista spekulacija i ukoliko nemate dokaze, prekrsili ste bozju zapovest: NE SVEDOCI LAZNO.

Okani se ocenjivanja koliko su moja objasnjenja Svetog Pisma povrsna ili ne. Nisi ti dovoljan autoritet da bi bilo kakav sud o tome donosio. Preporucio bi ti da se setis Hristove poruke: "Ponizite se kako bih vas ja uzvisio."

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
Tebi, bas kao i Vaderu, postavljam isto pitanje: Pronadji mi gde sam ja to poistovetio Repuliku Srpsku i Zapadnu Srbiju ?

Taj pokušaj izvlačenja je u najmanju ruku jako smiješan. Istovremeno i neozbiljan jer nas smatraš budalama. Ti si ako se ne varam iz Srbije i došao si na Banjalučki forum i rekao:

Citiraj:
hajde da vidimo kakva je situacija u Zapadnoj Srbiji. Izgleda da nije najbolja

A Republika Srpska je sasvim slučajno zapadno od Srbije :roll:
I?
Da nećeš možda reći da si se zeznuo jer si mislio da je Banjaluka stvarno u zapadnoj Srbiji pa ups, ispalo da je u Republici Srpskoj? Ma daj molim te...

I pazi ovo, kad sam ti u prvom postu u kome sam kritikovao to što Republiku Srpsku nazivaš zapadom Srbijom iznio neke biblijske citate po kojima to nemaš pravo raditi ti si samo rekao da se ti citati ne odnose na to. Zašto tada, u tom svom postu, nisi pitao otkud meni to da si ti mislio na Republiku Srpsku? Zašto to tada nisi pitao? Nego tek kasnije kad sam pokazao da se oni stihovi ipak odnose i na ovaj slučaj i kad sam napisao još neke stvari vidjevši da si pritjeran uza zid počeo si se izvlačiti da kao ti nisi mislio na Republiku Srpsku kad si rekao zapadna Srbija! :roll:
Providno, vrlo providno.

A ajmo i ovo.
Možeš li ovde sada javno na forumu pozvavši se na Oca, Sina, Duha Svetog reći da nisi mislio na Republiku Srpsku?

Možeš li ovde javno reći "pozivajući se na Oca, Sina, Duha Svetog izjavljujem da uopšte nisam mislio na Republiku Srpsku kad sam rekao zapadna Srbija"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Ne vidim u cemu je grijeh da se RS nazove Zapadnom Srbijom. Svi znamo da bi ogromna vecina stanovnika Republike Srpske bila najsrecnija kada bi se RS mogla pripojiti Srbiji, a ni stanovnistvu Srbije se ta ideja ne gadi. Prema tome, mi smo ovde u RS zrtve volje medjunarodne zajednice, a ne nase volje. Vaderu, da si Bosnjak i da branis nezavisnost BiH, razumio bih te. Ovako :roll:
Ti Vaderu, opet svojim bukvalnim tumacenjem Svetog Pisma navlacis zakljucke koji ne drze vodu. Pa svi znamo iz Svetog Pisma da ce u posljednje vrijeme pred 2. Hristov dolazak nastupiti vlast Antihrista, dakle prava satanska vlast. Hocemo li i tu vlast trebati postovati? Hocemo li primiti na sebe antihristov pecat zato sto ce to ta vlast traziti?
Postivanje vlasti koje je Bog nalozio sastoji se prije svega u slijedecem. Od Hrista su neki ocekivali da ce stvoriti Carstvo Bozije na zemlji, ocekivali su da ce povesti jevrejski narod u ustanak koji bi srusio Rimsku vlast. Hristovo Carstvo, medjutim, nije od ovoga svijeta. Postivanje vlasti se upravo sastoji u tome da hriscanin ne moze i ne smije da bude anarhista. A kada bismo tvoje tumacenje slijedili do kraja, Vaderu, dosli bismo do toga da je i ustanak protiv ustaske Nezavisne Drzave Hrvatske bio grijeh jer je i ta vlast od Boga.

Poslednji put menjao Mr. Simpson dana 16 Dec 2002, 19:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za mog prijatelja Vadera:
------------------------------------

1. Otkud ti to da sam ja iz Srbije ? Gde sam ja to rekao ? DOKAZE !!! Ili cemo i tu tvrdnju da stavimo pod: Ne svedoci lazno.

2. Dok ovo gore ne dokazes, sve druge insinuacije padaju u vodu i ostaju pod grupom kleveta.

Razlozi sto sam se ja skoncentrisao na citate iz Biblije sam vec naveo. Mene ne interesuju blatno-politicka naklapanja. Duhovna strana ljudskog bica me interesuje, odnosno TEOLOGIJA.

Pitanja:
-----------------
1. Ko si ti da mene pozivas da se izjasnim na sta sam mislio ?
2. Ko ti je dao to za pravo ?

Vec sam te ranije upozoravao prijetelju da se okanes naredjivackog tona i svog licnog egoizma.

PS: Jesu li poplocali trg ispred Boske ?

Sayonara. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]