Da li znamo odgovor na pitanje šta je pečat Božiji? Znam, Adventisti će u glas reći ,, Subota.'' Hajdemo pogledati
kako i čime se čovek može zapečatiti? Kao što znamo subota nasta još u postanju da bi kasnije preko Mojsija
Stvoritelj naš objavio zapovesti. Jevrejski narod desetinama vekova držaše subotu. Dolazi Mesija- Otkupitelj
mi danas držimo subotu i kažemo da smo zapečaćeni za život večni. Krenimo redom:
Gospod dade 10 zapovesti i reče da su sve isto važne jer su odraz Njegove volje. I ko sagreši u jednoj kriv
je za sve i to potvrđuje njihovu jednakost. Gospod kroz zapovesti proverava poslušnost. To je činio i u pustinji
kad je izvodio svoj narod iz Egipta to čini i sa nama danas. A poslušnost je bolja od preteline kaže Gospod.
Piše još da će trpiti nevolju sveti koji drže zapovesti Božije i imaju svedočanstvo Isusa Hrista. Ne kaže se
zapovest kao jedna već zapovesti što se odnosi na sve.Razumevši da su sve iste ne možemo ih izdvajati.
Jevreji držaše subotu generacijama i dođe najavljeni Mesija. Zašto Mesija dođe ako subota zapečaćuje za život?
Pa oni su već zapečaćeni zar ne? Znamo da su oni subotu bolje držali nego današnji Adventisti. Šta se zapravo
desilo? Jevreji zakonom ne uđoše u milost a neznabožci se verom spasiše. Da li je to i Apostole čudilo? Da li se
Sveti Duh i na neznabošce izlivao? Da. Otkud to kad oni subotu nisu držali? Da li se to možda Gospod menja?
Ili će pre biti da ljudi ne razumeše smisao zakona kao ni smisao otkupljenja i milosti Božije. Da li se može
ponoviti da se držanjem zakona očekuje spasenje a zapostavlja Mesija? Da li nas subota zapečaćava ili to
čini neko drugi?
Nemojmo biti fanatici kao farizeji pa tako postati poklonici subote umesto poklonici živog Boga. Zašto Sin
Božiji dođe i postrada za nas da bi mogli imati život ako držanjem subote dobijamo pečat spasenja kao što
Adventisti uče? Zašto je bilo preko potrebno da nas neko otkupi ako smo mi držanjem zapovesti dobili pečat na
sebe kao Božije vlasništvo?Jevreji držaše subotu i neuze im se za pravdu a subota je i dalje ona ista i nije se
promenila.,,Da niko ne pomisli da se svojim delima ili delima zakona može spasiti već blagodaću Hristovom''.
A oproštenje greha dolazi isključivo i samo kroz savršenu žrtvu i njenu prečistu krv. Da li oni u Jerusalemu što
ridaju i uzdišu imaju udeo u vaskrsenju?Da. Da li apostoli imaju udeo u vaskrsenju? Da.
Da li oni pravednici u srednjem veku što su pobijeni od papstva imaju udeo u vaskrsenju?Da. Da li će oni koji
će sad postradati od zveri jer ne primiše znamenja zverina niti papski novac imati udeo u vaskrsenju? Da.
Sad pogledajmo razliku u pogledu pečaćenja.U Jerusalemu dobiše pečat na čela kao što će dobiti sada
144000 Jevreja.Anđeli zatirači se u Jerusalemu ne dotakoše onih što su imali pečat na čelu tako se smrt neće
dotaći onih 144000 jer imaju isti pečat na istom mestu.Apostoli ne dobiše pečat na čela već,,ne radujte se što
ste danas samnom već što ste upisani u knjigu života'' Kao što znamo oni postradaše da bi ustali u vaskrsenju
na život.Nisu oni upisani u knjigu po njihovoj zasluzi već po blagodati.To upisivanje je učinjeno u ime Isusovo
a onda dobiše zalog Duha Svetog.
Oni u srednjem veku držaše se verom u Sina Božijeg i prečistu krv prolivenu za grešnike i tako dadoše i oni
živote svoje za veru a za uzvrat dobiše haljine bele odnosno oproštenje greha a to znači život večni.
Današnja generacija se isto mora verom grčevito zgrabiti (subote) ili (Hrista) čega se trebamo kao
Jakov zgrabiti? Šta nas oslobađa greha i pečati za život?
,,Jer bez prolevanja krvi nema oprosta greha'' ,,opraste i ubeliste haljine u krvi Mojoj''
,,Ja imam ključeve od života i smrti'' ,,niko ne može doći k Ocu do kroza Me'' ,,što Ja svežem biće svezano što
Ja razdrešim biće razdrešeno'' Krv prečista i žrtva savršena nas postavlja pred Boga a ne naša dela niti subota.
.Jer da to subota čini onda Jevreji pre 20 vekova nebi mogli ostati po strani već samo onaj ili ono što nas otkupljuje i oslobađa greha i smrti može nas zapečatiti odnosno učiniti Božijim vlasništvom i kao takve nepromenljivim.Da li to može subota da učini?,,Jer se sve krvlju očišća'' ,, i oni ga pobediše krvlju Jagnjetovom'' Šta beše na dovratnicima u Misiru i zašto? Da li je subota veća od čoveka? ,,nije čovek subote radi već subota čoveka radi'' Tu vidimo da je čovek veći od subote odnosno pečata a pečat na čelu mora biti veći i važniji od onog na čega se stavlja. Ako neko svojom krvlju spira tvoj greh i veže te za nebesku žitnicu
da li te time i pečati ili ima nešto veće od tog? Čini li to možda neko drugi ko nema tu vlast? Ako je subota pečat Božiji tada ono što piše na pečatu biće utisnuto na čela a to je ime subota. Da li će vam to pisati na
čelima?
Šta piše u Otkrivenju čije ime će se nalaziti na nama? Pečat na sebi ima naziv vlasnika odnosno onog čije je to delo mi znamo da ime našeg vlasnika nije subota. Pečat sadržava i sedište odnosno mesto prebivanja pritom treba imati u vidu da nas pečati za buduće mesto življenja a ne sadašnje ma gde god ono bilo postavljeno. Da li je to možda ime nekog novog grada? Međutim mi ćemo imati ime Njegovo novo. Svako ko ima ljubavi k Bogu držaće svih 10 zapovesti i po tome će se razlikovati od neznabožaca. Želim da vas pitam braćo i sestre šta je pečat Božiji? Hajdemo sad zajedno da ispravimo Adventnu grešku.
,, Zapečati zakon mojim učenicima'' ali ne kaže gde da ih zapečati međutim ako se traži onda se i nalazi ali mnogi odmah pribegavaju čelu kao mestu za pečat. Sa njima se apsolutno slažem, ali pogledajmo prvo koji pečat je u pitanju?Ako gledamo čelo tamo ćemo naći sledeće reči a to su ; Ime Oca, Ime Hristovo (novo) i ime
Jerusalima (mesta budućeg i večnog življenja). Tamo nema imena subote niti bilo koje druge zapovesti. Međutim i one se pominju kao pečat i kao takve će biti utisnute negde, ali gde?
U srca naša i razum jer piše da će dati u srca naša i razum da činimo volju Njegovu a volja je Njegova da imamo ljubavi k Njemu i zapovesti Njegove držimo.Imajmo to stalno na umu da su zapovesti pečat koji se urezuje u srce i razum a ime Oca i Sina i Jerusalima pečat koji se stavlja na čelo da nebi smrti okusili. Ko nema pečat na srcu taj nema ljubavi prema Bogu i nemože dobiti pečat na čelu. Jer onaj što čita srca taj veže i za žitnicu nebesku odnosno pečati čela ali će samo 144000 Jevreja dobiti taj pečat na čelu. Mi ostali smo Duhom zapečaćeni i upisani u knjigu života ako smo bili poslušni i verovali i po veri činili.
Nije mi želja već radi izjave Adventista o nepogrešivosti Vajtove navešću par primera jer ako bi sve navodio što je pogrešno bio bi to poduži tekst.
Elen Vajt ,, Događaji poslednjih dana'' str. 175 ,,Čim pripadnici Božijeg naroda budu dobili pečat na svoja čela to nije nikakav znak ili pečat koji bi se mogao videti već je to utvrđivanje u istini, i intelektualno i duhovno, tako da ih niko nemože pokolebati čim pripadnici Božijeg naroda budu zapečaćeni i pripremljeni za rešetanje, ono će doći u stvari ono je već počelo.'' Obratite pažnju na naglašene reči Vajtova kaže da pečat nije vidljiv kao ni žig pa taj čovek koji ima pečat neće moći kupiti ni prodati i kako će trgovac u drugom gradu prepoznati da taj čovek ima pečat? Kako će trgovac znati da je on intelektualno utvrđen u istini ? To je još jedno poricanje Božije reči jer Bog kaže da anđeo ide i stavlja pečate na čela a ona govori o samo zapečaćenju putem intelektualnog utvrđenja u istini. Ona govori da rešetanje počinje čim narod bude utvrđen u istini a ja se pitam kad će narod biti utvrđen u istini kad ga sve crkve lažu? Zadnje reči ovog teksta su prava majstorija ,, u stvari ono je već počelo.'' Vidimo gde se govori kako tek treba da dođe do utvrđenja u istini pa tek onda da počne a zatim se odmah negira ta rečenica i nastavlja da je ono u stvari već počelo. Ona dalje kaže
,, Pečat živog Boga stavlja se na one koji savesno drže subotu Gospodnju.'' Mi znamo da Jevreji i danas i uvek držaše subotu a ne samo vek ili dva. Očigledno je da ona misli kako je ona otkrila subotu i da je to nešto novo pa je mnoge knjige napisala o tome tačnije njeno ime služi da se postavi kao autorsko iako te knjige pišu oni u vrhu praveći razne kompilacije njenih i svojih tekstova pa otud toliko kontradiktornosti u ,,njenim'' spisima. Kome je još važna istina kad je važnija prodaja novih knjiga i zarada.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.
|