banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Feb 2020, 23:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jul 2007, 13:25 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Iako je ispalo dosta teksta smatram da bi ovo svi trebali da pročitaju, a posebno oni koji učestvuju na ovoj oblasti. Ovo već neko vrijeme planiram da napišem i postavim ovde.

Jedan novi učesnik na forumu je nekidan za pripadnike druge vjerske zajednice rekao sledeće:

Karadjordje je napisao:
htio bih da mi neko od njih prizna da zeli da voli da zivi u lazima i fantazijiJako je malo onih koji ne žive u fantazijama i lažima. To su rijetki pojedinci, a ne pripadnici ove ili one vjerske zajednice. Malo je onih koji imaju prave (istinite) duboke spoznaje o Ocu, Sinu, Duhu Svetom, i raznim pitanjima iz Svetog Pisma i duhovnosti. Sumnjam da takvih ima ovde na forumu. Svi imaju samo djeliće djelića spoznaja, mada većina ni nema svoje lične spoznaje dobijene kroz svoju ličnu duhovnu izgradnju već uveliko preovladava mišljenje/vjerovanje koje je zdravo za gotovo usvojeno od ove ili one vjerske zajednice. Naučeno. Kao recitacija koju dijete uči u školi, pa ponavlja, iznova i iznova.

Ovde na forumu niko neće usvojiti nečije mišljenje, to odmah mogu reći svim novajlijama na forumu, dakle da se ne nadaju da će nekoga promjeniti, i da se ostave uzaludnog posla. To nažalost ne znaju ni mnogi stariji učesnici na forumu, ali i dalje se prepiru, pozivam ih da sami razmisle o tome, da preispitaju svoje stvarne motive, da li je to želja da se neko drugi promjeni (iako vide i znaju da od toga nema ništa) ili je to samo želja za prepucavanjem ili u najboljem slučaju ispraznim besplodnim diskusijama.


A ove teme koje se mjesecima vrte, pa i ovih dana, npr. trojstvo (da li je 1+1+1=3 ili je 1+1+1=1) i slične...totalno su nebitne, i u startu promašene. To je pogrešan pristup duhovnosti. Između ostalog i zato što duhovnost nije u prepirkama, pogledajte poslanice Novog Zavjeta i šta apostoli govore o prepirkama. Ako neko ima mišljenje neka ga ima za sebe, i neka ga iznese ako mu je već puno stalo do toga, ali ako vidi da neko drugi ima drugačije mišljenje, i još da je čvrst u tome, bolje je da odmah prekida sa bilo kakvom prepirkom i diskusijom (neko bi prepirke nazvao diskusijom ali često su to prepirke) jer niti su duhovne, niti su izgrađujuće, niti će nekoga promjeniti.

Otac Nebeski puno više gleda na naše srce nego na to da li ispravno ili pogrešno vjerujemo po ovom ili onom pitanju. Ako u srcu imamo težnju ka Ocu, Sinu, Duhu Svetom, ako u srcu imamo težnju ka svakodnevnoj duhovnoj izgradnji kroz čitanje Svetog Pisma i na razne druge načine, ako imamo čisto srce, to nam vrijedi mnogo više od toga da li se potrefilo da ispravno vjerujemo oko trojstva ili oko ovoga ili onoga. Kažem potrefilo jer ljudi koji su u vjerskim zajednicama vjeruju onako kako ta zajednica uči, pa ako neka zajednica kojim slučajem ima ispravno vjerovanje po nekom pitanju onda će po automatici i njeni sljedbenici imati ispravno vjerovanje po tom konkretnom pitanju, ali to onda nisu njihove spoznaje, već usvojene, naučene, i kao takve ne vrijede previše. Svakome vrijedi samo njegov lični duhovni rad, i ono što je sam postigao kroz njega. Zbog toga se ne vrijedi "isticati" kroz neke "forumske ratove" u kojime se brani ova ili ona dogma/učenje svoje vjerske zajednice i napada ona od neke druge, to su sve ispraznosti.

Ako neko želi prave spoznaje/odgovore, ali baš prave, istinite, a da se pri tome još i približi Ocu Nebeskom, onda treba da se prihvati duhove izgradnje, duhovnog rada, ozbiljnog, redovnog, da traži svoju vezu sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim, da sam traži spoznaje, pa ako potvrdi nešto u šta je vjerovao - OK, ako ne potvrdi već vidi da je istina suprotna - opet OK, u svakom slučaju će nešto naučiti i približiti se za jedan korak Ocu Nebeskom.

Ako neko od početka do kraja svog nekog religioznog života stalno vjeruje isto i na isti način, taj može biti prilično siguran da je nešto zabrljao. Duhovnost je veća, šira i dublja od učenja bilo koje vjerske zajednice, ili bilo kog pojedinca. Svi u najboljem slučaju imaju više ili manje dijelova slagalice, tek ponešto, a mnogi za mnoge dijelove koje nemaju misle da i ne postoje.

Otac Nebeski od nas ne očekuje da nakon ovo malo duhovnog života imamo sva ispravna vjerovanja jer smo tek u prvom razredu duhovne osnovne škole, On od nas očekuje i traži da smo iskreni i predani na Putu ka Njemu, da radimo duhovnu izgradnju.

Pogledajte ovu bitnu priču iz Evanđelja o slugama kojima je gospodar povjerio nešto talanata. Navodim je prvenstveno za one koji ne znaju.

Jer kao što čovjek polazeći dozva sluge svoje i predade im blago svoje; i jednome dakle dade pet talanata, a drugome dva, a trećemu jedan, svakome prema njegovoj moći; i otide odmah. A onaj što primi pet talanata otide te radi s njima, i dobi još pet talanata. Tako i onaj što primi dva dobi i on još dva. A koji primi jedan otide te ga zakopa u zemlju i sakri srebro gospodara svoga. A po drugom vremenu dođe gospodar tih sluga, i stade se računiti s njima. I pristupivši onaj što je primio pet talanata, donese još pet talanata govoreći: gospodaru! predao si mi pet talanata; evo još pet talanata ja sam dobio s njima. A gospodar njegov reče mu: dobro, slugo dobri i vjerni! U malom bio si mi vjeran, nad mnogim ću te postaviti; uđi u radost gospodara svoga. A pristupivši i onaj što je primio dva talanta reče: gospodaru! predao si mi dva talanta; evo još dva talanta ja sam dobio s njima. A gospodar njegov reče mu: dobro, slugo dobri i vjerni! U malom bio si mi vjeran, nad mnogim ću te postaviti; uđi u radost gospodara svoga. A pristupivši i onaj što je primio jedan talanat reče: gospodaru! znao sam da si ti tvrd čovjek: žnješ gdje nijesi sijao, i kupiš gdje nijesi vijao; pa se pobojah i otidoh te sakrih talanat tvoj u zemlju; i evo ti svoje. A gospodar njegov odgovarajući reče mu: zli i ljenjivi slugo! znao si da ja žnjem gdje nisam sijao, i kupim gdje nisam vijao: trebalo je dakle moje srebro da daš trgovcima; i ja došavši uzeo bih svoje s dobitkom. Uzmite dakle od njega talanat, i podajte onome što ima deset talanata. Jer svakome koji ima, daće mu se, i preteći će mu; a od onoga koji nema, i što ima uzeće se od njega. I nevaljaloga slugu bacite u tamu najkrajnju; ondje će biti plač i škrgut zuba. (Matej 25, 14-30)


Svi oni su morali raditi sa talantima i nešto steći, i oni koji su radili su dobro prošli; a oni koji nisu ništa radili sa tim što im je gospodar ostavio već su to samo čuvali, takvi su loše prošli. Ako neko neće raditi duhovnu izgradnju i sticati nešto svoje, već će samo zdravo za gotovo "upiti" neko učenje (makar ono bilo i ispravno) i onda ga braniti nemajući prave spoznaje o (ne)istinitosti tog učenja, takav je kao sluga iz ove priče koji nije ništa radio. Samo je čuvao nešto što je od drugoga dobio, a nije obrtao to što je dobio, nije povećavao duhovni kapital. Duh nam je dat da bismo ga uvećavali i oplemenjivali, a ne da bismo ga sačuvali istog. Duh nam je dat od Tvorca na zajam, na određeno vrijeme (kao talanti), da sa posuđenim izgradimo svoj duh, pa kad budemo morali vratiti posuđeni duh, šta će biti sa nama ako nismo nikakav novi izgradili, svoj?

Samo se računa naše srce i duhovna izgradnja, i duhovnost, spoznaje i iskustva dobijene kroz nju.

Ako neko ima pogrešno vjerovanje po nekom pitanju (trojstvo ili bilo šta drugo) ali iskreno radi duhovnu izgradnju i teži Ocu Nebeskom i svojim spoznajama, takav više vrijedi Ocu Nebeskom nego neko ko ima ispravno vjerovanje samo zato što je tako usvojio od svoje vjerske zajednice ili bilo koga, ako pri tome stagnira, ako ne radi duhovnu izgradnju, ako ne teži svojim spoznajama i kroz njih ne teži provjeri cijelog svog usvojenog vjerovanja. Jer onaj prvi, sa pogrešnim vjerovanjem ali uz iskren duhovni rad, on će doći do pravog vjerovanja, do pravih pogleda na ova ili ona pitanja, ali prije svega taj lični Put i duhovni rad će ga činiti duhovno bogatim. A onaj koji stagnira je duhovno siromašan ma koliko imao ispravnih vjerovanja ako su ona samo usvojena i naučena od drugih. Jer to je talanat koji se čuvao nakon što je dobijen od drugih, sa kojim se nije radilo, i od takvog sluge će gospodar uzeti i ono malo što je imao. Zato nije mnogo strašno ako neko u nekom trenutku pogrešno vjeruje po nekom pitanju (svi smo takvi, jako daleko od mnogih saznanja i spoznaja, imamo tek djeliće slagalice), već je najbitnije da li neko radi na svojoj duhovnosti, jer ako radi onda će doći do ispravnih spoznaja, ali će one onda biti njegove.


Na primjer ako jedna vjerska zajednica ima 100 dogmi/učenja za 100 pitanja, druga isto 100 svojih po istim tim pitanjima, treća isto 100 itd., ako se na kraju ispostavi da je prva imala 48 tačnih vjerovanja, druga 64, treća 83...čiji vjernici će bolje proći?

Po mom zapažanju skoro svi se na forumima a i u životu van foruma ponašaju tako kao da će najbolje proći ona grupacija sa najviše ispravnih vjerovanja, dakle ova treća. Jer svi ubjeđuju druge da oni imaju najviše ispravnog vjerovanja i da zato jedino njihova zajednica vodi spasenju, da je najbolja, i slično.
A to je totalno pogrešno razmišljanje, totalni promašaj!
Neće najbolje proći pripadnici ove treće vjerske zajednice.
Najbolje će proći...pojedinci...koji su radili duhovnu izgradnju, koji su dobijali svoje spoznaje, koji su (iz)gradili svoj odnos sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim, koji imaju čisto srce. Pojedinci koji su od pet povjerenih talanata zaradili još pet, koji su od dva povjerena talanta zaradili dva. Pojedinci. Pojedinci i iz prve, i iz druge i iz treće i iz bilo koje vjerske zajednice, kao i pojedinci koji ne pripadaju vjerskim zajednicama. To su pojedinci koji čine pravu Hristovu Crkvu, čije članove biraju i znaju samo Otac, Sin, Duh Sveti gledajući njihova srca i duhovnost a ne njihove članske karte od ove ili one vjerske zajednice.Nažalost koliko vidim danas ima puno vjernika bez vjere.
Stičem utisak da današnji vjernici ne vjeruju da mogu ostvariti lični kontakt sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim. Doslovno. Između ostalog da ih za nešto i pitaju...i da im Oni odgovore. Za trojstvo, za reinkarnaciju, za značenje stihova iz Svetog Pisma. Za bilo šta drugo. Doslovno. ("Zovi Me, i odazvaću ti se, i kazaću ti velike i tajne stvari, za koje ne znaš." Jeremija 33,3) Primjere takvog kontakta imamo po cijelom Svetom Pismu. To može ići i do pravog razgovora, kao sa prijateljem kog sretnemo u gradu. Može biti kroz impuls. Može biti kroz viziju. ("i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare." prorok Joilo 2,28)

Nije li Hrist rekao: "Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti" (Jovan 14,12)

A Hrist je između ostalog imao kontakt sa Ocem i Duhom Svetim. Pa gdje su oni koji to danas mogu? Evo, Hrist je ovde rekao da će to moći oni koji u njega (na pravi način) vjeruju, dakle vjernici. Pa gdje su ti vjernici? Gdje su ti silni vjernici? Mislim da se sadašnji vjernici čak sablazne ako im se kaže da se može pričati sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim. Kakvi su oni onda vjernici? I da li su uopšte vjernici, gledajući šta je ovde Hrist rekao? No dobro je Hrist rekao i ovo: "Ali Sin čovečiji kad dođe hoće li naći vjeru na zemlji?" (Luka 18,8)

Vjernici su izgubili vjeru.

Žalosno je koliko se danas ne vjeruje u lični kontakt sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim, kao da je to bilo rezervisano samo za biblijske ličnosti, i samo za ta vremena. A Hrist je rekao "po vjeri vašoj neka vam bude", pa oni koji u to ne vjeruju to ni ne dobijaju. I gordost bi pri tome bilo smatrati da to niko ne postiže. Oni koji rade duhovnu izgradnju oni grade Put ka tome. I postižu. Dok većina ni ne razmatra tu mogućnost, iako o tome čitaju (ako čitaju) u Svetom Pismu. To ne razmatraju dobrim dijelom zato što vjerske zajednice ne motivišu članove u tom smjeru, jer smatraju da su sva učenja već poznata i tačna i da nema ništa izvan toga. Ili se plaše da će neko otkriti da stvari nisu baš takve kako oni uče?

I zato je glavno što ljudi treba da rade: konstantan duhovni rad, stalno, a ne samo biti branilac napamet naučenih dogmi od neke vjerske zajednice ili pojedinca, makar neke od njih bile ispravne.

Zato sam rekao da su priče o trojstvu i drugim sličnim temama (posebno onim pogodnim za prepirku) nebitne, niti je previše bitno ko je u pravu. Ako nema duhovnog rada onda nikome ne vrijedi što je u pravu. Nama će se suditi po stepenu izgrađenosti duha, i po čistoti srca, a ne po broju tačnih i netačnih vjerovanja. Otac Nebeski zna da će oni koji rade duhovnu izgradnju kroz to iskazati potencijal za napredovanje i dobijanje tačnih spoznaja/vjerovanja, direktno od Duha Svetog, i zbog toga Mu to znači više od broja trenutno tačnih vjerovanja a pogotovo ako one nisu plod lične duhovne izgradnje i ličnih spoznaja. Evo šta je bitno:

Nemoj me osramotiti onoga Dana, kada će biti proživljeni ljudi, Dana kada neće koristiti ni imetak ni sinovi, nego će koristiti samo onome koji dođe pred Boga sa čistim srcem. (Kur'an 26,87-89)Bolje je spoznati nego samo vjerovati, bolje je sam doći do nečega i to sebi potvrditi nego samo slušati od drugih:

A ženi govorahu: sad ne vjerujemo više za tvoju besjedu, jer sami čusmo i poznasmo da je ovaj zaista spas svijetu, Hristos. (Jovan 4,42)

Iz ovog stiha se vidi da je vjera dobra za početak (ne vjerujemo više za tvoju besjedu), ali da ona treba da preraste u (spo)znanje kroz lični dodir sa predmetom vjerovanja, onda se vjera diže na viši nivo, na znanje. Vjera je definisana i preko dokazivanja onoga što ne vidimo: Vjera je pak tvrdo čekanje onoga čemu se nadamo, i dokazivanje onoga što ne vidimo. (Jevrejima 11,1)
Znači u vjeri treba imati i naučni pristup. O tome sam ranije otvorio jednu temu.


Ljudi nisu pozvani da samo vjeruju u Boga i da stoje na tome, jer je to stagniranje. Ljudi su pozvani da upoznaju Boga ("Srce moje govori pred tobom što si rekao: "tražite lice moje"; tražim lice tvoje, Bože!" Psalam 27,8), kroz to da upoznaju i sebe i svoju svrhu i ulogu na svijetu. Nije naša svrha i uloga samo u tome da vjerujemo u Boga, već da se pored toga duhovno izgrađujemo. Život je obuka za ono što tek slijedi.

Naša tačna vjerovanja vrijede prvenstveno ako su plod naših spoznaja kroz našu duhovnu izgradnju, i to samo ako su u službi našeg boljeg upoznavanja Oca, Sina, Duha Svetog, sebe, duhovnosti, a ne ako su u službi prepirki na forumu i u životu.


Zašto ima puno vjernika na svijetu koji pripadaju vjerskim zajednicama koje zagovaraju mir a stanje u svijetu je sve lošije i često su vjernici oni koji čine loš primjer?

Upravo iz razloga koje sam naveo. Mnogi vjernici vjeru drže samo na intelektualnom planu, u glavi, nauče šta ih vjerska zajednica uči i to je to, tu i tamo čituckaju svete spise ali tako da u njima vide samo ono što ih njihova vjerska zajednica uči. Nisu unijeli vjeru u srca i dušu. Kao što je jedna vjernica rekla: "Mnogi prihvataju samo intelektualnu religiju, samo formu pobožnosti koja ne traži čišćenje srca." Takvi mogu tu i tamo da se "natjeraju" da se fino ponašaju, ali njihova prava priroda često izbija na površinu, jer je neoplemenjena, jer je isforsirana i (samo)nametnuta a nije saživljena sa tom osobom. Ne može neko samo pročitati u Svetom Pismu ono "ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe" i onda to izvršavati, makar to pročitao 1000 puta. Da bi neko to ispunjavao i da bi se u svemu ponašao kako trebao mora doći do transformacije unutar čovjeka. To je alhemija. To je ono "Zato ako je ko u Hristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade." (2. Korinćanima 5,17). Čovjek duhovnim radom mora razgrtati unutar sebe da iskopa ono Božije, tako da ispravno ponašanje postane i prirodno ponašanje, nešto što izvire iz čovjeka a ne nešto na šta se čovjek mora natjerati jer tako piše u svetim spisima. A to kopanje unutar sebe je duhovni rad. Neće pasti sa Marsa. Svako mora zasukati rukave.

Ako se čovjek usmjeri samo na vanjsko pokazivanje duhovnog bogatstva svetih spisa, koliko će mu vremena ostati za nečujno ronjenje u sebe, po neprocjenjive biserne dragulje?


Mnogi vjernici ne traže Boga, da ga traže našli bi ga.

Ištite, i daće vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvoriće mu se. (Matej 7,7-8)

Do toga se dolazi duhovnim radom.


Ljudi se u životu nečim hvale, nešto kod sebe najviše ističu, nešto što smatraju da ih karakteriše. Kod nekih je to novac, kod nekih pamet, kod nekih slava, kod nekih snaga, kod nekih pripadnost nekoj vjerskoj zajednici i ono što u skladu sa tim vjeruju. A šta umjesto svega toga ističe Sveto Pismo?

Ovako veli Bog: mudri da se ne hvali mudrošću svojom, ni jaki da se ne hvali snagom svojom, ni bogati da se ne hvali bogatstvom svojim. Nego ko se hvali, neka se hvali tim što razumije i poznaje Mene da sam Ja Bog koji činim milost i sud i pravdu na zemlji, jer mi je to milo, govori Bog. (Jeremija 9,23-24)


Boga se ne može razumjeti ni upoznati ako ga se ne traži. Put za to je duhovna izgradnja.Znanje istine stečeno ozvaničenim vjerovanjima nalik je znanju o gradu koje se dobija gledanjem u mapu. Da bi vidio i upoznao neki grad, čovjek mora da se pomuči i zaista ode tamo.
Jedno je samo vidjeti sliku krave; sasvim je nešto drugo imati pravu kravu i piti njeno mlijeko.
Na isti način, prije nego što se spozna beskonačna Istina, sva religijska vjerovanja, iako za sada korisna, konačno moraju da se zamjene stvarnim iskustvom, a unutrašnji duhovni Put mora da se pređe.

(Meher Baba)


Poslednji put menjao Vader dana 13 Jul 2007, 12:36, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 14:31 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Postovi: 3791
Све што је написано бих и сам потписао,
али гдје нађе Мехер Бабу за крај овако лијепе бесједе? :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 15:23 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Duhovnost je duhovnost bez obzira od koga dolazi.
Mudrost je mudrost bez obzira od koga dolazi.

Duh Sveti je na raspolaganju svima koji rade duhovnu izgradnju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 16:00 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Postovi: 998
Црква је тврђава и стуб Истине. Она је Тело Христово и бесмислено је свако поређење са неким заједницама или неким индивидуализмом који замењује Цркву.

Човек се спашава благодаћу Божјом уз помоћ вере и добрих дела, али као што нико не преживи потоп осим Ноја и оних који су били с њим у барци, тако се нико неће спасти ван брода Цркве, каже свети Златоуст. ( То се мисли на оне којима је познато учење Цркве, али га они одбацују или искривљују ).
Св. Марија Египћанка је била велика грешница, па се покајањем, постом и молитвом очистила, али се на крају живота причестила Пречистим Тајнама Христовим, запечативши тиме свој подвиг и потврдивши своју припадност Цркви.

_________________
Nikad Srbin kukavica nije,
smrt ga gleda , on se na nju smije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 16:37 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Postovi: 2333
Hvala dragom Bogu što daje ljudima razum da bi se mogli poučiti i biti poslušni.
Svi ostaše zatvoreni pod greh što se i vidi da bi se kroz Hristovu pravdu opravdali.
Imamo zastupnika pred Bogom ali nam to ne daje za pravo da grešimo već smo pozvani da rastemo u visinu rasta Hristova da budemo sveti u svom življenju kao što je On bio svet.
Možemo podići hiljade piramida i milione oblakodera ako sebe ne izgradimo u pravu visinu bićemo naj nesretniji kad se sve materijalno poruši a duhovno nemamo pa kakvim nam onda životom treba živeti?
Nije Božja ruka okračala da nemože dati niti uho zatvoreno da nemože čuti već mi zatvorismo vrata našeg srca da nečujemo kucanje i pomračismo um ljudskim pobudama da se nebi našlo mesta za mudrost i razum.
Bog se saginje sa prestola Slave da podigne neposlušni prah u obličje svoje i učini ga dostojnim da živi ne po ljudskoj zasluzi već po Božjoj ljubavi.
Tražimo Ga dok se može naći ištimo i daće nam se nemojmo okretati leđa istini niti gaziti po svetoj reči. Nemojmo lutati kao siročad jer mi imamo Oca koji će nam dati sve potrebno.
Tražimo i naći ćemo i umnožiti znanje o Bogu i umnožiti hvalu za hranu, i umnožiti pesmu u slavu otkupljenja. Jedan je Bog , jedna je prava vera, jedno je pravo krštenje i jedna istina a gde to sve naći?
Tamo gde je zapisano jer Bog preko proroka reče zato verujmo prorocima i imaćemo mir sa Bogom i sa bližnjim svojim.
Božja reč je svetlo našim nogama da poznamo stazu staru koja stoji od početka i uska je i malo nas po njoj ide. Bog hoće jedinstvo u Njegovoj reči a ne jedinstvo protiv nje.
Bog nas ne deli već mi to sami činimo. Bog nas sve voli i trpi da bi svi došli u pokajanje i istinu a mi se mrzimo. Merila su nam lažna zato hvale lažove, veličaju lopove, dive se ludosti i mire sa zabludom.

Jedinstvo je u reči i ljubavi Božijoj koja rađa plodove poslušnosti, poniznosti,poštovanja i vere sve ostalo je bežanje od Boga i delenje na svoju štetu i štetu drugih jer đavo ide ričući kao lav i gleda koga da proždre a narod mu uskraćuje trud pa se sam ždere.
Spasenje se ne dobija zbog pripadnosti nekome ili nečemu, spasenje se ne dobija ugađajući sebi i svome ,,Ja'' ono se ne dobija po izgledu ili snazi već po milosti Božijoj a na koga će se smilovati?
Na one koji su skrušena srca i poniženi od drugih (velikih?) koje ne uzima niko ni za šta.

Vuci žrtvu trgaju vukući svaki na svoju stranu kako bi što više zgrabio da bi bili siti tako prolazi svaka ovca koja nije u Domaćinovom toru i nema ogradu oko sebe.
Ni jedna iskrena duša neće odbaciti gornji tekst Vaderov već će zaviriti u sebe i preispitati se, šta mi je cilj? Kako doći do njega? Kako učiniti sebe prihvatljivijim za druge? Gde pogreših?
Pomažući sebi pomažemo i drugima pomažući drugima pomažemo i sebi.

Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2007, 19:17 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Postovi: 3791
Ево и слика Мехер бабе:


Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 11:30 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Postovi: 2333
Zašto se slabo čitaju ovako korisni i prijateljski saveti?
Zašto niko ne pogleda svoj balvan u oku?
Verujem da je urednik napisao temu ,,pijan sveštenik'' da bi bilo deset hiljada posetilaca jer je tu reč o nekom drugom a ne o nama samima.

To sam već i na drugim mestima rekao da je najposećenija trač rubrika a ozbiljne Biblijske teme pojedinih glava iz Pisma nikog neinteresuju jer smo svi odviše duhovni pa da nam ne pozli od tolike duhovnosti.

I odve se po brojnosti prepoznaje ,,Malo stado''


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 12:27 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Komentar na izjave sa druge teme

Karadjordje je napisao:
Pitam one koji tumace Otkrivenje Svetog Jovana Bogoslova: samo me zanima kako imate hrabrosti da tumacite poslednju knjigu Svetog Pisma? Odakle znate da je bas vase tumacenje tacno? Bogoslovi pa izbjegavaju da ga tumace a ne laici i mirjani.


Karadjordje je napisao:
mnogi ljudi u Crkvi to i ne pokusavaju jer je vjerovatnoca da pogrijese velikaDa li to znači da pravoslavci ne idu u školu, jer će sigurno griješiti na provjerama znanja?
Da li to znači da se pravoslavci ne bave sportom, jer će sigurno griješiti?
Da li to znači da pravoslavci ne idu na posao, jer će sigurno griješiti?

Poenta je da se greške u životu ne mogu izbjeći, i da su one sastavni dio života. Kroz greške se uči jednako koliko uz "pogotke", ako se pravilno postavi prema njima. Niko od ljudi ne očekuje da ne zabrljaju u onome što rade, a to sigurno ne očekuje ni Otac Nebeski.

Da li se roditelji gnjeve na malo dijete kada ono nešto zapne ručicama pa sruši sa stola? Da li se gnjeve kada malo dijete ne govori potpuno pravilno, kada nespretno hoda, kada nespretno nešto drži u ruci? Ne. Već sa radošću gledaju kako dijete raste, kako iz dana u dan napreduje iako je i dalje nespretno (slatko nepretno). Zar neko misli da Otac Nebeski drugačije gleda na nas? Zar neko misli da Otac Nebeski očekuje da smo savršeni, nepogrešivi, da je sve što zaključimo o Njemu u startu tačno? Zar neko misli da Otac Nebeski samo traži gdje ćemo pogriješiti da bi nas iz zadovoljstva bacio u vrelo ulje ako nešto samo malo pogriješimo? Roditeljima je kod svoje djece najbitnije da ona napreduju, a ne greške i sitne neposlušnosti koje će praviti tokom odrastanja a koje su dio odrastanja. Dijete više nauči kada se samo opeče na šporetu nego kad mu se samo govori "ne ne, pec-pec". Tako je i kod ljudi. Sve greške i sva iskustva su vrijedan dio odrastanja i napredovanja, i nisu nešto od čega treba bježati.

Proučavanje Svetog Pisma (ne samo čitanje) je izuzetno poželjno i potrebno, jer čini jedan od najjačih vidova duhovne izgradnje. Ustručavanje od toga je onemogućavanje sebe u jednom od bitnih vidova duhovne izgradnje. Nasuprot tome stoji usvajanje gotovih učenja od neke vjerske zajednice ili pojedinca...i onda duhovna stagnacija, oholo vjerovanje da nema ništa izvan toga, i da je to najtačnije i najbolje učenje, a bez potvrde kroz lični kontakt sa Ocem, Sinom, Duhom Svetim.


Pitanje je bilo kako neko ima hrabrosti da tumači Otkrivenje.

Pa...što se tiče kukavica...upravo kroz proučavanje Otkrivenja vidjelo bi se i ovo:

A strašljivima i nevjernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je dijel u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga. (Otkrivenje 21,8)

Što potvrđuje ovo što sam gore rekao, Ocu Nebeskom ne trebaju kukavice, jer oni ne napreduju. Trebaju Mu oni koji će se upustiti u život, u duhovni rad, u proučavanje i (pre)ispitivanje, koji će kroz to griješiti, ali će sazrijevati i napredovati.

Sve ovo ne znači da ne treba biti oprezan u svojim zaključcima, ali svakako ne treba bježati od svojih zaključaka zbog straha od greške.

Onaj ko proučava Sveto Pismo će sigurno griješiti ali će napredovati i prave spoznaje će se vremenom kristalisati i sve lakše prepoznavati u odnosu na pogrešne. Takav će time pokazati Ocu Nebeskom da radi ono na šta je pozvan, da samostalno traži svoju vezu sa Njim, postepeno, jer će se kod ljudi ocjenjivati samo to. Niko se neće moći sakrivati iza skuta svoje vjerske zajdnice i njenih istaknutih članova koji su za sebe stekli duhovnost, svako će polagati račun za sebe, a račun je nivo do kojeg je svako izgradio svoju duhovnu dušu, nivo izgrađene bliskosti sa Ocem, Sinom, Duhovm Svetim. Račun koji ćemo polagati neće biti to da li smo "pogodili" oko vjerovanja u trojstvo, u desetak, u subotu i slično. Zbog toga su ova vaša nadmudrivanja na forumu oko tih tema potpuno nepotrebna, isprazna, i odvlače pažnju od onoga što je zaista bitno u duhovnosti. Vidi li to ko?
A onaj koji od straha od grešaka ne želi proučavati (pa čak ni čitati) Sveto Pismo, i druge stvari, i ko u svemu traži mišljenje svoje vjerske zajednice da bi ga usvojio kao svoje...kako će takav napredovati? Šta će on postići u duhovnom životu? Zar neko misli da je Ocu Nebeskom drag takav "drveni" vjernik, koji se plaši sam razmišljati, proučavati, ispitivati, spoznavati i tražiti dokaze i potvrde? Šta će Ocu Nebeskom takav podvodljivac? Ako je pred ljudima Put neograničenog napredovanja, a neki u startu (još smo na startu) ne pokazuju želju ni potencijal da napreduju, već samo stagniraju, da li će oni dobiti šansu za to vječno napredovanje (u vječnom životu)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2007, 13:43 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Postovi: 3791
lavić je napisao:
Zašto se slabo čitaju ovako korisni i prijateljski saveti?
Zašto niko ne pogleda svoj balvan u oku?
Verujem da je urednik napisao temu ,,pijan sveštenik'' da bi bilo deset hiljada posetilaca jer je tu reč o nekom drugom a ne o nama samima.

To sam već i na drugim mestima rekao da je najposećenija trač rubrika
a ozbiljne Biblijske teme pojedinih glava iz Pisma nikog neinteresuju
jer smo svi odviše duhovni pa da nam ne pozli od tolike duhovnosti.

I odve se po brojnosti prepoznaje ,,Malo stado''


Добро кажеш, народ највише воли да чита о скандалима и трачевима,
а кад се прича о духовним поукама, то је већини "досадно".


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 00:27 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Postovi: 5054
Lokacija: Kafana " Rolly i pijani piton"
Damaskin je napisao:
Ево и слика Мехер бабе:


SlikaDamaskin :lol: :lol: :lol: Najjaci covjek na blic forumu je ovaj Damaskin, jojjjjjjjjjjjjj :lol: :lol:

_________________
Šekspir je ukrotio svoju goropadnicu, ali mene još niko nije !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 08:42 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Postovi: 998
Damaskin je zakon 8)

Ima na Netu slika Babe sa afro frizurom :D

_________________
Nikad Srbin kukavica nije,
smrt ga gleda , on se na nju smije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 10:03 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Postovi: 1007
Lokacija: Kinšasa
Nije li bitnije šta govori, umjesto kako izgleda?

_________________
Gdje se krije naš Radovan:
http://tinyurl.com/29rf9j


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 11:03 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Postovi: 15608
Lokacija: Banja Luka
Jeste Blizzard, bitnije je.

Ali Bog reče Samuilu: ne gledaj na lice njegovo ni na visinu rasta njegova, jer sam ga odbacio; jer ne gledam na što čovjek gleda: čovjek gleda što je na očima, a Bog gleda na srce. (1. Samuilova 16,7)


To je još jedan od razloga zašto je dobro poznavati Sveto Pismo: možeš lako prepoznati ovakve i onakve vjernike.

Mada i bez toga možeš vidjeti nivo nečije ljudskosti kod ovakvih stvari.

Ne bi drugačije odreagovali ni na tjelesnu pojavu Isusa Hrista.

Drugo ni ne očekujem od vjernika kojima je cijela religioznost usmjerena na rituale i formu a suština se negdje zagubila tokom vijekova, kao kod fariseja iz vremena Isusa Hrista (Matej 23,23) (Matej 15,3) (Matej 15,7-9)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 11:18 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Postovi: 323
Pitanja za Damaskina:

Ima li ista zalosnije nego samoogranicavati se?

Tvoja duhovnost ima okove?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 11:52 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Postovi: 4402
Lokacija: The Moon
NebeskaKrila Slika

"By the glorious light of the morning,
and by the night when it is still
your Guardian-Lord has not forsaken you
nor he is angry with you.

Truly, the Hereafter will be more rewarding for you than this present life.

And soon will your Guardian-Lord give you that with which you will be well pleased.

Did he not find you an orphan, and gave you a home ?
Did he not find you lost and wandering and showed you the way ?
Did he not find you in great need, and took care of you ?

Therefore, for your part, do not treat the orphan with harshness, nor turn away the one who asks of you;
but imitate and tell openly of the generous love of your Lord."

_________________
Ja sam lav Istine, a ne lav strasti.
Moje djelovanje je svjedokom mojoj religiji.


Ma liberté


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 12:31 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Postovi: 323
Japanese_rose,

ti i ja imamo feeling vec odavno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 00:24 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Postovi: 3791
Ја немам појма о чему ви сви причате.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 22:42 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Postovi: 4402
Lokacija: The Moon
Plasis se 'slobodnih tema' ?

'Oko zadovoljstva
mani svakoj je veo
a oko mrznje
i vrlinu manom vidi.'

:wink:

_________________
Ja sam lav Istine, a ne lav strasti.
Moje djelovanje je svjedokom mojoj religiji.


Ma liberté


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 11:28 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Postovi: 323
Samoogranicenje... samosazaljenje... samo..., kako bih to ja (ne)duhovno opisala - mijenja se boja farbanja.

Kad nadjes vremena, oboji mi koji odgovor na moja pitanja tebi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 15:13 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Postovi: 3791
Крила, је ли то питање било постављено мени?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs