banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 18:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Jevreji
PostPoslato: 07 Jul 2007, 11:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Narod koji je Bog izabrao za svoj i naziva ga prvencem je Jevrejski narod. Vekovima ih je vodio i dizao proroke između njih da prenesu poruku koju On ima da im saopšti. Tako prorokom Bog vodi i čuva svoj narod od zla i običaja koji imaše narodi u njihovom okruženju da se i oni nebi opoganili tim pogrešnim načinom života i verovanja.
Mnogo je slavnih trenutaka bilo u istoriji tog naroda ali na žalost i mnogo tužnih i sramnih. Kad god slušaše Boga oni imahu zaštitu i slavom behu okruženi i zaštićeni a kad ne poslušaše padahu u ropstvo za pouku da bez Boga nisu ništa već obični slabi smrtni ljudi.
Bog im se javljao glasom, u snovima, u utvarama i poučavao ih Oni videše slavu i mišicu Božiju i opet zastraniše. Vidimo koliko su bili slabi bez Boga kao što su to već skoro 20 vekova a kako su bili silni kad Bog beše s njima.
Opraštano im je mnogo puta ali su bili i kažnjavani takođe puno puta. Ljudska slabost se u njihovom primeru najbolje videla kako se čovek može poneti u svom srcu u odnosu na druge ljude i u svom ponosu postati slep za zbivanja unutar njih samih. Taj slučaj se najbolje uočio kad Hrista ne prepoznaše niti njegova dela niti reči. Bile su im oči zaslepljene i uši zatvorene da ne prepoznaju vreme u kojem žive jer im pade šljepota u dijel dok neuđe neznabožaca koliko treba a tada će njima šljepota spasti s očiju a neznabošcima pasti u dijel jer imaše vreme da se spasu ali ga mnogi ne iskoristiše. Jevrejima se vrata milosti otvaraju i oni primaju pečat na čelima spremajući se za sedam zala. Bog dakle nije odbacio svoj narod(,,Bože sačuvaj) već ga ostavi za posledak da bi na kraju ušao u milost gospodara svojega.

Mnogi proroci su pisali u napred o svemu tome pa čak i Apostoli to pribeležiše osvrćući se na stare proroke. Oni neće imati ni državu ni žrtvu niti svešteničku službu već će dugo vremena biti siroti zbog nas da bi smo mi ušli na vrata pre njih jer kad oni počnu da ulaze mi nećemo moći.
Proroci rekoše da će dugo vremena taj narod čekati i da će u zadnje dane okrenuti se i tražiti Boga. Ispuniće se njihova vera rečima ,, To je Bog naš njega čekasmo'' pa će ga pitati otkud mu rane na rukama a on će ih podsetiti kako ih dobi u kući prijatelja svojih.
Bog reče: ko kune Izrailja biće proklet ko blagosilja Izrailja biće blagosloven tako oni što preziru Jevreje sebi zlo čine. Rečeno je za Jevreje da će biti potukači po svetu i rasejani među sve narode što se i zbi da bi uvideli kako su bez Boga ništa. Ali ide dan i još jedno određeno vreme da se Izrailj sabere. Svaki će judejac tada biti moćan kao David jer će se spustiti Duh Sveti u punini.

Nastaviće se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 11:07 
Veteran
Veteran

Dva će proroka Mojsije i Ilija podići izbrane obrativši srca njihova k otačkoj veri. Jevreji veruju samo prorocima poslanim od Boga i ni jednoj crkvi. Njihovo je vreme neposredno pred nama a naše na samom kraju zato Bibliju u ruke i čitajte i verujte pročitanom pa će Bog dati u srca vaša da razumete istinu.
Zvanice ne behu dostojne da uđu na svadbu ( to se odnosi na zavetovane u crkvama ) ali će izbrani prihvatiti poziv jer oni nisu u crkvama već na raskršćima i u svojim domovima. Zvanice se izgovaraše za razliku od izbranih. Zvanice su opijene vinom bluda i zemaljskim bogatstvom za koje im prionu srce. Izbrani su slobodni od dogmi i u Božijoj reči ujedinjeni. Zvanice misle da sam anđeo sa neba treba da im javi kad počinje to vreme zaboravljajući da Bog kroz ljude poslušne njegovoj reči deluje.

Zato bih vam rekao jednu kratku priču,,:Pobožan čovek se davio i prolaze pored njega ljudi sa čamcem želeći da ga spasu pruže mu ruku a on odbi rečima: ,,mene će Bog spasiti.''Nedugo zatim videvši davljenika stiže drugi čamac i njihovu pomoć odbi istim rečima nailazi i treći čamac davljenik tek što je živ odbija pomoć istim rečima i udavi se. Izašavši u vaskrsenju pred tvorca pita: Bože pa zašto mi nisi pomogao kad sam se davio? Bog mu kaže: kako nisam kad sam ti tri puta slao čamac sa ljudima''.

Bog će podići ostatak od pravih Izraelaca pomoću dva proroka a neznabošci treba pre toga da veruju Bibliji i čine po rečima napisanim u njoj. Kako pravi Jevrejin drži zapovesti tako važi i za nas. Kako mi verujemo u Gospoda Isusa Hrista tako treba da čini i pravi Jevrejin pa će se tako sav Izrailj spasiti i duhovni i telesni.

Jevrejska vera se zasniva na Biblijskim tekstovima da je Bog jedan i da nemaju drugih Bogova uzanj.
Pravi Izrailjci nisu gradili kipove da bi im se klanjali niti im kadili niti su crtali razne slike da bi im kadili niti ih ljubili. ,, Biblijske Starine'' str. 146 ,,Do sada nisu našli ni jedan kameni kip koji bi napravili Izraelci u čast svoga Boga.'' Nisu smatrali ni jednog čoveka da je svet da bi se njemu trebali klanjati ili ga obožavati slaveći ga. Jevreji u svojim hramovima nemaju okačen krst kao predmet za divljenje ili ljubljenje jer je to njima nečista naprava za ubijanje. Na toj napravi su nage ljude zakucavali kao na stub srama išibavši ih predhodno bičevima i terajući ih da na vratu nose drvo na koje će im biti zakucane raširene ruke a na vertikalnom stubu noge.

Apostoli su bili Jevrejskog porekla i njima je bila ta naprava za ubijanje nečista ali onaj što beše na krstu raspet i ubijen je bio prečist zato apostol kaže da će se hvaliti krstom Hristovim što neznači da će se hvaliti napravom za ubijanje već slavnim delom otkupljenja na toj napravi. Mnogi zamenjuju vrednost pa umesto tvorcu daju slavu tvari i nju poštuju i ljube. Na tom krstu je izvojevana pobeda nad grehom zato nije krst slavan i dostojan obožavanja već onaj što izvojeva tu pobedu na njemu.

Pogledajmo neke od običaja Jevrejskog naroda uporedimo ih sa nekim drugim narodom.
Jevreji su bili tvrd narod ili drugim rečima izuzetno precizni da su jaja merili na vagama jer nisu sva bila iste težine. Da li toga ima i među Srbima?
Jevreji su dogovarali brak između dece još u mladosti budućih supružnika ima li toga među Srbima? (Nekoliko desetina godina unazad)
Jevreji su po nekoliko dana pravili svadbe i davao se miraz ima li takvih stvari i među Srbima?
Jevreji su sahranivši pokojnika odlazili na obed žalosti u kuću ožalošćenih a žene su naricale nad grobom ima li toga i među Srbima?
Još mnogo stvari bi se mogle uporediti ali ovde mi je bio prioritet reći nešto o Jevrejima a sve ove sličnosti govore da i ovaj drugi narod ima korene na istoku pogotovo što u ostalim Evropskim zemljama nema sveg ovog što ima kod Jevreja i Srba.
Piše da nas poreklo ne spašava već dela poslušnosti a ako smo seme Avramovo onda nam i dela Avramova treba činiti a ne dela idolopoklonička

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 16:27 
Veteran
Veteran

Koristim priliku da iz sveg srca pozdravim Brata Vasu i Aharona.

Neka Vas Bog čuva i vodi Duhom Svetim ka drvetu života i podari mir i zdravlje vama i vašoj pododicim

Čitao sam vaša izlaganja od početka i drago mi je što se takvi ljudi pojavljuju na ovom forumu.
Nadam se da ste još uvek tu i ako pročitate ovaj tekst molim vas dajte nam do znanja da ste još uvek sa nama i da možemo računati na Vas.

Srdačno vaš brat u Gospodu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]