banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 11:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Desetak
PostPoslato: 28 Jun 2007, 19:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Preko Mojsija stiže Božija uredba o službi u šatoru od sastanka (prvom pokretnom hramu) i o tome šta je dužnost prvosveštenika, zatim sveštenika kao i o službi služitelja hrama (Levita). Prvosveštanicima kao i sveštenicima je dodeljena zemlja da bi je mogli obrađivati dok Levitima nije data zemlja. Prvosveštenik je godišnje oko15 dana imao službu u hramu dok je ostalo vreme provodio obrađivajući zemlju radi egzistencije. Sveštenici podeljeni u grupe vršili su službu onim danima kad bi na tu grupu došao red a inače (bilo je mnogo sveštenika) ostalo slobodno vreme bavili su se zemljoradnjom kao i drugim poslovima potrebnim za život. Levitima Bog nije odredio zemlju da bi je obrađivali jer su oni bili služitelji hrama i praktično svaki dan su bili vezani za poslove u njemu jer su oni održavali higijenu, pripremali drva za žrtvu vazdašnju, pripremali životinje za žrtvovanje itd.
Da bi ti služitelji imali od čega živeti Bog određuje da svi daju deseti deo od prinosa i od zarađenog novca koji se zvao ,,desetak.’’ Desetak je služio kao nagrada Levitima za službu i ona je pripadala samo njima. IV Mojsijeva 18. 23,24,26,30,31 ,, Nego sami Leviti neka služe službu u šatoru od sastanka, i oni neka nose grijeh svoj zakonom vječnim od koljena do koljena, pa da nemaju našljedstva među sinovima Izrailjevijem. Jer desetke sinova Izrailjevijeh,što će donositi Gospodu na žrtvu što se podiže, dajem Levitima u našljedstvo; toga radi rekoh za njih: među sinovima Izrailjevijem da nemaju našljedstva. Reci Levitima i kaži im: kad uzmete od sinova Izrailjevijeh desetak koji vam dadoh od njih za našljedstvo vaše, onda prinesite od njega prinos što se podiže Gospodu, deseto od desetoga. I reci im: kad prinesete najbolje od toga, tada će se primiti Levitima kao dohodak od gumna i kao dohodak od kace. A jesti možete to na svakom mjestu i vi i porodice vaše, jer vam je plata za službu vašu u šatoru od sastanka.’’
Vremenom sveštenici počeše uzimati od desetka sebi iako imaju zemlju od koje se hrane tada Bog preko proroka ukorava sveštenike jer to nije namenjeno njima. Videvši od sveštenika neposlušnost prema desetku i narod postaje neposlušan pa počinje uskraćivati desetke što dovodi Levite do gladi pa oni zavapiše Bogu jer nestade hrane u Božjem domu. Bog tada proklinje narod zbog neposlušnosti i preti im uskraćivanjem darova ako ostanu u neposlušnosti jer zakidajući Levitima hranu zakidaju Boga. Proroci još ukoravaše sveštenike za kađenje idolima i Bogu istovremeno jer to Bogu nije ugodno. Bog određuje 70 nedelja odnosno po starim proročkim lancima 490 godina da se očisti narod kao i sveštenici od idolopoklonstva i da zaživi pravda međutim na samom kraju tog lanca dolazi Otkupitelj i oni ga razapinju time zapečaćavaju svoju sudbinu neposlušnosti. Nedugo posle toga 70-te godine Bog preko Rimske sile kažnjava neposlušan narod i spaljuje hram i sa mnogo krvi očisti sveto mesto. Od tad prestaje prvosveštenička služba kao i Levitska jer se više žrtve ne prinose i hrama više nema a veći deo naroda izginu ili ode u ropstvo.
Sad se naravno postavlja pitanje da li je i desetak ukinut jer je davan Levitima zbog službe u hramu? Sad nema hrama, nema prinošenja žrtve oni su slobodni i mogu se baviti drugim poslom da bi živeli kao i svi ostali ljudi. Ako pažljivo pročitate u delima apostolskim četvrtu, petu, dvadeseti i 24-tu glavu videćete da se nigde ne pominje desetak niti su apostoli skupljali desetke već pomoć za udovice i nemoćne i to ko koliko drage volje da. Mnoga braća u veri dragovoljno davahu cela svoja imanja dok neki samo deo od imetka i niko ih na to nije silio niti obavezivao ali ako je neko obećao nešto dati pa nije dao bio je proklet jer Bogu slaga zato što Božijoj zajednici obeća. Kako je desetak Levitima namenjen nosio prokletstvo ako se zataio tako i utaja obećanog beše prokleta.Ali ništa nije bilo obavezujuće da se mora toliko ili onoliko dati već sve na bazi dobre volje i količine ljubavi prema braći.
Ne pominju se Leviti jer ni danas toga nema kod Jevreja ali gle čuda među neznabošce posle mnogo vekova stiže desetak i to kao obaveza a naravno uz njega i dar ali ne Levitima jer toga odavno nema već nekim ljudima koji se dosetiše kako da lako dođu do novca i da ne moraju raditi zemlju kao prvosveštenik Božiji što moraše jer videše veliko runo pa se prihvatiše makaza. Narod kaže ,,dok god ima runa biće i onih što će ga šišati.’’ Naravno to je vaš novac i niko vam nema pravo uskratiti to zadovoljstvo da deo svoje plate date nekome. Pavle je propovedao istinu i išao pa svojim rukama zarađivao za hleb ne tražeći ni od koga ništa jer je džabe dobio dar pa ga džabe i daje. Dajući novac vi podržavate lenjost mladog čoveka koji je sposobniji od vas da ga zaradi a ipak neće jer mu je draži vaš. Dajući svoj novac podržavate širenje lažne nauke jer se od dela tog novca štampaju knjige.
Uvažena žena i vođa jedne crkve i ako upokojena izjavila je u jednoj od svojih knjiga da crkva nije dobrotvorna ustanova niti dobrotvorno društvo da se brine za nemoćne i gladne jer se pare trebaju upotrebiti za štampanje crkvene nauke. Više im je stalo do širenja zablude nego da čoveka nahrane i odenu. Oni imaju ljubav prema novcu a ne prema čoveku zato šire svoju mrežu da bi uhvatili što više desetaka. Ali znajte dragi prijatelji da će te pred Bogom odgovarati za svaki dinar jer je možda nekom falio baš taj novac za lek da bi ostao u životu koji dadoste ,,propovedniku?’’ da bi kupio bolji auto jer vas predhodno prestraši pričom o Ananiji i Safiri. Uopšte se ne žale da im je loše čak naprotiv tapšaće vas po leđima želeći vam blagoslov i da im donesete što više novca sledećeg meseca.
Nisu nervozni kao vi niti se brinu kako će isplatiti razne dažbine jer ste tu vi. Čak nisu ni namršteni kao vi već vedri i mole Boga za razliku od vas da još ne dođe. Kad Bog razdvaja ovce od jaraca on im kaže kako Ga nahraniše i napojiše, odenuše i obiđoše bolesna a nereče kako dadoše pare da se širi neistina niti kako su bacali novac na skupa auta svojih,,duhovnih vođa’’ umesto da idu za Božijom rečju. Da li desetak i dalje važi? Pa naravno da važi i uvek će važiti reći će vam propovednici (skupljači novca) a kad ih pitate da li se sme vatra subotom ložiti reći će da sme jer im to žena dozvoli preko Božije reči koja to zabrani jer je to ropski posao. Sve što Bog reče smete prekršiti ali što žena kaže to ni ne pokušavajte jer se uvede desetak među pagane i on mora biti svet i svetiji od svega za one koji ga uzimaju i uopšte ih nije stid. Ako ti tvoja savest kaže da trebaš nekog pomoći to je ispravno zato nahrani gladnog odeni golog, podaj prosjaku i kupi lek bolesnom siromahu. Pokloni Bibliju mladom čoveku i reci mu da veruje onako kako piše i kako čita pa će Bogu biti ugodan tvoj dar Njemu kroz nemoćne i siromašne. Bog vam dade razum a vi ga koristite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Damaskine, nemoj ovo da citas ko Boga te molim! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 20:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
lavić, gore na vrhu stranice imaš "privatne poruke", pogledaj ih

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2007, 23:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Pero_Bombas je napisao:
Damaskine, nemoj ovo da citas ko Boga te molim! :lol:

:D :D :D

Ево, теби за љубав, нећу... :D

ПС Кад сам видио оволико слова а нема слика,
нисам ни планирао :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 00:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
au, neke poruke su izbrisane. :D pa cak i ona moja.

vadare, nista licno onako malo zeza, kad izbrisa onu moju poruku u kojoj uh napisa, da sam i ja za ukidanje - jel to znaci da si odlucio postati subotar. :wink:

sad kad mi vrisne poslanica na privat. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 08:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
spavac je napisao:

vadare, nista licno onako malo zeza, kad izbrisa onu moju poruku u kojoj uh napisa, da sam i ja za ukidanje - jel to znaci da si odlucio postati subotar. :wink:

sad kad mi vrisne poslanica na privat. :D

А није фер фазон је био одличан,
избрисана је нормално и моја реакција. :D
(Која је гласила - одличан фазон, имаш пиву од мене)

Ал' смо нешто постали ригорозни у задње вријеме...
Овде пролази сваковрсно вријеђање
на вјерској и националној основи,
али хумор гледе новозавјетних пророка
и светаца претпоследњих времена - никако!

Кад иду следећи избори за модератора?
Гласаћу да модератори буду Ружа и Спавач.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2007, 12:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
spavac je napisao:

vadare, nista licno onako malo zeza

Suviše ovde ima materijala za brisanje zadnjih mjeseci, suviše sam bio popustljiv, neki su mi se i obratili oko toga da mi skrenu pažnju na to. Ovih dana sam u vrlo maloj mjeri počeo raditi kako sam trebao raditi i u proteklom periodu, planiram raditi veče čistke. Nekim učesnicima ne bi trebalo ostati više od 10-20% postova, a drugim ne više od 80%. Sve mislim dozvaćete se pameti a prije svega duhovnosti, ali uzalud. Tako da i sa moje strane, ništa lično :), samo radim posao.

Damaskin je napisao:
Кад иду следећи избори за модератора?
Гласаћу да модератори буду Ружа и Спавач.

Obrati se administratoru oko toga, ja sa tim nemam ništa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]