banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 07:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jun 2007, 13:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Jun 2007, 08:55
Kratak osvrt
Imao sam priliku i zadovoljstvo da pročitam sve teme u ovoj oblasti (naravno sem satanističkih i idolopokloničkih) koje su na ovom forumu pa mi ne zamerite što pravim kratak osvrt na odgovore u tim temama. Uglavnom se čeka u zasedi da bi se neka tema napala sasvim proizvoljno i bez argumenata a retko ko iznese i svoje viđenje i razumevanje bez vređanja onog što želi sa njima da podeli razmišljanje. Naravno da se nemoramo u svemu složiti ali se zato moramo oko svega vređati. Urednik je ostavio mogućnost svima da kažu šta imaju i da se tema proširuje na korist svima a ovde se uglavnom ne učestvuje. Ne učestvovanje može biti iz 2 razloga 1. Jer mislite da je vaša vera ne pogrešiva i sveznajuća pa od drugih nemate šta naučiti. 2. Ili ne izučavate Bibliju pa vam manjka osnovnog znanja o Bogu.
Sve se to pokriva vređanjem drugih umesto da se pomogne bratu jer ljubav treba da vas vodi a ne mržnja.Molim vas kao prijatelje nemojte to više činiti zbog sveopšteg dobra jer pripadamo ljudskom rodu a ne Darvinovom.

U Bibliji se ni na jednom mestu ne precizira reinkarnacija ili nešto slično kao prelazak iz tela u telo. Tu mogućnost imaju pali anđeli (prelazak iz tela u telo) dok se čovek nemože pohvaliti tom mogućnošću. Ima mesta u Bibliji (sve zavisi do prevoda) gde se može na osnovu nekih reči izvesti zaključak koji možda mi želimo da čujemo. Koliko je to objektivno veliko je pitanje jer ne nalazimo jako uporište u Bibliji za naš zaključak. Nije mala stvar govoriti o reinkarnaciji jer time možemo dodati ili oduzeti od Božije reči što nebi bilo dobro jer povlači veliku odgovornost. Ova tema već postoji ali ja bih je želeo proširiti da nebude jednostrana već dvostrana. Evo još jedan argument koji donekle podržava urednikov stav a to je pitanje kako da Hrista samo tri dana posle raspeća nisu poznale Marije? Zar se Hrist toliko promeni da ga ni majka nepozna kao ni apostoli koji su svakodnevno bili s njim preko 3 godine? Poznaše ga po lomljenju hleba i blagosiljanju a po liku ne zar im je vizuelno pamćenje toliko oslabilo? Da li je Hrist onda ustao u drugom telu? Naravno da nije jer je i dalje imao ranu u podrebrici i na dlanovima. Pa šta se onda desilo?
Na urednikove dve tvrdnje o reikarnaciji ja dodajem i ovu kako bi bile tri a sad bih želeo izneti tri pitanja koja su na neki način kontra'argumenti.
1. Ako postoji reinkarnacija pa čovek jedan život provede u jednom telu drugi u drugom i tako redom u kom će telu ustati na sud?
2. Zašto je Hrist morao da postrada kako bi nas očistio od grha kad mi i tako kroz druge živote okajavamo grehe?
3. Ako posle smrti reinkarniramo mi onda ponovo živimo i tako bezbroj puta dok se god ne očistimo od greha a od njih se nemožemo očistiti jer u svakom životu opet pogrešimo pa tako zapravo već imamo večni život zar ne?
Sad da izvagamo zajedno obe strane i po Bibliji zaključimo.
Biblija kaže da je plata za greh smrt kao jedna a ne kao mnoge. Ceo ceremonijalni i praznični sistem kroz vekove je precizno pokazivao kako se čisti greh i preko čega(koga). Bog kaže da svi ostaše zatvoreni pod greh da bi se Njegova pravda pokazala jer se čovek sam nemože opravdati ni nas mnogo puta stradati i reinkarnirati.
Sve ovo ima za cilj negirati Hristovu žrtvu time što će se reći da se mi sami spasavamo čisteći se kroz mnoge živote pa nam ta žrtva nije ni trebala i to se zove samopravednost. Reinkarnacijom bi čovek praktično već imao večni život menjajući tela i nastavljajući život i tako u beskonačnost dok se sam ne očisti odnosno postane savršen a to nikad neće mođi jer će u svakom životu pogrešiti.
Sve ovo izneto od strane urednika je svakako dobronamerno ali ima miris na jedan začin iz papske kuhinje a zove se čistilište.
Predlažem da gradimo veru na Božijoj reči a ne na crkvenoj dogmi jer su one daleko jedna od druge kao nebo i zemlja. Bog vam je dao razum pa vi sami razlučite šta je istina.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Poslednji put menjao BLIZINA dana 24 Jun 2007, 13:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 13:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Анђели немају тела.

Ако је реинкарнација казна, који је њен смисао, ако ја нисам свестан претходног битисања, грешака које сам тада учинио и због којих испашташ у другом телу ?

То му више дође као неко зезање над људима. Буди добар, да се не би родио као свиња :lol:

Како да будем добро прасе да бих заслужио нирвану :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 13:57 
Početnik
Početnik

Iz mog teksta se vidi da ne zagovaram reinkarnaciju. Čovek se nemože roditi kao životinja (možda po Darvinu) ali po Bibliji ne već uvek kad se rađa rađa se čovek. Jedno je telo nebesko a drugo ljudsko a treće skotsko i nikad životinja nemože biti čovek ni obrnuto.
Pokušajte sami sebi odgovoriti na gornja pitanja pa nam rezultat svima saopštite, hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Predlažem da gradimo veru na Božijoj reči a ne na crkvenoj dogmi jer su one daleko jedna od druge kao nebo i zemlja

Предлажеш нешто што не поткрепљујеш аргументима, не схватам зашто би те ико послушао?

Ти прво не знаш ни шта значи ријеч догма, а колико видим ни шта значи Христова саборна и Апостолска Црква, а проповиједаш...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 14:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Pravoslavna crkva, kao ni njena sestrinska Rimokatolička crkva, nit' je apostolska, a još manje Hristova, jer je u mnogim svojim učenjima otpala od naučavanja izvornog hrišćanstva (kult svetaca, krštenje novorođenih, politikanstvo, koketiranje sa nacionalizmom...).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Као прво основао је Господ Исус Христос и предао својим ученицима - апостолима, који су опет у градовима у којима су проповиједали остављали (рукополагали) своје ученике - Епископе. То наслеђивање апостолске епископске столице траје и до данас, дакле постоји непрекинут историјски ланац од времена апостола до данас.

Друго, постоје мозаици, фреске и иконе који су налажени код катакомбних хришћана (период до 313 године)
дакле, ти тврдиш да је црква пала у "идолопоклонство" у самом старту?
(А да не спомињем да ти, као неко ко Јеванђеље сматра бајком,
теолошке и мистагогијске приниципе познајеш боље од људи који су живјели у тој истој хришћанској цркви)
Одговори ми онда када су настали први диптиси и први мозаици, иконе и фреске?

Треће, национализам је званично осуђен односно анатемисан као јерес на помјесном сабору у Цариграду, док патриотизам се сматра (још увијек и у свим западним "цивилизованим" земљама) и не можете ускратити припаднику неке религије право и могућност да воли своју земљу и своју културу, без обзира што је хришћанство у свом коријену наднационално и није везано за одређену нацију или географско подручје.

Четврто, обичај крштавања новорођених је такође почео још прије 1700 година, јер су због велике смртности новорођенчади и одојчади родитељи хришћани имали жељу да се та дјеца опоју као хришћани, и да се црква саборно моли за њих као за своје, те је та пракса остала и до данас.

Само критика и пљување, и то неутемељено и бесмислено.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Držite se teme!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 15:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Džone Damaskine, veoma rado i veoma lako bih oborio sve ove tvoje "postavke", ali kao što Vader reče...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Близарде, куме, брате, пријатељу, рођаче...ти би на питања одговорио на још милион питања, и тако у бескрај...

Само што ми се чини да смо тему реинкарнације већ имали?

Кад већ постављамо питања, да искористим прилику па да приупитам ове који сматрају да Свето Писмо подржава ту идеју (метемспихозе - реинкарнације):

Како све повезујете са ваксрсењем - ако смо живјели у хиљаду тијела, у којем ћемо онда васкрснути? 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Близарде, куме, брате, пријатељу, рођаче...ти би на питања одговорио на још милион питања, и тако у бескрај...

Само што ми се чини да смо тему реинкарнације већ имали?

Ne mislim po pitanju reinkarnacije, nego oko apostolstva Pravoslavne crkve... O tome ćemo drugom prilikom, uz "Tuborg" ili "Heineken"... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Здоговорено 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2007, 17:42 
Početnik
Početnik

Taman čovek pomisli kako je ljudima draga Božija reč pa će mo je malo izučavati kad duhovni odoše u kafanu pa dobro svako ima svoj prioritet. Zahvalan sam VADERU što je izložio jedno od mogućih viđenja u istoj temi mnogo ranije. O ovome svemu se može još mnogo toga reći ali ne mogu sam sa sobom pričati. Nisam čuo još ni jedan odgovor na gornja pitanja a još ih imam. Svaki pokušaj je vredan pažnje i poštovanja zato ako imate neki odgovor pomozite da ga i mi čujemo.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2007, 10:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BLIZINA je napisao:
Taman čovek pomisli kako je ljudima draga Božija reč pa će mo je malo izučavati kad duhovni odoše u kafanu pa dobro svako ima svoj prioritet.

Jel' u Knjizi propovjednikovoj lijepo stoji: "Vino veseli srce"? Prema tome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 13:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Dakle braćo, može li nam neko ponuditi rešenje po pitanju reinkarnacije?

Mnoga pitanja se tu mogu otvoriti ali odgovor je samo jedan.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2007, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
BLIZINA je napisao:
Na urednikove dve tvrdnje o reikarnaciji ja dodajem i ovu kako bi bile tri

Na starijim temama je izneseno mnogo tvrdnji u prilog reinkarnaciji, mnogo više od dve :)

BLIZINA je napisao:
1. Ako postoji reinkarnacija pa čovek jedan život provede u jednom telu drugi u drugom i tako redom u kom će telu ustati na sud?

Baš zbog reinkarnacije ne mora ustati doslovno. Sad je na Sudu.
Postoji gledište koje je i meni blisko da je Sud jedan period a ne samo jedan dan, i da taj period Suda već traje. A broj ljudi na Zemlji se povećava jer se rađaju svi oni koji su bar nekad živjeli na Zemlji, da se svi nađu skupljeni na Sudu.

BLIZINA je napisao:
2. Zašto je Hrist morao da postrada kako bi nas očistio od grha kad mi i tako kroz druge živote okajavamo grehe?

Da nas oslobodi grijeha praroditelja, od svojih se čistimo sami kroz živote.

BLIZINA je napisao:
3. Ako posle smrti reinkarniramo mi onda ponovo živimo i tako bezbroj puta dok se god ne očistimo od greha a od njih se nemožemo očistiti jer u svakom životu opet pogrešimo pa tako zapravo već imamo večni život zar ne?

Ne radi se o bezbroj života, vrijeme je određeno i kada ono istekne povući će se crta i gledaće se ko je šta zaradio, tj. koliko je sebe duhovno izgradio. Jedan život je prekratak, u Planu je da mnogo toga prođemo, da se u raznim situacijama nađemo, u raznim okolnostima, da bi bilo poštenije presuditi. Kao u sportu, u nacionalnim ligama svaka ekipa igra sa svakom drugom, po dva puta, jednom na domaćem a jednom na gostujućem terenu, onda se povuče crta, saberu se bodovi i to je to, i to je pošteno, a ne bi bilo pošteno da neko igra samo na domaćem terenu i samo sa slabim protivnicima a neko stalno u gostima i sa najjačim protivnicima. Zato se sve mora izmiješati, razne okolnosti, da bi na kraju presuda bila poštena. To je samo jedan od razloga zašto su Sile Nebeske uvele reinkarnaciju. Postoje i opravdani razlozi zašto su smanjivali trajanje ljudskog života (u početku se živjelo preko 900 godina), i to nije samo zbog grijeha već zarad boljeg čovjekovog napretka.

Što se tiče toga da se od grijeha ne možemo očistiti, složio bih se. Ali ne bih se previše zabrinjavao oko toga. Mislim da je glavna poenta da tražimo Oca, Sina, Duha Svetog, da radimo duhovnu izgradnju predano i ozbiljno kroz sve živote ("ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najnesrećniji smo od svih ljudi"), da se trudimo da što manje griješimo, ili da se trudimo da ne griješimo ako neko više voli tako da kaže, i da to radimo čistog srca ili što čistijeg, a ostalo vjerujem da će uraditi Otac, Sin, Duh Sveti, možda će Hristova žrtva na kraju kod takvih "pokriti" i te grijehe koji su im ostali, uostalom u Svetom Pismu stoji da će Bog određenim ljudima na kraju oprostiti grijehe, to stoji i u Starom Zavjetu.

Ja lično ne vjerujem u mogućnost ljudske bezgrešnosti, bar ne prije vječnog života. Vjerujem u duhovni rad i vjerujem da je to ono što Otac Nebeski najviše vrednuje.

BLIZINA je napisao:
Sve ovo ima za cilj negirati Hristovu žrtvu time što će se reći da se mi sami spasavamo čisteći se kroz mnoge živote pa nam ta žrtva nije ni trebala i to se zove samopravednost.

Hristova žrtva se ni u kom slučaju ne može i ne smije negirati. Valjda su Otac i Sin i Duh Sveti bolje od svih nas znali da ta žrtva ima veliku ulogu, inače do nje ne bi ni došlo.

Poenta reinkarnacije je po meni duhovni rast, a ne brisanje grijeha. Karmičko brisanje grijeha je tu prisutno samo kao služba duhovnom rastu, jer po zakonima Kosmosa koji su sigurno mnogo stariji od Zemlje svako mora da požanje ono što je posijao, da bi mogao u ozbiljnijoj mjeri dalje da napreduje.

Neko je rekao:
Radi tako da izravnaš svoju prošlu karmu, i ne stvaraj novu, tako da, takoreći, knjige budu sravnjene. Dok imaš ili kredit ili dug, ti si i dalje u obračunu sa univerzumom.

Kako ja to vidim naša žetva onoga što smo posijali je prije svega bitna nama samima, ne Ocu Nebeskom, mi moramo izravnati račune sa Zakonom ako imamo neka dugovanja (grijehe), da bismo imali čistiji Put pred sobom, imamo mi taj Put i sa grijesima (jer bezgrešnih nema) ali je on čistiji i lakši što su naša dugovanja manja. Oni koji su kroz živote više griješili dobijaju teže nove životne okolnosti, i u njima prije svega moraju da otplaćuju grijehe da bi nekad kasnije u boljim okolnostima nastavili raditi duhovni rad. Zbog toga je otplata grijeha dobra i poželjna jer nam olakšava duhovni rad i rast, a to je prioritetno i zato smo ovde.
Reinkarnacija je sve ovo u svim aspektima olakšala i omogućila.

BLIZINA je napisao:
Reinkarnacijom bi čovek praktično već imao večni život menjajući tela i nastavljajući život i tako u beskonačnost dok se sam ne očisti odnosno postane savršen a to nikad neće mođi jer će u svakom životu pogrešiti.

Ovo sam već gore objasnio.
Nemamo beskonačno života jer je vrijeme određeno.
I nema toga da sami možemo postati bezgrešni i savršeni. Mi samo možemo da se više ili manje trudimo u vršenju Božije volje koja je na našu sreću upravo takva da njeno ispunjavanje predstavlja naš duhovni rast. Kako ja to vidim sve je podređeno čovjekovom duhovnom rastu, sve što su Otac, Sin, Duh Sveti radili i što rade je podređeno tome da čovjek izađe na pravi Put i da ide njime. Ne radi se o tome kao što neki kažu da je tamo neki Bog iz svoje samovolje izmislio neke zakone i sad mi moramo da igramo po njima za njegovu zabavu. Ne, već su svi zakoni dati tako da bi čovjek kroz njih napredovao, sve je podređeno tome.

A kao prilog tome da nam je najbitniji trud u duhovnom radu i da će nam Otac, Sin, Duh Sveti u skladu sa tim davati i ostalo (čistiji Put pred nama za naredni i još bolji duhovni rad i rast, kao i brisanje naših grijeha) prilažem nekoliko stihova:

Ištite najprije carstva Božijega, i pravde njegove, i ovo će vam se sve dodati. (Matej 6,33)

I vrlo slikovito ovde:

Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar; svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi. (Jovan 15, 1-2)

Očistiće je...ko? Vinogradar. Otac Nebeski. Ne kaže da će se sama očistiti. Na ljudima je da rađaju rod, kao ova loza, i Otac Nebeski će takve ljude sam čistiti, da bi još veći rod rađali.

I u Starom Zavjetu:

I daću im jedno srce, i nov duh metnuću u njih, i izvadiću iz tijela njihovog kameno srce i daću im srce mesno. (Ezekiel 11,19)

I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tijela vašeg, i daću vam srce mesno. (Ezekiel 36,26)

Opet govori da je On taj koji će iz ljudi izvaditi kameno srce i dati im novo srce, mesno, i nov duh. Ne kaže da će to ljudi sami napraviti.

Tako sam ja stekao utisak da je za ljude najbitnije (praktično i jedino što mogu) da se trude u duhovnoj izgradnji, i da istraju do kraja na šta nas je Isus Hrist i pozvao, a onda ćemo vidjeti, ja vjerujem da će kod onih koji ispune "normu za vječni život" Otac Nebeski očistiti ono što je ostalo neočišćeno, ili će to uraditi Hristova žrtva.

Upravo Novi Zavjet kroz poslanice i govori da ljude nakon Hristove žrtve spašava blagodat Božija, kroz Hristovu žrtvu, a ne djela Zakona. Vidjelo se da je apsolutna bezgrešnost po propisima zakona nemoguća ("Ako ćeš karati čovjeka za prestupe, rastočiće se kao od moljaca krasota njegova. Baš je ništa svaki čovjek"), pa je upravo zato Hrist donio nešto novo, novi put, novu mogućnost za ljude, vrata u vječni život:

Ja sam put, istina i život.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 22:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Алоха, стално се врте исте теме, Ведер рече има реинкарнација, ја речем Нема и тако до сутра!
А зна се да нема!
ОСИМ ЈЕДНЕ СВЕТЕ САБОРНЕ И АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ, У СВЕТУ ПОЗНАТА КАО ИСТОЧНА, ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2007, 22:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Zahvalan sam na iznetom tekstu.
Piše da smo najnesretniji ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista i to je istina. Čovek ima živod Bogom darovan ali mora postradati zbog nasleđenog greha (Adamovog) jer kroz jednog uđe u sve.
Posle smrti ide sud kaže Biblija a ne reinkarnacija.
Naravno da bi mogli primiti sud moramo biti vaskrsnuti a ne reinkarnirani.
U tom Vaskrsenju(drugom životu) ćemo se takođe osloniti na kamen temeljac naše vere Hrista. Svako ko je priznao hrista pre smrti i Hrist će njega priznati na sudu.
Sud naravno već postoji možda se nismo najbolje razumeli ali će biti sprovedena njegova odluka u kratkom vremenu.

Hristova žrtva nas nečisti samo od Adamovog greha već od svih greha
jer ako bi bilo po vašem mišljenju tad bi čovek morao umreti zbog svog greha i trajno biti u smrti jer sam sebe memože očistiti jer ko će izvaditi čisto iz nečista.
Ni Adam nije dobio još 6ivota da se očisti već greh pređe na nas sve zato Hrist za sve i postrada da bi sve privukao sebi.

Kalo će čovek rođen na kraju vremena očistiti sebe jer ima samo jedan život i vremena više nema za čišćenje uskraćeno mu je onih recimo nekoliko života za čišćenje?

Niti će te znati niti će vam na um dolaziti šta je prije bilo tako govori istinita reč pa kako neko zna da je imao predhodni život i šta je bio u njemu i gde je grešio da se ispravi?

Priznavanjem samo delimičnog čišćenja naših greha od strane Hrista mi umanjujemo vrednost te savršene žrtve i bojim se za sve koji tako misle da Hrist očisti samo Adamov greh a ne i naše. U tom slučaju bi se samo Adam pojavio pravedan.

ZA TEBE PROLIH KRV JA ISUS GOSPOD TVOJ NA KRST SAM RAZAPET ZA TEBE SINE MOJ !

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]