BLIZINA je napisao:
Na urednikove dve tvrdnje o reikarnaciji ja dodajem i ovu kako bi bile tri
Na starijim temama je izneseno mnogo tvrdnji u prilog reinkarnaciji, mnogo više od dve

BLIZINA je napisao:
1. Ako postoji reinkarnacija pa čovek jedan život provede u jednom telu drugi u drugom i tako redom u kom će telu ustati na sud?
Baš zbog reinkarnacije ne mora ustati doslovno. Sad je na Sudu.
Postoji gledište koje je i meni blisko da je Sud jedan period a ne samo jedan dan, i da taj period Suda već traje. A broj ljudi na Zemlji se povećava jer se rađaju svi oni koji su bar nekad živjeli na Zemlji, da se svi nađu skupljeni na Sudu.
BLIZINA je napisao:
2. Zašto je Hrist morao da postrada kako bi nas očistio od grha kad mi i tako kroz druge živote okajavamo grehe?
Da nas oslobodi grijeha praroditelja, od svojih se čistimo sami kroz živote.
BLIZINA je napisao:
3. Ako posle smrti reinkarniramo mi onda ponovo živimo i tako bezbroj puta dok se god ne očistimo od greha a od njih se nemožemo očistiti jer u svakom životu opet pogrešimo pa tako zapravo već imamo večni život zar ne?
Ne radi se o bezbroj života, vrijeme je određeno i kada ono istekne povući će se crta i gledaće se ko je šta zaradio, tj. koliko je sebe duhovno izgradio. Jedan život je prekratak, u Planu je da mnogo toga prođemo, da se u raznim situacijama nađemo, u raznim okolnostima, da bi bilo poštenije presuditi. Kao u sportu, u nacionalnim ligama svaka ekipa igra sa svakom drugom, po dva puta, jednom na domaćem a jednom na gostujućem terenu, onda se povuče crta, saberu se bodovi i to je to, i to je pošteno, a ne bi bilo pošteno da neko igra samo na domaćem terenu i samo sa slabim protivnicima a neko stalno u gostima i sa najjačim protivnicima. Zato se sve mora izmiješati, razne okolnosti, da bi na kraju presuda bila poštena. To je samo jedan od razloga zašto su Sile Nebeske uvele reinkarnaciju. Postoje i opravdani razlozi zašto su smanjivali trajanje ljudskog života (u početku se živjelo preko 900 godina), i to nije samo zbog grijeha već zarad boljeg čovjekovog napretka.
Što se tiče toga da se od grijeha ne možemo očistiti, složio bih se. Ali ne bih se previše zabrinjavao oko toga. Mislim da je glavna poenta da tražimo Oca, Sina, Duha Svetog, da radimo duhovnu izgradnju predano i ozbiljno kroz sve živote ("
ako se samo u ovom životu uzdamo u Hrista, najnesrećniji smo od svih ljudi"), da se trudimo da što manje griješimo, ili da se trudimo da ne griješimo ako neko više voli tako da kaže, i da to radimo čistog srca ili što čistijeg, a ostalo vjerujem da će uraditi Otac, Sin, Duh Sveti, možda će Hristova žrtva na kraju kod takvih "pokriti" i te grijehe koji su im ostali, uostalom u Svetom Pismu stoji da će Bog određenim ljudima na kraju oprostiti grijehe, to stoji i u Starom Zavjetu.
Ja lično ne vjerujem u mogućnost ljudske bezgrešnosti, bar ne prije vječnog života. Vjerujem u duhovni rad i vjerujem da je to ono što Otac Nebeski najviše vrednuje.
BLIZINA je napisao:
Sve ovo ima za cilj negirati Hristovu žrtvu time što će se reći da se mi sami spasavamo čisteći se kroz mnoge živote pa nam ta žrtva nije ni trebala i to se zove samopravednost.
Hristova žrtva se ni u kom slučaju ne može i ne smije negirati. Valjda su Otac i Sin i Duh Sveti bolje od svih nas znali da ta žrtva ima veliku ulogu, inače do nje ne bi ni došlo.
Poenta reinkarnacije je po meni duhovni rast, a ne brisanje grijeha. Karmičko brisanje grijeha je tu prisutno samo kao služba duhovnom rastu, jer po zakonima Kosmosa koji su sigurno mnogo stariji od Zemlje svako mora da požanje ono što je posijao, da bi mogao u ozbiljnijoj mjeri dalje da napreduje.
Neko je rekao:
Radi tako da izravnaš svoju prošlu karmu, i ne stvaraj novu, tako da, takoreći, knjige budu sravnjene. Dok imaš ili kredit ili dug, ti si i dalje u obračunu sa univerzumom.Kako ja to vidim naša žetva onoga što smo posijali je prije svega bitna nama samima, ne Ocu Nebeskom, mi moramo izravnati račune sa Zakonom ako imamo neka dugovanja (grijehe), da bismo imali čistiji Put pred sobom, imamo mi taj Put i sa grijesima (jer bezgrešnih nema) ali je on čistiji i lakši što su naša dugovanja manja. Oni koji su kroz živote više griješili dobijaju teže nove životne okolnosti, i u njima prije svega moraju da otplaćuju grijehe da bi nekad kasnije u boljim okolnostima nastavili raditi duhovni rad. Zbog toga je otplata grijeha dobra i poželjna jer nam olakšava duhovni rad i rast, a to je prioritetno i zato smo ovde.
Reinkarnacija je sve ovo u svim aspektima olakšala i omogućila.
BLIZINA je napisao:
Reinkarnacijom bi čovek praktično već imao večni život menjajući tela i nastavljajući život i tako u beskonačnost dok se sam ne očisti odnosno postane savršen a to nikad neće mođi jer će u svakom životu pogrešiti.
Ovo sam već gore objasnio.
Nemamo beskonačno života jer je vrijeme određeno.
I nema toga da sami možemo postati bezgrešni i savršeni. Mi samo možemo da se više ili manje trudimo u vršenju Božije volje koja je na našu sreću upravo takva da njeno ispunjavanje predstavlja naš duhovni rast. Kako ja to vidim sve je podređeno čovjekovom duhovnom rastu, sve što su Otac, Sin, Duh Sveti radili i što rade je podređeno tome da čovjek izađe na pravi Put i da ide njime. Ne radi se o tome kao što neki kažu da je tamo neki Bog iz svoje samovolje izmislio neke zakone i sad mi moramo da igramo po njima za njegovu zabavu. Ne, već su svi zakoni dati tako da bi čovjek kroz njih napredovao, sve je podređeno tome.
A kao prilog tome da nam je najbitniji trud u duhovnom radu i da će nam Otac, Sin, Duh Sveti u skladu sa tim davati i ostalo (čistiji Put pred nama za naredni i još bolji duhovni rad i rast, kao i brisanje naših grijeha) prilažem nekoliko stihova:
Ištite najprije carstva Božijega, i pravde njegove, i ovo će vam se sve dodati. (Matej 6,33)
I vrlo slikovito ovde:
Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar; svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi. (Jovan 15, 1-2)
Očistiće je...ko? Vinogradar. Otac Nebeski. Ne kaže da će se sama očistiti. Na ljudima je da rađaju rod, kao ova loza, i Otac Nebeski će takve ljude sam čistiti, da bi još veći rod rađali.
I u Starom Zavjetu:
I daću im jedno srce, i nov duh metnuću u njih, i izvadiću iz tijela njihovog kameno srce i daću im srce mesno. (Ezekiel 11,19)
I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tijela vašeg, i daću vam srce mesno. (Ezekiel 36,26)
Opet govori da je On taj koji će iz ljudi izvaditi
kameno srce i dati im novo srce,
mesno, i
nov duh. Ne kaže da će to ljudi sami napraviti.
Tako sam ja stekao utisak da je za ljude najbitnije (praktično i jedino što mogu) da se trude u duhovnoj izgradnji, i da
istraju do kraja na šta nas je Isus Hrist i pozvao, a onda ćemo vidjeti, ja vjerujem da će kod onih koji ispune "normu za vječni život" Otac Nebeski očistiti ono što je ostalo neočišćeno, ili će to uraditi Hristova žrtva.
Upravo Novi Zavjet kroz poslanice i govori da ljude nakon Hristove žrtve spašava blagodat Božija, kroz Hristovu žrtvu, a ne djela Zakona. Vidjelo se da je apsolutna bezgrešnost po propisima zakona nemoguća ("
Ako ćeš karati čovjeka za prestupe, rastočiće se kao od moljaca krasota njegova. Baš je ništa svaki čovjek"), pa je upravo zato Hrist donio nešto novo, novi put, novu mogućnost za ljude, vrata u vječni život:
Ja sam put, istina i život.