banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 03:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Simbolika Pentagrama
PostPoslato: 01 Okt 2005, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Mislim ovdje na pravi pentagram kao pozitivan simbol a ne na onaj obrnuti, koji su obrnuli "satanisti" iz istih razloga zbog kojih su obrnuli i krst naopako.
Slika
Dakle nekad sam citao nesto o simbolici pentagrama, davno je to bolio, ne sjecam se najbolje a izgubio sam tekst, ali mislim da je nesto otprilike ovako:
Pentagram u sustini predstavlja vlast mudrosti nad univerzumom i moc duha nad materijom. Cetiri "donja" kraka predstavljaju (ako se dobro sjecam) cetiri elementa - zemlju, vodu, vatru i vazduh - od kojih je stvoren univerzum. "Gornji" krak bi predstavljao elemenat duha, koji je postavljen iznad ostalih i tako simbolicno predstavljena njegova vlast nad njima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 09:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
I meni je poznata takva simbolika. Ako pronađem još o simbolici pentagrama postaviću ovde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 09:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Пентаграм је чист сатанистички симбол

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
Пентаграм је чист сатанистички симбол

:lol: :lol:
Nastavi... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 15:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Сви ови знаци су врло негативни знаци који показују колапс света, да је свет близу краја, да Антихрист треба да дође. Врло је лако да се погледа у све ове знаке и да се доспе у негативно расположење ако будемо тражили само негативну страну. Штавише, неко може развити целокупну личност – негативну личност – засновану на овоме. Када год се неке нове вести појаве, он каже:“ Ах, па наравно, тако то иде, а биће све горе.“ Следећи долази и говори: „ Да, да очигледно је шта ће се десити, а може бити још само горе.“ Све што погледа, може му изгледати само као негативно испуњење ужасних времена.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2005, 23:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
Сви ови знаци су врло негативни знаци који показују колапс света, да је свет близу краја, да Антихрист треба да дође. Врло је лако да се погледа у све ове знаке и да се доспе у негативно расположење ако будемо тражили само негативну страну. Штавише, неко може развити целокупну личност – негативну личност – засновану на овоме. Када год се неке нове вести појаве, он каже:“ Ах, па наравно, тако то иде, а биће све горе.“ Следећи долази и говори: „ Да, да очигледно је шта ће се десити, а може бити још само горе.“ Све што погледа, може му изгледати само као негативно испуњење ужасних времена.

Pa zasto bi trazio negativnu stranu?!? Ne tezim tome uopste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Odgovor na post iz druge teme, da se ne ide u off topic...

@nIm@L I$ je napisao:
E ratniche svijetla zar neznas da petokraka zvijezda simbolise vraha sa spicastim obrazima i bradom i rogovima.Samo naopako okrene zvijezdu pa ces vidjet krak skroz okrenut je brada dve sa strane obrazi a dva na vrhu rogovi.Jes ti ikad probao/la igrad Diablo pa kad dodjes do biabla na sred mape imas petokraku zvijezdu!!!!!

Ej burazeru moj
Pentagram simbolizuje vladavinu mudrosti i duha nad materijalnim univerzumom. Četiri "donja" kraka predstavljaju četiri elementa materije (vazduh, vatra, voda , zemlja), a "gornji" krak predstavlja "peti element" ili element duha, koji je iznad ovih ostalih i gospodari nad njima.

Ono o čemu ti pričaš zove se obrnuti pentagram. Da li si ikad vidio obrnuti krst? To je krst koji su "satanisti" okrenuli naopako kako bi od pozitivnog, svijetlog simbola napravili (tj pokušali da naprave) negativni simbol koji bi predstavljao izrugivanje prije svega hrišćanstvu. E, na sličan način je nastao i obrnuti pentagram, vjerovatno je samo obrtanje krsta bilo inspiracija za obrtanje pentagrama a sve sa ciljem satanista da, u nedostatku vlastitog pravog simbola naprave neki koji ih neće podsjećati na omraženo im hrišćanstvo.

Obrnuti pentagram stvarno podsjeća na glavu jarca, a satana se u hrišćanstvu tako prikazuje, i to je u tolikoj mjeri uvrežena slika da većina ljudi koji vjeruju u postojanje satane zamišljaju njega sa glavom jarca. A otkud satani lik jarca? Radi se ustvari o paganskom božanstvu plodnosti i prirodnih sila, takozvanom "rogatom bogu" koji je postojao u svim paganskim religijama, a najčešće je imao lik jarca. U čast ovog božanstva priređivane su svetkovine plodnosti (možeš misliti na šta je to ličilo :D ). E sad, pri širenju hrišćanstva kao "čiste" religije kult plodnosti je omrznut i proganjan, a lik "rogatog boga" postao je simbol zla, nečistote itd, i tako je đavo dobio novi izgled :evil: .

Napominjem ovdje da obrtanje simbola nema ama baš nikakav efekat jer u ravnima na kojim djeluju simboli ne postoji gore i dole niti lijevo i desno.

Tako dođosmo do zaključka da je moderni satanizam čista glupost i jadna parodija hrišćanstva, propagirana od strane depresivnih, frustriranih i ne baš mnogo mudrih ličnosti (Mislim da ako neko već želi da bude antihrišćanin iz nekog razloga neka prvo počne s odbacivanjem svega što je hrišćanska tvorevina, pa tako i đavola :evil: , a ne da obrće kojekakve pentagrame kako bi ga podsjećali na lice njegovog idola, koje ustvari i nije njegovo lice)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 12:42 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 13:50 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Sta je pisalo u 'Da Vincijevom kodu' o tome (ako se to moze uzeti kao istinito)? Da je to sveti zenski simbol? Ne... to je bilo V (koje predstavlja matericu), a ^ je za muski (koplje). Jel' to uopste vezano?
E, sad sam sve pobrkao... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 14:51 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 20:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2006, 12:34
Citiraj:
Ja sam negdje čuo, pročitao ili tako nešto..., da pentagram u stvari simbolizuje čovjeka, možda čak savršenog čovjeka. Na kraju krajeva, i Leonardo da Vinchi je nacrtao čovjeka u krugu i pentagramu, predstavljajući savršene ljudske proporcije.

Ali gdje je onda spolni organ pentagramu? :D 0X

Peace

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Nas je profesor srpskog ucio da je pentagram neophodan medij za uspostavljanje kontakta sa visim silama i za njihovo upravljanje. Ustvari, to je bilo samo tumacenje pentagrama u nekom kontekstu, naravno da tu ima puno vise objasnjenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jan 2006, 08:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Pentagram nije ništa drugo do pojednostavljen prikaz ljudskog tijela.
Oni koji ljudsko tijelo smatraju negativnim, za njih je prirodno da ga smatraju satanističkim.
Ali za one koji čitaju šta Sveto Pismo kaže i šta govori život sam po sebi nikada neće Božiju tvorevinu takvog savršenstva i ljepote pripisivati negativnim silama.
Petokraka je izrazito pozitivan simbol.
Ona simbolički predstavlja spoj duhovnog i materijalnog, jednako kao što duhovne duše pomoću tijela imaju spoj sa materijalnim svijetom, i koriste ga kao sredstvo za sticanje iskustava i sopstveno ispoljavanje na materijalnom planu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 18:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
kazu da je obrnut pentagram satanisticki simbol, a inace pise da od petokrake bjeze djavoli,
ali cemu je to bitno, to vracanje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 15:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tema na vrh! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2006, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Malo poezije :)

The Pentagram

In the Years of the Primal Course,
in the dawn of terrestrial birth,
Man mastered the mammoth and horse,
and Man was the Lord of the Earth.

He made him an hollow skin
from the heart of an holy tree,
He compassed the earth therien,
and Man was the Lord of the Sea.

He controlled the vigour of steam,
he harnessed the lightning for hire;
He drove the celestial team,
and man was the Lord of the Fire.

Deep-mouthed from their thrones deep-seated,
the choirs of the aeons declare
The last of the demons defeated,
for Man is the Lord of the Air.

Arise, O Man, in thy strength!
the kingdom is thine to inherit,
Till the high Gods witness at lenght
that Man is the Lord of his Spirit.

Aleister Crowley

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 01:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Pentagram (naravno mislim na pravilni pentagram) nije vjesticiji znak kao sto mnogi ljudi misle. Jos davno sam se cesto pitala isto pitanje i pronasla zadivljujuci odgovor. Kad kazem zadivljujuci onda to mislim u bukvalnom smislu.
Inace, vecina misli da se pentagram povezuje sa djavolima, vracanjima ili ti jednostavno vjesticama. To je velika greska.
Pentagram apsolutno nije vezan protiv Boga. Naprotiv.
Gornji krak,kao sto je receno, predstavlja Duh. Lijevi-vodu, desni-vazduh, a donji lijevi predstavlja zemlju, dok donji desni predstavlja vatru. Jednostavno dobijemo vladavinu Duha sa ovakvim rasporedom, sto se moze i logicki zakljuciti. Ukoliko ga okrenemo dobijemo na vrhu zemlju i vatru i zbog toga se obrnuti pentagram smatra protiv bozanskim, jer Vatra i Zemlja postaju vladari dok se samim tim Duh nalazi okrenut ka dole. Sa ovim je sve isuvise jasno. Takodje moze da oblikuje glavu djavola.
Cak sta vise proizvode se i privjesci u obliku pentagrama sto simbolizuje Duh ili ti nesto dobro, a ne lose kao sto pojedini ljudi misle.
Naravno, pentagram se drugacije predstavljao kod razlicitih civilazicija. Recimo, po Pitagori svi kraci odgovaraju vec navedenim sem gornjeg koji predstavlja psihu.
Kod Hriscana pentagram simbolizuje pet Hristovih rana.
Naravno, ako se on moze da koristi u dobre onda se moze da koristi i u lose svrhe. Tako makar misle oni koji se bave crnom magijom i sl. Zato, recimo, mozemo da vidimo pentagram cesto kod ljudi koji se bave sa vradzbinama i ostalim, po meni, sra*jima.

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 01:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Ako vec nekog interesuje ili ako se vec nekom bude dalo neka procita sledeci text. Koristan je.
Znam da je rijec samo o pentagramu ali on se drugacije tumaci u svakoj religiji.
Vazno: Po meni najtacnije je njegovo tumacenje da predstavlja Duh, Vodu, Vazduh, Zemlju i Vatru.

http://66.249.93.104/search?q=cache:jee ... =clnk&cd=3

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 06:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Da, to je paganski znak, koji recimo sledbenici Vikka-e, vrlo rado koriste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 14:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2006, 11:53
Hvala Bogu sto nam je dao Bibliju!
Biblija nam otkriva da sve paganske religije i magijski obredi imaju korijen u Satanizmu. A kada covjek krene da istrazuje te religijske oblike vidi da i oni sami u visim krugovima ovo potvrdjuju.
Svi ti simboli a prvenstveno pentagram su oblici tajnog jezika koji ima poruku. Bez obzira kako bio pentagram okrenut on prestavlja zvjezdu.
Ta zvezda se u paganskim religijama pojavljuje kao bozanstvo svetlosti. U Egiptu poznata kao Feniks, sada nemam pri ruci literaturu ali znam da i u drugim paganskim kultovima ima isto znacenje i uvjek se misli na zvedu severnjacu ili danicu, ova zvezda se smatrala kao nosioc svetla. Zapravo je rec o Veneri.
Biblija nam govori da je simbol za andjela zvezda. Sa tim sto pentagram prestavlja zvezdu Veneru koja je opisana ovako u Bibliji:
Isaija 14,12-15 je napisao:
12. Како паде с неба, звездо данице, кћери зорина? Како се обори на земљу који си газио народе?
13. А говорио си у срцу свом: Изаћи ћу на небо, више звезда Божјих подигнућу престо свој, и сешћу на гори зборној на страни северној;
14. Изаћи ћу у висине над облаке, изједначићу се с Вишњим.
15. А ти се у пакао сврже, у дубину гробну.

U drugim prevodima ovde se za ime zvezde danice pojavljuje rijec "LUCIFER" sto u prevodu znaci svetlonosa.
Jasno je ko dan da je petagram simbol planete Venere to jest Svetlonose ili lucifera. A Biblija nam otkriva da je to upravo djavo.
Onaj koji je, kako ovaj tekst kaze, pokusao da preotme Boziji presto.
Imam fantasticne emiseje koje govore o ovim temama.
Pogotovo bih preporucio emisiju koja se zove USPON SATANIZAM. Koja govori o tome sta je to zapravo satanizam i kako se on siri u drustvu.
Ako je ko zeli to da pogleda ja mu mogu pozajmiti KONTAKT
Slika

NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]