banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2005, 14:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Svi manje vise, Zivot, Duhovnost i samim tim Ja dozivljavamo na svoj nacin. Taj nacin prvenstveno zavisi od specificnosti nase svjesti a samim tim naseg razumjevanja. Unutar nase svijesti postoji maltene sve i svasta. Dio nase svijesti su i filteri koji su stvoreni dosadasnjim zivotom. Sto imitiranjem, sto nametanjem iz vana ili iznutra, sto ucenjem. Filteri nam sluze za tumacenje dozivljenog, cutog, procitanog i slicno. Ti isti filteri su zasluzni za tumacenje svega sto smo do sada naucili. Naravno, da se filteri razlikuju od covjeka do covjeka. To je ono specificno u nasem svjesnom funkcionisanju. Shodno njima nase tumacenje Duhovnosti, Zivota i Ja se razlikuju. Svako razlicito dozivljava podrazaje izvana i iznutra.

Cilj sve duhovnosti je naci odgovore. Manje vise, mogli bismo reci da je to cilj cijelog postojanja, zivljenja, funkcionisanja. Svi kroz zivot koji vodimo tezimo pronalsku odgovora za nase postojanje. Neki vremenom odustaju, do neke sledece prilike. Neki nastavljaju u nekom odredjenom smijeru, drugi znaju kuda idu i sta traze. Samim tim imomo i one koji su nasli te odgovore. Koji su spoznali ko su, kuda idu, odakle dolaze.. itd.
Nacini na koje dolazimo do odgovora su jedinstveni. Za svakog covjeka specificni. Mogli bismo reci, ako zanemarimo tacnu definiciju ove rijeci, da su oni individualni. O specificnosti ove reci neki znaju, neki ne znaju. Kasnije cemo u toku ovog posta vjerovatno iskristalisati sta je to individualnost, a sta je personalnost. Mislim da sada ne treba ici u tacno definisanje ove reci i njenog znacenja.

Oni koji su nastavili u potrazi za odgovorima, nailaze na ljude koji nesto znaju, na ljude koji misle da nesto znaju, a takodjer na one koji su malo odmagli na "stazi odgovora" i sada mogu da svakog tragacu daju neku podrsku, neko izgubljeno znacenje i slicno tome.
Takve ljude nazivamo uciteljima, adeptima na stazi, mudracima, svecima.. itd.
Necu sada da ulazim u dubinu tog odnosa, jer on je specifican. Kao ni da li su ti ljudi stvarno nesto postogli, ili nisu. Svako manje vise dobije ono sto trazi i ono sto zasluzuje, shodno zakonu "Kako je gore, tako je dole..." Svako moze ako je u dovoljnoj mjeri otvoren da izvuce nesto iz svakog susreta, da nauci ili da prenese.

Samim tim putevi kojima nalazimo ili pokusavamo da nadjemo odgovore su izraz nase prirode, ili izraz postojece duhovnosti ili specificnosti neke staze. Koja staza kome odgovara je individualno, ali ima svoje zakone. Nacine na koji se na nju nailazi, kako se pronalazi i slicno. Svaka staza covjeku moze da da ono sto trazi. Onu ontolosku vrednost bica. Svaka staza je brza onoliko koliko je sam covjek brz. Koliko je on sposoban i kojom brzinom da se krece.
U svijetu u kojem zivimo, najcesce smo u situaciji da vidimo neptrepeljivost izmedju pojedinih puteva. Ne puteva samih po sebi, vec putnika na putevima. Sto na jako zanimljiv i jedinstven nacin pokazuje ko se gdje nalazi. Ko sta razumije. Ko je on cega gradjen.
Iako svi manje vise znamo da negdje u dubini ili visini tih puteva nema razlike u cilju, samo je razlika u povrsinskom definisanju puta, mi kao da to sve zaboravljamo kada "svoje nedamo". Kada prorade ego igrice koje nam opravdavaju nasu jedinstvenost i pravicnost. - Jer pobogu mi smo jedini na ispravnom putu. -
Svaki iskren tragaoc ce se vremenom pronaci u tome. Videce trenutke kada tako misli i kada pokusava tako da djeluje, ali isto tako isti taj tragaoc ce da razmisli o tome, i nece dozvoliti jednom egu da mu kreira stvarnost u barem nekoj odredjenoj mjeri. No to pokazuje da svako od nas razlicito dozivljava Zivot, Ja, Duhovnost, Put ...itd.
Te svako ima neko svoje misljenje o tim pitanjima.

Ono sto me interesuje.

Sta i koliko ste razmisljali ili trazili odgovore na ta pitanja?
Kako ih ispoljavate?
Kako te odgovore koje ste i ako ste nasli, konkretizujete u svakodnevnom zivotu?
Sta je uopste smisao sve te sarolike duhovnih puteva?
Sta mislite da je smisao vaseg postojanja na planeti, u ovom univerzumu?
I naposljetku, sta mislite ko ste vi?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2005, 19:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Vidim da nema bas puno zainteresovanih za ovu temu. :)
Mozda je razlog tome sto ova tema treba da dotakne unutrasnje motive, da rascisti ono bitno u duhovnosti, a to je motivacija, cilj, nacin, da iscisti pogresno misljenje i znanje !

No, kako god, nastavljamo sa ovom temom, pa ce se vjerovatno oni koji osjete da se ima sta reci pridruziti ovoj temi, a ostali ce i dalje da raspravljaju o smislu zivota i boga te samim tim i djavola i ostalih tema koje skoro da nemaju nista znacajnog za ljudsku evoluciju.

Ono sto mi bode oci, kod vecine tragaoca je neznanje kada je u pitanju unutrasnji porivi koji ih tjeraju da se potraze kroz spiritualno ucenje. Vec se u takva ucenja zaljecu kao "muhe bez glave". Sto rezultira pogresnim usmjerenjem, kao najblazom cijenom koja se mora platiti, a oni "manje sretni" tu cijenu plate na mnogo gore nacine, preko egoizma, pa do hospitalizacije, a da ne pricam do najvece cijene a to je smrt.

Svaki rad u svijetu koji nas okruzuje svodi se na postizanje nekog cilja. Nekom je to zadovoljstvo ucinjenim naporom, nekom je to placa, nekom je to da postane svoj "gazda" a nekome je da se otrgne iz ruku slucajnosti i bacanja "ljevo desno" te na neki nacin postane "sam svoj gospodar".
Manje vise, sa nekim izuzetcima ista stvar je i u duhovnosti.
Cilj moze biti svakakav. Od zelje za mocima, preko ego satisfakcije, preko kicha, pa do unutrasnjeg mira, mira sa samim sobom, a da ne govorim i kristalizaciji bica ka necemu sto neupuceni zovu prosvjetljenjem ili probudjenjem.

Ono sto je bitno i sto svi znamo, jeste da rezultat je proporcionalno ovisan ulozenom naporu. No, tu se ne dijeli na dobro ili lose. Napor koji ulazemo uvijek donosi neki rezultat. Taj rezultat moze nam bitu ugodan i pozeljan a moze biti neugodan i poguban sto za mentalni sistem, sto za tjelesni sistem. (Namjerno to dvoje razdvajam, iako u stvarnosti ne postoji razdvajanje na to dvoje. Sve je usko povezano.)

Da bi smo se bavili "sobom" na pravi nacin, potrebno je uloziti napor u svoje razotkrivanje, da tako kazem. Ono sto zelim reci, jeste da je potrebno usmjeriti paznju na ono sto zelimo i zasto to zelimo, a s tim dolazi pod pitanje i odakle dolaze te zelje i kamo nas one vode.
Svakom malo vise ozbiljnom tragaocu, pre ili kasnije, to sto je iscistio svoje porive i motivacije pomaze u kasnijem razvoju. Da ne kazem, postaje kamen temeljac za daljni rad.
Ono sto zelim da naglasim, jeste da ozbiljnije bavljenje svojim spiritualnim napretkom zahtjeva neku vrstu odbacivanja svakodnevno stecenih osobina ili mehanizama i ulaganje napora ka postizanju ili jos preciznije razotkrivanju pozitivnih osobina, vrlina kako bi to neko nazvao.

Veoma malo nas ima tu srecu da nabasa na pravo znanje iz prvog pokusaja. Vecina nas traga po raznim sistemima u potrazi onog sto odgovara nasoj teznji ili nasoj prirodi. No, sada ne zelim da ulazim u tu potragu, jer ona je specificna i zavisi od unutrasnje prirode svakog pojedinca, vec se zelim vise usmjeriti na motivacione sile i ciljeve bilo kojeg unutrasnjeg razvoja. Posto temelj kod svih siritualnih teznji je u tome.

Ono sto je bitno jeste da svako pre nego sto udje u neki sistem razvoja i ispoljavanja svoje prirode jeste da razcisti motivaciju. Sta je to sto ga motivise da poduzima korake ka samom sebi? Zasto ga privlaci bas taj sistem, a zasto ne nesto drugo? Kamo zeli da stigne i kada zeli da stigne? I jos mnogo pitanja na koja trazimo odgovor.

Evidentno je da osnovno ljudsko pitanje pocinje sa Ko sam Ja?, Kuda idem? Sta je stvarnost?
I vecini je to vec pocetna motivaciona sila. Ali kod nikog ne ostaje ta motivaciona sila, vec se ona ili produbljuje ili se usmjerava u nekom drugom smjeru. Sto moze zavisiti od teznji pa do karmickih opterecenja iz proslozivotnih iskustava. To povrsno pitanje kulminira ili napustanjem usljed nemogucnosti saznanja odgovora, ili povrsnosti pitanja, ili radom koji pocinje da se usmjerava ka nekom cilju ili odgovoru.

Ono sto je najcesce kod tragaoca, naravno onih koji su odlucili da potraze odgovore na pitanja koja su si postavili, jeste da se gubi jasna predstava o tome sta traze, kako to traze, i u kom smijeru. A narocito kada pocnje da dolazi do praznjenja metafizickih zakona kroz njihovu kozu. Tada najcesce nasa motivacija postaje metafizicke moci. Od vidjenja aure, telepatski sposobnosti, preko empatije a s njom mogucnosti da se citaju osjecaji, emocije i misaoni obrasci neke osobe ili kolektivne svijesti, pa preko astrala, mentala, manje kazuala jer malo njih uopste zna sta je to.
Sada, te zelje koje su najcesce samo zelje ega za dominacijom i mocima, najcesce spadaju u pogresnu motivaciju, jer da ne zaboravimo, osnovna motivacija koja bi bila ispravna jeste upoznavanje svoje prirode, funkcinisanja iste, svoje povezanosti sa Univerzumom i Jedinstvenom Svijescu.. pa nadalje.

Naravno, ne mozemo reci da zelja da se neke moci upoznaju mogu da nekog tragaoca odvedu skroz na drugu stranu. Ali rijetki su ti kojima se to ne desi. Donekle su pod zastitom oni koji imaju nekog Majstora ili Ucitelja kraj sebe, ili barem nekog ko je djelomicno prosao Stazu pa moze na vrijeme da uoci sta se zbiva sa pojedincom, te ga upozori i samim tim usmjeri dalje putem Staze. No, vecina nas je samostalno na putu. Ne govorim Stazi, jer za putovanje Stazom treba da postoji vodjstvo nekog ko je ili u potpunosti poznaje ili vlada dijelom koji je prosao. Samim tim to bi znacilo da je ta osoba Inicirana u Stazu kojom ide i da je koliko toliko zasticena od bespotrebnom lutanja i prepustanja udarcima sudbine.

Vecina je krenula ka nekom duhovnom ispoljavanju iz neuravnotezene licnosti ili nekih pogresnih namjera. Samim tim jasno je sta ce oni da dobiju.
Drugi, svoj put i putovanje odradjuju bez jasnog cilja i motivacije koja je za to potrebna, vec setaju od sistema do sistema, trazeci nesto sto ni oni sami ne znaju da treba da nadju. Neki tu samo kupe teoretsko znanje koje posle svima na svaki moguci nacin nabacuju, a prepoznajemo ih kao fanatike koji "bijesno laju na sve sto nije nase". Ili kao "magove iz fotelje."
To srecom nije spiritualni napredak niti bilo kakva spritualna orjentacija. To je najobicnije zadovoljenje za ego satisfakcijom, zelje za dominacijom i ostale niske pobude. Takvi niti igdje stizu niti ista postizu.
Ono malo onih kojima je jasno sto zele i kamo idu, veoma brzo dobijaju rezultate i ili se povlace iz javnog djelovanja ili pokusavaju da u ovom zbrkanom spiritualnom podzemlju nekim svojim djelovanjem budu svijetlo onima kojima je jasno sto tu traze. Neki od njih preuzimaju ulogu Ucitelja, neki samo Svjetionika, ali svi koji su nesto postigli postaju im zahvalni za to.

Motiv koji je ispravan i unutar sebe sadrzi duboko suocavanje sa egom i licnoscu pre ili kasnije dolazi do nekih rezultata potrage. Sada takva osoba, manje vise moze da zaluta neko vrijeme, ali se brzo vraca nazad. A da bi za to bila sposobna, mora biti pod stalnim preispitivanjem sto od svoje strane sto od Majstora ili Instruktora ili Brata na Stazi. Samim ciscenjem tih motiva, osoba postaje iskrenija i otovrenija, a to postaje svojevrsna zastita putnika na Stazi. Svijetlo kojim zraci odagnace sve one koji samo zele da ga zavaraju ili ukradu dio paznje covjeka na svoj ego i svoju satisfakciju.

Covjek sa ispravnim motivom, moze uci u ispoljavanje moci, kao i istrazivanje istih, ali to je drugi kvalitet od neispravnog motiva. Ona ce uci i probati moc, ako ima priliku i ako joj to dozvoljava karmicki zakon, ali nece se u njoj zadrzati, niti ce ga ona odvuci na stranputicu. Opet, lakse je kada imamo nekog da nam na to ukaze, nego kada sami to istrazujemo. Da ne govorim o tome da se nekim ljudima moci ustaljuju, i oni ponekad to ispoljavaju na ocigled nekih pojedinaca ili grupa. No, sami nisu vezani time. Niti ce biti pokretni cirkus aplauza. Tacno pocinju da raspoznaju kada i kome i sto da se pokaze ili da se moc upotrebi. A tom ih uci iskrenost i otvorenost za situaciju, kao i PREPOZNAVANJE osobe preko puta sebe.
Ispravan motiv ce osobu da sigurno uvede u "pakao" i isto tako sigurno izvede van. Pogresn motiv vec je sam po sebi "pakao" a da i ne ulazi u stanja gdje vladaju sjenka i njeni zakoni. Spominjem to zobog toga sto kopmletan razvoj individue obuhvata i tamnu i svijetlu stranu, a ne samo jednosmjeran ulazak u dobro. Jer i sjenka i svijetlo dio su istog novcica. Te za poptuno upoznavanje potrebno je da se ima znanje oboga.

Ispravan motiv ce osobu uvesti u astral i biti mu potrebna zastita dok putuje sferama astrala a i sigurno ga vratiti nazad. Da sada ne ulazim u detalje astrala i zasto je to potrebno. Osobe kojima je ovo namjenjeno ce se prepoznati u ovom pasusu. Kao i moj motiv zasto im to govorim.
Sve sto postoji u mentalu i astralu, postoji i u ovoj ravni. I senzitivna osoba ce to lako moci da otkrije, da PREPOZNA. Moci ce da svoju svijest uzdigne do odredjenog stepena kada se to znanje ili ispis Akashe njemu samom ocituje kroz intuitivno saznanje. Jer tu razum ne pomaze. Stoga zelja ili motiv da se ide u astral zbog prikupljanja znanja nazivam pogresnim. Dobar motiv bi naprimjer bio zelja za iskustvom koji u povratku oplemenjuje iskustvenika, ili zelja da se vidi kako i od cega se grade nase misli i emocije. Ili da se individua rijesi straha od smrti, jednostavnim vidjenjem kada izlazi iz tijela ona je i dalje ziva. Ne umire kako se to misli u danasnjem svijetu.
Ali astral joj ne bi trebao postati zamjena za zivot na ovoj ravni, vec samo iskustveni ili prolazini dio ka svom evolutivnom razvoju. Jer kao sto sam rekao, znanja astrala dostupna su i u ovoj ravni.

Pozdrav
FtiTZ

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]