banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 17:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Maj 2007, 16:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Maj 2007, 16:00
Lijep pozdrav svima,

Imate li ko na ovom forumu možda ikono Sv. Arhandjel-a Mihajla, sa ognjenim maćem u ruci i na vrhu ikone Božije oko i tehnica (u gif ili jpg formatu)?
Ako imate molim vas, ako mi možete šaljiti ili samo napisati link za download.

Srdaćan pozdrav iz Slovenije i neka vas Bog blagoslovi,
Klemen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 16:44 
http://duborez.relikon.com/galerija/ima ... ihailo.jpg

Ne znam je li to to??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 19:39 
Početnik
Početnik

psyborg je napisao:
http://duborez.relikon.com/galerija/images/radovi/felbab_Sveti_Arhangel_Mihailo.jpg

Ne znam je li to to??

Puno, puno vam hvala. Inaće nije to to ali je vrlo zanimljiva. Inače tražim ikonu sv. Arhandjela Mihajle koja je nacrtana sa bojom, a ne sa duborezom, a u ruci drži vatreni mać.

Ako imate još kojih web adresa o ikonama gdje se nalazi Arhandjel Mihajlo bit ću vam veoma zahvalan.

PS. Oprostite molim zbog lošeg srbo-hrvatskog jezika :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ma mi smo ti se ovde cesto susrecemo sa "stranim rijecima, domaceg porijekla", svejedno ti sta pricas. 8)

Evo ja sam ovo nasao. Goole cuda cini.

Slika Slika

Slika Slika

Uostalom, evo brate link pa vidi sam.

Evo i ovde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 20:53 
Početnik
Početnik

Bik je napisao:
Ma mi smo ti se ovde cesto susrecemo sa "stranim rijecima, domaceg porijekla", svejedno ti sta pricas. 8)

Evo ja sam ovo nasao. Goole cuda cini.

Uostalom, evo brate link pa vidi sam.

Evo i ovde.

Brate :) baš ti puno hvala. Tačno ovakve sam tražio.
Neka te Bog blagoslovi i nagradi sa zdravjem, srećom i uspjehom.

Lijep pozdrav iz Slovenije svima. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
klemen je napisao:
Brate :) baš ti puno hvala. Tačno ovakve sam tražio.
Neka te Bog blagoslovi i nagradi sa zdravjem, srećom i uspjehom.

Lijep pozdrav iz Slovenije svima. :)

Uh... :D nema na cemu. Takodje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Prejaka je ova slika kad se bori sa đavolom. Princip vatre, solarno božanstvo, ravnoteža između milosti i sile.
Npr. ovako: :angel:
Slika

S tim da bi možda bilo logičnije da, kao simbol vatre, ima koplje, npr. ovako: :angel:
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Опет стара прича, тумачимо симболе једног етоса о духовног доживљаја, средствима и језиком друге цивилизације, времена, простора...

Исто као и кад би сад ја почео тумачити махабхарату средствима и ријечником руског паганизма...можда бих и добио би неку занимљиву причу, али би суштински промашио смисао поруке коју тумачим...

Као доживљај хришћнства и Јеванђеља од стране евопљана који, невјероватно али истинито, још увијек носе паганско наслеђе и симболизам у себи...

Већину проблема изазива њихов покушај да хришћанство доживе и изразе кроз призму норманске, германске и уопште старовијековно паганске митологије, а то само свједочи да без обзира на сав технолошки непредак који смо остварили да у смислу духа Европа још није дозрела ни прерасла стари вијек...Вјероватно одатле сва она лудила срењег вијека од инквизиције, крсташких ратова, па надаље...
Није ни чудо да им је највиши домет мисли управо нека варијанта аристотелизма....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2007, 20:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hm, izgleda da je ipak vatreni mač u pitanju: :angel:

Citiraj:
The Lesser banishing Ritual of the Pentagram

(...) Step 12: The Archangelic Invocation

Say: “Before me stands Raphael; behind me stands Gabriel; on my right hand is Michael; on my left hand is Auriel.” The names of the archangels should be vibrated.
The angels should be imagined appearing as their names are vibrated. Each should be seen as an immense figure on the horizon beyond the landscape in their quarter. You should have a definite sense of them as sapient, self-aware beings of great power, come to aid you in your work. The landscapes represent the natural, non-sapient force of the elements; the archangels represent the divine powers that rule and direct those elements.
The archangels should have some form that signifies – in your mind – their rulership over their elements. See them as figures in robes the color of their elements. Raphael has blond hair that moves in an invisible breeze; he holds a fan or dagger in his right hand pointed towards you. His face has an aquiline cast. Gabriel has dark hair with a bluish cast, dark skin, and holds a silver cup towards you. His robes seem to move in an invisible current. Michael has hair and eyes like flames, a slightly fox-like cast to his face, and his robes seem to be made of woven threads of fire. He holds a flaming sword pointed towards you. Auriel wears black or green robes. His face is rounded, and of a nut-brown color. He holds a disk-like pantacle with one face pointed towards you.
Imagine each of the archangels sending a benediction to you through his
weapon. (...)

A to za solarno božanstvo, na Drvetu Života Mihael/Mihailo je anđeo Tifareta, a Tifaret predstavlja ravnotežu sile i milosti ali i ravnotežu čitave strukture i pod njega spada Sunce i svi sunčevi bogovi (a ova slika potpuno prikazuje taj kompletan kont - vatreni mač i uravnotežena vaga + nasilje i milosrđe. xexexe :wink: ).

A za pagansko nasljeđe, meni je drago što je tu :D

Al na stranu sve to, nađe li čovjek sliku koju je tražio???? :|

:angel: :angel: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2007, 10:02 
Početnik
Početnik

Sada baš ništa ne razumijem. Jeli je onda ikona sv. Arhandjela Mihajla sotonski ili đavolski rad ili šta? A zašto imaju ovo presvetu ikonu, ako je od đavola, u nekaterima pravoslavnima crkvama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2007, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, šta si se odmah isprepadao? :roll: Nije to "đavolski rad" nikakav. Ja sam samo primjetio kako čitava slika nosi mnoooogo univerzalne simbolike u sebi, a sama slika mi se svidjela mnogo prije nego što sam bio u stanju da tu simboliku sagledam, a sviđa mi se i sad :)
A činjenica je da se simbolika sv. Arhanđela Mihaila koristi i izvan Hrišćanstva... Eto npr. u Hermetičkoj Kabali (a tamo nema ničeg "satanskog", vjeruj mi :) )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2007, 15:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ispadoše ikone kao Tarot karte :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Нажалост пријатељу Вадер, за неке заиста и јесу.

Врло ми је чудно да неке људе апсолутно не интересује да се информишу,
па прочитају православно тумачење православних икона,
већ да су име ближа херметичка или кабалистичка тумачења,
боље речено - магијска.

Warior, да ли си прије тих списа прочитао барем понеки текст Успенског, Склириса, или с друге стране, неког савременог историчара умјетности о византијским иконама, или о самој теологији иконе? Или ти је далеко "ближе срцу" и једноствано драже - ово магијско тумачење које са самом традицијом православног иконописања нема никакве везе?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 13:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Joooj, opet rasprave o običnoj slici, kao da je ona neka karta za "šatl" koji vodi na Nebo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2007, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Damaskin

Nisam ja nigdje čitao "magijska" tumačenja Pravoslavnih ikona, ali znam nešto malo o simbolima i o načinu njihovog dejstva na svijest. A to dejstvo je isto bez obzira na to da li simbol sija sa Hrišćanske ikone, sa Tarot karte, sa "neznabožačkog" totema ili ga vizualizira operater magijskog rituala. Svaka kultura i svako duhovno usmjerenje imaju simbole koji su različiti po spoljašnjoj formi ali koji imaju u svojoj pozadini potpuno istu snagu i kao takvi prate Čovječanstvo kroz čitavo njegovo postojanje.

(samo me sad nemoj iznapadati da sam Jungovac, jer se ne identifikujem ni sa jednom 'školom', a štaviše uopšte nisam psiholog :D )

Čitao sam tvoj tekst "Teologija ikone" i vjeruj mi, nisam tamo našao ništa što mi je zasmetalo - naravno, zbog toga što sam čitao između redova - ali ne da bih pronašao potvrdu nekakvih mojih tumačenja, nego da bih otišao mali korak dalje na svom Putu. Sad, ako ti želiš da raštumačiš isključivo Pravoslavne ikone isključivo Pravoslavnom teologijom, slobodno tako uradi i ja ti neću zamjeriti ni najmanje. Ali nemoj ni ti zamjeriti meni ako ja pokušavam da čitam između redova i da između boja i likova slike pokušavam da prodrem u pozadinu i da dokučim ona vječita dejstva koja se kroz njih prelamaju i da osjetim njihov uticaj na svoj duh.

Na kraju krajeva, ne propovijedam i ne dijelim savjete, nego tragam, a moja Staza je samo moja (nemoj odmah da shvatiš ovo kao neki elitizam).

(Što se tiče literature koju si pomenuo, imam neka djela Uspenskog, ali neću sad da ih na silu čitam - nek sama dođu na red :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2007, 12:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Na ovu ikonu sv. Arhangela Mihaila sam navikla (samo rađena bojom, ne gravira).

Slika

Slava moje firme je sv. Mihailo (Aranđelovdan), a takođe i sestrina slava.
I obje ikone su iste ovakve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 12:29 
Početnik
Početnik

Talija je napisao:
Na ovu ikonu sv. Arhangela Mihaila sam navikla (samo rađena bojom, ne gravira).

Slika

Slava moje firme je sv. Mihailo (Aranđelovdan), a takođe i sestrina slava.
I obje ikone su iste ovakve.

Zaista vrlo lijepa ikona. Ako bi bila sa bojama, bila bih još lijepša ali i takva je vrlo lijepa. Meni osobno se zaista sviđa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]