banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 01:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Molitva
PostPoslato: 03 Mar 2007, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Mozda je i bila ovakva tema, ali mi se ne da listati da provjeravam.

Posto sam laik po pitanju teoloske teorije, molim za malu pomoc od nekog "strucnijeg."

Sta vam znaci molitva? Koliko cesto se molite? Hriscani: molite li se dva puta dnevno? Ovo se ne odnosi na molitvu u crkvi, vec bilo gdje.

Ako neko ima neki savjet, ja sam prestala nesto u zadnje vrijeme. Kako se moliti kad ti molitva izgubi smisao, jel pogresno "mehanicki" se moliti i moze li to dovesti do "prave" molitve?

Eto molim komentare i savjete.
Hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Najveca i najteza molitva je molitva Svetim Duhom: zivot u ispunjavanju Bozije volje. Ali, sta ce tebi znanje o tome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
@XIX

Драга сестро, за молитву свети Јован Златоусти вели:
,,Ако неко лиши себе молитве, чини исто што чини онај који вади рибу из воде. Што је вода за рибу то је и молитва за наш живот.”

Зато апостол Павле подстиче: ,,молите се непрестано.”

Свети Јован даље пише да је човјек
,,живио у рају наслађујући се разговором са Богом
и радовао се што је могао да се обраћа Господу слободом дјетета према оцу…"

Овај разговор, као однос изражен ријечима иза којих стоји искрено срце јесте молитва.

Трајала је све дотле док је човјек волио Бога и пребивао у односу љубави и повјерења са Њим, док није рушењем тог љубавног повјерења себе одвојио од очинске љубави Његове,
те тако лишио себе општења и живота са Творцем својим.

Покушај и напор човјека да превазиђе биједу отућености и одступништва од Бога и да приведе ум, срце и свеколико биће у исправну, природну, здраву везу са Богом,
у везу која јесте блаженство, зове се духовни живот.

Пут духовног живота на који указују свети,
пут који води остварењу циља човјековог бића неизоставно обухвата молитву.

Када човјек, превазиђе свој егоизам, изађе из граница свог индивидуума и кроз вјеру уђе у нову, онострану реалност,
тада је сваки његов покрет повезан са молитвом; он гледа молитвом, осјећа молитвом и живи молитвом.

Немогућ је било који вид духовног живота или покушаја приближавања Богу без молитве.
Молитвом човек васпоставља прекинути разговор са Богом;
њом постаје пријатељ Божији;
кроз њу се сједињује са Богом.

Молитва је, међутим, веома тешка дјелатност.

Потребно је да човјек активира сву своју личност у молитви;
да се сударимо са собом са свим нашим слабостима и тим сусретом са Богом и собом у којем видимо себе чистим очима,
да разапнемо своје страсти и грешне помисли које носи у души.

Неће бити на одмет да нагласимо да у молитви нема ничег магијског и аутоматског.
Ако се не трудимо да испунимо заповејсти Христове,
узалудно ће бити и призивање Његовог имена.

Он сам је рекао:
,,Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство Небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима” (Мат. 7,21).
Онима, пак, који молитву раздвајају од добрих дјела, најавио је страшну пресуду:
,,Никад вас нисам знао; идите од мене сви који чините безакоње” (Мат. 7,23).

Молитва није ствар интелектуалних спекулација.
Често мислимо да су разговори о духовним темама довољни за духовни живот.
Оно што је Бог Светим оцима и подвижницима Цркве даривао после неколико деценија проведених у подвигу, данас би многи хтјели преко ноћи, магијски, само техником изговарања ријечи молитве да постигну. Право стање ствари је, међутим, другачије.

Као што је Мојсије стрпљиво подносио тешкоће подвига да би видио Онога који је невидљив,
тако и ми морамо одлучно и истрајно да водимо духовни живот -
живот и молитве и добра дјела - да бисмо се коначно вратили Господу и у срцу сјединили са Богом.

Циљ молитве је истоветан са циљем читавог нашег духовног живота,
и постојања уопште, а то је обожење, уподобљење наше личности Богу.

Молитва је наша дјелатност којом сарађујемо са Божанском благодаћу на овом Свештеном путу нашег сједињења са Христом.

Почињемо од просте, спољашње молитве која одговара нашем духовном узрасту, и полако напредујемо;
наш живот још овде, у историји, постаје један са Његовим животом и нетварна светлост преображења прожима сваки дјелић нашег бића, претварајући га у присуство Божије, при чему Бог остаје Богом, а човјек увек остаје човјеком.

Нека те Господ сачува од искушења
и оснажи твоје срце да истрајеш у доброј намјери!
Свако добро!

Vrh

Tema posta: Re: Molitva
PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
XIX century je napisao:
Ako neko ima neki savjet, ja sam prestala nesto u zadnje vrijeme. Kako se moliti kad ti molitva izgubi smisao, jel pogresno "mehanicki" se moliti i moze li to dovesti do "prave" molitve?

Najprije treba provjeriti da li molitva djeluje, tj. da li Bog uslišava molitve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala Damaskin. Hvala puno.
Divan esej.

Jedno vrijeme sam se molila redovno, onda me to nekako "napustilo", ni sama ne znam kako. Valjda racionalno razmisljanje, zivot i posao i sl. Hocu da se molim uvijek, a ne samo kad nesto krene nizbrdo, u tome je sustina.
Sto se tice dobrih djela, kad imam priliku pomazem. A kad nemam, onda se pomolim za nekoga, i to je valjda dobro.

Usput, imala sam jedan cudan san prije par sedmica. Mislila sam te pitati na private, ali cu ipak ovdje.
Sanjam ja ko mi na nekom okupljanju, ljudi poredani ukrug. I pocnu se moliti. Zazmirim ja i molim se, kad otvorim oci a ono patrijarh Pavle ispred mene, i pruza on meni svoju ruku, ja da poljubim, a on izmace i hoce da se rukuje sa mnom. Ja uzmem ruku i mi se rukujemo. Bas je bio u onoj svojoj odori i sve, imao je i stap. Tako se onda cini me se prekino san. Malo cudno, nikad nisam sanjala nesto slicno. Bas mi je bilo nekako "impresivno" . Ima li ovo nekakvo znacenje?

:fadein:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Not now, John! je napisao:
Najprije treba provjeriti da li molitva djeluje, tj. da li Bog uslišava molitve.

Kako je moguce da tako ah svemoguca nauka to jos nije dokazala?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin: zaboravila sam reci da ne idem cesto u crkvu. Nisam bas ponosna na ovo, i znam da bi trebalo. Ali mislim da molitva ima vecu svrhu ako je iznjedrena punog srca i iskreno i krotko van crkve, nego bez ovih elemenata a u crkvi.

:angel:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2007, 23:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

John, tu sam fazu prosla u drugom osnovne. :roll:

Molitva kao trazenje "usluge" od Boga, kao u nekom usluznom preduzecu i darivanje crkvi kao "potkupljivanje" nisu mi bili na pameti dok sam pisala na temu "molitva" :roll:

Valjda je jasno svim duhovnim ljudima sta je molitva.

damaskin: imam hiljadu pitanja za tebe. Evo jos jedno... : Moze li se postici krotkost bez ulaska u "duhovnost". Moze li postici kroz ,recimo, rad? Ili je to samo privremena krotkost? To zelim vise od svega. Ne poniznost, vec krotkost. Tu je razlika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 00:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Нисам ти ја неки духован човјек да би могао како треба одговорити на твоја питања, али могу ти рећи само пар ствари из искуства.
Што се тиче снова, сањати је лијепо, али сновима не треба придавати исувише значаја, они су најчешће пројекција нашег подсвјесног садржаја. Психолози би рекли да је твој сан одраз твојих најдубљих потреба, у овом случају потребе за Богом. Једнако је важна и лична и заједничка молитва.

Заједничка молитва изражава надрастање себичног, изражава љубав, изражава наше узрастање у схватњу да је сваки човјек створење божије достојно поштовања и љубави, а ова љубав се крунише у Литургији.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2007, 00:31 
Veteran
Veteran

Leona je napisao:

Kako je moguce da tako ah svemoguca nauka to jos nije dokazala?

Nisam siguran da te razumijem. Pojasni pitanje (ako je pitanje)...

XIX century je napisao:
Molitva kao trazenje "usluge" od Boga, kao u nekom usluznom preduzecu i darivanje crkvi kao "potkupljivanje" nisu mi bili na pameti dok sam pisala na temu "molitva"

Sama riječ "moliti" govori o čemu se radi. Ako se moliš za dobrobit svog bližnjeg, spasenje duše, da te bog sačuva od iskušenja i izbavi od zla, uvijek se radi o istome - obraćaš se bogu sa određenim željama i očekuješ da ih bog usliši, zar ne?
Ako nije to, koja je poenta?
Objasnite meni grešnome, na nivou 2. osnovne...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2007, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Molitva kao trazenje "usluge" od Boga, kao u nekom usluznom preduzecu i darivanje crkvi kao "potkupljivanje" nisu mi bili na pameti dok sam pisala na temu "molitva"

Sama riječ "moliti" govori o čemu se radi. Ako se moliš za dobrobit svog bližnjeg, spasenje duše, da te bog sačuva od iskušenja i izbavi od zla, uvijek se radi o istome - obraćaš se bogu sa određenim željama i očekuješ da ih bog usliši, zar ne?
Ako nije to, koja je poenta?
Objasnite meni grešnome, na nivou 2. osnovne...[/quote]

Izvini, nisam mislila da te ponizavam. Oprosti. Ja sam mislila da je tvoj post bio obojen ironijom, ali ti to izgleda ozbiljno :-?

Pa vidis, ja molitvu nikad nisam dozivljavala kao trazenje "konkretne usluge". Ja ju vise dozivljavam kao uspostavljanje veze sa Svetim Duhom, svevisnjim. Ja se molim za nastavak molitve. Molitva ima sama svoju svrhu. Ne umijem ti to opisati bas rijecima. ALi mogu reci koji je cilj. Za mene je cilj krotkost putem koje ces osjetiti mir u srcu.

Eto. I nije pretencioznost, vec se stvarno tako osjecam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ниси ти 2 основне, ти си само човјек који поставља права питања,
али комплексна питања траже и такве одговоре...

Молитва је симфониа - согласије - усаглашавање ако хоћеш,
види разговора, дијалога, односа.

Нажалост ми људи том разговору прибјегавамо као и у животу:
углавном када нама нешто треба :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 01:23 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Нажалост ми људи том разговору прибјегавамо као и у животу:
углавном када нама нешто треба :D

Tačno. Ljudi se mole obično kad trebaju neku uslugu, ali se rijetko "mole" da zahvale ne sreći za koju su mnogi drugi uskraćeni.
Kakvu bih ja davao sliku o bogu ako bih ga molio da mi omogući prolaz na ispitu koji sam bio lijen da učim, pri čemu mi ne pada na pamet da se zapitam zbog čega dozvoljava da dnevno umre skoro 20.000 djece od gladi?
Kakav je to moj bog kojem je moj ispit preči od tolike gladne djece?

Mnogi ljudi se mole za nešto i kad se to nešto ostvari onda to pripisuju bogu, ali ne broje koliko se puta desilo da su se molili, a da se to nije ostvarilo. Postoje i istraživanja koja pokazuju da molitva zapravo ne djeluje. Kada djeluje, onda djeluje poput placebo efekta samo na onog ko se moli, a ne na onog u čije je ime molitva upućena.

Prema tome, umjesto da se molim i ne činim ništa radije ću bar pokušati da učinim nešto da učinim ovaj svijet boljim mjestom, pa bilo to i beznačajno kao skretanje pažnje na toliko gladnih u svijetu.
Vjerovatno bi i bog imao više sluha za to nego za molitve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Па два поста иснад сам и писао да молитву чине и вјера и дјела,
и да не може једно без другог.

Е, да, паде ми на памет, јеси читао Браћу Карамазове?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 19:25 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Е, да, паде ми на памет, јеси читао Браћу Карамазове?

Nisam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ајд плиз, сигуран сам да ће ти се допасти.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2007, 19:55 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
XIX century je napisao:
Ja ju vise dozivljavam kao uspostavljanje veze sa Svetim Duhom, svevisnjim.

Onda se ne bi zvala molitva, nego telegraf.

Kada čovjek upadne u neki problem toliko duboko da počne misliti da je bespomoćan i beznadežan, onda taj isti počinje i da zamišlja "tamo nekog spasitelja" koji će doći da ga spasi i naravno u naletu nenormalnih emocija on počinje da se moli, jel, Bože spasi me, spasi me :P

E sad su se pojavili ljudi koji su počeli da "hvale molitve" i da to "praktikuju" i kad nije potrebno (lol). Biznis ko i sve drugo. Kupe ljudi "molitvenik" pa čitaju muke drugih kad već nemaju svojih. A dragi nam vjernici trljaju ruke ... Ako, ako tako treba :)

Poz svima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 20:24 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Ајд плиз, сигуран сам да ће ти се допасти.

E, baš neću. Vi meni samo zadajete knjige, a vi ništa ne čitate što vam ja predložim. :D

Šalim se. Možda jednom i pročitam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 01:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:) Е баш си неки...ја ти то не говорим због себе, већ управо зато што у Достојевски поставља идентична питања као и ти, зато сам и био сигуран да ћеш се одушевити књигом...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 10:42 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
:) Е баш си неки...ја ти то не говорим због себе, већ управо зато што у Достојевски поставља идентична питања као и ти, зато сам и био сигуран да ћеш се одушевити књигом...

A... odlično. Kad budem imao vremena, pročitaću je. Kakav napredak. Juče drugi razred osnovne, a danas već na nivou Dostojevskog. :D ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]