banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 09:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Feb 2007, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
О борби између тела и духа која се догађа у Хришћанину
Свети Тихон Задонски

„По духу ходите, и жеља телесних не извршујте. Јер тело жели против духа,
а дух против тела; а ово се противи једно другом, да не чините оно шта хоћете.“

(Галатима 5:16-17)

Сваки Хришћанин има двоструко рођење, страо, телесно, и ново, духовно, како је речено горе, и једно је против другога. Рођење тела је до тела; духовно је од духа. „Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.“ (Јован 3:6)
Али потшто су ова два рођења супротстављени једно другом, из овога настаје сукоб и борба између тела и духа у Хришћанима. „Јер тело жели против духа, а дух против тела“.
Тело жели да умртви дух; а дух тело. Тело жели да буде гордо, да се хвали, надима; дух не жели ово, већ жели да буде смирен. Тело жели да се гневи; раздражљиво, препирачко, жели да се свети на речима и делу; али дух не жели ово, већ жели да опрости у крокости. Тело жели да чини прељубу и блуд; али дух се окреће од овога, и жели да буде чисто. Тело жели да поседује нешто што је туђе, да украде, да отме на сваки начин; али дух се окреће од овога и жели да да оно што има. Тело жели да ласка, лаже, вара, превари и да буде лицемерно; али дух мрзи ово и жели да буде истинит и да дела искрено. Тело жели да мрзи другу особу, али дух жели да је љуби. Тело жели да живи у доколици, али се дух окреће од овога и жели да вежба себе у блаженим подвизима. Тело жели да се забавља, да пије, иде на вечере и забаве; дух се окреће од овога и жели да живи скромно и умерено или да пости. Тело трага за славом, почастима, богатствима у овом свету; али дух презире све то и тежи само за добрим Небеским стварима, и тако даље. На овај тело тежи против дух и дух против тела.
Али Хришћанин, као човек који је обновљен, мора живети не према телу, већ према духу, да потчини тело духу, према подстицају Апостола:
По духу ходите, и жеља телесних не извршујте“. Ово је оно „распињање тела са сластима и жељама“ (Гал. 5:24);
„телу не угађајте по жељама“ (Рим. 13:14);
„да се чувате од телесних жеља, које војују на душу“ (1.Петр. 2:11);
“тако и ми у новом животу да ходимо“ (Рим. 6:4), не дозволити греху да влада над нама, да живимо за Христа, Који је умро за нас и устао из мртвих.
Драги Хришћани! Размотримо: да ли учествујемо у таквој борби; да ли смо усред ове борбе за спасење; да ли ходамо у новом животу: да ли се супротстављамо тежњама и жељама тела; да ли дозвољавамо греху да влада и господари над нама? Али само су они Христови, који „распеше тело са сластима и жељама“ (Гал. 5:24).
Од какве је користи да се човек назива Хришћанином, а то заиста није? Није име Хришћанина, оно које показује истинског хришћанина, већ борба против тела и сваког греха? Човек не треба да дозвољава телу све што оно жели: захтева храну, пиће, одећу, одмор, итд.
Оно што му је потребно ми ћемо му дати, али када жели оно, што је насупрот вољи Божијој и закону Његовом, нећемо дозволити, тако да би могли бити Хришћани не само по имену, већ у стварности.
Амин.

Овај текст сам постави за све хришћане а не искључиво православце и надам се да је користан, а поготово православцима јер - кренуо је пост. Надам се да га нећете примити преоштро, иако је и мени тако изгледао први пут. Пошто сам га сад прочитао и мало ме је пуко по глави, па га ја и ставих овдје, ја бих молио да ми сви опросте моје "мудролије" а и уредник јер сам ја њему овдје гост.
Поздрав свима и свако добро.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 15:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Čisti fanatizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Blizzard je napisao:
Čisti fanatizam.

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 08:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
tijelo je poruka

poruka duha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 12:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
sathya je napisao:
tijelo je poruka

poruka duha

Ima tu nesto vise od Haiku-a, samo sta ?

Pa eto, kad budes imao vremena... :)

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 22:27 
Pripravnik
Pripravnik

Tijelo jeste poruka.

U kratkorocnom dejstvu kako duh utice na tijelo prisjeti se prvih detektora lazi, koji su radili na principu mjerenja vlaznosti dlanova. Znaci dovoljno je jedna laz da se izmjeri uticaj duha na tijelo, nimalo komplikovanim instrumentom. Danasnji detektori lazi su mnogo sufisticiraniji (vrsi se mjerenje glasa i koristenje komplikovane softverske podrske). Podsjeti se narodnih izreka:

''pao mi je kamen sa srca''

Da li ti ta izreka nesto govori?

Opet, sta mislis sa stanovista dugorocnog dejstva koliko neki pogresni koncept i teznje moze da izazove problema mom vidu, mojoj kicmi, recimo menstruaciji, itd?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

И савремена психоогија тврди да су све болести психосоматске природе, односно да су физичке болести само одраз поремећене психичке равнотеже.

Зато и Христ каже човјеку којег је исцијелио :
"Иди, и не гријеши више" што би могли и протумачити да се сваки духовни дисбаланс након дужег времена претвара такође у физички хендикеп или болест.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno sathya. :)

"The body is the soul's house. Shouldn't we therefore take care of our house, so that it does not fall into ruin ?"

-Philo Judaeus

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 17:01 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Damaskin je napisao:
И савремена психоогија тврди да су све болести психосоматске природе, односно да су физичке болести само одраз поремећене психичке равнотеже.

Boze kakva glupost ... Obrnuto je. Fizicka bolest dovodi do psihickog poremecaja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 17:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Che, krv nije voda, tijelo nije hardware a duh nije software :D :-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 17:31 
Urednik
Urednik

Dak je napisao:
Che, krv nije voda, tijelo nije hardware a duh nije software :D :-)

Ne nego sve je biblija, mudrac?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 17:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Ružan neki dan danas, jel'da? ;-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 19:41 
Urednik
Urednik

Dak je napisao:
Ružan neki dan danas, jel'da? ;-)

Eto tebe i tvoje analize... Nikad bolji u zadnjih nekoliko dana ;)

Suncan dan, dobar poslovni razgovor, lagan raspored u skoli... Ni na sta se ne zalim osim na vasu glupost :)

Poz Dak, Damaskin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

Зато и Христ каже човјеку којег је исцијелио :
"Иди, и не гријеши више" што би могли и протумачити да се сваки духовни дисбаланс након дужег времена претвара такође у физички хендикеп или болест.

Mozda ne sve ( npr infekcije ) , ali svakako postoje psihosomatske bolesti - mislim to niko ne moze poreci. :D

Za neke druge bolesti nepoznatog uzroka postoje teorije o uticaju hronicnog stresa.

Interesantan podatak je da je depresija pri vrhu liste oboljevanja ( 4-5 mjesto ) u mnogim tzv. razvijenim zemljama.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 08:57 
Pripravnik
Pripravnik

che.guevara je napisao:
Ni na sta se ne zalim osim na vasu glupost :)

Odlicno, znaci forum ispunjava svoju svrhu. Namamio te upravo na ono do cega si svo vrijeme bjezao :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 17:16 
Urednik
Urednik

sathya je napisao:
che.guevara je napisao:
Ni na sta se ne zalim osim na vasu glupost :)

Odlicno, znaci forum ispunjava svoju svrhu. Namamio te upravo na ono do cega si svo vrijeme bjezao :)

Sta-god-to-znacilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 18:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Japanese Rose:

Свакако, нисам под тим мислио да организам "ствара" вирусе,
већ управо да постоји подсвјесни "контролни центар" који понекад када сматра да је систем "преоптерећен" тј, исцрпљен што би довело до трајног пада здравља, преко хипофизе која контролише већину фииолошких процеса јавља имуном систему да привремено "попусти":
-обично услиједи нека мања прехлада, која нас веже за кревет на пар дана, таман колико да се комплетан организам одмори, и ојача.

Ово је само један од многих примјера снажне везе психичких процеса и физичког здравља...Ето тако...

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik

Damaskin je napisao:
-обично услиједи нека мања прехлада, која нас веже за кревет на пар дана, таман колико да се комплетан организам одмори, и ојача.

Ili da ti ojacas organizam.
Ja nemam namjeru da se vezem za krevet.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]