banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 23:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Feb 2007, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Radi jasnijeg sagledavanja savremenih zbivanja pojma ekumenizma u dasnjem hriscanstvu potrebno je znati pravila (zapovijesti) po kojima treba da se vaga da li smo u vremenu poslusanja ili u vremenu otpadnistva od Crkve. Da bismo imali po cemu da se ravnamo i kao mjerilo stvarog dnasnjeg stanja evo teksta Arhijerjske zakletve, na Jevandjelju:

"Obecavam da cu cuvati kanone Svetih Apostola i sedam Vaseljenskih i pravoslavnih pomjesnih Sabora, koji su uzakonjeni na ucenje pravih zapovijedi (...) tvrdo i nenarusivo do kraja mog zivota; i sve sto oni primise i ja primam, a sto oni odbacise i ja odbacijem (...) Prestupim li ista od ovog obecanog ili se nadjem protivan Bozanstvenim pravilima (...) tada neka smjesta budem lisen svojeg cina i vlasti, bez bilo kakvog odgovora ili rijeci, i neka budem tudj nebeskog dara, koji mi je na rukopolozenju dat Duhom Svetim."

Канони Светих Васељенских Сабора о јереси:
http://www.pravoverje.com/Judin%20polju ... c_teme.htm

Tema za diskusiju dakle jest: da li zivimo u vremenu poslusanja ili u vremenu otpadnistva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 14:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Mar 2007, 12:47
Nije prioritet paziti da ne odpadnemo od crkve već da ne odpadnemo od Boga to jest od njegove reči koja je istinita. Crkve ne stoje na njoj već su izgradile svoje dogme i njima opijaju narode a ne govore ,,tako kaže Gospod'' niti čine po reči Božijoj. Netreba niko da nas poučava iz crkvi jer onda idemo za naukom tog čoveka a ne Boga, a Bog će nas poučiti Svetim Duhom svakoj istini ako mu to dozvolimo i staviće to u naša srca i u naš razum. Crkve se u svom otpadništvu ujedinjuju i gaze Božije reči jer ako slepac slepca vodi oboje će u jamu upasti zato prepustite vođstvo Bogu a vi tražite i naći će te, kucajte i otvoriće vam se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Треба на 8 додати канон о Видушама и Црним рупама!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Можда је најбоље све тумачити дословно и "из главе"
како каже духовни учитељ и вође Змај од Шипова.... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 23:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Nasledje: "Nije prioritet paziti da ne odpadnemo od crkve već da ne odpadnemo od Boga to jest od njegove reči koja je istinita".
Pa upravo ko otpadne od Crkve, taj otpada od Boga, jer sveti Oci uce: "Kome Crkva nije mati, tome Bog nije Otac" ili kako jos kaze sveti Kiprijan Kartaginski: "Van Crkve nema spasenja".
Nasledje: "Crkve ne stoje na njoj (istinitoj reci) već su izgradile svoje dogme i njima opijaju narode a ne govore ,,tako kaže Gospod'' niti čine po reči Božijoj".
To sve vazi za lazne crkve koje su se umnozile u nase vreme, ali ne i za istinsku Crkvu "stub i tvrdjavu Istine" za koju Gospod rece "Sazidacu Crkvu Svoju, ni vrata pakla nece je nadvladati".
Nasledje: "Netreba niko da nas poučava iz crkvi jer onda idemo za naukom tog čoveka a ne Boga, a Bog će nas poučiti Svetim Duhom svakoj istini ako mu to dozvolimo i staviće to u naša srca i u naš razum".
Naprotiv, mi treba da idemo za pastirima tj. svestenicima (ali istinskim, a ne laznim - jereticima i pociniocima drugih smrtnih grehova) Crkve Hristove. Sam Gospod Isus Hristos govoreci u Jevandjelju o svestenicima Crkve kaze: "Ko vas slusa Mene slusa,
ko se vas odrice, Mene se odrice, a ko se odrice Mene, odrice se Onoga koji me je poslao".
Nasledje: "Crkve (lazne) se u svom otpadništvu (ekumenizam) ujedinjuju (Svetski savez crkava)i gaze Božije reči jer ako slepac slepca vodi oboje će u jamu upasti zato prepustite vođstvo Bogu a vi tražite i naći će te (istinsku Crkvu - koja je Telo Hristovo), kucajte i otvoriće vam se (dveri Carstva Bozijeg).
Vise o Crkvi mozes procitati na sajtu http://www.pravoverje.com (link O Crkvi)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 00:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Varava: Naprotiv, mi treba da idemo za pastirima tj. svestenicima (ali istinskim, a ne laznim - jereticima i pociniocima drugih smrtnih grehova) Crkve Hristove. Sam Gospod Isus Hristos govoreci u Jevandjelju o svestenicima Crkve kaze: "Ko vas slusa Mene slusa,
ko se vas odrice, Mene se odrice, a ko se odrice Mene, odrice se Onoga koji me je poslao".

Za kojim to svestenicima? Zar sa ovakvima na ovoj slici? Da li i ovi slusaju Hrista? Ne budi smijesan!

Slika
Slika
Da , to je ustaski duhovnik Alojzije Stepinac. Slika na zidu iznad laznog vladike radjena je prema fotografiji ovog ustaskog zlikovca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 01:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Vidusa: "Za kojim to svestenicima? Zar sa ovakvima na ovoj slici? Da li i ovi slusaju Hrista? Ne budi smijesan!".
Vidusa, ocigledno si me pogresno razumeo. Ja kad govorim o laznim svestenicima, upravo i mislim na ekumeniste, pa medju njima i na Irineja Bulovica (sto se vidi iz zadnjeg pasusa mog odgovora gde posle reci otpadnistvu stavljam u zagradi rec ekumenizam cime naglasavam da je to danasnje otpadnistvo upravo ekumenizam i Svetski savez crkava koju rec sam takodje naveo u zagradi).
Sto se istinskih svestenika tice, u drugoj polovini 20. veka oni su pripadali jedino Ruskoj katakombnoj Crkvi, Ruskoj zagranicnoj Crkvi i grckim starokalendarcima, a danas su preostali samo grcki starokalendarci i to jedan episkop Hrizostom Solunski i njegova dva svestenika, i ruski jerej Oleg Molenko koji je u svestenika rukopolozen 1993. godine od strane Varnave Kanskog, episkopa Ruske Zagranicne Crkve - dakle pre 1994. godine kada je doslo do konacnog pada RPCZ zbog sjedinjenja sa laznim grckim starokalendarcem Kiprijanom Filijskim koji ispoveda jereticko ucenje da jeretici ekumenisti jos uvek primaju spasonosnu blagodat Svetoga Duha.
Kao sto Gospod rece: "Sin coveciji kada dodje drugi put, hoce li naci veru na zemlji?!"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 13:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Можда је најбоље све тумачити дословно и "из главе"
како каже духовни учитељ и вође Змај од Шипова.... :D

Морамо видети са Видушом да нас уопзна са својим духовним гуруом"Змајом од Шипова"Да и ми постанемо безгрешни као Видуша.
Њихов линк је:
http://www.crkvabezgresnihvidusaludi.org
http://www.ymajodsipovaividusaduhovnici.com

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da , to je ustaski duhovnik Alojzije Stepinac. Slika na zidu iznad laznog vladike radjena je prema fotografiji sa ovog linka:

http://www.catholic-forum.com/saints/sainta66.htm

Treba li komentar? Ne, komentar je suvisan...

"O KUKAVNO SRPSTVO UGASENO..."

O Stepincu (a ujedno i o Bulovicu i svim papoljupcima u SPC) malo vise na donjem linku:

http://www.vucjak.com/jasenovac.html

Kukavni Srbine, znas li kome desnicu cjelivas?

Jesi li Srbin da srpstvo ljubis?

Jesi li Pravoslavac da bracu ljubis?

Jesi li svetosavac da jeres osudjujes?

Jesi li covjek da sazaljenja za nevino pobijene imas?

Ili pljujes, Srbine, na sve to interesa svojih radi?

.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kukavni Viduso, znas li kome desnicu cjelivas?

Jesi li Srbin da srpstvo ljubis?

Jesi li Pravoslavac da bracu ljubis?

Jesi li svetosavac da jeres osudjujes?

Jesi li covjek da sazaljenja za nevino pobijene imas?

Ili pljujes, Vidusa, na sve to interesa svojih radi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

JA SAM POSLAN

Slika

Ja sam poslan
I postavljen
Da promenim meru
Poverenjem
Prstenovan
Za papinu veru*

Ja sam poslan
I ovlascen
Sa svetoga trona
Od onoga sto mu zvone
Mojih crkvi zvona

Ja sam poslan
Imam vlast
Da promenim stanje
Oni nekad srbosijekom
Ja duhovnim klanjem

Ha-ha-ha-ha
Svetosavci
U mojoj ste ruci
Sveti Lojzo, de pomozi
I ti sa mnom tuci

I krizarskim svojim duhom
Osnazi mi put
Da privedem sizmatike
Sve pod papin skut

Geslo mi je
Tvoje jemstvo
Cilj nam pravda
Svako sredstvo

----------------------------
*Vladika SPC Irinej Bulovic nosilac je papinog kardinalskog prstena i biskupskog kriza.
.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SlikaSlika

"Nemojte misliti, da je to samo kurtoazija. Da je kurtoazija, dobili ste nešto drugo, možda, na poklon knjigu ili nešto prigodno. Ali, pošto ste dobili krst i prsten to vam je poruka da u Vama vidi zakonite episkope crkve Hristove kao što vidi u svojim biskupima. Nas je taj čin još više ganuo."

Izvor:

http://www.danas.co.yu/20031007/terazije1.html

http://www.zvonik.org.yu/1102/ZV21.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SlikaSlikaSlika
Slika
Slika

Плану рујна светлост од босанских страна Засија се нови ђердан од мерŸана:
Изнад плахе Дрине са високе стене,
Буљук девојака с молитвом и вриском Скочише у реку да част очувају
Ал' не од Турака, већ папских крижара. Устраши се река, устави таласе,
Дубине раскрили да гробница буде.
Над зеленом Дрином блеснуше голуби: Девојачке душе! Небо их пољуби.

..............................................................................
............................................................................
............................................................................

Крижаше крижари српске свештенике
Крижаше им кожу, посипаше сољу,
Чупаше им браде, пљуваше у лице.
И владике старе моткама пребише
Пре него их смрћу љутом уморише.
У свеце се пише ко на правди страда,
О Божији свеци весел'те се сада!

Слава:
О ви мајке српске одсечених груди,
О ви децо драга ножем распорена,
О витези дивни маљем убијени,
И хиљаде других живих погребених,
Ваша смрт крваво ново је крштење,
Не водом но крвљу â?? пуно очишћење!
Крв праведна пере од грехова свију
И вид даје свету јачи од очију.
Пређосте из таме у сијање Раја
И у живот вечни коме нема краја.

..................................................
.................................................
...................................................

Господ свевидећи и небесне силе,
Гледаше са гневом шта нељуди чине;
У првоме рату поднесмо страхоте
Што хришћанско име мраче и срамоте:
Покоље латинске у дивном Подримљу,
Злочин и поругу на српску светињу,
Искрижане људе, обешене жене,
И гомиле живих ватром сажежене.
Ка'но скамењени духом се згрозисмо,
Ал' рекосмо ''браћа''! и све опростисмо.
Но то беше само предговор грозоти
Што с' у Другом рату јави у полноти.
Ај, страдалци српски у обадва рата:
Рајска вам се широм отворише врата.

Слава:

Ваша крв на земљи оста вапијући
А небо вам прими душе милујући
Громови су слаби бол ваш да објаве,
Векови су кратки песмом да прославе.
О младићи мили поднесте ударце,
И прераном смрћу претекосте старце.
О дечице златна, скршени пупољци,
О девојке красне, о витешки момци,
Именима вашим небо се позлати
Црква же на земљи бечно обогати.

.............................................................
.............................................................
............................................................

Суседи опаки, јеретици жустри *,
Са мржњом у срцу вере православне,
Ударише на вас по наследној мустри,
Ка' гладне хијене на вас насрнуше,
Убише вам тела ал' â?? и своје душе.

(Nikolaj Velimirovic, Dzerdan od merdzana,
Служба новомученицима српским, Седамсто Тисућа на број пострадалих за веру правoславну и српско име од усташа у Другом светском рату
Вечерња служба, odlomak)

----------------------------------
* Jeretici, sveti srbski Nikolaju, jeretici nisu vise jeretici za arhijereje SPC, vec su Crkva. Evo dokaza, svetitelju, evo dokaza:

"Buduci da Katolicka crkva ima istih 7 priznatih Svetih Tajni kao i nasa crkva, ta priznanja se protezu i na obrede kao sto je opelo.

Svako dobro od Gospoda,

svestenik dr. Srboljub Bulic "

Izvor:
http://forum.ppsc.spc.org.yu/viewtopic.php?t=98

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 17:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Видошо ти си званично прсо ко фосна!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sv. Nikolaj Zicki za rimokatolicizam kaze:

Суседи опаки, јеретици жустри,

Са мржњом у срцу вере православне,
Ударише на вас по наследној мустри,
Ка' гладне хијене на вас насрнуше,
Убише вам тела ал' - и своје душе.

Rimokatolicizam je jeres!

Sv. Justin Popovic za rimokatolicizam (papizam) kaze:

"Ekumenizam je zajedničko ime za psevdohrišćanstva, za psevdocrkve Zapadne Evrope. U njemu su srcem svojim svi evropski humanizmi, sa papizmom na čelu. A sva ta psevdohrišćanstva, sve te psevdocrkve, nisu drugo već jeres do jeresi. Njima je zajedničko evandelsko ime: svejeres."

Papizam (rimokatolicizam) je jeres!

Arhijereji SPC, Ispovijedite svoje vjerovanje i kazite pravoslavnom narodu Svetog Save: otkud je rimokatolicizam vama Crkva sa istih 7 priznatih Svetih Tajni kao i nasa Pravoslavna Crkva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 15:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2007, 16:05
Pozdrav! :) Ovako...prema meni onaj ko misli da je samo njegova crkva jedina prava se vara. Zar nije baš ova znak sekte? Kad je Isus govorio o Crkvi imao je na umu zajednicu, tj. ljude koji u Njega vjeruju, a ne neku organizaciju. U hrišćanstvu se radi o odnosu sa Bogom koji nas spašava kroz vjeru, a ne na osnovu djela (vidi Efežanima 2:8-10). U tom smislu razumijem ´nasledja´, ali se sa njime ne slažem u tome da uopšte ne trebamo crkvu, jer ovo nije biblijsko. Treba nam zajednica ljudi gdje idemo, sa kojim zajedno molimo i studiramo Bibliju, trebaju takođe duhovni vođe i pastiri. Crkvu sa velikom ´C´ shvaćam kao skup vjernika iz raznih crkava koji uistinu poznaju Isusa, tj. ponovo su rođeni (vidi Jovan 3), imaju oproštene grijehe i odnos sa Bogom. Ne usuđujem se da tvrdim da su recimo u evangeličkoj ili pravoslavnoj ili katoličkoj ili bilo kakvoj drugoj crkvi SVI ljudi spašeni. Iako bi tako bilo odlično, ali se nažalost ne vidi voće njihove vjere...Otkad vam takva mržnja kad ste od Isusa pozvani da volite?

Pozdravlja "psevdohrišćanin" i "jeretik" iz zapadne??? Češke koji uči srpski jezik i voli srpski narod (ali i Hrvate i Bošnjake, tražim pomilovanje) i koji je prije 6 godina napustio ateizam i našao živog Isusa!!! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobrodošao :)

I slažem se sa tobom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Apr 2007, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Doulos je napisao:
Pozdrav! :) Ovako...prema meni onaj ko misli da je samo njegova crkva jedina prava se vara. Zar nije baš ova znak sekte?

Ја се неби сложио са тобом.
Видиш синак истина је ЈЕДНА И ЈЕДИНА, и то у ПРАВОСЛАВАЦА.
Једноставно нема више ИСТИНА, већ само ЈЕДНА.

Један је само ЈЕДАН, а не два.
Тако да је бело само бело, а не и љубичасто.Тако је БОГ ЈЕДАН И ЈЕДНА ЈЕ ЊЕГОВА ЦРКВА НА ЗЕМЉИ,ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 16:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2007, 16:05
"Једноставно нема више ИСТИНА, већ само ЈЕДНА"

Dobro si to napisao, nema više istina... ISUS je ta jedina istina, On je to o sebi rekao, tako piše u Jovanu 14:6, o crkvi ni riječi. Ja dolazim Bogu Ocu kroz Isusa, a ne kroz crkvu. Crkva je korisna da se vjernici druže, međusobno ohrabruju, uče iz Biblije, slave Boga zajedno i da mole, itd. i ja je volim i idem u nju. Crkva je vrlo dobra stvar da ti kažem, ali nikakva institucija ili ljudi ne mogu da mi nadoknade Boga:)

E, sad ti meni nešto kaži...kako stoji sa ljudima recimo iz Mozambika koji su povjerovali u Boga, a nisu članovi SPC? Hoće li oni u nebo? Ima li šanse onaj čovjek koji se spasi, koji živi po Isusovoj nauci, ko čita Bibliju, moli, ko ima Duha svetog u sebi, doživeo je Božji dodir i nanovo se rodio, ...ima li šanse kad nije pravoslavac? Ima ji jevanđelja samo za jedan narod? Hvala Bogu da ne, on je svojim učenicima rekao da idu i uče sve narode. Ja mislim da u svakoj crkvi (u nekoj više, u nekoj manje) ima ljudi koji Boga zaiusta poznaju, onda ima mnogo nominalnih hrišćana koji svojim ponašanjem potvrđuju da ih Isus nije promijenio...

Važan je odnos s Bogom. Ko to nije doživio, ne zna. Ali može da sazna:) Jer ko Boga iskreno traži, naći će ga. Odnos s Isusom je nešto divno, kad voliš Isusa, onda voliš i druge ljude-SVE. Joj, kako je lako voljeti one koji su kao mi, kako je teško da voliš nekog ko je drugačiji...Ali i za to smo pozvani.
Znači jedna istina: da! Prema Bibliji: Isus! Kako je drugima saopštiti: sa ljubavlju! Pozdrav :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 20:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Mar 2007, 12:47
Doulos
Hvala Bogu što još ima ljudi koji razumeju Božiju reč pritom mislim na vas jer nije crkva građevina od opeke već je to čovek i u njemu prebiva Duh Božji.Mi smo hram i crkva i mi pred Bogom stojimo ili padamo a ne pred ljudima. Neko misli da se svetost postiže time što će grešan čovek drugog grešnika proglasiti svetcem da je on zaista svet to bi u stvari značilo i da mu je taj čovek oprostio sve grehe i prema ljudima i prema Bogu a to čovek nemože učiniti makar oproštajnicu platio i suvim zlatom. Bog je taj koji podiže, oprašta i posvećuje dajući nasledje to jest život večni. Ostanite u Božijoj reči i dalje i Bog će ostati u vama. AMIN.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]