Citiraj:
Фино, али опет контрапитање - шта значи светост за некога? Откуда тај појам, и шта у овоме контексту означава?
I ovo je dobro pitanje, prijatelju, koje si sam postavio, ali mislim da je nipodostavajuce za sagovornike da im ne odgovoris na ono sto su te pitali? Ko su sveti oci, ko im daje svetost i slicno, sta znaci 'biti svet', iz kog se ugla posmatra da svetost? Odgovori tipa "idi na patristiku pa slusaj", "mogu da ti kucam milion stranica ali ne sad" i slicno, zaista su neumesni. Nemoj da se ljutis sto ti ovo na ovakav nacin kazem, ali iznenadio sam se. Pa sta ce prosecnim obicnim ljudima gomila sajtova, skripte sa predavanja, citata autoriteta, i slicno?? Mislim, ne razumem sve ovo.
Jevrejska rec za 'svet' jeste 'qadôsh' (
קדוש). Koren ovog glagola je 'qdash'
(קדש) i ovo je vrlo zanimljiva rec u Bibliji. Oznacava stanje koje pripada u sferi sakralnog, svetog. Postoji ocigledna i jasna razlika izmedju 'svetog' i 'profanog'. Po mnogim strucnjacima 'svet', 'biti svet', znaci 'biti odvojen' za posebnu sluzbu, za nesto posebno. Odvojen od svakidasnjeg, svetovnog. Naravno, pre i iznad svega, Bog je 'svet', i biti u Njegovoj prisutnosti znaci biti i sam svet. Sami ne mozemo to nikada biti. Medjutim, covek nikada ne moze biti 'svet' tek tako, vec se zahteva od coveka da postuje Toru, ono sto je Bog rekao, jer to coveka cini 'svetim'-cinjenje Bozje volje. Ne moze covek biti 'svet' a da pri tome cini greh, to je nezamislivo! A cin posvecenja je
Bozje delo, a ne nase,kao sto i rece apostol Pavle:
Citiraj:
A sam Bog mira da vas posveti cele u svacemu... 1.Solunjanima 5:22.
Grcki text na ovome mestu kaze:
Citiraj:
αυτος δε ο θεος της ειρηνης αγιασαι υμας
Boldirana rec znaci 'posvetiti', 'naciniti svetim', od 'hagiazo' (αγιαζω). Posto je glagol u aorist optativu, apostol Pavle ovde izrazava zelju za buducnost: neka vas Bog posveti cele u svacemu!
Sam Hristos je,u Svojoj Prvosvestenickoj molitvi Ocu, rekao zanimljive reci:
Citiraj:
Osveti ih istinom, Rec je Tvoja istina! Jovan 17:7.
Ovo su meni jedne od najdrazih reci u celom Svetom Pismu! Bozja rec, odnosno ono sto je On rekao, cini nas svetim, a to je istina. Dok, s druge strane, Hristos kaze da je On istina! A koncept istine je...?
Nadam se da ovo moze biti bar mali 'intro' kada pricamo o 'svetosti', bar iz biblijske perpsektive.
Pozdrav svima.