„Ali neko jeste cuvar Stranica?“
„Neko jeste. Valjda.“
„I tu nastaje savrsenstvo stranicarstva. Oni koji su spremni da daju zivot kako bi zastitili nacin razmisljanja postaju svestenici reda. Opet, svaki novi red, svaki novi put, donosi promenu. A promena znaci kraj sveta kakav jeste.“
„Stranice nisu pretnja“, rekoh. „One predstavljaju ljubav i slobodu!“
„A sloboda i ljubav znaci kraj straha i ropstva.“
„Naravno!“, rekoh, vec pomalo nervozan. Na sta li cilja? Zasto Lesli ne progovara? Zar se nije slozila da je ovo...
„Oni koji imaju koristi od straha i ropstva“, rece Lekler, „hoce li i oni biti odusevljeni porukama Stranica?“
„Vjerovatno nece, ali ne mozemo dozvoliti da ova... svetlost... propadne!“
„Obecavas li da ces stiti svetlost?“
„Naravno!“
„Ostali stranicari, tvoji prijatelji, hoce li je i oni stiti?“
„Hoce.“
„A ako oni koji se sluze strahom i ropstvom ubede kralja ove zemlje da mu od tebe preti opasnost, ako podju na tvoju kucu, dodju ti sa macevima u rukama, kako ces zastiti Stranice?“
„Oteracu ih! Pobeci cu!“
„A ako te budu pratili, uhvatili, saterali u cosak?“
„Ako budem morao da se borim, boricu se“, odgovorih. „Postoje nacela koja su vaznija od zivota. Ideje za koje vredi poginuti.“
Starac uzdahnu. „I tako su poceli stranicarski ratovi“, rece. „Oklopi, macevi, stitovi i barjaci, koji i vatra i krv na ulicama. To nece biti mali ratovi. Pridruzice im se hiljade pravovjernih, desetine hiljada okretnih, snaznih i pametnih. Ali nacela Stranica smetaju svim vladarima koji uz strah i neznanje odrzavaju svoju moc. Na tebe ce krenuti desetine hiljada protivnika.“
Konacno poceh da uvidjam sta Lekler pokusava da mi kaze.
„Da bi te prepoznali“, nastavio je, „da bi te razlikovali od drugih, trebace ti simbol. Koji ce znak izabrati? Kako ce izgledati tvoje zastave?“
Srce mi se steglo od njegovih teskih reci, ali nastavih da se batrgam.
„Simbol svetlosti“, rekoh. „Znak plamena.“
„I tako ce se desiti“, rece Lekler, citajuci nenapisanu istoriju, „da se znak Planema sudari sa Krstom na bojnom polju u Francuskoj, i Plamen ce prevladati, bice to velika pobeda, i prvi gradovi Krsta bice sravnjeni tvojom cistom vatrom. Ali Krst ce se udruziti sa Polumesecom, njihove udruzene vojske krenuce sa juga i istoka i odozgo sa sjevera, stotinu hiljada naouruzanih ljudi na tvojih osamdeset hiljada.“
Stani, htedoh da kazem. Znao sam sta sledi.
„A na svakog vojnika Krsta i vojnika Polumeseca kojeg si ubio da bi zastitio svoj dar, bice po sto njih koji ce te mrziti iz dna duse. Njihovi ocevi i majke, njihove zene, kceri, sinovi i prijatelji mrzice stranicare i proklete Stranice zbog kojih pogiblje njihov voljeni a svaki ce stranicar prezirati svakog hriscanina i prokleti Krst i svakog muslimana i prokleti Polumesec zbog koga pogibije oni koje je on volio.“
„Ne!“, kriknuh. Svaka njegova rec bila je tacna.
„A za vreme ratova nicace oltari, gradice se katedrale i tornjevi kao stranicarska svetilista. Oni koji teze duhovnom rastu i razumevanju opterecivace nove praznovjerice i ogranicenja: zvona i simboli, pravila i psalmi, obredi, molitve i odezde, tamjan i prinosenje zlata. Zlato za gradnju velelepnih hramova, zlato za kupovinu maceva koji ce probadati nevernike i spasti im duse.“
A kada umres, prvi cuvaru Stranica, zlato da se ovekoveci uspomena na tebe. Bice to ogromni kipovi, velike freske, slike da se ovaj prizor zabelezio u besmrtnoj umetnosti. Pogledaj sta je istkano u ovoj tapiseriji: 'Tu je svetolost, ovde su Stranice, tamo se nebeski svod otvorio ka raju. Ovde kleci Richard Veliki u blistavom oklopu; tu ljupki andjeo mudrosti, u ruci joj posvecene Stranice; tu stari Lekler kraj svoje skromne vatre u planinama kao svedok vizije.“
NE, pomislih. Nemoguce.
Ali to nije bilo nemoguce vec neizbjezno.
„Predaj ove stranice svetu i nastace nova religija, novo svestenstvo, novi MI i novi ONI, sukobljeni. Za sto godina, milion ljudi ce umreti zbog reci koje su nam u rukama; za hiljadu godina, desetine miliona. Sve zbog ovih hartija.“
U njegovom glasu nije bilo traga gorcine, nije postao cinican niti zabrinut. Zan-Pol Lekler je citavog zivota ucio i mirno prihvatao ono sto bi zatekao.
Lesli se strese.
„Hoces li moju jaknu?“, upitah.
„Ne hvala, Vuki“, rece. „Nije to od hladnoce.“
„Nije od hladnoce“, rece Lekler. Zatim se saze i uze ugarak iz svoje vatre, podize ga da njime dotakne zlatne stranice. „Ovo ce te zagrijati.“
„Ne!“, oteh mu svezanj. „Da spalis istinu?“
„Istina ne gori. Istina ceka svakog ko zeli da ju pronadje“, rece on. „Izgorice samo ove stranice. Ti odluci. Da li zaista zelis da stranicarstvo postane nova svetska religija?“ Osmehnuo se. „Vi cete biti sveci nove crkve...“
Pogledah u Lesli. U njenim ocima prepoznadoh uzas koji sam osjecao.
Ona mu uze ugarak, dotace njima krajeve pergamenta. Plamen se pod nasim prstima pretvori u veliki cvet, sjajan kao sunce, i sledeceg trenutka pustismo blistave parcice da padnu na zemlju. Goreli su jos koji casak, a onda potamnese.“
Starac odahnu od olaksanja. „Kakvo blagosloveno vece!“, rekao je. „Retko imamo priliku da spasemo svet od nove religije!“
Onda se okrenu ka mojoj zeni, smeseci se s nadom. „Spasli smo ga?“
Ona mu uzvari osmeh. „Jesmo. U nasoj istoriji, Zan-Pol Lekler, nema ni reci o stranicarima ili njihovim ratovima.“
Njezno se pogledase u znak pozdrava, jedan skeptik drugog skeptika. A onda, posle malog naklona oboma, starac se okrenu i zaputi uz planinu u mrak.
Zapaljene stranice su jos gorele u mojim mislima, nadahnuce se pretvorilo u pepeo.
„Ali oni kojima treba ono sto su stranice imale da kazu“, rekoh Lesli. „Kako oni ... Kako mi da naucimo ono sto je tamo pisalo?“
„U pravu je“, rece ona, gledajuci za starcem dok nije nestao s vidika, „svako ko zeli istinu i svetlost moze je sam pronaci.“
„Nisam siguran. Ponekad nam treba ucitelj.“
Okrenula se ka meni. „Pokusaj ovo“, rece. „Zamisli da iskreno iz dubine duse zelis spoznati ko si, odakle si dosao i zasto si ovdje. Zamisli da si resio da ne posustanes dok to ne saznas.“
Klimnuh glavom i zamislih sebe kako odlucan i uporan, nestrpljiv da saznam, kopam po bibliotekama trazeci knjige i zvornike, jurim predavanja i seminare, vodim dnevnike o svojim nadanjima i nagadjanjima, zapisujem slutnje, meditiram na planinskim vrhovima, pratim tragove na koje me navode snovi i slucajnosti, pitam strance. Sve su to koraci koje pravimo kada ucimo i vazniji su nam od svega drugog. „Dobro.“
„Sada“, nastavi Lesli, „mozes li da zamislis sebe kako NISI OTKRIO?“
Uh, pomislih. Kako ova zena ume da mi otvori oci!
Naklonih se umjeto odgovora. „Gospo Lekler, princezo Znanja.“
Ona uzvrati naklon savijajuci kolena. „Gospodaru Richarde, prince Plamena.“
Bliski i tihi na cistom planinskom vazduhu, zagrlili smo se, zvezde vise nisu bile na nebu vec oko nas. Bili smo jedno sa zvezdama, jedno sa Leklerom, sa stranicama i njihovom ljubavlju, jedno sa Paj i Tink i Atkinom i Atilom, jedno sa svim sto jeste, sto je bilo ili ce biti. JEDNO.
-Richard Bah iz knjige Jedno-
_________________ Djevojke vole mladice, zato sto ih ta ljubav ispunjava!
Nekada sam bio ljudsko bice, a onda sam uveo ADSL!
|