banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2007, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
РЕЧ О НОВИМ БОГОХУЛНИЦИМА
текст објављен у београдској Политици (15.02.2007. г.)

Да је страдање унутрашња природа и сама бит Цркве показује нам и наше време, које се у најширем смислу назива временом посткомунизма, транзиције, глобализације итд.

Таман када смо помислили, да је Црква Христова изашла као победник из рата са црвеном аждајом тј. богоборним атеизмом и комунизмом, сведоци смо на жалост, да су на помолу нове борбе, које управо трају и да нашем распињању још нема краја. Кад ово кажемо мислимо, између осталог, и на континуиране медијске нападе на СПЦ и на њен идентитет, у којима се не штеди ништа што је свето, почевши од Имена Божијег, па до светитеља Цркве Христове, њене јерархије и верника.

Богохулство и богохулништво није нова појава у животу Цркве, она је била позната још из времена Старог Завета и времена пророка Мојсија. Већ тада су поједини људи устајали да хуле на Бога и на Његов закон (3. Мојс. 24, 11). Такође се у време пророка Исаије и побожног цара Језекије помињу иноплеменици и хулитељи на Име Божије (Ис. 37,6), који су се иако хулећи, припремали да заузму свети град Јерусалим, али је на крају погибао праведно њих снашла.

У Новом Завету се на много места помиње богохулство и хула на Бога и на Цркву. Оно је највише упућено на Господа нашег Исуса Христа тј. везује се за оне који нису могли да схвате Тајну Његове Божанске Личности, па су због тога хулили на Њега (Мт. 9,34). Сам Господ наш Исус Христос желећи да укаже на велики грех богохулништва говори да ће сваки грех људима бити опроштен, али да хула на Светога Духа неће бити опроштена никада (Мт. 3,29). А хула на Духа Светог, по тумачењу Светих Отаца, није ништа друго до хула на Истину тј. хула на самог Господа Исуса Христа и Цркву Његову, која је по речима Светог Апостола Павла Тело Христово (1. Кор. 12,27).

Најновија богохулништва и хуле које из дана у дан слушамо по разним медијима показују да су живи синови оних који су убијали пророке (Мт. 23, 31). Изгледа само да се црвена аждаја богоборства распала на већи број мањих царстава и сила, али из којих говори исти дух првог клеветника Божијег и обмањивача људи (1. Мојс. 3,1), који се у Новом Завету назива оцем лажи (Јн. 8,44).

Пред новим кривоклетницима и богохулницима нема заиста ништа свето, јер нико и ништа није поштеђено хуле њихове: нити је то Име Божије нити је то Црква Христова, која се у Светом Јеванђељу назива стубом и тврђавом истине (1. Тим. 3,15); нити наш свети Патријарх, којег је Бог подигао у ово време као велико светило, али га они руже не разумејући његову личност и његову мисију. Њихових хула нису поштеђени ни наши светитељи – од Светог Саве, па све до Светог Владике Николаја. Међутим, ни то им није доста. Њихово опадање и хула иде и на нашу свештену историју светосавску и светосимеоновску, светокосовску и светолазаревску, проглашавајући све оно што је свето и миломе Богу приступачно, митом и митологијом, а себе и своје хуле јединим мерилом и једином истином.

У Светом Јеванђељу овакви се људи називају онима који долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви (Мт. 7,15). Њихово одело овчије је њихова лажна наука, лажна брига за човека и лажни хуманизам и демократија. Они своју праву природу откривају управо хулом на Бога, Који је Истина и на Цркву, као заједницу многобројних сведока те Истине.

Неки од најновијих кривоклетника и богохулника су се изгледа специјалозовали за одређену област о којој ће да хуле, па је неко специјалиста за Цркву, неко за Њену историју, а опет неко други за Њене светитеље. Једни од њих демонску уметност проглашавају највишим изразом слободе, другима су пак, у борби са Црквом једино решење метеори, док трећи као јахачи апокалипсе и самозвани инквизитори хуле на све и на свакога, сматрајући да тиме Богу службу чине (Јн. 16,2).

Новим богоборцима сметају чак и окупљања младих православних хришћана на богословским трибинама, као и било какво присутство Цркве међу младима и у политичком животу нашег народа, јер је то простор који су они сами узурпирали, представљајући се новим усрећитељима човечанства.

Ми смо благодарни Господу и светитељима Цркве Његове Православне што се управо данас у наше време, које се назива и временом нове апостасије, Реч Божија и Свето Јеванђеље Христово шири све више у српском народу и то управо међу младима, који су гладни и жедни истинске духовне хране, Правде и Истине Божије, па зато и ходе путем Светог Саве и свих светитеља рода нашег, слушајући глас своје свете Цркве.

За оне, који су по својој слободи изабрали да служе другом господару (Мт. 6,24), те хуле на Име Божије и Цркву Његову не преостаје нам ништа друго него да се молимо Богу да им опрости безумље њихово, јер сигурно не знају шта чине (Лк. 23,34).

У Светом Писму се каже: Господ је близу и не часи и долази да суди свету (Откр. 22, 12). Дај Боже, да се ми у том тренутку Суда Божијег, на којем смо свакодневно, нађемо са онима који су са десне стране, како би чули речи живота: Уђите благословени Оца Мојега у Цраство које вам је припремљено од постања света. (Мт. 25, 34), а не дао Бог да икада чујемо речи које ће чути непријатељи и противници Божији, богоубице и човекоубице, богохулници и ружитељи закона Божијег од искони: Идите од Мене, ја вас не познајем (Мт. 25, 41), јер ће тамо бити плач и шкргут зуба (Мт. 24,51).

Епископ далматински
Ф О Т И Ј Е

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
A ja kukao zbog papinog govora mržnje. E, jesam naivčina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Ako je i od "Politike", previše je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 17:39
smrt fasizmu !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2006, 14:23
Ja bi ovo volio procitati ali kada vidim cirilicu.. a koju koriste ljudi da bi se osjecali posebnim i superiornim nad drugima, jednostavno nemam volju za to.
Ali mozda i procitam.. ;)

Ipak o bogohuljenju je.. :lol:

Eto da doprinesem tom bogohuljenju.. :
Ja sam Onaj Koji Jesam, Ja sam Alfa i Omega. Ja sam Istina, Put i Zivot. Nema Boga do Mene. - ovo nije napisano kao citati.. ;)

Eto.. zivjelo bogohuljenje.. :lol:

A za ostale..
Uzdravlje.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Evo i od mene jedno bogohuljenje... :lol:

Ja sam ono cega nema
Ja sam ono sto ti se sprema
Ja sam sudbina koja se ruga
Ja sam podli djavolji sluga
Ja sam istina koja je glupost
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Ja sam neizdrziva glad
Ja sam bio nekad, ja sam sad
Ja sam situacija teska
Ja sam velika greska
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Ja sam ono cega nema
Ja sam od milion godina tuga
Ja sam na kraju devetog kruga
Ja sam razapet pas, ja sam ludost
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Obozavam te.. ;) :lol:

Ma gdje te stihove nadje Pero?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Majke.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 19:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Bravo... :lol:

Podsjeca me na rad sa Tarot kartom Ludom. ;)
Pomislih da je to predivan opis te karte.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 20:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Evo i ja malo da blasfemišem... nisam dugo.

Prema hrišćanskoj doktrini Hitler će otići u raj, ako se iskreno pokaje, pri čemu će Ana Frank otići u pakao jer je jevrejka.

:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Not now, John! je napisao:
Prema hrišćanskoj doktrini Hitler će otići u raj,
ako se iskreno pokaje,
pri čemu će Ana Frank otići u pakao jer je jevrejka.

Зар је људски ускратити човјеку право на промјену и покајање, па макар он био блудник, лопов, злочинац или не знам ни ја шта?
Зар је то хумано друштво у којем се сваки преступ сурово и немилосрдно санкционише?

Свако дијете које је невино страдало, па ма које оно вјероисповјести и нације било има статус анђела у Царству Небеском.

Сваки човјек који живи у заједници са Богом ће и након смрти бити у заједници са њим, након смрти човјек сам "бира" свој удес јер га душа вуче ономе за кога је био везан за живота.

Није фер овако искривљено представљати хришћанско учење, јер је оно далеко хуманије и у њему има засигурно много више човјекољубља и богољубља него у многим духовним и друштвеним системима који се представљају као "хумани"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Evo i ja malo da blasfemišem... nisam dugo.

Prema hrišćanskoj doktrini Hitler će otići u raj, ako se iskreno pokaje, pri čemu će Ana Frank otići u pakao jer je jevrejka.

:D

То можда код твојих, али у пакао се не иде ако си јеврејин.
У пакао се иде ако ниси ХРИСТОВ већ зна се.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Walter Wolf je napisao:
Ja bi ovo volio procitati ali kada vidim cirilicu.. a koju koriste ljudi da bi se osjecali posebnim i superiornim nad drugima, jednostavno nemam volju za to.
Ali mozda i procitam.. ;)

Ipak o bogohuljenju je.. :lol:

Eto da doprinesem tom bogohuljenju.. :
Ja sam Onaj Koji Jesam, Ja sam Alfa i Omega. Ja sam Istina, Put i Zivot. Nema Boga do Mene. - ovo nije napisano kao citati.. ;)

Eto.. zivjelo bogohuljenje.. :lol:

A za ostale..
Uzdravlje.. :)

Па ти ако ти смета Ћирилица лепо купи прње из Србске Републике, а друга ствар што си неписмен-а!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@nihilist je napisao:
smrt fasizmu !

СМРТ САТАНИ И ГЛУПОСТИ
СЛОБОДА ЉУДИМА У ХРИСТУ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Evo i od mene jedna glupost i neznanje... :lol:

Ja sam ono cega nema
Ja sam ono sto je sramota
Ja sam sudbina koja se ruga
Ja sam podli glupavii sluga
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Ja sam neizdrziva glad
Ja sam bio nekad, ja sam sad
Ja sam situacija teska
Ja sam velika greska
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Ja sam ono cega nema
Ja sam od milion godina tuga
Ja sam na kraju devetog kruga
Ja sam razapet pas, ja sam ludost
Ja sam buducnost
Da li ti se svidjam?

Мислим да је ово оригинал поруке.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti Teodulija ne znas sta pricas! :lol: Goran Bare je bog! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Ti Teodulija ne znas sta pricas! :lol: Goran Bare je bog! :lol:

Јел чујеш ти себе некада?
Ајде мало се уми, пусти да те прође та напушеност лошм машом. Па се отрезниш, нађеш посао. И мислим да ћеш бити задовољнији собом.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Posto svoje poruke pisem, ne citam ih naglas... A zanimanje mi je profesionalni forum-spamer...
Ali i kad pisem, trudim se da pisem pravilno, i kad koristim cirilicu trudim se da je koristim pravilno... 'Ajd sad se vrati par poruka gore i shvati koliko glup ispadas kad ne znas koristiti SVOJE pismo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Posto svoje poruke pisem, ne citam ih naglas... A zanimanje mi je profesionalni forum-spamer...
Ali i kad pisem, trudim se da pisem pravilno, i kad koristim cirilicu trudim se da je koristim pravilno... 'Ajd sad se vrati par poruka gore i shvati koliko glup ispadas kad ne znas koristiti SVOJE pismo!

А фино ти занимање. Само јел те родитељи финансирају

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2007, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima skoro hiljadu godina kako se u srpskom jeziku izvrsilo jednacenje po zvucnosti... I hiljadu godina ti nije dovoljno da shvatis tako prostu stvar... A ti bi da pricas o Bogu!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]