banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 22:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2007, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Зашто у Новом Завjету имамо четири Јеванђеља,
и зашто се она зову по Јовану, по Марку, а не нпр. Јованово Јеванђеље?

Ево скоро два вијека убише се западњачки теолози, нарочито протестантски, да то објасне, и онда стварају читаве теорије.
А проблем је врло једноставан...

Наиме, нису се ни Јован ни Марко, ни други Еванђелисти, договорили о свом искуству Исуса Христа, о свом виђењу и доживљају Господа Христа.

Јеванђеље се зове по Јовану зато што је апостол Јован, као лични ученик Христов, доживио Христа онако како Га је доживио и потом дјелимично али вјерно пренио на хартију тај свој доживљај
(види Јованову Посланицу, гл. 1, стих 13).

Апостол Марко који највјероватније није видио Христа,
(сем можда у Марко 14,51), описао је Христа онако како је чуо од осталих Апостола, нарочито Петра и Павла.

Хвала Богу да имамо четири лична свједочења непосредних и посредних ученика Христових о Њему као Богочовјеку и Спаситељу, јер то њихово свједочење из живог искуства далеко је важније од сваке систематски написане књиге о Христу (попут нпр. Папинијеве).

Зато су Јеванђеља апофатична, неисказива и не могу бити претворена у једну позитивистичку књигу, макар да у њима има итекако катафатике, тј. тачних података и непатворене Истине Божије и људске.

Површни умови, позитивисти, не могу да схвате да Јеванђеље,
као врхунац записаног Откривења Јесте јединствено и непоновљиво лично свједочење (1 Јованова 1,1; 2 Петрова 1,16-21),
и у томе је његова непатворена и незамјењива вриједност.

На пример моју мајку, ја могу описивати али је не могу исказати.
Нема те књиге у коју би неко могао да пренесе моју мајку и да описом исцрпи моје живо искуство општења с њом и љубави што смо са њом имали и имамо.

Јер, напросто, како би рекао Достојевски, живот је шири од логике.
И хвала Богу!

Сјећам се, имао сам само једну фотографију моје мајке, са њене личне карте, па сам у Атини хтио да је увеличам и умножим.
Фотограф ми је урадио неколико слика величине разгледнице, а једну већу је узео па је, због избледелости црта на фотографији, мало ретуширао.
Кад сам видео ту наизглед „јаснију" слику, рекао сам да то више није моја мајка, онаква какву памтим и носим у срцу и у очима.
Према томе, покушај фотографа да на изблиједјеле црте старе фотографије, која је била у извесном смислу апофатична, дода своју катафатику, удаљио је слику од стварности.

Наиме, не може ничија друга прича о мојој мајци замијенити моје искуство, нити такође моја прича о мојој рођеној мајци може замијенити саму моју мајку.

Зато је од Јовановог Јеванђеља важнији сам јеванђелист Јован, и још важнији Живи Христос о Коме Јован свједочи у Јеванђељу.

Читање, проучавање тј, созерцавање (сагледавање) Јеванђеља није неко бјежање у „мистику", него ослобађање људског ума и ријечи за више, божанске и богочовјечанске реалности, за проширивање и уздизање човјека у живо општење са Богом Живим и нас Ослобађајућим.

А Јеванђеље христово свједочи управо о том живом општењу и искуству заједништва с Богом,
који је Живот, који је Истина, који је Заједница,
и које је прије свега Слобода и Љубав.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2007, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ne bi da se ponavljam :D

To su lekcije, predavanja o vjeri i bogu, i to od najboljih profesora. Steta sto ih je samo cetiri. E kada bi svako od nas mogao da napise jevandjelje po svom iskustvu...

Damaskin je napisao:
Читање, проучавање тј, созерцавање (сагледавање) Јеванђеља није неко бјежање у „мистику", него ослобађање људског ума и ријечи за више, божанске и богочовјечанске реалности, за проширивање и уздизање човјека у живо општење са Богом Живим и нас Ослобађајућим.

To je to! Iz toga se uci zivot! A ne iz botanike i osnova mikro i makro ekonomije(koju vrlo treba da uchim a ne da pametujem na forumu, btw).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2007, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Ne bi da se ponavljam :D

To su lekcije, predavanja o vjeri i bogu, i to od najboljih profesora. Steta sto ih je samo cetiri. E kada bi svako od nas mogao da napise jevandjelje po svom iskustvu...

Да, али је нажалост данас ситуација таква да највише о томе пишу они који немају никаква духовна искуства...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2007, 18:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Pa bilo je stotine apokrifnih jevanđelja, da su ih car Konstantin i društvo ubacili u Novi zavjet bilo bi puno više biblijske lektire.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2007, 19:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2006, 14:40
Citiraj:
Pa bilo je stotine apokrifnih jevanđelja, da su ih car Konstantin i društvo ubacili u Novi zavjet bilo bi puno više biblijske lektire.

Немој користити појам апокрифно погрешно, јер очигледно не знаш шта значи (зависи и од самог класификатора), а поготово, чини ми се, не знаш историју систематизације и канона.

Damaskin je napisao:
Јер, напросто, како би рекао Достојевски, живот је шири од логике.
И хвала Богу!

Хвала Богу!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 01:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Стотине апокрифних јеванђеља?!?
Дајте наведите барем двадесет, ето не мора свих сто :D

Изгледа да се на овом форуму могу износити само глупости и полуистине, а полуистина је исто тако далеко од истине колико и лаж.

Неки од учесника овог форума би могли да понекад нешто прочитају, остим што само пишу.

Сад видим да је Мећавица љубимац модератора, како је кренуло, још ћу посумњати и да је то његова Тамна Страна или што би рекао Карл Густав Јунг - његов Анимус.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 09:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Стотине апокрифних јеванђеља?!?
Дајте наведите барем двадесет, ето не мора свих сто :D

Pa evo, za tvoju informaciju, nekoliko pokrifnih novozavjetnih knjiga koje "svete" tate ne ubaciše u kanonske spise iz ovih ili onih razloga: Tomino jevanđelje, Petrovo jevanđelje, Tajno Markovo jevanđelje, Egipatsko jevanđelje, Hebrejsko jevanđelje, Petrova apokalipsa, Tajna knjiga Jovanova, Petrove propovijedi, Jevanđelje ebionita, Jevanđelje nazarena, Matejevo predanje, Jevanđelje Marijino, Razgovori sa Spasiteljem, Jevanđelje Spasiteljevo, Apostolska poslanica, Djela Petrova, Djela Jovanova, Djela Pavlova, Djela Andrijina, Djela Petra i Dvanaestorice, Djela Tomina...

Eto, ima ih više od dvadeset, i to je samo dio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 09:14 
Pripravnik
Pripravnik

Сам термин "апокриф" у наше време је попримио конотацију нечег "непризнатог", што је девијација од оригиналног значења које је било - "нешто скривено".

Како и зашто је дошло до овога? Одговор је једноставан - западни уплив у наше воде, који долази од протестаната који априори одбацују све што је икада било у поседу Цркве, сем Светог Писма.

За њих не постоје никакве "скривене књиге", и претворили су их у "непризнате". Ако погледамо у једну од другоканонских књига Библије, наћи ћемо да је пророк Јездра, уз своје помоћнике, написао све књиге Старог Завета које су биле изгубљене у прогонству, а вођен Светим Духом:

(2 Јездра 14)
44. Написане беху за четрдесет дана деведесет четири књиге.
45. И када се напуни четрдесет дана,
46. Свевишњи рече: Прве, које си написао, постави јавно, како би могли читати и достојни и недостојни,
47. али последњих седамдесет сачувај, како би их предао мудрима из народа;
48. јер је у њима водич разума, источник мудрости и река знања. Тако ја и урадих.

Овдје је ријеч о термину апокрифи у изворном значењу, које често знају да користе гностици и то ипак мааалченце измјењено (тј. како њима одговара), док имамо ту и хришћанско схватање апокрифа и синкретичко схватање апокрифа.

Реч "апокрифос" значи "сакривен". У старини, код многобожачких народа, апокрифи су означавали књиге тајног садржаја, познате само упућенима, насупрот оним књигама које су свима биле доступне. Код хришћанских писаца, почев од 3. века, апокрифи имају више значења. То су књиге које се лажно приписују писцима чије име носе, књиге које су сличне Светом писму, али им Црква не признаје богонадахнутост и каноничност, и јеретичке књиге које су пуне верских заблуда. Колико је данас познато, први је св. Климент Александријски у делу "Стромата" употребио овај термин.
Важно је истаћи и данашњу разлику у терминологији. Православци списе деле на канонске, другоканонске (о којима ће Црква дати коначан суд) и апокрифне (непризнате и осуђене књиге). Протестанти и другоканонске називају апокрифима, а апокрифне називају псеудоепиграфима.
По свом садржају неки апокрифи не садрже никаква јеретичка или погрешна учења, као на пример Молитва цара Манасије, или 151. псалам, али има и таквих који износе штетна јеретичка или философска учења.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 10:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Šta su sad protestanti krivi što su Konstantin i raja uradili to što su uradili?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 10:16 
Pripravnik
Pripravnik

Зашто сада петљаш Св. цара Константина у терминологију? Јеси ли ти добро прочитао текст?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2007, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Blizzard je napisao:
Šta su sad protestanti krivi što su Konstantin i raja uradili to što su uradili?

Сваки пут нова провала, почео сам раји да препричавам твоје небулозе.
Морам да ти признам, да својом глупошћу увек измамиш омех од мене

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Pozdrav Teodulija,

Da te pitam, reci mi iskreno, jesi li ti vjernik?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Pozdrav Teodulija,

Da te pitam, reci mi iskreno, jesi li ti vjernik?

ЈОК ЈА ЗНАМ ДА БОГ ПОСТОЈИ

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:27 
Majstor
Majstor

OK, kakvu je razliku ta spoznaja ucinila u tvom zivotu?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
OK, kakvu je razliku ta spoznaja ucinila u tvom zivotu?

Pozdrav!

Помаже БОГ!

Велику, много сам сретнији, све ми иде од руке, има пара, салате, ћевапа.....од када се редовно ПРИЧЕШЋУЈЕМ И ИДЕМ НЕДЕЉОМ НА ЛИТУРГИЈУ(И за ПРАЗНИКЕ)нема тескобе, бриге, свко јутро се радујерм жиоту. ЧОВЕК СВАТИ ДА ЈЕ СВЕ ПРОМИСАО БОЖИЈА И СВЕ НАМА НА КОРИСТ. ЈЕР ЈЕ ЉУБАВ ГОСПОДА ВЕЛИКА

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:35 
Majstor
Majstor

Teodulija, u cemu je po tebi velicina i dubina pricesti? Zasto se i od kada pricescujes? Sta je po tebi smisao pricescivanja?
I da,zasto si napisao "pricescivanje" velikim slovima? Je li to znaci da je to veoma vazno u vjerskom zivotu?

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
Teodulija, u cemu je po tebi velicina i dubina pricesti? Zasto se i od kada pricescujes? Sta je po tebi smisao pricescivanja?
I da,zasto si napisao "pricescivanje" velikim slovima? Je li to znaci da je to veoma vazno u vjerskom zivotu?

Pozdrav!

Наравно да јесте, заповет самога БОГА : Ово је ТЕЛО И КРВ МОЈА НОВОГА ЗАВЕТА.

ОНА НАС ОБИЧНЕ МИРЈАНЕ СЈЕДИЊУЈЕ СА ГОСПОДОМ, ДОК СМО ЈОШ УВЕК НА ОВОМЕ СВЕТУ.
То нам је СПАСЕЊЕ, јер се каже ко не УЗИМА ТЕЛА И КРВИ ГОСПОДА(ПРИЧЕСТ)НЕЋЕ СЕ СПАСИТИ.

ЛИТУРГИЈА(ЗАЈЕДНИЧКА МОЛИТВА)
МОЛИТВА
ИСПОВЕСТ
ПРИЧЕСТ

Једини начин да се заради царство БОЖИЈЕ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:46 
Majstor
Majstor

OK, kazes "zapovijest Boga". Da li to znaci da se drzis zapovjesti Bozjih?

Koja je najvaznija zapovijest na kojoj pocivaju svi proroci i Pisma? Mozes li mi citirati taj dio iz Svetog Pisma? I da li se drzis te zapovjesti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dak je napisao:
OK, kazes "zapovijest Boga". Da li to znaci da se drzis zapovjesti Bozjih?

Koja je najvaznija zapovijest na kojoj pocivaju svi proroci i Pisma? Mozes li mi citirati taj dio iz Svetog Pisma? I da li se drzis te zapovjesti?

Све су важне у ПРАВОСЛАВЉУ(ИСТИНИ БОГА ЖИВОГА)
Нема мање или више важне??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2007, 12:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Opet se sve svodi na puki formalizam...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]