banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 02:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: kako definisati
PostPoslato: 12 Dec 2006, 05:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
Situacija u kojoj upoznate devojku. Naravno u pocetku ne znate nista o njoj(cak ni pravo ime). Prica se razvija.Bude se osecanja, i naklonost. Mislite da ste najsrecniji covek na svetu.........
Odjednom otkrivate sitnicu po sitnicu.Njene obicaje, njeno poreklo, PRAVO IME I VERU!.To sve tek nakon izvesnog vremena.
Priznaje vam sve i dodaje da vas voli i da je sve to pokusala skrivati da vas ne povredi,
Znam TO JE VELIKA LAZ! Pravoslavac sam, i oprostio sam jojl az, ne postoje nikakvi osecaji, osim boli kad vas neko debelo slaze, otme od vas neku nadu......
ZANIMA ME KAKVI SU MOTIVI I CILJEVI OVAKVIH POSTUPAKA? DA LI JE MOGUC UTICAJ NA MOJE VERSKO UBEDJENJE? DA LI JE MOGUCA MRVA ISKRENOSTI POVODOM USPOSTAVLJANJA VEZE?????????
DA LI JE OVO BILO ISKUSENJE???????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 07:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Otkud znaš da je ''to velika laž''?
Kako znaš da prema tebi nije osjetila ljubav?
Kakva su tvoja vjerska ubjeđenja?
Da li ti kao pravoslavac možeš voljeti i biti u vezi sa islamkom, npr.?
Šta je bilo sa vama kad si saznao da je druge nacije i vjeroispovijesti?

Vrh

Tema posta: Re: kako definisati
PostPoslato: 12 Dec 2006, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
simke r je napisao:
Situacija u kojoj upoznate devojku. Naravno u pocetku ne znate nista o njoj(cak ni pravo ime). Prica se razvija.Bude se osecanja, i naklonost. Mislite da ste najsrecniji covek na svetu.........
Odjednom otkrivate sitnicu po sitnicu.Njene obicaje, njeno poreklo, PRAVO IME I VERU!.To sve tek nakon izvesnog vremena.
Priznaje vam sve i dodaje da vas voli i da je sve to pokusala skrivati da vas ne povredi,
Znam TO JE VELIKA LAZ! Pravoslavac sam, i oprostio sam jojl az, ne postoje nikakvi osecaji, osim boli kad vas neko debelo slaze, otme od vas neku nadu......
ZANIMA ME KAKVI SU MOTIVI I CILJEVI OVAKVIH POSTUPAKA? DA LI JE MOGUC UTICAJ NA MOJE VERSKO UBEDJENJE? DA LI JE MOGUCA MRVA ISKRENOSTI POVODOM USPOSTAVLJANJA VEZE?????????
DA LI JE OVO BILO ISKUSENJE???????????

Ništa nisi znao o njoj o osjećanja se bude? Da li se bude osjećanja ili hormoni?
Zašto je lagala, postavlja se pitanje. Mnoge osobe pribjegnu laži jednostavno zbog nedostatka hrabrosti i zbog straha od ishoda nakon otkrivanja istine. To je ipak ljudski.
Pitaš: DA LI JE MOGUC UTICAJ NA MOJE VERSKO UBEDJENJE?
Kakvo je tvoje vjersko ubjeđenje? Da cijeniš čovjeka po imenu ili po duši? Šta tvoje vjersko ubjeđenje kaže za Oproštaj? Da li Oproštaj postoji kod tebe?
Da je ta osoba pokušala da te nagovori na pljačku ili tako nešto slično onda bi mogla biti riječ o Iskušenju, a ovako...
Pomalo mi ličiš na farizeja; čistiš čašu s vana umjesto iznutra. Bitno ti je koje je vjere, a ne kakva joj je duša. Kad se već pozivaš na vjerska ubjeđenja podsjetiću te na tekstove o Isusu u kojima on navodi da mu nikada nije smetalo da sjedi, jede i pije i sa nevjernicima. Zar, kada su ga sveštenici prekorijevali što mu prilazi bludnica, nije rekao: "Ona mi svojim suzama opra noge i obrisa ih svojom kosom, a šta ti učini za mene?"
Da ne bude ovo neko vjersko "pametovanje", predlažem ti iskren razgovor, ipak će ti ona najbolje reći o čemu se radi i zbog čega je prećutala svoje ime.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2006, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Kakva glupost od teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2006, 00:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Драги Симке, зар је најбоље мјесто на којем ћеш добити квалитетан духовни савјет по питању тако интимне и животне теме један интернет форум?

Нико од нас не познаје ту дјевојку да би могао причати о њој као личности, па је сваки коментар претенциозан.

Православна црква не инсистира на "чистим" браковима тј, браковима склопљеним унутар цркве, постоји могућност да се православни хришћанин ожени дјевојком ван цркве.

Ако је твоја вјера производ твог доживљаја Бога тј, богооткровења, производ твог личног молитвеног односа са Богом, онда заиста не видим да неко ту твоју вјеру може да помути.

Опет ако си вјерник "традиционалиста", онда је врло лако да неке друге традиције заузму мјесто твојих...Све зависи дакле од твог личног односа са Богом и товг досадашњег доживљаја и искуства у вјери...

Искрено се помоли да ти Господ подари особу у којој ћете једно у другом откривати љубав и Бога, некога ко ће тебе да првенствено пошутје и уважава као личност, на дугом, али благословеном заједничком путу узрастања у љубави...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 01:07 
Pripravnik
Pripravnik

Draga TALIJA, nije u pitanju vise versko ubedjenje, koliko pocetak price. Sve je bila laz. Mnogo stvari ostale su skrivene, NE SAMO IME.....Cela stvar dobija drugi oblik kada se otkrije sva istina.Sve sto je rekla o sebi pada u vodu I KAKO DA VERUJRUJEM U NJENU ZAKLETVU U LJUBAV , POSTOVANJE MOJE LICNOSTI, njene suze....... Pa budi covek na prvom mestu, pa ce se ostali problemi resavati otvoreno i iskreno. A takve stvari vec mogu da zadiru i u domen verskog ubedjenja, zar ne?! Jer ja nisam nista krio i isao sam cistog srca u pricu koju mi je pricala!
Naravno , oprostio sam joj laz , ali ne znam kako da ispunim prazninu koja je odjednom otvorena, i pitanja, ZASTO JE SKRIVANA ISTINA? dAKLE NE CENIM JE PO IMENU, NEGO PO DELIMA.
I NIje u pitanju samo njena veroispovest , nego njena proslost, zivot, Sve se odmotavalo munjevito i za nekoliko sati. Detalji price........ mnogo krupnih stvari.......
Eto ne znam kako sve sagledati. Cenim misljenje ljudi na ovom forumu. Verovatno je DAMASKIN u pravu kad kaze da ovo nije pravo mesto za resavanje ovakvih stvari, ali upravo si me ohrabrio,......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 01:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Колико је само пјесама спјевано и књига написано на тему љубави против које се завјерио читав свијет...

Права Љубав је најмање рачун а прије свега је вјера.
Вјера и бескрајно повјерење ономе кога волимо...

Нормално је да сад тебе поједе црв сумње и да ђаво користи својих пет минута и даје бескрајно много сулудих помисли и питања...

Ко зна због чега се она тако представљала...Стид? Страх? Жеља да се уклопи, да се свиди?...Ко ће знати...Ако је то онда је баш "мала", а то ми (из ове перспективе) дјелује баш симпатично...
Симке, немој много да филозофираш...ако се волите - будите заједно и у тој вези узрастајте и градите се краз љубав...Љубав је нешто најљепше, нешто што испуњава...схватите свој однос и пустите се досадне и сиве свакодневице...

(Само ћу ти рећи да док ово пишем, поред мене на кревету "лала" једна мала којој су једном давно сви бранили да се дружи са мном, а данас не могу замислити свој живот без ње :wink: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kako je to fino... ocu i ja jednu tako malu da lala.
elem, zar je proslost bitna? Bitno je ono sto je sad, ne zivis sa njom od prije pet godina, nego sa njom sad. Jedini problem koji ja vidim je taj sto je krila neke "podatke!". A to moze biti i iz plemenitih razloga. Ma bez muke nema ljubavi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 11:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ukratko, simke, pusti priče, predrasude, šablone i drugo, slušaj šta ti srce govori.
Najbolje ti je Damaskin napisao, a ja ću ti lično potvrditi da sam samo malo duže filozofirao prije 10-ak godina, danas ne bih bio sa svoji(o)m anđelom. :) I kako bih bez nje danas imao još jednog anđelčića...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Апостол Павле, Прва Посланица Коринћанима (Нови Завјет),
7 поглавље

"...А осталима говорим ја а не Господ: ако који брат има жену некрштену и она се приволи живети с њим, да је не оставља.
И жена ако има мужа некрштеног и он се приволи живети с њом, да га не оставља.
Јер се посвети муж некрштен женом крштеном, и посвети се жена некрштена од мужа крштеног; јер иначе деца ваша била би нечиста, а сад су света.
Ако ли се некрштени раздваја, нека се раздвоји; јер се брат или сестра у таквом догађају не зароби; јер нас на мир дозва Господ Бог.
Јер шта знаш, жено, да ако мужа спасеш? Или шта знаш, мужу, да ако жену спасеш?
Само као што је Бог разделио свакоме, и као што је сваког позвао Господ онако нека живи. И тако заповедам по свим црквама...."

И у истој Посланици цијелу 13 главу посвећује љубави:

Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам.

И ако раздам све имање своје, и ако предам тело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.

Љубав дуго трпи, милосрдна је;
љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се,

Не чини шта не ваља, не тражи своје, не срди се, не мисли о злу,

Не радује се неправди, а радује се истини,

Све сноси, све верује, свему се нада, све трпи.

Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.

Јер нешто знамо и нешто пророкујемо;

А кад дође савршено, онда ће престати шта је нешто.

Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство.

Тако сад видимо као кроз стакло, у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат.

А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје;
али је љубав највећа међу њима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство.

E, ovo me udarilo ko nogom u glavu. Jel hoce da kaze da smo kao djeca, neiskvareni ili sta vec, blizi bogu i istini? I da se poslije od toga odvojimo (kako bi sami stigli do boga i istine)? Ili tako nesto... Djeca su cudo. Puna duha, male duhovne bombe, ali nista ne shvataju. Mozda zato treba sve ispocetka da radimo kroz odrastanje, kako bi sve sjelo na svoje mjesto.

Sorry na oftopiku :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Павле овде мисли на духовни узраст,
да га је Бог трпио и са неким "дјтињастим и незрелим" погледима,
а да Коринћанима сада свједочи о љубави у највишем духовном смислу:

Најприје мислимо да је љубав само она почетна занесеност за некога или нешто,
а тек након дугог узрастања у љубави, схватамо да је љубав и наш почетак и крај духовног живота.
А ово узрастање је схватање да је љубав и слатка, али и истовремено и подвиг борбе за љубав, за превазилажење својих себичности, за уважавање цјелокупне личности оног Другог са свим њеним манама, не само узимање оног што нама одговара...

А дјеца се сматрају истинским малим анђелима,
Христос каже апостолима указујући на дјецу са којима се играо:

"Заиста вам кажем, да је оваквих Царство Небеско,
ако не будете као дјеца, нећете видјети Царства Божијег..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 15:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Apostol ne govori o tome da ne treba da sačuvamo dijete u sebi. Između ostalog, Isus je dao savjet i opomenu da ako ne postanemo kao mala dijeca nećemo ući u Kraljevstvo Božije.
Apostol Pavle, na jednom mjstu kaže: po zloći budite kao dijeca, a po razboritosti zreli ljudi. (parafraziram).
Prema tome, treba napredovati i izgrađivati se u ljubavi kroz život, jer je teško živjeti u ljubavi, a ne biti kao malo dijete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2006, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znaci fulio sam, al bas... :D ma nesto sam o tome razmisljao pa kad sam vidio onaj citat, puklo me...
Lako je biti zaljubljen, ali kad to prodje, onda treba stvarati ljubav, i to je tesko. (kao ovo je vracanje na temu :lol: )
Pazi definicije: Ljubav je borba protiv sebe radi drugih. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 03:33 
Pripravnik
Pripravnik

Bik je napisao:
kako je to fino... ocu i ja jednu tako malu da lala.
elem, zar je proslost bitna? Bitno je ono sto je sad, ne zivis sa njom od prije pet godina, nego sa njom sad. Jedini problem koji ja vidim je taj sto je krila neke "podatke!". A to moze biti i iz plemenitih razloga. Ma bez muke nema ljubavi...

Jao pa nisu to neki podaci. Nisu to sitnice.Spremna je da skrije svoju decu......
ALI LJUDI JA SE LOMIM..........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 03:45 
Pripravnik
Pripravnik

SRCE KAZE JEDNO. RAZUM SASVIM DRUGO.
..................

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 04:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Ljubav sa drugom vjerom dolazi radi iskusavanja vjere. Provjeri se kome si vjeran: Istini tvoje vjere ili istini tvoje djevojke i kreni za onim sto vise volis!

Na dvije stolice niko ne moze, pa neces ni ti moci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 05:16 
Pripravnik
Pripravnik

Vidusa je napisao:
Ljubav sa drugom vjerom dolazi radi iskusavanja vjere. Provjeri se kome si vjeran: Istini tvoje vjere ili istini tvoje djevojke i kreni za onim sto vise volis!

Na dvije stolice niko ne moze, pa neces ni ti moci.

hoces da kazes da su ovo nespojive suprotnosti???????
Vidim da se neki nebi bas u potpunosti slozili sa ovim!? NEBIH DA SEDIM NA DVE STOLICE!!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
simke r je napisao:
Jao pa nisu to neki podaci. Nisu to sitnice.Spremna je da skrije svoju decu......
ALI LJUDI JA SE LOMIM..........

Ne donosi prebrzo zaključke, daj sebi malo vremena za razmišljanje i oslušni srce šta ti kaže. Mogu živjeti zajedno i različiti. Ljepota odnosa i jeste u razumjevanju i shvatanju različitosti (ma kakve prirode).
Šta ti vrijedi ako postupaš po nekom strogom moralnom kodeksu a da pri tom ne osjećaš zadovoljstvo, sreću i duševnu ispunjenost?
Ima više razloga zašto ti nije se rekla na početku vašeg poznanstva.
Jedan od mogućih razloga je strah da ćeš je odmah u startu prekrižiti i odbaciti zbog predrasuda koje vladaju među našim narodom (htjeli to mi priznati ili ne).
Nisam sigurna da li sam dobro shvatila, ali ti pominješ njenu djecu?
Mnogo muškaraca je prihvatilo ženu sa djetetom (djecom) i to im nije smetalo da imaju savršen brak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2006, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidusa, ne seri! Gdje to pise da covjek ne moze biti sa zenom druge religije, i da pri tome ne moze ostati vjeran svojoj? Ti nadji gdje to pise, i ja cu pojesti tastaturu sa sve majonezom i kecapom. Ti covjekomrzac sebe nazivas pravoslavcem... boze sacuvaj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]