Citiraj:
Odakle ti ideja Damaskin da ja sebe smatram duhovnom osobom?
Па драги пријатељу учествујеш на дискусији о духовности, сигурно ниси овдје јер те занима спорт , политика и сл.
Citiraj:
Dapace.. za mene nema razlike izmedju duhovnosti i materijalnosti. A ako forsiras to duhovna osoba radi te razlike bojim se da debelo gresis.
Нипошто, не правим разлику између материјалног и духовног свијета, нити сматрам материју злом а нематеријални свијет добрим.
И један и други имају у себи потенцију и доброг и лошег, а до нас је како ћемо их користити...Све ми ја на слободу, али ми није све накорист....
Citiraj:
Drugo, mozda to forsiras kako bi mi na kulturan nacin rekao da sam kreten i da nemam pojma. Ili da isforsiras da ti znas nesto, i da ostali ucenisci ovoga foruma koji pisu u skladu sa tvojim recima, ili recima iz biblije.. ili neke druge knjige.. znaju pravu istinu a ostali samo bauljaju u mraku.
Боже сачувај, онда не бих имо потербу за дискусијом, већ би само ишао около и проповиједао...Овдје смо да се научимо узајамном поштовању и размијенимо искуства...
Citiraj:
I ja na to kazem.. jeste u pravu si. Ti znas..
A to je BAS problem..
U stvari nije problem to sto znas.. vec to sto TI postojis iza toga "znam".
Хе, хе...волио бих да једном попијемо кафу на ову тему...ако се уплетем досадићемо свима на форуму...морам ти рећи да имам једног у кући са истим реченицама...

Мили пријатељу, сад си дословно поновио реченицу коју ми мој кум понавља последњих петнаест година
Молим вас да се не узбуђујете и трпате све нас у исти кош...превише је свака личност специфична за такво шта...свако од нас има различит духовни развој, менталитет, темперамент, карактер...све...
А ја, дакако јако промишљам било коју информацију која ми дође до руке, на крају тако сам одгојен да све измјерим хиљаду пута па тек онда извлачим закључке...немојте онда ни ви бити лаки на осудама и предрасудама...
Citiraj:
Hoces reci, da prije Isusa nije bilo svijeta?
Nije bilo ljubavi? Da je Isus nesto donio sto nije postojalo?
Sta je to Isus dao, a da prije toga nije postojalo? Ljubav??? Istinu??
Pa to sve postoji od samog stvaranja svijeta. Od samog prapocetka..
Уууу, велика тема...Кад би почео само о овој теми могли би до краја живота да причамо...
Ајд, укратко, да, прије Исуса није било свијета, односно прије Бога Сина тј, Ријечи Божије, Оца и Светог Духа није било створеног свијета каквог га ми познајемо. Бог Отац кроз Сина ствара Духом Светим...али да не објашњавам требало би ми заиста много простора, а не би хрио да давим....
Дакле, прије Сина Божијега, односно Свете и Живо началне Тројице није било ничега.
Он сам, опет, јесте извор Љубави, Живота и Истине...Што се човјек више уподобљује Њему, то он у себи носи све више љубави, све више вјере, све више Истине, тј, све је ближи истинском богопознању...
Довољно је да упоредиш Стари завјет са новим, па да видиш у каквом се стању стари свијет налазио када је Мојсије примио заповјести, по њима видимо да ни тадашњи закони нису имали везе са данашњим.
И право као наука сматра да је сав данашњи законски корпус произишао из Мојсијевих заповјести.
Дакле, примитивизам, идолопоклонство и дивљаштво је красило стари вијек, да не причам о томе да је било много случајева у којима сте могли убити, силовати и слично, без да сносите неке санкције.
Христов долазак и његова проповјед је за и за Јевреје била шок, а камоли за стари свијет.
Не противљење злу, ако ћете поштено, јесте први донио Христос на свијет. Молитву за непријатеље, љубав изнад сваког закона...итд...Заиста је много тога новога..
А најважније и најузвишеније јесте његова проповијед личним примјером: да ли се неко прије оваплотио из чисте утробе? васкрсавао мртве, претварао воду у вино?, исцијелио слијепог од рођења?, ходио по води као по суву?, постио 40 дана без хране и пића?, опростио свом крвнику?, добровољно се предао да умре за нас?васкрсао из гроба?...
Зар су то биле тако уобичајене ствари да неко учини у свега три године? Не знам, дајте примјер ако постоји, волио бих чути...
За мене и још милијарде људи најфасцинантнија личност у историји је Исус Христос, Син Бога Живога и Ријеч Божија, та нисмо ваљда сви онда због тога глупи, затуцани или једноставно волимо бајке??
Citiraj:
Slazem se samo u jednom.. da je to onos to ti vidis. Sto apsolutno ne mora biti istina.
Па драги Шива, ја вас не малтретирам да морате осјећати исто што и ја нити дијелити моја увјерења, ја само износим свој став.
Не знам само зашто га тако "на прву лопту" осуђујете, гдје је онда ту дијалог и узајамно поштовање?
Не знам драги Шива да ли имате дјеце, ако да, онда да вас питам, ако ваш син или кћеркица крене да стави ручицу на врелу плату, хоћете ли викнути и рећи "не, не!" или ћете поштовати његову слободу да себе учини инвалидом, или нпр, отрује се, скочи са терасе и сл.?
Зар ми сами се не старамо о својој дјеци и непрестано им дајемо одређене заповјести, али из љубави?
Па зар Бог није Отац свих нас, зашто њему ускратити то право?
С тим што он нама даје далеко веће слободе, него ми својој дјеци...
Citiraj:
Sta je tvorevina? Sta je vjecnost? Sta je ljubav?
Мислим да би за одговор на ова питања требало да се напише бар десет књига, а не један мали пост на форуму...

Citiraj:
Kako moze licnost da bude u jednistvu sa necim sto je vjecno, sveobuhvatno, ljubavnom??
Може, управо кроз љубав, јер љубав је однос којим долазите у јединство са другим личностима, зар није тако?
Citiraj:
Kada je licnost mrtva maska!
Ево сад ви дајете готове аксиоме, притом и научно нелогичне, онда погрешно дефинишете личност! Маска је наше свакоддневно батргање да будемо оно што нисмо, а ми духовним животом и молитвом, учећи се да поштујемо људе и Бога узрастамо и постајемо личности...Опет, превелика тема ову прилику...
Citiraj:
Grijeh je bauk koji su stvorili oni koji zele druge da porobe u svoje dogme i strahove.
Зар по вама није гријех убити човјека, красти, вријеђати друге и сл...?
Citiraj:
Ti ne mozes, sve i da hoces, da budes ziv bez Njega.
Ako je to tako, kako si ista mogao raskinuti?
Ви иако заузимате супротан став, непрестано цитирате Библију која ккаже : "Свако живо биће светим Духом живи", ми Словени имамо израз за живо биће - "диханије", тј. дисање, дах као Дух!
Ми дар живота имамо од Бога, али све чинимо да ослијепимо свој духовни вид и прекинемо заједницу са Њим као извором живота, стога само и подложни старењу, трулењу и умирању...
Али једно је "дах" и трен живота који је осуђен на иловачу, а сасвим друго заједничарење са Богом и читавом Творевином у вјечности...
Citiraj:
Sve bih volio procitati, od vas stalnih korisnika ovog foruma, da krenete pricati onos to VI znate, ne onos to citate po knjiga i slusate od ko zna koga. Reci Ti meni nesto o Bogu!!! A ako to nisi sposoban, reci mi nesto o Sebi?
Драги Шива, ја кад цитирам, ја наведем аутора, све остало пишем срцем и сво вријеме пишем о Богу, а нисам баш толики егоиста да би писао о себи, ја сам неко ко је само захвалан богу на свему...
Citiraj:
Pa On nikada nije ni odlazio?
S tim sto si rekao, upravo si rekao da Isus nije Bog. Jer s tim govoris da je On morao doci i da je otisao. I negiras sve ono sto je dogovoreno da je Bog i Isus. Jer s tim oni nije sveprisutan, on nije sveznajuci, on ni je omnipotentan...

Христос се није оваплотио ради некаквог морања или принуде, свакако да је сво вријеме био свеприсутан, али не и свим асвеоткривен као послије оваплоћења....Опет превелика тема...
Citiraj:
Kaze da je zivotodajan..

.. zanimljiva rec, kako onda takvo sto moze nestati? On daje zivot u svakom trenutku, kako onda moze doci i otici?
Опет говорите као хришћанин и вјерник...На шта мислите под "нестати", ја такво шт никад нисам тврдио, доћи или отићи у физичком-тјелесном смислу, Он је као Бог, наравно свеприсутан...
Citiraj:
Sloboda i krsenje principa! Sloboda ima priincipe!
Jesi ti svestan sto si rekao? Kakve veze imaju principi sa slobodom?
To nije sloboda to je ropstvo.
Ko je rekao takvo sto sto si citirao?
Nisi naveo ispod pa ne znam. Ne znam kome da se obratim, kojoj licnosti.
Ви изгледа слободу схватате као анархију, истинска слобода је нечињење зла, ако хоћете.
А цитат је од Апостола Павла...
Citiraj:
Kako znas sta to Bog hoce?
S tim dolazimo da ti ili taj citirani zna Boga i njegove zelje. WOW... Ocekujem novu svetu knjigu...

Немојте тако наступати драги Шива, срамота је, испашће да нисте никад ни читали Свето Писмо, прочитајте Павлове посланице, поготову оне упућене Коринаћанима...Дакле тај неко цитирани јесте боговидац Апостол Павле...
Што се тиче откривања Воље Божије, јасно можете видјети у Светом Писму, Он је најприје откривао кроз старозавјетне Пророке, а када човјечанство није вјеровало њима, онда је и сам дошао међу нас и открио нам своју вољу и Пут ка познању Истине...
Наша сва вјера није толико богооткривање скривеног Бога, већ богооткровење у којем нам се Бог сам непрестано открива и показује...
Citiraj:
Ja to nisam vidio.
A nisi ni ti. A opet KNJIGE govore o tome.
Znaci jasno nam je da ON nije pisao knjige, eto slazemo se u necemu.

Ali zato jesu njegovi sljedbenici.

Sto mi jako puno govori, jer
poznavajuci njegove sljedbenike, rekao bih da su jako puno toga umetnuli, imjenili.. ukratko.. napravili onako kako im odgovara.. znaci jako dobar sataras. Zato ima i toliko nelogicnosti.. jer dok se zadovolji svaciji ukus.. malo soli.. malo bibera.. eh.. brate.. to stvarno buckuris.. Mislim taj sataras.. ne biblija ili neka druga tvorevina ljudske ruke.
Мало сте контрадикторни, тврдите да ја не познајем Христа, за којег и сами тврдите да је као Животодавац у непрестаној односној-љубавној релацији са човјечанством,
па затим тврдите како ви познајете Његове ученике, и још приде тврдите како ви Христа боље познајете од њих...интересантно...
Citiraj:
Znaci jos ga uvijek drzite razapetog.. steta..
Ко то
ми? Христ се добровољно распео ради домостроја спасења пале природе човјекове, шта вам ту није јасно, зар нисте прочитали наставак [
b]васкрсе[/b]?
Citiraj:
Ali za mene uspavanke su u prizemlju.. ja sam odavno otisao sa prizmelja..
Чувајте се те врсте узвишених мисли, оних о своме духовном стању...та врста је најопаснија и историја и искуство нам то свједочи у безброј примјера...
Христос васкрсе!