banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 17:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Budizam i hriscanstvo
PostPoslato: 05 Dec 2006, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Budizam i hriscanstvo

Osnovni pojmovi na kojima je zasnovano hriscanstvo, ne postoje u budizmu, ili su tumaceni skoro potpuno u suprotnosti sa hriscanskim idejama – ovako bi sazeto mogao da izgleda opis odnosa izmedju budizma i hriscanstva.

1. Bog, kao vrhovni autoritet, ili kao izvor ljubavi, ili kao tvorac naseg sveta, u budizmu ne postoji. Postoje razlicita bozanstva, koja vise sluze kao metafore u poucnim pricama, i koja ne poseduju sustinsku nadmoc nad covekovom pozicijom (ponekad su cak i ismevana zbog svoje omamljenosti i izgubljenosti). Ideja prvobitnog tvorca, strana je budizmu, kao i celokupnoj indijskoj filosofiji.
2. Ideja vecite duse koja ce nakon smrti po zasluzi otici u raj ili pakao, ne postoji. Uopste, ucenjem o nepostojanju duse, anatti, budizam cini najradikalniji teorijski iskorak u odnosu na ostale religije.
3. Buda je covek kao i svaki drugi, dok je Isus, par stotina godina nakon svoje smrti, proglasen za sina Bozijeg.
4. Budizam, i kada je dobio svoj ideoloski uoblicen -izam, nikada nije progonio neistomisljenike, ili ih cerecio i spaljivao, kao sto su to radile hriscanske kolege. Razlog za to, pretpostavljam, jeste stalni, kroz vekove uvek odrzavani, sarkasticni odnos prema zagovornicima konacnih istina.

Ipak, na prakticnom nivou, mogu da se nadju odredjene veze, pre svega izmedju budistickog saosecanja i hriscanske ljubavi (iako su neki samoproklamovani hriscani, kao sto je Berdjajev, nalazili za shodno da dokazuju nadmoc ljubavi hriscana nad saosecanjem budista). Takodje, mogla bi se povuci paralela izmedju isihazma, meditativne prakse svetogorskih monaha, i razlicitih meditativnih tehnika koje se praktikuju u budizmu, ali iako ove slicnosti postoje, one su delovi dva potpuno razlicita sistema - jednog dogmatskog i hijerarhijskog (hriscanstvo), drugog prakticnog i cak previse sklonog ne guranju nosa tamo gde mu mozda nije mesto (budizam).

Medjutim, sa druge, eticke strane, budizam se moze shvatiti kao elitno hriscanstvo – sistem vrednosti je slican, vrednuju se saosecanje, blagonaklonost i ljubav, s tim sto su argumenti, filosofija i praktikovanje onog sto se propoveda, na strani budizma – zato sam iskoristio rec “elitno”. To moze delimicno da objasni popularnost budizma na Zapadu, medju intelektualnim krugovima - ljudima vaspitanim u hriscanskom i post-hriscanskom okruzenju, po navici je blizak “humanisticki” sistem vrednosti, a u budizmu mogu da pronadju prinicipijalnost i racionalnost koju hriscanstvo ne poseduje.

(deo teksta preuzet sa: http://pankjemrtav.blogspot.com/2006/12/budizam-i.html )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2006, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
2. Ideja vecite duse koja ce nakon smrti po zasluzi otici u raj ili pakao, ne postoji. Uopste, ucenjem o nepostojanju duse, anatti, budizam cini najradikalniji teorijski iskorak u odnosu na ostale religije.

Zanima me ovo o nepostojanju duše, inače nisam upućen u budizam pa ako može neko da mi pojasni ali bez kopiranja kilometarskih tekstova (i bez pristrasnosti, znate na šta mislim :wink: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2006, 11:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
cekaj malo ako postoje bozanstva u Budizmu, kako je onda to monoteisticka religija ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2006, 18:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 17:39
prije bi je nazvao ateistickom religijom :angel: :
Citiraj:
1. Bog, kao vrhovni autoritet, ili kao izvor ljubavi, ili kao tvorac naseg sveta, u budizmu ne postoji. Postoje razlicita bozanstva, koja vise sluze kao metafore u poucnim pricama, i koja ne poseduju sustinsku nadmoc nad covekovom pozicijom (ponekad su cak i ismevana zbog svoje omamljenosti i izgubljenosti). Ideja prvobitnog tvorca, strana je budizmu, kao i celokupnoj indijskoj filosofiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2006, 20:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2006, 12:46
Svi bogivi i boginje u Budizmu i Tantri su simboli, ljudskih energija i svesti.
Kao i stanja kroz koja covjek prolazi na svom putu razvoja.
Tantricke boginje predstavljaju energiju, dok bogovi predstavljaju svijest.

Indijska misao drzi do trojstva, nesto kao i Hriscanstvo.
Brahma, Vishnu i Shiva.
BUdizam se odrekao toga najvise zbog velike razlike izmadju vladajuce kaste Brahmana i ostalih kasta. Budizam je od pocetka bio prilagodjen narodnoj masi.
Izmedju ostalog Budha je negirao sve sto ljudska misao moze stvoriti, a izmedju ostalog to su i bogovi i boginje.
Samo je opstao koncept Nibbane, ili ti Nirvaane. Stu u prevodu znaci Utrnuce, a neki to prevode kao i Nistavilo ili Praznina.
No ta Praznina nema veze sa klasicnom rijecju praznine, u smislu praznog prostora. Vec ima veze sa konceptom, koji bi na najgrublji moguc nacin zapadnjaku objasnili kao: Sve je Apsolut. Sve je sama Svest Boga. Opet kazem, najgrublje receno koristeci rec Bog.
Znaci Budizam pre svega govori da je jedino ta Praznina stvarna. Stoga nema ni duse, ni Boga, ni covjeka, svijeta... itd.

Ima jedna divna budisticka mantra:

Gate, gate
Paragate
Parasamgate
Bodhi svaha..

Beyond - Beyond -
Beyond the Beyond -
Totally Beyond the Beyond -
Awakening -
So Be It

U Budizmu, kao i nekim drugim ucenjma, glavno je BITI u tom stanju svesti, a ne znati nesto o njemu.
Sve ostalo je prije toga BITI.

Eto zato ne postoji dusa, ne postoji bog, ne postoji covjek.. itd.
Ovo je samo letimicno tumacenje.. ja nisam bas previse zagrijan za budizam. Mozda ima neko ko to na ovom forumu bolje razumije od mene. Pa neka on pojasni, a ako ne bude, mogu i ja jos pojasniti koncept budizma.

Iako naglasavam, Budizam nije ono sto je bio posle Budhe..

On ima svrhu, koju ne moľeą spoznati kroz svoj konačni um.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2006, 07:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Warrior of the Light je napisao:
Zanima me ovo o nepostojanju duše

Nije ni naveo ''nepostojanje duše''. U Hrišćanstvu je samo jedan život i nakon njega više nema rađanja, dok u Budizmu vjeruju u reinkarnaciju, tj. ponovno rađanje te iste duše u drugim tijelima.

Da razjasnimo, termin Tantra je vezan za duhovno uzdizanje uz pomoć seksualne energije.
Više o pojmovima Mantra, Jantra i Mandala na slijedećem linku:

http://www.tantra.rs.ba/new_html/tekstovi2.php

Slika

Jedna jantra, tj. slika koja ne skreće misli ni u kom pravcu, slika uz koju se izvodi molitva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2006, 13:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Termin tantra odnosi se na sirenje svijesti.
Manje vise u svim prilika i neprilikama.
Tantra je sistem koji je mnogo siri od puke seksualnosti, a seksulanost je samo dijelic tantrickih ssitema obicno oko 20-tak procenata tantre.

Samo toliko o tantri.
Mislim da sam ovdje na ovom podforumu vidio temu o tantri. Mozda da se u njoj dalje nastavi pisati o tantri.

Pozdrav svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2006, 23:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
ko je autor preuzetog teksta?

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2006, 09:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

KOjeg teksta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2006, 11:17 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Micelijus je napisao:
Talija je napisao:
U Hrišćanstvu je samo jedan život i nakon njega više nema rađanja
Нека свако прочита слиједећу тему http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=231 и нека сам, својом памећу, расуди да ли ова горе наведена изјава има основа.

Kad bi to bilo istina kompletno Hrišćanstvo bi palo u vodu.
Isus je umro da bi preuzeo na sebe sav grijeh čovječanstva (ili možda nije?)
Zašto bi to radio ako postoji reinkarnacija i okajavanje grijehova?
Vaskrsenje nije reinkarnacija, valjda toliko znate. Onda po toj teoriji reinkarnacije Isus se rodio bar 200 puta do dan danas (a možda i danas živi???)? Koja glupost.
Svaka čast kolegi Vederu, ali njegove tvrdnje o reinkarnaciji su potpuno pogrešne.
Citiraj:
U Mateju 16,13-15 se posebno govori o tome da je i tada medu Jevrejima postojala vjera u reinkarnaciju jer inace ne bi rekli da bi Isus mogao biti neki od starih proroka.

Opet naopako! Mislili su da je možda Isus jedan od proroka koga su stari proroci NAJAVILI da će doći.

U Svetom Pismu je na bezbroj mjesta pisano o budnosti i spremnosti jer čovjek nikad ne zna svoj dan i čas nakon koga mu je kasno da bilo šta izmijeni u svom životu. Druge šanse nema! Tolike poučne priče su napisane u NZ (djevojke sa svjetljikama, vinogradar...).
Život vječni - nije niz neprekidnih rađanja bez smisla nego vaskrsenje nakon koga nema smrti (naravno ne u ovoj dimenziji, niti u ovom tijelu). Kompletno Otkrovenje je pisano u sasvim drugoj dimenziji.
Nemojte miješati sektaške tekstove sa izvornim crkvenim dogmama.

Mogu samo još da predložim da ako nekoga interesuje neka pita prvog sveštenika na koga naiđe.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]