Uh.. kao neko ko praktikuje tantru nekih 14 godina, mogu reci da je ovo opsta glupost, sto si prepisao od ko zna koga, a vidim da se u ovom tekstu pomisnje Mirce i Avalon.
Zanimljivo, ali vecim dijelom neprecizno i pogresno objasnjeno.
Prvo, Shiva nije zena, vec muskarac, vec samom tom cinjenicom, sve ovo pada u vodu, jer je ovo pisao neko ko nema pojma o simbolici tantre, sem mozda sto je to negdje procitao ili cuo.
Drugo, Tantra je starija i od Kineske Unutrasnje Alhemije, koja se ovdje pominje u tekstu. Barem koliko to neki tantricki tekstovi ukazuju, ali ja licno ne bih se upustao u ovu opasku izmedju K. U. Alhemije i starosti Tantre. Jer nigdje ni sam nisam nasao na sigurne podatke o starostima tih disciplina. Ali sam nalazio naznake koji bi mogle cak da obje te prakse stavi pod skoro isti starosni dob postojanja.
Trece, ako poznejes K.U.Alhemiju, znas da niko od nikog ne uzima energiju, rijec je o cirkulaciji energije, a ne uzimanju, te se na taj nacin, energija para udvostrucuje (da to kazem najminimalnije). Kao i muskarci koji rektalnom kontrakcijom zadrzavaju sjeme a i podizu energiju i cirkulisu je u tijelu, tako to rade i zene, tom prilikom radi se zajednicka cirkulacija energije, s ciljem povecanja i usmjeravanja energije kroz tijelo i specificne centre u tijelu (indijski chakre).
Joga i tantra se dosta razlikuju, iako koriste iste tehnike u nekim slucajevima. Joga negira tijelo, kao sto kaze tekst, kao izraz materije, dok tantra ne odvaja tijelo od spiritualnosti, jer govori da je sve sveto ili nista nije sveto. Na neki nacin postoji veza izmedju izreke Trismesgistosa: "Kako gore, tako dole" i Tantre. Tantra koristi tijelo, ali nije vezana njim.
Ovo na sto se tantra fokusira, nadam se da je tvoja pravopisna greska, jer ne mogu vjerovati da ljudi koji pisu i tumace tantru i jogu ne znaju osnovne nazive. Elem, nije MURTI (jer to na sansk. znaci sasvim nesto drugo) vec MUDRE (gestovi rukama). Tantra koristi sve to sto si napisao, ali i jos mnogo vise. To sto pise, je maleni dio tantre. Tantra koristi i vizualizaciju, i pranajamu, i mantru, i asane, i jantre, i mandale, i mudre, i rituale.. itd. Ne obavezno sve to zajedno, ali skoro sve i mnogo vise od nabrojenog.
Tantra je utemeljene pre 7000 godina ne sa bogom Shivom, ili kako ti kazes Boginjom, vec sa zivom licnoscu koja je nosila to ime. Kasnije je Shiva mistifikovan i dodat mu je atribut Boga.
Tantra (razne tehnike duhovnosti ili magije) je u vrlo sirokom smislu tog pojma postojala i prije Shive. No, tek je Shiva sve te tehnike objedinio na sistematski nacin te dao neke nove. Zato se kaze da je On utemeljitelj tantre i yoge (sistema kojeg je izumio objedinjujuci postojece i nove prakse). Shivina tantra je cjelovit put duhovnosti koja objedinjuje duhovne, socijalne, umjetnicke, medicinske i sve ostale vidove ljudskog zivota.
Primjer toga mogao bih iskazati ovako:
Na samskrtu se "ja" kaze "aham", a "to" se kaze "sah". Sintaksa samskrtskog jezika (raspored rijeci u recenici) uvjetuje da se recenica "ja sam to" izgovara ustvari (doslovno prevedeno na hrvatsko-srpski) kao "to sam ja" (slicna je sintaksa i latinskog) ili: sah aham. No, to nije sve, pri tome dolazi i do ispadanje glasa "h" ispred samoglasnika (u ovom slucaju "a" iz aham), pri cemu samoglasnik "a" ispred ispadajuceg "h" postaje "o", a "a" iz "aham" se gubi. Stoga se "sah aham" ustvari pravilno izgovara so'ham (to sam ja).
To je stara autosugestivna mantra kojom su ljudi i prije Shivinog vremena meditirali na jedinstvo svojeg bica i Najvise Svijesti. Ta mantra se i danas koristi u mnogim yoga skolama. No, Shiva je tu unio neke promjene. Rekao je da, prije svega, zadnji slog mantre (pa tako i ideacije) ne treba biti na "ja", nego na "to". Ovo je osobito kod trenutka smrti, gdje zadnji izdah umiruce osobe ne smije biti vezan sa ideacijom na samoga sebe, nego na Najviseu Svijest. Zato je Shiva ovu mantru obrnuo, tako da je u tantrickom sustavu postala ham'so (ja sam to). Gramaticki gledano, mantra je tada trebala postati ponovno aham sah (sto je vec samo po sebi neispravno u pogledu uobicajene sintakse), ali Shiva to nije ucinio tako (tj. nije vratio njezinu pravilnu gramaticku strukturu usprkos nepravilnosti u rasporedu), vec je zadrzao stari oblik, samo obnutog rasporeda (ham'so). Ovo je samo jedna od licnih mantri za meditaciju koje se koriste u tantrickom sistemu Ona je ocito izvedena iz jedne mnogo starije mantre, dok je druge mantre sam Shiva po prvi put ustanovio. To je samo jedan primjer na kojem se vidi kao je Shiva neka postojeca znanja sistemski unaprijedio i postavio na novi nacin.
Elem:
Ljeva tantra se zove Vama Marga, ne Marg.. opet pogreska
desna je Dakshina marga.
Unutar ljeve prakse, najnizi njen oblik koristi pet Mamsi, ili toga sto si napisao. Ali to ima sasvim deseto znacenje od iznesenog. I to znacenje ti mogu objasniti ali malo kasnije. To sto si ti naveo, jeste ono sto su oni, kao i ti koji su pisali tekst koji si kopirao, razumjeli na taj nacin, i za njih to tako i vazi.
A Vama Tantra je inace poznata da ne sljedi nikakva moralne ili drustvene norme ne Dakshina tantra. Opet mali zaheb.
Dakshina tantra je tantra koja itekako postuje moralne i drustvene zakone.
Onda: Vama tantra je poznata po obozavanju Boginje kao energije, tj. Zenskog ispoljavanja univerzuma (receno najgrublje), dok desna je orijentisana na Shivu kao svijest.
Ipak, ima nesto sto je i ispravno u tvom tekstu, a to je da je tantra poznata i po crnoj magiji i nekim oblicima da se tako izrazim: zla.
Kao i ovo sto si napisao, da je danasnja i to zapadna praksa tantre "najobicnije kurvanje i popustanje nagonima" sto bih ja jos dodao. Tantra izvorna uopste nije takav sistem. Seks u izvornoj tantri jeste oko 20% njene prakse.
A sad malo drugacije:
Glagolski korijen "tan" znaci siriti, skociti, razmaknuti, a "tra(yate)" osloboditi. Stoga rijec tantra znaci "proces oslobodjenja kroz stalno sirenje". Takodjer, glas "ta" oznacava zvucni korijen obamrlosti i uspavanosti, pa se tantra (ta+trayate) moze prevesti i kao "proces oslobodjenja od vlastite staticnosti, uspavanosti i ljenosti".
Tantra stremi cilju potpunog oslobodjenja od svih okova na tjelesnoj, umnoj i duhovnoj razini. Kako tantra naucava da je cijeli ovaj svemir samo mentalna projekcija Boga, jedino potpuno oslobodjeno bice je samo Bog, cija volja zamislja sve pojave u svemiru. Stoga tantrici ne zele od Boga niti kruh svagdasnji, niti novac, niti zdravlje... nego Tvorca samoga!
Po pogledu krajnjeg dostignuca, vedske religije sve od reda zagovaraju dostizanje raja, dok tantra jasno naglasava da tako nesto uopste ne postoji. Tantricki ideal je sjedinjenje s Bogom. S obzirom na to da je cijeli svijet ispoljenje Boga, ovaj svijet je vec sam po sebi bozanstven. Tantrici ne zagovaraju ideju bjezanja iz ovog svijeta ni na kakvo rajsko mjesto. Ideja koja se krije iza nastojanja da se dostigne raj ili bilo kakva vrsta "utrnuca" ili oslobodjenja je zelja za izbjegavanjem djelovanja. Ti ljudi ne zele Boga, oni zele oslobodjenje od patnje koja je proizvod djelovanja. Kako je cijeli svijet vec sam po sebi utjelovljanje Boga, tantricki ideal je dostizanje Boga "tu i sada", u ovom svijetu (jer drugi niti ne postoji). Bog stalno djeluje, stalno radi i stalno je budan. Nikada ne spava i nikada se ne odmara. Stoga je tantricki cilj borba protiv vlastite ljenosti, obamrlosti i uspavanosti te sirenje vlastite ogranicenosti do Bozanskih razmjera. Samo to je pravo "oslobodjenje", dok su sve druge iluzije o raju i oslobodjenosti samo podsvjesno ocekivanje da ce jednom, na jednom mjestu prestati potreba za djelovanjem te cemo moci konacno utonuti u nas san svagdasnji. Ta uspavanost koja nas stalno vuce da se ponovno izgubimo u snovima je urodjena lijenost i uspavanost. Ona je uzrok nase ogranicenosti, a tantra je borba protiv nje."
To vadimo iz tantrickih textova, koje moze svatko vidjeti, kao sto i ucenje drvenih ariyaca svatko moze procitati u vedama, ili ucenje buddhista u pripadajucim textovima. Kada govorim o necemu ne navodim izvor, izdavaca i br. starnice iz vise razloga. Prvo, ne da mi se kopati po knjigama, drugo ovo je forum a ne znanstveni skup, trece smatram da su stvari koje navodim poznate. No, ako hoces nazive nekih textova, evo ih: Rudra Yamala Tantra, Vigjana Bhairava Tantra, Kaliikula Tantra, Svacchanda Tantra, Kularnava Tantra, Tantraloka, Spanda Karika, Shiva Sutra, Pratyabhijina Hrdayam... itd.
A sto se tice Budhizma i tvog kolege poznavaoca Budhizma mogu reci sledece:
Kada je buddhizam postao prozet tantrickim utjecajima, usvojio je postavku o jedinstvu nirvane (duhovnog oslobodjenja) i samsare (svjetovnog postojanja). Ne postoji nirvana izvan samsare, niti samsara izvan nirvane. Nagardjuna, jedan od vodecih mahayanskih ucitelja je u svojim Mahdyamaka-karikah ustvrdio: Buddha nikada nije naucavao postojenje neke usporedne, druge stvranosti, osim ovog svijeta.
Pa mozete slobodno malo prelistati neke od Budhistickih ucenja, sledeci ovaj princip koji sam izrekao.
Elem malo jos o tantri:
S obzirom da tantrici u svemu vide Boga, za njih nema sustinske razlike izmedju duhovnog i svjetovnog zivota. Oni u svijetu ne vide patnju, obmanu ili privid, nego beskrajnu igru Boga. Svoju osobnu duhovnu praksu rade zbog vlastitog samooslobodjenja, a u djelovanju u svijetu (svemiru) vide oblik sluzenja svemu sto postoji.
I par dijelica iz tantrickih tekstova:
Átmajiôánaî vidurjiôánaî jiôánányanyáni yáni tu.
Táni jiôánávabhásáni sárasya naeva bodhanát.
[Znanje o sebi pravo je znanje - sva druga znanja
tek su sjene znanja i ne vode spoznaji istine.]
Na muktih shástravyákhyáne na muktirvidhipújane;
Kevalaî Brahmaniïího yah sah mukto nátra saîshayah.
[Izbavljenje se ne može postići samo tumačenjem svetih spisa,
niti obozavanjem božanstava prema posebnim nalozima iz spisa;
izbavljenje se može postići samo predavanjem sebe Brahmi(Bogu) -
nema sumnji u vezi s tim.]
Elem.. mislim da je za ovaj post dosta u sledecem cu ubaciti nesto sto jos bolje definise tantru i njena ucenja..
Damaskin uzivaj.. u tekstu..
Mislim da mozes nesto nauciti napokon od nekoga ko praktikuje tantru, ko druge uci tantri, kao i iz tekstova koje sam prebacio sa kompa na ovaj forum..
Elem, rece ti da zelis da i ucis od drugih, ja od tebe ucim i zahvalan sam ti na tome.
Pozdrav
Shiva