banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 05:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Nađite Boga u sebi
PostPoslato: 14 Avg 2006, 19:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Traženje istine je jedina prava religija i samo onaj ko traži istinu je religiozan čovjek.Ljudima nisu potrebne organizovane vjerske mašinerije da bi približile Boga čovjeku.Spoznanje samoga sebe moguće je samo ako slijediš samoga sebe.Trebaš da ideš preko svih pravila i metoda koje su uzakonile duhovne škole.

Najveće zlo koje je moglo zadesiti čovječanstvo je vjerska organizacija koja je stvorena kako bi mogla manipulisati ljudima, ona nije tu da pomogne čovjeku nego da ga porobi.

Nesposobnost primiti drugačiju sliku realnosti od moje lične znači nemogućnost primiti samoga sebe.Osjećati se ugroženim od nekoga ko je drugačiji od mene znači da u meni nema povjerenja u život i Boga.U mojoj duši umjesto ljubavi prebiva strah, zato realnost koja je oko mene mogu da vidim samo kao rat i nasilje.

Isus Hristos, kao i mnoge azijske religije, učio je jedinu pravu Božiju riječ, jedinu pravu moć, moć ljubavi.Ko ume istinski da zavoli i da voli, postigao je šta Bog od njega hoće.

Neki kažu da onoga čega se najviše plašite znači razmišljanje sopstvenog glavom.Morate da udjete u tamu da bi pronašli svjetlo.

Nemojte zaboraviti da su Crkvu stvorili ljudi, a ne Bog.

Poslednji put menjao bsdpowa dana 15 Avg 2006, 11:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Bog je čovjek
PostPoslato: 14 Avg 2006, 20:06 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2006, 00:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Micelijus je napisao:
... дискутабилно, тј. у зависности шта си хтио са овиме да кажеш, пошто многа правила и методи које су установиле духовне школе помажу у путу до самоспознаје и до Творца. Такође, истина је да је самоспознаја могућа: "ако слиједиш самог себе", али је прецизније и боље рећи: "ако слиједиш Бога у самом себи", јер, слиједећи себе у смислу слијеђења и предавања нашим страстима, сировим и необузданим нагонима, бијесу, мржњи, кривици... и сл., никада не можемо доћи до буђења и самоспознаје, већ управо слиједећи онај Божански дио себе, онај Божански глас унутар нас који нас води ка добру и који нам увијек и непогрешиво говори кад, шта, како, гдје, мислити, говорити, дјеловати...

Da, to je ono na šta sam mislio.Treba slijediti Boga u sebi jer jedino tako čovjek može da postigne duševnu čistoću, ljubav i mir, a ne preko pravila koja mu neko postavi.

Isus Hristos učio je ljude o božanstvenoj ljubavi prema svemu i svojoj smrti je mogao izbjeći ali nije jer je htjeo pokazati da ume da voli i u najtežim i najbolnijim trenutcima, to je božanstvena ljubav!

Pošto je razapet na krstu, ljudi su uzeli to kao simbol Isusa Hristosa i njegove patnje i na tome gradili Crkvu i Hrišćanstvo koja ljudima nije donijela ljubavi koju je on učio, nego upravo tu bol i patnju koju je doživjeo.

Čovječanstvo može da bude spašeno samo preko svakog čovjeka posebno a ne preko autoritete ili institucije, socijalne ili vjerske.

Ljudi smo sve što vidite oko sebe zato ne treba ignorisati naše mane i praviti se svetim jer nas to čini još crnjim nego što jesmo.Trebamo očistiti um da osvestimo osećanja jer iz osećanja postaju misli.To što o nekim stvarima mislimo na specifičan način kriva su naša osećanja a ne stvari same.Prepoznati i izbrisati treba pogrešna, stereotipna i sa negativnim iskustvima prepojena osećanja i pretvoriti ih u pozitivna stanja jer jedino tako možemo da se oslobodimo mentalnih barijera u koja nas je zarobila civilizacija i okolina u kojoj smo rodjeni.

Ima jedan dobar citat: "O Gospode, protjeraj tamu mog neznanja, raztopi nepoznavanje mojih misli, izbriši granice mojih riječi, odrobi okove mog uma, oslobodi me mene samog, o Gospode!"

Mene božijim sledbenikom ne čini pripadnosti vjerskoj organizaciji nego kako sprovodim božiju riječ: Ljubiti, ljubiti sve i svakoga!

Kontrola mase jako je oružje a masu možeš da kontrolišeš samo preko vjere, ne budite robovi! Ne budite zarobljeni u ovome svijetu, uzdignite se iznad sebe! Slijedite Boga ali ga prvo nadjite!

Citiraj:
Такође, у наслову теме си направио замјену теза.
Бог није човјек, Бог је Онај Који Јесте, али је сваки човјек, као дијете Божије, позван да одрасте и да постане и буде Бог.

Naslov nisam dobro napisao.Htjeo sam da kažem da se u čovjeku nalazi Bog a ne bukvalno "čovjek je Bog".Nisam znao kako da se izrazim.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2006, 08:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Micelijus je napisao:
Такође, истина је да је самоспознаја могућа: "ако слиједиш самог себе", али је прецизније и боље рећи: "ако слиједиш Бога у самом себи", јер, слиједећи себе у смислу слијеђења и предавања нашим страстима, сировим и необузданим нагонима, бијесу, мржњи, кривици... и сл., никада не можемо доћи до буђења и самоспознаје, већ управо слиједећи онај Божански дио себе, онај Божански глас унутар нас који нас води ка добру и који нам увијек и непогрешиво говори кад, шта, како, гдје, мислити, говорити, дјеловати...

Не мора значити. И та осјећања и нагони су нам дати у неку сврху. Вјероватно да их савладавамо. Како би уопште и напредовали када не би имали на основу чега да напредујемо?

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2006, 09:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bsdpowa je napisao:
Naslov nisam dobro napisao.Htjeo sam da kažem da se u čovjeku nalazi Bog a ne bukvalno "čovjek je Bog".Nisam znao kako da se izrazim.

Naslov možeš uvijek promjeniti, edituj svoj prvi post i tu možeš mijenjati.

Inače slažem se sa ovim što si pisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2006, 00:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
Sve sto je bsdpowa (jos kad bi promijenio aatar gdje bi mu bio kraj :D ) napisao stoji i sa vecinom napisanih stvari se slazem (stvarno bi neki pobozni bezglavnici mogli stosta nauciti ako se malo potrude, ) ali bez boga i gospodara ,
jer bog nije sila iznad nas , nego ono sto nazivate 'bogom je sve sto nas okruzuje vidljivo i nevidljivo i sto je ravnopravno i skladno sa nama , a ne nekakav imaginarni "stvoritelj' koji nam sudi i slicno, nego ukratko budite vise ljudi i bavite se vise ljudima i sobom , pa cete i biti 'bozanski" jer je to ovako laprdanje bez pokrica , pozdrav svima dobronamjernima.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2006, 09:24 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]