banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 02:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jun 2006, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Da li mozete pricati o Bogu bez citiranja i stalnog insistiranja na Bibliji, Kuranu itd... Ovim samim se vjerovatno iz rasprave iskljucuje Maran Ata, sto ce pospjesiti raspravu. Znam da mozete, zato NA POSAO! Znaci bez citiranja, ovoga onoga, pop ovaj, vladika onaj, nego samo ono sto vi osjecate i mislite, jer se spisi mogu ovako i onako tumaciti, a malo ko je ovde za to sposoban, ukljucujuci i mene koji (jos uvijek) nisam procitao ni Sveto Pismo, ni Kuran.

Za zagrijavanje, nesto malo od mene, red je :) . Bog je bezzvezna rijec i ja glasam za promjenu :D , jer se ovako o bogu govori u trecem licu, sto mi vrlo smeta. To distanciranje. Ja mislim da je bog prosto dio nas, i mi smo dio boga i nije moguce to dvoje odvojiti. Moguce je negirati i bjezati od toga, ali to opet ne mijenja cinjenicu da smo samo mali dio necega velikog cija iskra gori u nama. uuu sam sam sebe na njegosa podsjetio :lol: . Eto njegos je to fino u "Luci mikrokozmi" objasnio.
Aj dalje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Pa to je gnosticko razmisljanje, da je u sve nas ugradjen dio Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 22:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mozda... prije par mjeseci se ovde raspravljalo o tome i ne sjecam se bas najbolje svega, ali mislim da sam bio saglasan sa vecinom stvari u gnosticizmu. Al nije fazon to prosto kategorizovati i zavrsiti pricu. Sta je da je, ja onako mislim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 09:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Bice, kada ti kazes "Bog, al bez svetih spisa", ti onda kazes da ne zelis Boga onakvog KAKVIM GA TI ZAMISLJAS. Znaci Bog je za tebe jos uvijek samo jedna predstava, jedna skica u tvom umu sastavljena od mnogih ideja, zapamcenih izjava, itd... koje se tebi ne svidjaju, ali bez jedne trunke iskustva. Ta skica se tebi ne svidja, ona je tebi neprihvatljiva, ali je jos uvijek samo jedna ideja. Ja ti kazem da odbacis svoje predstave i da trazis iskustvo. Cak i Sveto Pismo kaze da smo djeca Svevisnjeg i da je Kraljevstvo Nebesko u nama (nemam sad Svetog Pisma da citiram). Ja sam nasao iskustvo i kazem ti da je Istina daleko ljepsa nego sto ja i ti mozemo zamisliti.

"Kad upoznate Istinu, Istina ce vas osloboditi".

Vjeruj mi na rijec Bice, zaboravi sve sto si cuo o Bogu, otvori svoje srce, trazi ga i On ce doci tebi. Apsolutno niko ne mora da primjeti promjenu na tebi, odbacices samo ono sto je tebi skodilo. Vjeruj mi, nista neces odbaciti sto ti ne skodi... Naci Istinu ne znaci odricanje necega vec postajanje najbogatijim covjekom na svijetu. Kad nadjes Istinu, postaces kao onaj ribar iz Svetog Pisma sto je ulovio punu mrezu riba i ne moze sam izvuci nego zove druge u pomoc. Ponavljam ti i ponavljacu opet: onaj koji je tebi i meni stvorio usi cuje te, onaj koji ti je stvorio usta govori, zato pricaj sa njime, obrati mu se iskrenog srca.

Javice se neko pa ce reci "evo opet blesavog vjernika i fanatika", ali ja ti kazem Bice da danas medju nama zive vjernici koji samrtnike podizu na noge, koji kisu zaustavljaju u Hristovo ime, zivi sveci koje bi ti u srce stavio da mozes koliko bi ih zavolio. Ne cine nikakve ceremonije, rituale, rade kao svaki drugi, nikakve organizacije, nikakve sekturine i praonice novca.

Ljudi misle da je Bog samo tu da nase zelje ispunjava, ali Bog je tu da ga upoznamo, da ga nadjemo, DA SE MIJENJAMO. Ne trazimo Boga kroz posrednike, kroz crkvu, kroz ceremonije, kroz dobra djela, vec ga trazimo srcem, tu On prebiva. Ljudi misle da je sve vec poznato, da sve znamo o Bogu preko nasih teologa, preko vjeronauke, ali oni su zivi dokaz koliko covjek moze zalutati u svojimi lazima i licemjeru. Bice, vjeruj mi kao bratu, ne znas nista o Bogu jer ga nisi upoznao, jer su ti ga tumacili drugi a sam ga nisi trazio. Tek kad dobijes iskru saznanja vjerovaces samo Njemu, daces da te On vodi, i nece te napustiti, i kad se potpuno oslonis na Njega vidjeces kako te vodi, kakva se cuda desavaju u tvom zivotu. Onda neces morati slusati ni citati sta Drazen kaze i pise niti bilo ko drugi jer ce ti Ucitelj biti Neko mnogo mnogo umniji i mudriji. Nijedna rijec koju sam napisao nije metafora niti dolazi iz moje "uvjerenosti" nego iz iskustva.

Ja ovo pisem ne zato sto sam vjernik, ja bih isto napisao da si ti pripadnik bilo koje religije koja je sadrzana u spisima. Ovo govorim zbog pogresne predstave o Bogu koju imamo svi mi a ne zbog istinitosti ili laznosti spisa. Vjeruj mi Bice, citavo vrijeme problem je u nama a ne u spisima. Reci ce neko: "Kako da vjerujem spisima koje kazu to i to". Ali ja ti kazem da onaj koji trazi Istinu naci ce je i mimo toga, a onaj koji zivi u lazima bez zelje da mijenja bilo sta, samo ce se spoticati o takve i slicne izjave. Citavo vrijeme ja sam govorio i pisao ovdje s nadom da ce neko ozbiljno uzeti moje rijeci, da ce se odvaziti na prvi korak, ali sam shvatio da ljudi vole velike rijeci, da vole misterije, da vole da slusaju o cudima. U tom smislu nema razlike pricao ja ovdje o Bogu ili UFO. Ljudi vole da filozofiraju, da iznose svoje misljenje, ne mrdnuvsi se s smjesta. Vole da govore kako nikad ne bi ukrali niti lagali i da nemaju dlake na jeziku, kazu da vjeruju u Boga jer "ipak ima nesto" i da pokusavaju da zive "posteno", i onda promijenis temu i vidis nevjerovatnu kolicinu pakosti i podmuklosti u njegovim rijecima. I covjek se pita onda: "Pa cekaj, ko je ono maloprije govorio o postenju, nelaganju itd...? Je li moguce da covjek moze biti toliko licemjeran?". Tako nesto mi se sinoc desilo kad sam izasao u kafic.
Ljudi se svrstavaju u tabore, jedni protiv drugih, svako je na "necijoj strani", govore o vjeri kao necem predivnom u jednom postu a u drugom vredjaju i ismijavaju i rugaju se drugima, pa gdje u tome svemu vjera? Kako da kazes covjeku da je bolestan ako misli da je super zdrav i osjeca se super? Da li sad shvatamo zasto je licemjerje bolest? Zasto je oholost bolest? To je dusevna bolest koja nas potkopava i udaljava od Boga, to je bolest zbog koje volimo da filozofiramo o Bogu i raskrinkavamo i vracamo u stado one koji su se udaljili od stada i ne zele da zive po principu "vuna uz vunu", a sami ne zelimo da se mijenjamo. Sad sam se sjetio Hrista gdje kaze farizejima u formi: "Vi ne date drugima da udju u Kraljevstvo nebesko a sami ne ulazite". Velike rijeci, i istinite, svi smo mi ti farizeji, sami ne zelimo da se mijenjamo a uzbudimo se kad drugi kaze da je nasao bolji zivot i da je sretan sto se promijenio. Zasto? Zato sto se osjecamo postidjeni, ako je drugi bolji onda mi vidimo da nismo savrseni, i da nije sve u redu sa nama. Zato znaj da onaj koji kaze da je sebicnost prirodna ljudska osobina da je sam sebican i da samo brani sebe a ne govori istinu. Zato je Hrist dosao, da nas djelima svoje ljubavi postidi, zato su ga bas farizeji razapeli, jer ih je postidio. Vidis Bice, ja koliko govorim o Bogu, toliko govorim o istini o nama. A vecina kaze: "to znam, dobar jesam, posten jesam, idemo dalje...". I tu vec pocinje problem i staje svaka mogucnost za promijenom. Ja sam odlucio davno da se udaljim od stada, ali na cudan nacin nikad nisam osjecao da sam usamljen. Ispao sam u ljudskim ocima mlakonja zbog nekih djela koje "pravi muskarcina" ne bi nikad ucinio ali sam ostao covjek. Na kraju su ti drugi bili ti koji su se crvenili.
"Nece se postidjeti onaj koji se u Boga uzda". Velike rijeci i istinite.

VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOM KO SE U GOSPODA UZDA!

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2006, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Bik je napisao:
jer se spisi mogu ovako i onako tumaciti
У томе и јесте проблем синко што би свака шуша да тумачи по властитом сврбењу ушију уместо да се обрате тамо где је вера примљена пре 2000 година и то у усменом облику - у Цркву. :angel:

Знаш ли ти да је Црква тако примљену веру делимично претворила у писане књиге Новог Завета? Очигледно да немаш благе везе... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Dak...

Kao i uvijek, post ti je za izdati u novinama :) Samo si ovaj put malo promasio temu...
Kad ja kazem "Bog, al bez svetih spisa" ne mislim ono sto si ti rekao. Vec znam da je bog nesto mnogo sire od onoga sto tamo pise, i da je glupost ogranicavati se na to (eo, jebiga Maran je savrsen prijmjer), pogotovo zbog toga sto ljudi ne znaju da tumace ono sto tamo pise, upravo zbog onih mana koje si ti pomenuo. licimjerje, zavist, lijenost, itd.
Nisam htio da kazem : Ajde recite mi sta je i ko je taj bog al nemojte mi se pozivati na neke tamo citate. Nije meni vise stalo do toga da mi neko drugi govori sta je to Bog. Imam svoju predstavu koju sam dobio skontavajuci neke stvari, racunajuci u svojoj glavi, ali najvise upravo osjecajuci. tu mi je i ovaj forum pomogao, tj. ti i jos par drugih forumasa. a i Maran Ata mi je pomogao. (hvala Maraneee)
Meni je cilj ustvari bio da ljudi na ovoj temi dijele svoja iskustva a ne da se prepiru... da vidim sta to maran ata osjeca kad govori o bogu... da umjesto sarkazma i mrznje jednom u njegoviom postu mozda vidim i ljubav ili radost, kao u skoro svakom tvom postu. Mozda bi trebalo da preimenujem temu.
Ja kada govorim na temu "Bog" ne mogu se razbacivati "istinama" koje su "zapisane" i slicnim fazonima koji sluze samo onima koji ni u same sebe nisu sigurni da se ubijedjuju i prepiru sa drugima. Ja tesko da mogu odgovarati na Micelijusove poruke, recimo. To sto je negdje nekada zapisano, me i ne interesuje toliko puno. Nije to toliko bitno, to ocu da kazem. Ako hoce, covjek i bez knjige moze doci do spoznaje. I tada ce ta spoznaja biti neposrednija i ostavice jaci utisak. mozda... ne znam. tako mislim. E reci mi da prekinem ako previse serem :) O tom utisku ocu da cujem! (citam :) ) O onome sto neko osjeca, i sto je dozivio (jer samo tada sva prica ima smisla, bez toga je nagadjanje i naklapanje u prazno) ma koliko to malo bilo.
A o medju one licimjere koje si pominjao, mogu i sebe 'ladno da potpisem. Koliko sam puta sam sebi bio gadan kada nesto uradim, kazem ili kad opsujem. I znam da ne valja, i tad mi je zao i kajem se, a onda zaboravim na to i za sat vremena opet...
"Ispao sam u ljudskim ocima mlakonja zbog nekih djela koje "pravi muskarcina" ne bi nikad ucinio ali sam ostao covjek. Na kraju su ti drugi bili ti koji su se crvenili." - ali mogao bi i ovo da potpisem. dobro nisu se drugi crvenili, ali opet meni nije bilo zao i znao sam da sam ispravno postupio. tako da sam valjda negdje napola.
Al jebes to... da se ne bi ovo pretvorilo u "Bik trazi Boga" (zna gdje je, samo treba ocistiti prasinu sa njega :) ) vratimo se temi...

DakleM. nadam se da sam bio jasan. ako nisam, opet nema veze, pisite sta ocete, opet dobro.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2006, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Bik je napisao:
jer se spisi mogu ovako i onako tumaciti
У томе и јесте проблем синко што би свака шуша да тумачи по властитом сврбењу ушију уместо да се обрате тамо где је вера примљена пре 2000 година и то у усменом облику - у Цркву. :angel:

Знаш ли ти да је Црква тако примљену веру делимично претворила у писане књиге Новог Завета? Очигледно да немаш благе везе... :lol:

O cemu nemam blage veze? I sta je tu smijesno? Ti imas je li? Jesi procitao negdje? Ljudi svasta pisu i svasta citaju, i nema toga ko ce reci sta je ispravno a sta ne. Tako da to nije ni vazno puno. U svakom slucaju, nista nije za uzeti zdravo za gotovo. I sta mene briga sta je Crkva radila? Dobro ili lose, nema to puno veze sa mnom. Medju one shushe sam prvenstveno na tebe mislio Marane. nisi mi jasan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Не мора тебе ништа у вези Цркве да интересује. Слободна воља је да ли ћеш постати део Христовог тела или не. Тек да те подсетим да се изван Нојеве барке нико није спасао. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2006, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Не мора тебе ништа у вези Цркве да интересује. Слободна воља је да ли ћеш постати део Христовог тела или не. Тек да те подсетим да се изван Нојеве барке нико није спасао. :lol:

I opet ti je nesto smijesno... Sve vise shvatam da nemas puno preko 12 godina. Stvarno mi se ne da da ti odgovaram na postove, to je presipanje iz supljeg u prazno. ODLAZI molim te!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Niko nista da keze... bez knjige ko bez usta, a?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2006, 23:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2006, 13:28
Mnogi obični ljudi zamišljaju Boga tamo gore i nas ovde dole. To nije tako: Bog i ja smo jedna ista stvar.(Meister Eckhart)

Prilikom obraćanja Bogu korisno je imati u vidu da svaka ideja o Bogu otežava «komunikaciju» sa Bogom, to jest sa Sobom, umanjuje kvalitet te komunikacije jer se radi samo o idejama o Bogu, a Bog sigurno nije ideja. Ovde se prvenstveno odnosim na ideje bez efektivne osnove kao na pr: Bog se uvredio zbog nas i zato ga molimo za oproštaj; treba imati strahopoštovanje prema Bogu; Bog se nalazi «tamo negde» van nas; Bog želi ovo ili ono (takozvana Božija volja) i drugi slični koncepti. Bog se nikada ne oseća uvređenim, nema čak ni instrumente potrebne za to. Bog se ne nalazi negde, Bog Je Stvarni Identitet svakog čoveka. Bog ne traži ništa ni od koga, Bog Je Jednostavno Bog i samo Bog Jeste.

Čovek ne treba da se boji Boga, jer ko se njega boji, od njega beži. Takav strah je štetan. Strah je dobar samo kada se bojimo da ćemo Boga izgubiti, ali čovek ne treba da se boji Boga, treba da ga voli kao što Bog voli čoveka svim svojim najvišim savršenstvom.(Meister Eckhart)

Još jedan element koji umanjuje kvalitet molitve jeste emotivni naboj koji se pojavljuje tokom molitve i koji proističe iz: osećaja krivice, straha od Boga, želja da se molitvom postignu rezultati, želja da se čini dobro... Emotivni naboj smanjuje stepen usklađenosti emocija i misli sa Beskonačnom Svešću, što smanjuje efikasnost molitve. Pored toga, fenomeni kao što su osećaj krivice i strah od Boga stimulišu stvaranje negativnih energetskih polja i druge vibratorno energetske fenomene nižeg kvaliteta, koji pored toga što umanjuju efikasnost sopstvenih i tuđih molitvi, sprečavaju individualno i kolektivno sazrevanje svesti i štete psiho fizičkom zdravlju ljudi. Dobro je moliti se, ali moliti se dobro je još bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ko je Meister Eckhart? Nemoj da mi citiras ovde! Odmasadaodma. Aj udure sve to... ako ti tako mislis.
Citiraj:
treba da ga voli kao što Bog voli čoveka svim svojim najvišim savršenstvom
E i ovo... ovim si ga opet distancirao. Personificirao si ga. Joj jes mrzim ovako da govorim... Na neki nacin bog je taj osjecaj ljubavi mozda? To prema svim bicima, jedna velika slatka ljubav, koju svi osjecamo ponekad i koja nas ispuni. Je li to cilj? Da se svi volimo (ono, ljubi bliznjeg svoga) i da nam bude fino. Ovo zvuci totalno pederski al nije ustvari.

Gdje je Dak? :scratch:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Bik je napisao:

Eh kad bi samo znao. :)
Uglavnom, Dak nam je ziv. Ne treba da se sikiras. :)
Pozdravicu ga od tebe ako hoces i porucicu mu da ga trazis i da ti se javi sto prije. :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 18:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2006, 13:28
Bik je napisao:
Ko je Meister Eckhart? Nemoj da mi citiras ovde! Odmasadaodma. Aj udure sve to... ako ti tako mislis.
Citiraj:
treba da ga voli kao što Bog voli čoveka svim svojim najvišim savršenstvom
E i ovo... ovim si ga opet distancirao. Personificirao si ga. Joj jes mrzim ovako da govorim... Na neki nacin bog je taj osjecaj ljubavi mozda? To prema svim bicima, jedna velika slatka ljubav, koju svi osjecamo ponekad i koja nas ispuni. Je li to cilj? Da se svi volimo (ono, ljubi bliznjeg svoga) i da nam bude fino. Ovo zvuci totalno pederski al nije ustvari.

ma ne nerviraj se..samo sam kopirao neki tekst sa nekog foruma o ljubavi..
nisam ga mnogo pažljivo ni pročitao niti imam namjeru das e sada upuštam u neke dubokoumne filozofije..neka bude ljubav nema veze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2006, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma covjece, nema tu nikakve dubokoumne filozofije...ne na ovoj temi. E jebiga. Al zanimljiv ti je taj Meister...
A ti Leona obavezno pozdravi Daka, ali nemoj ga vuc na forum ako uziva, neka ga jos... nece ovo pobjec nigdje :lol: :wink:

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 07 Jul 2006, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Bog i ja smo jedna ista stvar.(Meister Eckhart)

Ako sam ja dobro skontao, taj tip za sebe tvrdi da je Bog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol: :lol: Nisi dobro skontao! Ne tvrdi on da je bog, nego da su bog i on neodvojivi. Jedna cjelina, kontas? Bog je u njemu, i bez njega on ne moze biti. Ne samo on, nego svi ljudi! Jel sad bolje? Valjda sam dobro objasnio. Ako nisam, jebiga, cekaj Daka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 00:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 00:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

De nemoj tako odmah... obrisi tu svoju poruku jer je oftopic :lol: a onda i moju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 09:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Doboje odlican tekst.... Prijatno me iznadi... Kao sto kaze Antoni Di Melo , poslednja prepreka na putu do Boga je sama rijec Bog.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]