Bice, kada ti kazes "Bog, al bez svetih spisa", ti onda kazes da ne zelis Boga onakvog KAKVIM GA TI ZAMISLJAS. Znaci Bog je za tebe jos uvijek samo jedna predstava, jedna skica u tvom umu sastavljena od mnogih ideja, zapamcenih izjava, itd... koje se tebi ne svidjaju, ali bez jedne trunke iskustva. Ta skica se tebi ne svidja, ona je tebi neprihvatljiva, ali je jos uvijek samo jedna ideja. Ja ti kazem da odbacis svoje predstave i da trazis iskustvo. Cak i Sveto Pismo kaze da smo djeca Svevisnjeg i da je Kraljevstvo Nebesko u nama (nemam sad Svetog Pisma da citiram). Ja sam nasao iskustvo i kazem ti da je Istina daleko ljepsa nego sto ja i ti mozemo zamisliti.
"Kad upoznate Istinu, Istina ce vas osloboditi".
Vjeruj mi na rijec Bice, zaboravi sve sto si cuo o Bogu, otvori svoje srce, trazi ga i On ce doci tebi. Apsolutno niko ne mora da primjeti promjenu na tebi, odbacices samo ono sto je tebi skodilo. Vjeruj mi, nista neces odbaciti sto ti ne skodi... Naci Istinu ne znaci odricanje necega vec postajanje najbogatijim covjekom na svijetu. Kad nadjes Istinu, postaces kao onaj ribar iz Svetog Pisma sto je ulovio punu mrezu riba i ne moze sam izvuci nego zove druge u pomoc. Ponavljam ti i ponavljacu opet: onaj koji je tebi i meni stvorio usi cuje te, onaj koji ti je stvorio usta govori, zato pricaj sa njime, obrati mu se iskrenog srca.
Javice se neko pa ce reci "evo opet blesavog vjernika i fanatika", ali ja ti kazem Bice da danas medju nama zive vjernici koji samrtnike podizu na noge, koji kisu zaustavljaju u Hristovo ime, zivi sveci koje bi ti u srce stavio da mozes koliko bi ih zavolio. Ne cine nikakve ceremonije, rituale, rade kao svaki drugi, nikakve organizacije, nikakve sekturine i praonice novca.
Ljudi misle da je Bog samo tu da nase zelje ispunjava, ali Bog je tu da ga upoznamo, da ga nadjemo, DA SE MIJENJAMO. Ne trazimo Boga kroz posrednike, kroz crkvu, kroz ceremonije, kroz dobra djela, vec ga trazimo srcem, tu On prebiva. Ljudi misle da je sve vec poznato, da sve znamo o Bogu preko nasih teologa, preko vjeronauke, ali oni su zivi dokaz koliko covjek moze zalutati u svojimi lazima i licemjeru. Bice, vjeruj mi kao bratu, ne znas nista o Bogu jer ga nisi upoznao, jer su ti ga tumacili drugi a sam ga nisi trazio. Tek kad dobijes iskru saznanja vjerovaces samo Njemu, daces da te On vodi, i nece te napustiti, i kad se potpuno oslonis na Njega vidjeces kako te vodi, kakva se cuda desavaju u tvom zivotu. Onda neces morati slusati ni citati sta Drazen kaze i pise niti bilo ko drugi jer ce ti Ucitelj biti Neko mnogo mnogo umniji i mudriji. Nijedna rijec koju sam napisao nije metafora niti dolazi iz moje "uvjerenosti" nego iz iskustva.
Ja ovo pisem ne zato sto sam vjernik, ja bih isto napisao da si ti pripadnik bilo koje religije koja je sadrzana u spisima. Ovo govorim zbog pogresne predstave o Bogu koju imamo svi mi a ne zbog istinitosti ili laznosti spisa. Vjeruj mi Bice, citavo vrijeme problem je u nama a ne u spisima. Reci ce neko: "Kako da vjerujem spisima koje kazu to i to". Ali ja ti kazem da onaj koji trazi Istinu naci ce je i mimo toga, a onaj koji zivi u lazima bez zelje da mijenja bilo sta, samo ce se spoticati o takve i slicne izjave. Citavo vrijeme ja sam govorio i pisao ovdje s nadom da ce neko ozbiljno uzeti moje rijeci, da ce se odvaziti na prvi korak, ali sam shvatio da ljudi vole velike rijeci, da vole misterije, da vole da slusaju o cudima. U tom smislu nema razlike pricao ja ovdje o Bogu ili UFO. Ljudi vole da filozofiraju, da iznose svoje misljenje, ne mrdnuvsi se s smjesta. Vole da govore kako nikad ne bi ukrali niti lagali i da nemaju dlake na jeziku, kazu da vjeruju u Boga jer "ipak ima nesto" i da pokusavaju da zive "posteno", i onda promijenis temu i vidis nevjerovatnu kolicinu pakosti i podmuklosti u njegovim rijecima. I covjek se pita onda: "Pa cekaj, ko je ono maloprije govorio o postenju, nelaganju itd...? Je li moguce da covjek moze biti toliko licemjeran?". Tako nesto mi se sinoc desilo kad sam izasao u kafic.
Ljudi se svrstavaju u tabore, jedni protiv drugih, svako je na "necijoj strani", govore o vjeri kao necem predivnom u jednom postu a u drugom vredjaju i ismijavaju i rugaju se drugima, pa gdje u tome svemu vjera? Kako da kazes covjeku da je bolestan ako misli da je super zdrav i osjeca se super? Da li sad shvatamo zasto je licemjerje bolest? Zasto je oholost bolest? To je dusevna bolest koja nas potkopava i udaljava od Boga, to je bolest zbog koje volimo da filozofiramo o Bogu i raskrinkavamo i vracamo u stado one koji su se udaljili od stada i ne zele da zive po principu "vuna uz vunu", a sami ne zelimo da se mijenjamo. Sad sam se sjetio Hrista gdje kaze farizejima u formi: "Vi ne date drugima da udju u Kraljevstvo nebesko a sami ne ulazite". Velike rijeci, i istinite, svi smo mi ti farizeji, sami ne zelimo da se mijenjamo a uzbudimo se kad drugi kaze da je nasao bolji zivot i da je sretan sto se promijenio. Zasto? Zato sto se osjecamo postidjeni, ako je drugi bolji onda mi vidimo da nismo savrseni, i da nije sve u redu sa nama. Zato znaj da onaj koji kaze da je sebicnost prirodna ljudska osobina da je sam sebican i da samo brani sebe a ne govori istinu. Zato je Hrist dosao, da nas djelima svoje ljubavi postidi, zato su ga bas farizeji razapeli, jer ih je postidio. Vidis Bice, ja koliko govorim o Bogu, toliko govorim o istini o nama. A vecina kaze: "to znam, dobar jesam, posten jesam, idemo dalje...". I tu vec pocinje problem i staje svaka mogucnost za promijenom. Ja sam odlucio davno da se udaljim od stada, ali na cudan nacin nikad nisam osjecao da sam usamljen. Ispao sam u ljudskim ocima mlakonja zbog nekih djela koje "pravi muskarcina" ne bi nikad ucinio ali sam ostao covjek. Na kraju su ti drugi bili ti koji su se crvenili.
"Nece se postidjeti onaj koji se u Boga uzda". Velike rijeci i istinite.
VELIK JE GOSPOD U MOJIM OCIMA, BLAGO ONOM KO SE U GOSPODA UZDA!
Pozdrav!
|