che.guevara je napisao:
Zato jer jak čovjek ne može biti vjernik. Vjera traži pokorne ljude, bez ikakve volje za životom, osim da se nadaju smrti i raju.
Niče je dosta pisao o vjernicima i njihovoj slabosti, te ga zato preporučujem svima koji žele da nauče nešto o temi "iz prve ruke". Samo nemojte da dobijemo još jednog para-fašistu, muka mi je od svih tih raznih tumačenja gosn Nietzsche'a.
Mislim da je vazno da se prihvatimo jednog konkretnog primjera pa da na osnovu njega dodjemo do nekog zakljucka. Da li si ti upoznao jednog konkretnog vjernika i na osnovu cega si zakljucio da je on slabic? Da li je tebi sa vec formiranim misljenjem zamislivo da jedan vjernik koji iskrenog srca vjeruje u Boga moze da ima super uspjesan zivot recimo u sportskoj i poslovnoj karijeri, da bude npr. sampion drzave u borilackim sportovima, uspjesan programer koji radi projekte za najvece firme u najnaprednijim drzavama Evrope itd. Ako vjerujes da takvi ljudi postoje, reci mi kako se takvi ljudi uklapaju u tvoju ili Nietsche-ovu sliku vjernika?
Dajte ljudi malo odmotajte svoje odgovore
Bratski pozdrav od Drazena