banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Apr 2006, 15:40 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Veliki pozdrav svima!

Nekako se ovo pitanje provlaci kroz dosta tema, pa sam htio da svoja misljenja i argumente grupisemo pod vlastitom temom. Molim vas samo da se lisite suvisnih apstrakcija, zadrzimo se samo na nizim nivoima apstrakcije, znaci blize realnim primjerima, iskustvima.

Evo pokretne poluge za inspiraciju: ja licno ne mogu da zamislim da se covjek koji se moli za mene a kojeg nikad nisam vidio niti cu ga mozda ikada vidjeti u zivotu, moli zato sto je slabic. Tu mora da lezi nesto vise...

Ajde da nadjemo "kariku koja nedostaje"!!!

Bratski pozdrav od Drazena

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Karika koja tebi nedostaje zove se vjera. Dobro je sto ispipavas teren, mozda ces krenuti napred, putem vjere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 15:01 
Majstor
Majstor

Vidusa, hvala za javljanje, ali mislim da ne treba da govorimo o tome sta nekom drugom nedostaje vec da vidimo sta mi licno imamo. Mislim da je nas problem sto smo prezauzeti trazenjem tudjih nedostataka da ne stignemo da lijecimo svoje, slazes li se sa mnom?
Ja sam htio da porazgovaramo svi zajedno o tome i da pogledamo na vjernike kroz oci danasnjeg drustva i da vidimo da li je to ispravno vidjenje vjernika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Apr 2006, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Dak je napisao:
Vidusa, hvala za javljanje, ali mislim da ne treba da govorimo o tome sta nekom drugom nedostaje vec da vidimo sta mi licno imamo. Mislim da je nas problem sto smo prezauzeti trazenjem tudjih nedostataka da ne stignemo da lijecimo svoje, slazes li se sa mnom?
Ja sam htio da porazgovaramo svi zajedno o tome i da pogledamo na vjernike kroz oci danasnjeg drustva i da vidimo da li je to ispravno vidjenje vjernika.

O nekim stvarima se ne moze pricati kao o utakmici ili o nekom knjizevnom djelu. To su tanane duhovne stvari koje kod razlicitih ljudi razlicito se ispoljavaju. Zato sam ti rekao da onaj ko vjeruje ne moze o tim stvarima pricati sa nekim ko ne vjeruju, jer ce to nevjerujucem biti neshvatljivo i smijesno do guposti.
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 17:45 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Zato jer jak čovjek ne može biti vjernik. Vjera traži pokorne ljude, bez ikakve volje za životom, osim da se nadaju smrti i raju.

Niče je dosta pisao o vjernicima i njihovoj slabosti, te ga zato preporučujem svima koji žele da nauče nešto o temi "iz prve ruke". Samo nemojte da dobijemo još jednog para-fašistu, muka mi je od svih tih raznih tumačenja gosn Nietzsche'a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Apr 2006, 21:38 
Majstor
Majstor

che.guevara je napisao:
Zato jer jak čovjek ne može biti vjernik. Vjera traži pokorne ljude, bez ikakve volje za životom, osim da se nadaju smrti i raju.

Niče je dosta pisao o vjernicima i njihovoj slabosti, te ga zato preporučujem svima koji žele da nauče nešto o temi "iz prve ruke". Samo nemojte da dobijemo još jednog para-fašistu, muka mi je od svih tih raznih tumačenja gosn Nietzsche'a.

Mislim da je vazno da se prihvatimo jednog konkretnog primjera pa da na osnovu njega dodjemo do nekog zakljucka. Da li si ti upoznao jednog konkretnog vjernika i na osnovu cega si zakljucio da je on slabic? Da li je tebi sa vec formiranim misljenjem zamislivo da jedan vjernik koji iskrenog srca vjeruje u Boga moze da ima super uspjesan zivot recimo u sportskoj i poslovnoj karijeri, da bude npr. sampion drzave u borilackim sportovima, uspjesan programer koji radi projekte za najvece firme u najnaprednijim drzavama Evrope itd. Ako vjerujes da takvi ljudi postoje, reci mi kako se takvi ljudi uklapaju u tvoju ili Nietsche-ovu sliku vjernika?

Dajte ljudi malo odmotajte svoje odgovore :-)

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 03 Maj 2006, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
jedan vjernik koji iskrenog srca vjeruje u Boga moze da ima super uspjesan zivot recimo u sportskoj

Evo npr. Dejan Bodiroga :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 11:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Vjernik je prije svega veoma hrabar covjek !!! To postaje onog trenutka kad shvati da se nalazi na prvoj liniji fronta !!!!
Zasto ?
Zato sto vjeruje u Boga !!

A ovo samo vjernici razumiju !! [-o< [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 16:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
hrabar je covijek koji uspije sprijeciti rat ili onaj koji se bori protiv istog u datom trenutku , a ne onaj koji pusti da ga voda nosi . 8) pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2006, 10:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
groznium je napisao:
hrabar je covijek koji uspije sprijeciti rat ili onaj koji se bori protiv istog u datom trenutku , a ne onaj koji pusti da ga voda nosi . 8) pozdrav

Druze bez uvrede ,nisi shvatio sta sam ja napisao !!!
Ne vodi se ovde rat tjelom i krvi, celikom i vatrom nego mnogo gori rat. Cije su posljedice i nus pojave davno na nos izasle svakom covjeku. [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2006, 02:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
rat je mir ,
sloboda je ropstvo ,
neznanje je moc :D

poz

pozdrav iz sarajeva