Pero_Bombas je napisao:
Pravoslavlje nisu (samo) popovi premda se (na žalost), kroz njih najčešće i manifestuje u našem društvu.
Vjera nadilazi pojedinca (ili čitave grupe) koji je naizgled kvari. Vjera će da plamti u srcima ljudi i kada se oni koji je izopačuju vrate u prah.
U zadnjih par godina sam upoznao par zaista (barem se meni čini) bogougodnih mladih sveštenih lica i nadam se i vjerujem da neće potpasti pod loš primjer i tradiciju svojih starijih kolega. Ovo "kolega" nije slučajno, jer mnoga sveštena lica svoju mantiju doživljavaju tek kao radno odijelo, a svoj poziv kao jednu profitabilnu djelatnost. Očigledno, to sve sa Bogom (ni u njihovim srcima), nema ništa...
Opet hvala Bogu, pa je i među starom gardom bilo izuzetaka, a evo ja ću spomenuti jednog, a to je pop-Ljubo iz Crkve Svete Trojice koji, koliko mi se čini, na žalost više nije u službi.
A u vezi komunizma koji Maran Ata spominje: mislim da su oni koji su tada stajali u vjeri, u to vrijeme rešetanja zaista i držali sve to u srcu. Onako iskreno. Danas je ovo kvazi-vjerovanje (ne samo u Pravoslavlju već u svim drugim vjerskim zajednicama) postalo "cool" i "in" i svelo se na ispunjavanje nekakvih ustaljenih procedura (forme radi) gdje niko i ne razmišlja o suštini... Nekako se čini da, na žalost, kada vrijeme nevolje prođe i mi polako počinjemo da zaboravljamo obećanja (ili zavjete ako hoćete) koja smo Bogu dali onda kada smo bili pritjerani uz zid. Zato se stalno i vraćamo na popravni.