banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 18:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2006, 16:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Hajde sada da iznesete pretpostavke,misljenja i slicno o tome kako pravoslavlje gleda na pripadnike drugih konesija,a dalje i religija.

Samo argumentovano i bez vrijedjanja.

Moje srce mi govori da,ako je Bog u pravoslavlju ljubav,onda on treba da prihvati i pripadnike drugih konfesija ako su oni istinski zivjeli pravedno.

U koliko pak prihvata i samo formalno krstene pravoslavce koji ne zive po vjeri vec svjesno grijese,da li onda prihvata i pripadnike drugih religija koji nisu zivjeli po vjeri??

Da li treba da parvoslavci obrate paznju na pravoslavne zajednice koje nisu formalno pravoslavne,a u srcu nose osjecanje Boga?Da li su oni krivi ako im je njihova religija unijela pravoslavno osjecanje u srce i oni u svojoj religije vide pravoslavlje,da li je pravoslavan covjek koji takvom duhovniku pokusava da oduzme put kojim je on pronasao Boga i da mu nametne svoj put?

sve odgovore navedite izvor(link,knjiga,citat,pricao mi deda,pop,licno misljenje...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Ja kad vidim ove naše popove kako samo za novac brinu, a glasa ne dižu poradi nepravde, neistine, neslobode i nečasti u društvu, dođe mi da im uđem u crkvu popišam se u njoj i proglasim sveti kurac za sveti dan, - dan kad bi se svi ljudi uzdržavali od seksualnih odnosa.

Ps upravo se oni nece spasiti, bas ta farizejska konfesija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 17:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
Jevandjelje po Varnavi (krivotvoreno), ali poucno

79 ...A što se tiče onih koji ne znaju proroka...ako tamo u tim područjima bude živio ikakav čovjek onako kako mu bude pokazivalo njegovo srce, ne čineći drugima ono što on ne bi primio od drugih i dajući susjedu svom ono šta bi primio od drugih, takav čovjek neće biti zaboravljen od milosti Božje...

80 ...naš Bog ima milost prema svakom ko pravo radi, ne čineći razliku između Jevreja, Skita, Grka, ili Ismaelite...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 21:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Ovako pravoslavlje gleda na druge konfesije. Samo pravoslavlje valja, zato sto je ono bas pravo, a ostalo su jeretici, zabludele ovce koje ce goreti u paklu kada dodje sudnji dan. Bog je pravoslavac, andjeli su pravoslavci, Hrist je bio pravoslavac, Ratko Mladic Najveci Sin Najveceg Naroda takodje pravoslavac. Ovde se moze ubaciti citat iz Biblije, koji iako se moze tumaciti na sto nacina, bas najvise govori u prilog pravoslavlju. Da dobro ste pogodili, i Jevreji su bili pravoslavci, samo toga vise nisu svesni. Adam pravoslavac, Eva pravoslavkinja. Srbi su sveti narod. Pravoslavlje jedino pravo predanje, Sveti Oci pravoslavci. I tako dalje...

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 05 Mar 2006, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Zanemarimo blebetanje u ovom posljednjem postu.

iks pe, ne znam odakle ti ideja da Bog prihvata pravoslavce koji svjesno griješe? Krštenje jeste potreban ali nikako i dovoljan uslov spasenja.
Inače, sjećam se da sam prije izvjesnog vremena čitao knjigu Hristos, naš život. Ako sam dobro razumio dio onog što tamo piše, potrebno je priznati naše grijehove (tj. naš dio u krstu Hristovom) i naravno pokajati se zbog njih. Dakle, prihvatiti (iskreno) Hrista kao spasitelja (kao što je sveštenik govorio Gregoriju Peku u filmu Predskazanje). E sad, pitanje je da li Hrista iskreno prihvataju npr. oni koji mu negiraju božansku prirodu i sl.
Mislim da će Maran Ata (ako bude raspoložen) da napiše o pravoslavnom pogledu na sve to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 08:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Mislim da je ''Maran Ata'' dovoljno napisao i dokazao se šta milsi o ovoj temi.
Uostalom, 100 puta je dosad napisao da ''...pravoslavni ne ulaze u pitanje nečijeg spasenja...'', a onda nekom ko misli drugačije od njega pripiše najcrnje atribute uz jasnu naznaku da ''...onaj ko nije u Nojevoj barci (pravoslavnoj crkvi) ne može biti spasen...''
Na kraju krajeva, gotovo svi koji su učestvovali na ovom podforumu, kao npr. Maran Ata, Jerusalim, tj. Zarija, pa onda neki koji se nazivao ''Srbin Pravoslavac, pa se predjenuo u ''Gavrilo Princip'', pa završio kao ''Dimitrije Ljotić'' su pokazali šta misle o neistomišljenicima.
Posljednji pomenuti je javno pozivao da se neki od učesnika foruma, ni manje ni više nego - protjeraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Пљувота... видим да помно пратиш збивања овде али износиш фрагменте које онда слажеш по властитом сврбењу ушију у мозаик који одговара твом сценском доживљају. То што си режисер хорора, нема везе. :wink:

Елем... шта нам је речено по питању спасења? Ствари су сасвим јасне, и доступне свима који искрено желе да сазнају, па макар и сами читали Библију. Христово обећање да ће бити са Његовом Црквом којој је Он глава до краја света, јасно гооври и са киме је Он то заправо. Исто тако, Христово обећање да ће доћи по Своју младу (Цркву) опет говори да изван Цркве спасења нема. Дакле, целокупно питање се онда своди на ово: ШТА ЈЕСТЕ А ШТА НИЈЕ БОЖЈА ЦРКВА?

Хајде да се запитамо следеће:
---------------------------------------
1. Може ли Божја Црква бити у некој секти неке будалетине која проучава паганске књиге попут Бадава-ти-ките или Курана?
2. Може ли Божја Црква бити у сектама које не признају Христово божанство попут јехићке масонске секте, или суботара који и дан данас мисле да је Исус Христос заправо Арх. Михајло?
3. Може ли Божја Црква бити у индивидуалцима који ходају около, пљују и осуђују попове из чисте пакости и зависти?
4. Може ли Божја Црква бити у мирним атеистима који живе поштено, никога около не дирају и не убеђују никога у оно што они верују и не осуђују оне који верују да Бог ипак постоји?

И да вам помогнем у налажењу одговора, сетимо се двају делова Светог Писма:

1. Жениика ће чекати и паметне и луде девојке. Оне луде ће хтети од Божје Цркве да купе уља, као и Симон маг. Ако знамо да чланови Божје Цркве не дадоше симону уља ономад, зашто секташи - Симони, мисле да имају уља иако га никада нису ни добили?

2. Ако знамо да неће сви који вичу "Господе, Господе" ући у Царство Божје, зашто неки овде инсинуацијама лажу како Православље прорповеда да је довољно да сам себе називаш Православним, и да ћеш бити спашен?

Изволте... одговорите сами себи на питања. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 15:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Citiraj:
Пљувота... видим да помно пратиш збивања овде

Naravno prijatelju... koliko mi vrijeme dozvoljava.

Citiraj:
али износиш фрагменте

Svakako i to vrlo značajne, koji onda daju cijelinu koju si fenomenalno postavio.

Citiraj:
које онда слажеш по властитом сврбењу ушију у мозаик који одговара твом сценском доживљају.

Čudno, ogromna većina nekako napravi identičan mozaik koji odogovara njihovom ''scenskom doživljaju''

Citiraj:
То што си режисер хорора, нема везе

Režiser si ti Makita, meni je samo interesantno da te posmatram, i nekako si mi sve draži i zanimljiviji premda vrtiš istu ploču.

Nastavi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Svako ko se koristi vrjedjanjem i prisilom bilo kakve vrste kao argumentom ubjedjivanja cini losu stvar, tako ljude tjera na suprotnu stranu od Boga !!
Svima nam je Bog Dobri dao slobodnu volju da sami odlucimo . On je mogao da to rjesi na silu u treptaju oka jos u Edemu zasto nije ? Zato sto nas voli i sto zeli da mu dodjemo iz ljubavi !!! HOCES LI TI DOCI BOGU KOJI TE NA NESTO PRISILJAVA PROTIV TVOJE VOLJE ? HOCES LI TI DOCI BOGU KOJI CE TE VJECNO PRZITI U PAKLU ZBOG NAJMANJE GRESKE ? NECES !!!!

HOCES LI DOCI BOGU KOJI TE JE STVORIO PO SVOM OBLICIJU ? KOJI JE SPREMAN NA SVE DA MU SE VRATIS MA KO DA SI, KOJI TE VOLI TAKVOG KAKAV JESI , KOJI ZELI DA TI OPROSTI, KOJI CE SVE UCINITI DA TI OPROSTI PA I SINA SVOGA JEDINORODNOG DATI DA UMRE UMJESTO TEBE DA BI TI MOGAO DA ZIVIS ? JA HOCU !!!!!!!

Mrznjom se nemoze doci Bogu !!! Mrznjom sluzite drugog gospodara!!!!

BOG JE LJUBAV!!!!!!!!!

[-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Је ли бабин следбениче... шта је рекла ваша баба... ко је оно носилац љуских греха? А? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Za Maran Atu:
Nije li Crkva tamo gdje su Tajne?
Sta je CRKVA i gdje su granice CRKVE?

Razmisli pa odgovori i sebi i ostalima:

http://forum.ppsc.spc.org.yu/viewtopic.php?t=98